Arbre généalogique I.D.M. de Vries » Jacobus Aelmans (± 1556-????)

Données personnelles Jacobus Aelmans 


Famille de Jacobus Aelmans

(1) Il est marié avec Aleidis Knibben.

Ils se sont mariés le 21 octobre 1587.


Enfant(s):

  1. Aelman Aelmans  1590-????


(2) Il est marié avec Aleit Spirkens.

Ils se sont mariés environ 1593.


Enfant(s):

  1. Mettel Aelmans  1595-????
  2. Henricus Aelmans  1597-????
  3. Magdalena Aelmans  1599-????
  4. Joannes Aelmans  1602-???? 
  5. Adamus Aelmans  1605-???? 
  6. Almen Aelmans  1607-????


Notes par Jacobus Aelmans

JACOBUS AELMANS, geboren in het jaar 1556. (zie Kreijns) 21-10-1587 Jacob Aelmans, 31 jaar, gehuwd met Alet Spirkens en Johan Spirkens ontvingen goederen nagelaten door wijlen hun (schoonouders Hendrik Spirkens en Trijn Knubben. LvO 7077/177. In 1597 vermelding Jan Ollmansleen LvO 636. Johan van Dammerscheit genant Aelmans bezat land op Konynchbent waar zijn vader Jenneijsken uitgestorven was. GAH 1/107 leenboek Keurkeulse mankamer 1419-1482 Volgens Jos Crott in "Land van Herle" is Aelmans vermoedelijk een bastaardtak van het adelijke geslacht "Van Dammerscheidt" uit Voerendaal. Van Dammerscheidt genant Aelmans. 1561 Johan Aelmans of Dammersched man van het stamgoed in de Koningsbeemd te Heerlen. Bron: ­http­://­heijnders­.­woelmuis­.­nl­/­stamboom­/­index­.­php­?­id­=­kwartierstaatmeijs­ nr.568
In 1588 wordt in Heerlen genoemd als vader Jasper Aelmans .
In 1588 wordt in Heerlen genoemd als getuigen Nelis Aelmans en Gertruid Aelmans als moeder.
In 1590 wordt in Heerlen genoemd als getuigen Jacob, Jan , Geert en Aelman Aelmans.
Waarschijnlijk is de hiernavolgende beschreven Alleman van een ander geslacht en beteft dit Alleman alias de Moor!!
AELMAN, EEN BASTAARDTAK VAN DE GRAVEN VAN HOLLAND UIT HET HENEGOUWSE HUIS
Ongaarne plaats ik een kanttekening bij het uitmuntende artikel dat Mr. T.N. Schelhaas in het Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie, dl. 34 (1980), p. 48-78, gewijd heeft aan het nageslacht van Jan Aelman, een bastaard van graaf Willem III: "'Gequalificeert als edelman te mogen jagen'. Een bijdrage tot de geschiedenis van het geslacht Aleman(s) alias De Moor, middels bastaardij gesproten uit het Hollands-Henegouwse huis".
Op p. 62 citeert de auteur uit de sententie van het Hof van Holland van 26 (niet 25) maart 1507 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 485, 1506, akte 128) wel de genealogische argumentatie van de eiseres, Alijt Meester Symons weduwe, maar niet die van de
verweerster Marijken Dircksdr.: "dat wijlen Meester Symon [...] naemaech was van de verweerster, te weten dat zij waren twee suster kynderen". Gelet op het aasdomserfrecht dat hier aan de orde is ("het naaste bloed erft het goed"), gevoegd bij het feit dat de verweerster achtereenvolgens door de schepenbank van Haarlem, het Hof van Holland en de Grote Raad van Mechelen (vgl. J.Th. de Smidt en Tony Lindijer, Haarlemmers voor de Grote Raad van Mechelen 1458- 1578, Haarlem 1999, p. 52) in het gelijk is gesteld, is de genealogie op p. 67 discutabel.
Ook is Meester Symon blijkens de sententie niet een zoon, maar van zijn moeders zijde een kleinzoon van Katerijn Willemsdr. Dit is door Drs. (sinds 2007 Dr.) S. ter Braake in zijn bijdrage "Meester Simon Pietersz. (ca. 1451-1499). Het leven van een Haarlemse afstammeling van graaf Willem III van Holland en Henegouwen" in De Nederlandsche Leeuw, jg. 121 (2004), kol. 35-44, in het juiste licht gesteld. Afgaande op het betoog van Marijken Dircksdr. zou men ook
haar voor een kleinkind van Katerijn Willemsdr. moeten houden. Haar moeder en die van Meester Symon zouden immers zusters zijn geweest.
Hier volgt Ter Braake echter, gelijk Schelhaas, de versie van de eiseres, niet die van de verweerster.
In zijn artikel "Het Haarlems geslacht Proost" in De Nederlandsche Leeuw, jg. 78 (1961), kol. 400-412, heeft M. Thierry de Bye Dólleman geopperd dat Kathrijn Symonsdr. Heynrick Aerntsz.
brouwers weduwe "hoogst waarschijnlijk" een dochter was van Meester Symon Pietersz. en diens vrouw Alijdt. Doch in de genoemde sententie stelt eiseres dat Meester Symon overleden was "zonder kynderen bij haer te hebben" en verweerster dat hij overleden was "zonder kindt of kynderen achter te laeten maer laetende alleenlick neven ende nichten collaterael zijn erfgenaemen, daer de verweerster een of was". (Als gevolg hiervan is de Karel de Grote-eindreeks 110 in Gens Nostra, jg. 45 (1990), p. 416-418, niet te handhaven. Meester Symon Pietersz. had althans geen wettig nageslacht.)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Aelmans?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Aelmans

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Aelmans


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jacobus Aelmans



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1587: Source: Wikipedia
    • 1 février » Élisabeth I d'Angleterre signe la condamnation à mort de Marie Stuart.
    • 8 février » exécution de Marie Stuart.
    • 19 août » élection de Sigismond III de Pologne comme roi de Pologne et grand-duc de Lituanie.
    • 20 octobre » à la bataille de Coutras, le roi de Navarre, Henri de Navarre, bat l'armée royale, mal commandée par le duc Anne de Joyeuse, qui meurt dans la bataille.
    • 26 octobre » bataille de Vimory (huitième guerre de religion). Les troupes de l’armée royale — catholiques — dirigées par le duc de Guise soumettent les mercenaires germano-suisses engagées par les protestants, à la tête desquels se trouve Henri de Navarre.
    • 24 novembre » bataille d'Auneau.

Sur le nom de famille Aelmans

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Aelmans.
  • Afficher des informations sur Aelmans sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Aelmans.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ger de Vries, "Arbre généalogique I.D.M. de Vries", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I282.php : consultée 30 avril 2024), "Jacobus Aelmans (± 1556-????)".