Arbre généalogique Hoek, van Scherpenzeel, la Verge en van de Water » Bernardus den Breejen (1903-1945)

Données personnelles Bernardus den Breejen 


Famille de Bernardus den Breejen

Il est marié avec Alida Jacoba Klasina Klaassen.

Ils se sont mariés le 19 mars 1931 à Amsterdam (NH), il avait 27 ans.Source 1

Email d.d. 19-01-2013 van Kees Kortlever.
Dag Aad,

Van tijd tot tijd kijken we naar de stamboomgegevens die jij ons stuurde en waarvoor we je heel dankbaar zijn. Bij de talloze namen die we op ons scherm zien kennen we nu de personalia maar hoe hun leven verliep weten we niet, behalve als het gaat om verwanten die wij goed gekend hebben zoals onze ouders, broers, zusters,ooms en tantes.
Soms krijgen we op de een of andere wijze iets meer te weten, zoals in 2009, toen Miep en ik gekonfronteerd werden met de nasleep van het Drama van Putten.
Miep wist nog dat een neef van haar moeder op 2 oktober 1944 door de Duitsers, samen met ruim 600 mannen in de leeftijd van 18-50 jaar, in Putten gearresteerd waren. De gearresteerden werden via Kamp Amersfoort op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme (bij Hamburg). Een groot aantal overleed in Neuengamme, anderen werden overgebracht naar andere kampen. Van de 602 weggevoerden overleden er 540 in Duitse concentratiekampen. Slechts 49 mannen keerden na de oorlog terug in Putten, 5 daarvan overleden kort na hun terugkeer.
Bedoelde neef komt niet voor in de door jou verstrekte parenteel maar wel zijn ouders te weten Heintje van Scherpenzeel (1864-1941), genoemd onder VI-c. Zij huwde op op 02-05-1901 te Sloten met Cornelis den Breejen. Uit dit huwelijk werd op 15-01-1902 te Amsterdam een zoon Adrianus geboren en op 27-08-1903 nog een zoon Bernardus den Breejen.
De naam van Bernardus den Breejen en zijn foto vonden we op de website www.oktober44.nl Van de weggevoerde mannen stonden niet alleen hun personalia vermeld maar in de meeste gevallen ook hun foto. Deze website geeft heel veel informatie met betrekking tot het Drama van Putten.

Naast de foto van Bernardus den Breejen lazen we dat hij huisschilder van beroep was, gehuwd en vader van twee kinderen, wonende in de Vegastraat 72 te Amsterdam. Bernardus zou overleden zijn in Wöbbelin bij Ludwigslust op 22-04-1945 (slechts twee weken voor de capitulatie) en begraven in Ludwigslust.
Omdat Miep en ik in 2009 van plan waren om met auto en caravan naar Berlijn te gaan besloten we via Ludwigslust te reizen om daar het graf van Bernardus te bezoeken..
In Ludwigslust vonden we wel een massagraf van 200 overledenen uit Wöbbelin met 200 kleine van een kruis voorziene zerken, echter zonder de naam van de overledene. Later op die dag bezochten wij een dokumentatiecentrum in Wöbbelin en daar vernamen wij het volgende.
Toen Amerikaanse militairen in 1945 het Kamp Wöbbelin bevrijdden troffen zij daar een groot aantal uitgemergelde gevangenen aan alsmede de lichamen van circa 500 overleden gevangenen. De Amerikaanse commandant liet de Duitse bewoners van het dorp Wöbbelin langs de lijken lopen en bepaalde dat 200 overleden gevangenen in Ludwigslust begraven moesten worden, de overige slachtoffers kregen een graf in Wöbbelin.
In januari 1945 was een grote groep gevangenen vanuit Neuengamme overgebracht naar Wöbbelin om daar een nieuw kamp te bouwen voor krijgsgevangenen.Er was daar nauwelijks huisvesting, barakken voor zover aanwezig hadden geen ramen of deuren en dat in een strenge winter. Honderden gevangenen stierven er van honger en uitputting. In Wöbbelin was bij de naam van Bernardus den Breejen vermeld dat hij op 15 januari 1945 zou zijn overleden
Vlak bij Wöbbelin bezochten Miep en ik die dag een herdenkingsmonument op de plaats waar het kamp geweest was. Dit monument stelde een klinkerweg voor en iedere klinkeer droeg de naam van een omgekomen slachtoffer. Na enig zoeken ontdekten wij de klinker met de naam van Bernardus den Breejen. De indrukken die wij op die dag opdeden zullen we nooit meer vergeten.
Opmerkelijk was het feit dat er nog een gevangene met de naam Den Breejen op de lijst in het dokumentatiecentrum vermeld stond. Deze man was echter afkomstig uit Hardinxveld.

