Arbre généalogique I.D.M. de Vries » Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,) (± 1063-> 1135)

Données personnelles Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,) 


Famille de Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)

Il est marié avec N. van Tudderen (Erve van Harat).

Ils se sont mariés.


Enfant(s):



Notes par Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)

Vermeld in 1103, 1137.
Een Gislebertus de Grule treedt in 1111 op als getuige in een oorkonde van bisschop Otbert van Luik, waarin deze het kapittel van Sint-Paulus in Luik bevestigt in het bezit van de kerk van Lixhe. De plaats van Gislebertus in de lijst van getuigen is na de geestelijken en vóór de ministerialen, tussen de ‘nobiles beneficiati’,201 te weten de graaf van Godfried Namen en zijn broer Hendrik I , de graaf Arnold I van Loon en zijn broer Diederik en een zekere Arnulfus de Eleslo (Elsloo). Bron; Thimister, Cartulaire Saint-Paul, 3.
Er is hier geen sprake dat Arnold van Elsloo een broer van Giselbert was bij de overige Graven word hun broer Expliciet vermeld! Arnold van Gronsveld wordt 1135 vermeld als heer te Borgharen!
De graven in 1111 zijn gesitueerd rondom Lixhe, Namen, Loon, Fouron (Voeren) Hiervan stamt Arnold van Elslo af!
Giselbert was ook ministeriaal van de Bisschop van Luik. Hemricourt schrijft.
1103 St. Otbert, évêque (Bisschop) de Liège, déclare que Eglise de Lixhe appartient à l'église collégiale de Saint-Paul.
Hujus rei adhibiti sunt testes, clerici : . . . Laici, nobiles beneficiati : Arnulfus comes Lonensis (Loon) et frater ejus Theodoricus (Loon), Wilhelmus Namucensis (Namen) et fréter ejus Âdelo (Namen), Gislebertus de Grule (Gronsfeld), Arnulfus de Elesio (Elsloo). Ministeriales : Lambertus dapifer, Warnerus pincerna, Theodericus de Ponte, Winricus de Calmont.
In 1125 in het testament van Thibald van Fouron wordt Giselbert aangeduid als Gisebert de Haret (Harat - Borgharen). Harna is Harvia -Herve
Zeer waarschijnlijk heeft hij via een huwelijk met een dochter van Ansfried I bep. rechten op Haren (Borgharen) gekregen.
In ca.1130 bij een schenking van een allodium in het gebied van Arnold van Elsloo wordt Giselbert van Grunselt in akte van St.Servaes Maastricht met fillius eies Arnold en Philippe genoemd, Als overige familie wordt genoemd Henrico, Bertoldi, Henrico en Walgero. Waarvan ik hier uit ga dat de eerste 2 genoemde mogelijk nog broers van Giselbert zijn. Akten kapittel st. Servaes nr 59, 1130.
Carlulaire de Saint-Paul.
In 1137 is opnieuw sprake van een voogd (‘advocatus’) Giselbertus de Grules bij het SintAdalbertstift.
Het graafschap Dalhem, soms ook Daelhem, Daalhem of Dolhain (in het Frans), was een klein zelfstandig gebied tussen Luik en Maastricht. Aanvankelijk heette het graafschap Voeren met als hoofdplaats 's-Gravenvoeren, maar na het bouwen van een burcht te Dalhem op een steile rots tussen de riviertjes de Berwijn en de Bolland in 1080 werd Dalhem de naam van het land.
Tot 1085 behoorde de burcht toe aan paltsgraaf Herman II van Lotharingen.
In 1239 versloeg de hertog van Brabant de graaf van Dalhem, Dirk van Hochstaden, en in 1244 liet deze Dalhem voorgoed over aan de hertog, die dus voortaan ook graaf van Daelhem was. Een slotvoogd of drossaard voerde er in naam van de hertog het bewind. Onder Brabantse controle vormde Dalhem later met het hertogdom Limburg, het Land van Valkenburg en Land van 's-Hertogenrade een gezamenlijke delegatie in de Staten-Generaal van de Nederlanden en werd onderdeel van de Landen van Overmaas die in personele unie verenigd waren met het Hertogdom Brabant.
De volgende gemeenten of schepenbanken, zowel Dietse als Waalse, behoorden op een of ander ogenblik, op de een of de andere manier tot het graafschap:
nu in Limburg (Nederland)
in de gemeente Margraten : Cadier, Mheer en Noorbeek,
in de gemeente Eijsden : Oost
nu in Belgisch-Limburg
in de gemeente Voeren : Moelingen, 's-Gravenvoeren en Sint-Martens-Voeren (tot 1251 ook Sint-Pieters-Voeren)
nu in de provincie Luik
de gemeente Aubel (met de invloedrijke abdij van Godsdal)
in de gemeente Blegny : Mortier, Housse en Trembleur
in de gemeente Dalhem : Dalhem, Bern (Berneau), Bolbeek (Bombaye), Feneur, Neufchâteau, Saint-André en Weerst (Warsage)
in de gemeente Herve : Julémont (deels)
de gemeente Olne
in de gemeente Wezet : Cheratte en Richelle
Vermoedelijk heeft Hendrik Gronsveld in een verovering in bezit genomen en 1101 weer terug gegeven lees akte.
50. 1101 augustus 3. Hendrik, graaf van Limburg, geeft het praedium Gronsfeld terug aan de abdij Prüm. Getuige: o.a. Gerard van Wassenberg, graaf.
Sloet nr. 202. Regesten Roermond.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Giselbert van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ger de Vries, "Arbre généalogique I.D.M. de Vries", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I13043.php : consultée 11 juin 2024), "Giselbert "Gisbert" van Gronsveld (Graaf in de Neder-Maasgauw, heer van Gronsveld 1103 - 1135, Heer van Harat 1125, Borgharen,) (± 1063-> 1135)".