Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Jelle Feyes (1700-????)

Données personnelles Jelle Feyes 

  • Il est né en l'an 1700.
  • Un enfant de Feye jelles et Antie Fokes
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 31 décembre 2017.

Famille de Jelle Feyes

Il est marié avec Dieuke Tjeerds.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Feye jelles  1728-????
  2. Antje jelles  1730-????
  3. Tjeerd jelles  1732-< 1792 
  4. Dirk jelles  1736-????
  5. Wilt Feyes  1740-????


Notes par Jelle Feyes

Tietjerksteradeel, huwelijken 1726
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 19 mei 1726 in Oostermeer
Man : Jelle Feyes afkomstig van Eestrum
Vrouw : Dieuke Tjeerds afkomstig van Eestrum

Gestandaardiseerde namen: JELLE FEIES en DIEUWKE TJEERDS

Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Hervormde gemeente Oostermeer Eestrum 1670-1811
Inventarisnr.: 715

Jelle Feijes (ca 1700-1783/84)Jelle Feijes is waarschijnlijk rond 1700 in Veenwouden geboren als zoon van Feije Jelles. Er bestaat echter geen doopinschrijving waarmee dit te bewijzen is. Het doopboek van Veenwouden begint pas in 1706. In dat boek staan wel drie jongere zonen van Feije Jelles: Hendrik, Tjeerd en Allert. De moeder wordt niet genoemd. Op 19 mei 1726 trouwt Jelle Feijes in Oostermeer met Dieuke Tjeerds. Ze wonen op dat moment allebei in Eestrum, waar ze hun verdere leven blijven wonen. Ze krijgen hier vijf kinderen: Feye, Antje, Tjeerd, Durk en Wilt. Antje en Wilt zijn waarschijnlijk jong overleden.

Tjeerd Jelles krijgt veel nakomelingen die ik elder op deze website heb beschreven. De meesten van hen gaan na 1811 Stel of Steltman heten. Er is echter ook een zoon van hem die zich De Haan noemt. Dit wijst erop dat de oorsprong van de achternaam De Haan wel eens met Jelle Feijes te maken kan hebben, omdat de verschillende lijnen bij hem samenkomen. Ik vermoed dat de naam iets te maken heeft met een plek met de naam ‘Haenherne’ (‘herne’ is Fries voor ‘hoek’). Dit moet ergens ten noordwesten van het Wyldpaed zijn geweest, niet ver van de dorpsgrens tussen Twijzel en Kooten. In 1726 worden in de proclamatieboeken namelijk twee stukken heide genoemd, het ene onder Twijzel, het andere onder Kooten. Beide stukken grenzen aan de ‘Haenherne’.

In juni 1740 wordt Jelle Feijes genoemd in een aantal verklaringen die voor het nedergerecht van Tietjerksteradeel zijn afgelegd. Grietenijen hadden in die tijd zowel een bestuurlijke als een gerechtelijke functie. Lichte overtredingen werden afgehandeld door het nedergerecht. Voor zwaardere vergrijpen zoals diefstal en moord moesten verdachten voor het Hof van Friesland te Leeuwarden verschijnen. Voordat het zover was kon het nedergerecht inlichtingen inwinnen die werden vastgelegd in informatieboeken. De genoemde verklaringen zijn afkomstig uit deze boeken.

Een boer in Bergum, Jan Clases, is een paard kwijt, een ‘bruynbles’. Later hoort zijn vrouw dat Jelle Feijes uit Eestrum voor achttien stuivers een ‘peerdehuyt’ heeft gekocht van Trynke Cornelis. De vrouw van de boer, Jeltie Clases, vertelt grotendeels hetzelfde verhaal. Zij is naar Jelle Feijes toegegaan die haar bevestigt dat hij een paardenhuid heeft gekocht. Als hij haar de huid laat zien, herkent zij die als van hun ‘bruinbles’. Trijntje Cornelis en haar man Egbert Eelses zitten inmiddels vast in Bergum. Zij verklaren dat Binne Clases, de broer van Jan Clases, hen had gevraagd om een paard dat in het Bergumermeer is verdronken, te villen en te begraven. Als beloning mochten ze zelf de huid houden. Dit komt overeen met wat Binne Clases zelf verklaart. Hij spreekt zijn broer Jan echter op twee punten tegen. Volgens Binne ging het om een paard van hemzelf. Het was ook geen bruin paard, maar een zwart paard dat zo vaal was geworden dat het gemakkelijk voor een bruin paard kon worden aangezien. Naar aanleiding van de vijf verklaringen gelast het Hof van Friesland de vrijlating van de twee verdachten. Het komt dus niet tot een rechtzaak.

Uit het verhaal hierboven is af te leiden dat Jelle Feijes mogelijk koopman van beroep was. Bijna tien jaar later, in 1749, wordt hij echter in een belastingregister omschreven als een arbeider die (vrij vertaald) rond kan komen. Uit de aanslag kan ik afleiden dat hij een vermogen van ongeveer 100 caroliguldens bezat. Hiermee behoort hij niet tot de allerarmste van mijn voorouders, maar er waren wel arbeiders die meer bezaten. Van 1748 tot 1784 woont hij steeds op dezelfde plek in Eestrum. Dat blijkt uit de speciekohieren, waarin hij steeds te vinden is op nummer 16. In 1771 wordt genoteerd dat zijn vrouw inmiddels is overleden en in 1784 dat hijzelf niet meer in leven is. Hij is dus in 1783 of 1784 in Eestrum overleden. In de laatste dertien jaren van zijn leven wonen er zonen bij hem in, eerst Durk en daarna Tjeerd, vervolgens de weduwe van Tjeerd en haar zoon Anne.

Omdat ik over de volgende generatie tot nu toe geen betrouwbare informatie heb gevonden, laat ik hier voorlopig deze stamreeks eindigen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jelle Feyes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jelle Feyes

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jelle Feyes

Jelle Feyes
1700-????


Feye jelles
1728-????
Antje jelles
1730-????
Tjeerd jelles
1732-< 1792
Dirk jelles
1736-????
Wilt Feyes
1740-????

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Feyes

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Feyes.
    • Afficher des informations sur Feyes sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Feyes.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Theo Jellema, "Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I1168.php : consultée 3 juin 2024), "Jelle Feyes (1700-????)".