Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama (1410-1465)

Données personnelles Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama 

  • Il a été baptisé en l'an 1410.
  • Il est décédé en l'an 1465.
  • Un enfant de Gale Hettes Heslinga et Jeldu van Beinarda
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 2 mars 2015.

Famille de Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama

(1) Il est marié avec Eelck2Sickesdr van Albada.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. N Bottes van Heslinga  1430-???? 


(2) Il est marié avec Jilder van Binnerda.

Ils se sont mariés


Enfant(s):



(3) Il est marié avec Renck.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Hette Bottes van Heslinga  1425-< 1483 


Notes par Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama

Geboren in 1410 - Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands
Overleden in 1465 - Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands , leeftijd bij overlijden: 55 jaar oud

Gehuwd in 1425 met Jilder van Binnerda 1400, en hun kinderen:
Hette Bottes Hettema 1435
Gehuwd in 1428, Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands, met Eelck Sickes van Albada 1404-1470, en hun kinderen:
Gaele Balthazar Bothes Heslinga 1430-1464
N. Bottes Heslinga 1430
Joucke Bottes Heslinga van Albada 1437
Jarich Bottes Haxta Heslinga 1450-1511
Gehuwd in 1430 met x Renck 1400, en hun kinderen:
Hette Bottes Heslinga 1425-1480

woning 1 (States en Stinzen)
Deze state lag net ten noorden van Poppingawier, gemeente Boarnsterhim, ten noordwesten van de boerderij van de fam. S. Kiestra op Harstawei 2.
Ontstaan ‘Hesselinga huys’ vinden we voor het eerst vermeld in 1482, maar de naam Heslinga wordt te Poppingawier reeds eerder vermeld.
Geschiedenis Was het dorp Poppingawier in de 15de, 16de en 17de eeuw bezaaid met adellijke huizen? Die indruk krijgen we wel als we oude genealogieën van de familie Albada en andere verhalende bronnen lezen. De hoofdeling die ooit de kerk van Poppingawier gesticht zou hebben, zou wel sestien stinsen gehad hebben, en ook de Tegenwoordige Staat spreekt in 1787 nog van verscheiden oude adelyke en met stinzen versterkte staten. De Albada's zelf bewoonden achtereenvolgens en gelijktijdig verschillende stinzen en staten; met andere geslachten in de omgeving, eveneens op stinzen, zouden verwantschaps-betrekkingen hebben bestaan. Ook zouden de Albada's en hun voorouders betrokken zijn geweest bij de stichting en dotatie van verschillende kerkelijke instellingen; het Albadaland en het geestelijk goed grensde dan ook aan elkaar.
Veel van het beeld van Poppingawier als adellijk dorp moet gecorrigeerd worden. Goed beschouwd woonde er in Poppingawier in de 15de eeuw slechts één familie van kleine hoofdelingen, de Heslinga's; zoals in het naburige dorp Terzool de Wigara's op een stins woonden. In 1483 voerden Heslinga's en Wigara's een vete tegen elkaar. In de tweede helft van de 15de eeuw wisten de Heslinga's hun positie wel uit te bouwen door het verwerven van andere aanzienlijke huizen in de omgeving. (1) In het begin van de 16de eeuw werd in de verwantschapskring van de Heslinga's het initiatief tot stichting van de Onze Lieve Vrouwe-prebende, het "Albadaleen" genomen.
In de 16de en 17de eeuw ontstond, van de hand van verschillende auteurs, rond de Heslinga alias Albada's een uitgebreide fictie. Daarin zouden zij van de Galama's van Koudum, de Albada's van Goënga, de graven van Holland (!), de Popma's van Terschelling en van een fictieve familie Poppinga van Poppingawier afstammen. Met locale families, zoals de Sytthiema's van Poppingawier, de Rotterda's van Deersum, de Haxta's ter Zool en de Oetsma's van Gauw/Goënga zouden er huwelijksallianties hebben bestaan. Deze genealogische mythologie werd nog aangevuld met veel heraldische fictie. In mindere mate vond bij de Wigara's van Terzool iets dergelijks plaats. Ook over hen werden in de 17de eeuw in de familiekring tradities te boek gesteld, waarin de alliantie met de Harinxma's en Donia's een voorname plaats had. Door die alliantie verloren zij hun stamhuis en moesten ze hun woning verplaatsen. Recent zijn pogingen gedaan waarheid en verdichting in de genealogische tradities over Albada's en Wigara's van elkaar te scheiden.

