Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » wybe Jans jellema (1753-1807)

Données personnelles wybe Jans jellema 


Famille de wybe Jans jellema

(1) Il est marié avec Jeltje joukes.

Ils se sont mariés le 27 juillet 1783.


Enfant(s):

  1. Tietje Wybes jellema  1781-1835 
  2. Antje Wybes jellema  1787-1871 


(2) Il est marié avec Bregtje Egberts van Lichten.

Ils se sont mariés le 24 juin 1798.


Notes par wybe Jans jellema

Hij is geen eigenaar meer van de boerderij in de Marsherne. Deze is verkocht aan de baron van Coehoorn

Geboren op 6 mei 1753 - Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands
Gedoopt op 6 mei 1753 - Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands
Overleden op 28 februari 1807 - Terzool, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands , leeftijd bij overlijden: 53 jaar oud

Gehuwd op 27 juli 1783, Scharnegoutum, Wymbritseradiel, Friesland, Netherlands, met Jeltje Joukes 1761-1796, en hun kinderen:
Tietje Wybes Jellema 1781-1835
Rigtje Regtje Wybes Jellema 1785-1841
Antje Wybes Jellema 1787-1871
Gehuwd op 24 juni 1798, Poppingawier, Boarnsterhim, Friesland, Netherlands, met Bregtje Egberts van Lichten 1751-1827

Rauwerderhem, dopen, doopjaar 1753
Dopeling: Wybe
Gedoopt op 6 mei 1753 in Poppingawier
Kind van Jan Wybes en Antje Annes
Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem):
Dopeling : WIEBE of WIEPKJE
Vader : JAN WIEBES
Moeder : ANTJE ANNES
Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL)
Herv. gem. Deersum en Poppingawier, doop 1675-1811
Inventarisnr. : 580

Wymbritseradeel, huwelijken 1783
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 27 juli 1783 in
Scharnegoutum
Man : Wybe Jans afkomstig van Ysbrechtum
Vrouw : Jeltje Joukes afkomstig van Scharnegoutum
Gestandaardiseerde namen: WIEBE JANS en JELTJE JOUKES
Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Hervormde gemeente IJsbrechtum Tjalhuizum
Tirns 1707-1810
Inventarisnr.: 885

Gehuwd in Scharnegoutum op 27 juli 1783 met Joukes en met Egberts 24 juni 1798.
De Jellema’s wonen in die tijd nog steeds op de Jellema-state, maar die is geen eigen bezit meer. Minne, baron van Coehoorn, mag zich de eigenaar noemen. [1] Wybe’s Opa, Wybe Pytters Jellema, was de laatste eigenaar geweest.
Het jonge echtpaar gaat wonen op de Jellema-state bij Rauwerd. Daar krijgen ze op maandag 15 augustus 1785 hun eerste kind, een meisje, die ze Rigtje noemen, naar de moeder van Jeltje. Ruim anderhalf jaar later volgt een tweede dochter

