Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Carel van Roorda (1530-1601)

Données personnelles Carel van Roorda 


Famille de Carel van Roorda


Notes par Carel van Roorda

Carel van Roorda, geboren 1530/1531, overleden 10 nov 1601, begraven Leeuwarden,Jacobijnerkerk ,grafschrift.
Fries vrijheidsstrijder en lid van het verbond der edelen.
Zijn erfgenamen genoemd bij een proces uit 1604 (GJB 1984-44).
Zie voor hem de Encyclopedie van Friesland

Voor Friesland is Karel Roorda een belangrijk historisch figuur. (1530-1604).
Karel Roorda staat bekend als de Friese vrijheidsstrijder. Karel werd door zijn grote Friese aanhang "Us Heit" genoemd . Hij werd geboren in 1530. Zijn vader was de edelman Pocke Roorda zijn moeder was van Gelderse adel. Oorspronkelijk was Karel van de Lutherse kerk.. Het verhaal gaat dat Karel Roorda en de Spaanse hertog Alpha wat de belangen van Friesland betrof niet op een lijn zaten, waarna Karel naar het buitenland vertrok. Hij studeerde in Genève, waar hij later werd bekeerd tot het calvinisme. Ook bracht hij een tijdje in Emden (Duitsland) door, bij andere Friese ballingen. Tijdens de opstand tegen de Spanjaarden in de Lage Landen, ging Roorda de strijd aan om terug te keren naar Holland. Hij werd gezant van Willem van Oranje en adjunct van admiraal Duco van Martena in Hoorn. Martena was bevriend met Roorda en waren samen een belangrijke schakel tussen Willem van Oranje en de Friese ballingen. Roorda en Martena zaten van 1581 tot 1592 als afgevaardigden samen in de Staten Generaal. Na de val van de Spaanse stadhouder keerden de ballingen terug naar Friesland. In de Friese Staten ontwikkelde Roorda zich tot een prominent figuur en behartigde hij de Friese belangen in de Lage Landen. Ondertussen had Friesland een nieuwe stadhouder gekregen, Graaf Willem Lodewijk van Nassau. Jarenlang behoorde Karel tot de vriendenkring van Willem Lodewijk. Daar kwam verandering in 1593, omdat de belangen van Friesland bij Karel voorop stonden. Samen met ander prominente Friesen had hij, overigens terecht veel moeite, dat Hollanders de baas wilden spelen in Friesland. Willem Lodewijk zag Friesland als een onderdeel van Nederland maar Karel wilde Friesland zelfstandig houden zo was het altijd geweest.
Tijdens en na zijn leven waren er ook enkele (waarvan sommigen zich ook Fries noemden) die met de stroom mee zwommen en niet aan zijn durf en daadkracht en karakter konden tippen. Bang voor posities eigen belang en Godenverering hielden ze hun mond of verzwegen zijn bestaan. drs.G.Kramer noemt in zijn boek over Karel uit 1951 hiervan enkele personen zoals pier winsemius (1586). pieter bor.-- ev.van reyd.-- wagenaar.
Hier door werd er niet volgens de waarheid gepubliceerd. Waardoor Karel veel onrecht is aangedaan. Uiteraard stonden deze figuren niet op gelijke voet met Karel. Voor de echte Fries hoort Karel natuurlijk thuis in het rijtje van "Grutte Pier" en andere bekende Friezen en mag daarom nooit ontbreken in de Friese Canon en publicaties over de historische Friezen. Dit geldt overigens ook o.a voor Jancko Douema en Syds Tjaerda maar ook voor Martena, Ysbrandy en Idserda die hem en Friesland altijd trouw zijn gebleven. De Friese schrijver M.S.E.Visser schreef; Karel vormt het ideaal van elke Fries. Dr.D.Kalma noemde Karel; een Fries van it suverste wetter en drs.G.Kramer schreef in 1951 in zijn boek over Karel : hij verdient het zeer zeker dat de tegenwoordige Fries zijn ideaal en levensgeschiedenis kent. De auteur Pieter Terpstra beschrijft Karel vrij nauwkeurig in zijn mooie boek; 2000 jaar geschiedenis van Friesland.

Wierne de alde Friesen fry, Friesce soannen binne wy. De alde moedis net forroen O, wy stjerre foar uesgroen......oud Fries strijd lied

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Carel van Roorda?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Carel van Roorda

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Carel van Roorda

Carel van Roorda
1530-1601


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    • 1549 » Paul III (Alexandre Farnèse, dit), 220 pape, en fonction de 1534 à 1549 (° 29 février 1468).
    • 1617 » Barnabe Rich(en), écrivain et militaire anglais (° v. 1540).
    • 1622 » Léonard Kimura, religieux jésuite japonais, brûlé vif à Nagasaki (° v. 1575).
    • 1624 » Henry Wriothesley, homme politique anglais (° 6 octobre 1573).
    • 1644 » Luis Vélez de Guevara, auteur et dramaturge espagnol (° 1579).
    • 1675 » Léopold de Médicis, prélat italien (° 6 novembre 1617).

    Sur le nom de famille Van Roorda


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Theo Jellema, "Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I20025.php : consultée 25 juin 2024), "Carel van Roorda (1530-1601)".