Als familienaam Heslinge en gelijktijdig als veldnaam Heslumma meden komt de naam in Poppingawier vanaf 1446 voor; de stins Hesselinga huys vanaf 1482; Hesslema guedt in 1543; in de 17de eeuw Heslinga staten.
Volgens 16de-eeuwse fictie zouden de Heslinga's van Poppingawier afstammen van de Galama's van Koudum. Aanleiding tot deze fictie gaf de in de familie frequente voornaam Gale. Botthe Heslinge te Poppingawier boedelde in 1446 zijn zoon Hette uit met ondermeer land in Heslummameden. In 1473 was Hette Buttez Heslinghe een van de getuigen bij het opmaken in Franeker van het testament van Yd Heringa uit Rauwerd. Een andere zoon, Gaele Buthaz, erfde het huis. In 1482 werd de stins Hesselinga huys van zijn zonen Eke en Buto Gaelez door Wybe Jarichs van Meskewier ingenomen. Hun zwager Douue Jellez Syarda werd daarbij gedood. Buto en Eke heroverden de stins. Door hun tegenstander Hessel Jongema op Albada in Goënga werd het huis uiteindelijk met geweld ingenomen ende omgeuorpen. Eke en Buto gingen het jaar daarop opnieuw tot actie over. Zij plunderden Wygerahuis in Terzool en namen Wopcke Wygera en diens zoon gevangen. Ook nu was Hessel Jongema hun tegenstander: hij veroverde Hettemahuys te Poppingawier en nam Butto Hettez, een neef van Eke en Buto Gaelez, gevangen. Door bemiddeling van de Leeuwarders die heimelijk aan de kant van de Heslinga's stonden, kwam het tot een zoen.
Botte Hettez deed in 1497 een poging door naasting in het bezit te komen van een rente uit Heslinga, die door zijn neef Eeka Gaelez was verkocht. Omdat Eke en Buto Gaelez geen kinderen hadden, verkreeg Botte Hettez uiteindelijk Heslingahuis, waarschijnlijk op grond van fideicommissaire bepalingen. In 1511 was hij eigenaar en gebruiker van Heslingagoed. In de 16de eeuw hadden geregeld overdrachten van land tussen de verschillende takken van de familie plaats. Daarbij blijkt de familie Heslinga naast Heslinga state in Poppingawier ook Haxtahuis in Terzool te bezitten.(2) In 1543 woonde Gaele Jarichs Heslinga, tevens eigenaar van Haxta in Terzool er; in 1640 was nog een nakomeling in vrouwelijke lijn van de Heslinga's eigenaar van Heslinga; diens nageslacht noemde zich ook weer Heslinga en Haxta.
In 1640 was Heslinga verhuurd, van een stins was toen waarschijnlijk al geen sprake meer. Ook op de kaart van 1718 staat het als gewone boerderij afgebeeld. Tot zover Paul Noomen.

In 1728 is de aangrenzende boerderij (SC7; Harstawei 2) in zijn geheel eigendom van grietman jhr. Frans Julius Johan Heringa van Eysinga die dan een aandeel van 3/8 heeft in de eigendom van Heslinga. De boerderij komt op de kaart van 1865 nog voor, maar op de topografische kaart van omstreeks 1930 is het terrein inmiddels onbehuisd.

(1) Sytthiema (vermeld in 1462), Idzarda (vermeld in 1401); de met de Heslinga waarschijnlijk verwante Dekema's verwierven bovendien Rotterda in Deersum (vermeld in 1421).
(2) Een bastaardzoon van hem zou vervolgens bij testament de stins hebben verkregen en deze later aan zijn neef Gaele Jarichs Heslinga op Haxta in Terzool hebben overgedragen.