Na terugkeer in Amstelveen heb ik nog een aanvullend onderzoek gedaan omdat ik met de vraag zat hoe het kwam dat een in Amsterdam wonende man in 1944 in Putten gearresteerd werd. Daarbij is het volgende gebleken.
Bernardus den Breejen was gehuwd met Alida J.C. Klaassen (op 07-02-2003 te Nunspeet overleden). Het echtpaar had twee kinderen geboren in 1932 respektievelijk in 1938.
In juli 1943 voerden geallieerde vliegtuigen drie bombardementen uit op de Fokkerfabrieken in Amsterdam Noord. Met name op 17 juli 1943 vielen er veel burgerslachtoffers onder de bevolking van Amsterdam Noord
Na de oorlog verklaarde de weduwe A.J.C. den Breejen-Klaassen dat zij uit angst met haar kinderen naar Putten was vertrokken, kennelijk had zij daar onderdak gevonden. In 1944 was haar man werkzaam als bode bij het bevolkingsregister te Amsterdam. Tijdens ieder weekend kwam hij zijn gezin in Putten bezoeken. Tragisch was het dat hij op 1 oktobeer 1944 in Putten verbleef en daar eveneens gearresteerd en weggevoerd werd samen met|mannelijke inwoners van Putten alsmede een aantal evacué's uit Arnhem die kort daarvoor in Putten gehuisvest waren.

Tot zover de geschiedenis van een der nazaten van een Van Scherpenzeel.
Het leek mij interessant genoeg om jou deze geschiedenis te laten lezen.
Hartelijke groet, mede namens Miep

Kees Kortlever


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bernardus den Breejen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bernardus den Breejen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Bernardus den Breejen


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. WieWasWie.nl reg. 6A fol. 16

Événements historiques

  • La température au 27 août 1903 était entre 12,5 et 22,4 °C et était d'une moyenne de 16,8 °C. Il y avait 7,0 heures de soleil (50%). Source: KNMI
  • Du 1 août 1901 au 16 août 1905 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kuijper avec comme premier ministre Dr. A. Kuijper (AR).
  • En l'an 1903: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,3 millions d'habitants.
    • 22 janvier » signature du traité Herrán-Hay, permettant la construction du canal de Panama.
    • 14 février » création du département du Commerce des États-Unis.
    • 29 mars » combat de Ksar el Azoudj dans le Sahara oranais pendant la campagne du Maroc.
    • 29 avril » |l'armée française expulse les moines de la Grande Chartreuse.
    • 2 août » début de l’insurrection d'Ilinden en Macédoine, un soulèvement mené par la population slave contre l’occupant ottoman.
    • 18 novembre » traité Hay-Bunau-Varilla.
  • La température au 16 avril 1945 était entre 11,0 et 23,1 °C et était d'une moyenne de 16,6 °C. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 23 février 1945 au 24 juin 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy III avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1945: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,2 millions d'habitants.
    • 8 février » début de l'opération Veritable.
    • 22 mars » fondation de la Ligue arabe au Caire.
    • 21 avril » |libération de Ravensbrück.
    • 29 avril » |libération du camp de concentration de Dachau.
    • 11 mai » |au large d'Okinawa, le porte-avions USS Bunker Hill est attaqué par deux kamikazes, faisant 346 victimes à son bord. Cependant, malgré les importants dégâts subis, le navire parvient à regagner seul la côte américaine (Seconde Guerre mondiale).
    • 14 juillet » défilé de la 2è D.B. place de la Bastille, devant le général de Gaulle.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Den Breejen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Aad Hoek, "Arbre généalogique Hoek, van Scherpenzeel, la Verge en van de Water", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hoek/I1077723426.php : consultée 12 mai 2024), "Bernardus den Breejen (1903-1945)".