Leest men tegenwoordig in de krant of ziet men op de televisie iets over jonge kinderen die van huis weglopen, dan is dat niet iets van de tegenwoordige tijd, maar kwam vroeger net zo goed voor. Zo'n voorval treffen we ook aan in Poppenwier in het verre verleden.
Op zondag 27 juli 1783 treedt Wybe Jellema, de oudste zoon van landbouwer Jan Wybes Jellema in Scharnegoutum in het huwelijk met Jeltje, de oudste dochter van schoenmaker Jouke Sikkens. De Jellema's wonen in die tijd nog steeds op de boerderij die de naam Jellema State draagt. De Jellema State vindt men op oude kaarten terug en men vindt die tegenwoordig op het adres Marsherne 19 met de postcode 9013 CG. Niet zo lang geleden was het adres nog gewoon nummer 27 te Poppingawier. Eenvoudig, voordien waarschijnlijk niet eens een nummer erbij. Momenteel woont er de familie Smet. Het bovengenoemde jonge echtpaar gaat op de Jellema State wonen.
Op maandag 15 augustus 1785 wordt hun eerste kind, een meisje, geboren en dat krijgt de naam Rigtje. Ze wordt genoemd naar de moeder van de moeder van Jeltje. Ruim anderhalf jaar later volgt een tweede dochter die de naam Antje krijgt en genoemd wordt naar de andere oma. Enkele jaren later, vermoedelijk in 1796 of 1797 overlijdt moeder Jeltje. Wybe Jellema moet omzien naar een andere vrouw. Die vindt hij in Bregtje Egberts van Lichten, met wie hij op zondag 24 Juni 1798 in Terzool trouwt. Ze is afkomstig uit Poppenwier en is zelf kinderloos. Dochter Rigtje treft het niet met haar nieuwe moeder. Als 16 jarig meisje loopt ze uiteindelijk in de zomer van 1801 weg van huis en gaat naar Leeuwarden. Later zal ze laten verklaren dat ze "door de mishandelingen van haren stiefmoeder genoodzaakt is geworden haar ouderlijk huis te ontvlugten". In Leeuwarden moet ze al snel in contact zijn gekomen met mensen uit het criminele milieu.
In februari 1802 bekend Rigtje "te Leeuwarden de hoer spelende met zowel getrouwde als ongetrouwde manspersonen vleeschelijke gemeenschap gehad te hebben" en dat ze zich ook "aan veel dieverijen en verdichte boodschappen heeft schuldig gemaakt". In het najaar van 1801 wordt ze betrapt op diefstal bij een boer te Bartelehiem en bij Oosterbierum. Ze wordt daarvoor veroordeeld op 25 november door het Hof te Leeuwarden " te zitten water en brood de tijd van drie weken" Het Hof maant haar verder "zich int toekomende van soortgelijke excessen te onthouden bij poene van arbitraire correctie".
Op 9 februari 1802 staat ze weer voor de rechtbank. Ze wordt nu weer veroordeeld en zwaarder dan de vorige keer. " In naam en vanwegens het Bataafsche volk" wordt ze veroordeeld om "bij den scherprechter op de zaale van s'landschaps gevangenisse geleidet aldaar wel strengelijk gegeeselt en daarna door de dienaren van de justitie te worden gebracht in 't Landschaps Tugt- en Werkhuis om aldaar te werken den tijd van twee jaren.” Zo zit ze tot ongeveer maart 1804 gevangen. In het voorjaar van 1806 blijkt Rigtje zwanger te zijn. Ze gaat dan een huwelijk aan met Jan Abes Cooistra. Na de drie afkondigingen wordt het huwelijk voltrokken op donderdag 1806 in de Galileeerkerk te Leeuwarden. De bruidegom is bij de plechtigheid afwezig. Hij zit in het tuchthuis en wordt vertegenwoordigd door Huite Huites. Op 28 oktober 1806 wordt een jongentje geboren dat de naam Manasse krijgt. Nog geen maand later overlijdt het kind. Daarna krijgt ze nog drie kinderen die zeer kort na de geboorte sterven. In juni 1814 krijgt ze weer een zoon en de vader zou een frans soldaat zijn. Daarna krijgt ze nog drie zonen.
Op 4 augustus 1827 staat ze, 41 jaar oud, weer voor de rechtbank wegens diefstal en medeplichtigheid daarvan.
Ze verdwijnt weer achter de tralies. Ze heeft dan nog drie zonen: Rense 12 jaar, Joseph 9 jaar en Jelle 5 jaar. Ze worden bedeeld van de kerk.In 1828 worden naar Veenhuizen gestuurd naar de maatschappij van weldadigheid. In 1832 komt Rigtje vrij. Na veel moeite krijgt ze haar kinderen terug. Op woensdag 5 mei sterft Rigtje te Leeuwarden. Ze is dan 55 jaar oud en wordt begraven op de algemene begraafplaats.
Een oud Poppenwierster komt zo weer tot leven, mede door intensief speurwerk van één van haar nazaten. Dat ze ooit nog eens in een Poppenwierster Courant gememoreerd zou worden!

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant wybe Jans jellema?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique wybe Jans jellema

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de wybe Jans jellema

wybe Jans jellema
1753-1807

(1) 1783

Jeltje joukes
1761-1796

(2) 1798

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 6 mai 1753 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken geheel betrokken. Source: KNMI
    • La température le 24 juin 1798 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1798: Source: Wikipedia
      • 4 janvier » réunion de la république de Mulhouse à la France.
      • 24 janvier » indépendance du canton de Vaud.
      • 8 février » le Directoire impose une Constitution aux cantons suisses.
      • 22 août » débarquement de l'expédition d'Irlande pour soutenir la Rébellion irlandaise de 1798.
      • 31 août » proclamation de la République du Connaught pendant la Rébellion irlandaise de 1798.
      • 8 septembre » bataille de Ballinamuck, lors de la rébellion irlandaise de 1798.
    • La température le 28 février 1807 était d'environ 1,0 °C. Il y avait 48 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1807: Source: Wikipedia
      • 25 mars » la loi portant sur l'abolition de la traite atlantique est agréée par le roi George III et prend force de loi dans tout l'Empire britannique.
      • 26 mars » création par l'empereur Napoléon I de l'Armée du Train.
      • 29 mai » déposition du sultan ottoman Sélim III, auquel succède Moustapha IV.
      • 7 juillet » traité de Tilsit.
      • 9 juillet » second traité de Tilsit, entre la France napoléonienne et le royaume de Prusse.
      • 29 novembre » la flotte quitte Lisbonne lors du transfert au Brésil de la famille royale portugaise.
    • La température le 5 mars 1807 était d'environ 0 °C. Il y avait 44 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken sneeuw. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1807: Source: Wikipedia
      • 8 février » bataille d'Eylau.
      • 19 février » Aaron Burr est arrêté, accusé de conspiration.
      • 25 mars » la loi portant sur l'abolition de la traite atlantique est agréée par le roi George III et prend force de loi dans tout l'Empire britannique.
      • 26 mars » création par l'empereur Napoléon I de l'Armée du Train.
      • 29 mai » déposition du sultan ottoman Sélim III, auquel succède Moustapha IV.
      • 14 juin » bataille de Friedland.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Jellema

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Jellema.
    • Afficher des informations sur Jellema sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Jellema.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Theo Jellema, "Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I138.php : consultée 9 mai 2024), "wybe Jans jellema (1753-1807)".