Eigenaren/Bewoners Over de eigenaars van Heslinga in 1446, 1482, 1511, 1543 en 1640 bestaat geen twijfel. De precieze filiatie, koop en vererving binnen de familie behoeft nader onderzoek. Het volgende schema is ontleend aan het 17de-eeuwse handschrift van Josias Rispens.
- Botthe Heslinge, 1446 eigenaar van Heslinga en wonend in Boornzwaag. Zoon:
- Gaele Buthaz erft waarschijnlijk Heslinga. Zijn broer Hette Bottez krijgt een deel van het Heslingaland. Zonen van Gaele:
- Eke en Buto Gaelez, 1482 op Heslinga. Hun zuster Tiam Heslinga trouwde (1) Douwe Jellez Siaerda, op Heslinga doodgeslagen in 1482, en (2) Jarich Haachsta. Een zoon van de laatste zou was Gale Jarichs Haxta alias Heslinga (zie hierna). De neef van Eke, Buto en Tiam:
- Botte Hettez erft Heslinga, in 1511 eigenaar en bewoner. Zijn bastaardzoon Jarich Bottis zou Heslinga hebben "verhandelt" aan zijn neef:
- Gaele Jarichs Heslinga, 1543 eigenaar van Haxta in Terzool en wonend in Poppingawier, waarschijnlijk op Heslinga (zie hiervoor). Hij trouwde Luts Aylva. Hun dochter:
- Gaets Galedr Heslinga, trouwde met Hotse Ziuerdtsz. Zoon:
- Gale Hotsis, woonde nog op Heslinga Staten. Diens zoon was:
- Hotse Galisz, eigenaar in 1640, gebruiker Gerben Outgers
- 1698 Hotse Gaeles voor ½, Pytter Sjouckes voor ¼, Aert Stevens voor ¼ eigenaren, gebruiker Hebbe Sybrens
- 1700 "Pytter Siouckes en Aerdt Stevens beneffens Hotse Gelkes erven"
- 1728 grietman jhr. Frans Julius Johan Heringa van Eysinga voor 3/8 en "Aet Stevens" voor 5/8 eigenaren, gebruiker Douwe Dirx
- 1832 Julius van Burmania van Andringa de Kempenaer te Lemmer

woning 2 (States en Stinzen)
Deze stins stond bij Poppingawier, gemeente Boarnsterhim.
Ontstaan Hettema huys wordt vermeld in 1483.
Geschiedenis De naam Hettema huys komt in een kroniekbericht over het jaar 1483 voor: Hessel Jongema van Albada state in Goënga riep toen de boeren van Poppingawier, Terzool en Sibrandaburen bijeen, ende heeft den anderen dach in die Maerte, dat was Dominica Oculi, in die vaste, Hettema huys toe Poppinguier in genomen, ende Butto, Hette zoon, gefangen. Na de vrede kregen Buttha Hettez (Heslinga) en Syttje zijn moeder het huis terug; bepaald werd dat: zij schillit hiara stins ende gueden fry habba ende haulda.
Hettema wordt later niet meer genoemd. In de late 18de eeuw zou jhr. Montanus de Haan Hettema de toen al eeuwenoude mythevorming rond de hoofdelingen van Poppingawier een vervolg geven door een gefingeerd verband tussen Butte Hettez op Hettemahuis en de Bolswarder familie Hettema - waaruit hij zelf stamde - te leggen.
De ligging van Hettema is onbekend. Omdat Butte Hettez later op Heslinga woonde, zouden Heslinga en Hettema identiek kunnen zijn. Omdat evenwel zijn neven het jaar tevoren nog op Heslinga zaten, en omdat Heslinga bovendien in 1482 verwoest werd, is deze gelijkstelling weinig aantrekkelijk. Dertig jaar later had de familie behalve Heslinga ook de Albadastins in Poppingawier. Aanwijzingen dat Albada Hettema was, ontbreken echter.

Bewoners 1483 Buttha Hettez (Heslinga)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Heslinga van Galama


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Theo Jellema, "Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I2746.php : consultée 21 juin 2024), "Botte (Botto) (Botthe) Geales Heslinga van Galama (1410-1465)".