Arbre généalogique Hoeijenbos en aanverwante families » Ariaentje Pietersdr BOENDER (1704-????)

Données personnelles Ariaentje Pietersdr BOENDER 


Famille de Ariaentje Pietersdr BOENDER

(1) Elle est mariée avec Abraham Leendertsz van LUIJK.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):



(2) Elle est mariée avec Gijsbert Dingens van VLIET.

Ils se sont mariés le 2 octobre 1739 à Charlois.


Enfant(s):



Notes par Ariaentje Pietersdr BOENDER

Bron: http://www.oudheidkamerrhoonpoortugaal.nl/Nieuwsbrief/nieuwsbrief%203/nb3.htm

Verbannen naar de Oost

In 1740 komt Gijsbert van Vliet als beurtschipper op Rotterdam wonen aan het Rhoonseveer. Gijsbert Ariensz. van Vliet is in Charlois gedoopt op 27 november 1712. Hij is een zoon van Dingen Gijsberts van Vliet en Marijtje Ariensdr. Wijn. Hij trouwt op 2 oktober 1739 in Charlois met >>> Ariaantje Ariensdr. Boender <<<, weduwe van Abraham Leendertsz.van Luijk.

Ariaantje Boender is 26 januari 1704 gedoopt in Zuid-Beijerland en is een dochter van Ary Pietersz. Boender en Rookje Aartsdr. van der Caa.

Op 1 februari 1744 koopt Gijsbert van Vliet op een publieke veiling van de erfgenamen van Jacob Krijnen Pons en Aalbertje Aalberts "seeker huis, schuurtje en erve gelegen binnendijks bij het Rhoonseveer". Belent oost en zuid de dijk, noord Jan Hoogstad en ten westen de heer Ooms als eigenaar en Huijgh Cornelisz. Groenedijk als gebruiker, betaald ƒ 430,--.
Op 8 juni 1748 leent Gijsbert van Vliet 400 gulden van Pieter Sandweg, als zekerheid stelt hij zijn huis op het Rhoonseveer en zijn nieuw gemaakt marktschip.

Gijsbert van Vliet is beurtschipper op Rotterdam en had zo hier en daar nog al eens moeilijkheden. Zo vervoerde hij voor Cornelis Berghout 22 oktober 1749 vier last 8 1/3 zakken zaad die nat geworden waren, schade 169 gulden en 4 stuiver.

Onze Gijsbert gedroeg zich zo slecht dat hem zijn veer van Rhoon op Rotterdam werd ontnomen. Daarop vertrok hij met zijn poonschuit uit Rhoon om enige tijd weg te blijven.

Op zondag 17 januari 1751 komt hij weer op het Rhoonseveer in de herberg aldaar, daar zat ook Johannes Hordijk inwoner van de heerlijkheid Rhoon. Om ons onbekende reden werd hij door Gijsbert van Vliet sterk uitgescholden, gedreigd hem te slaan, hem bij zijn borst gevat , vervolgens zijn mes uit zijn zak getrokken en hem hiermee bedreigd.

Gijsbert vertrekt dan weer met zijn schuit om maandag 25 januari 1751 daaraanvolgend weer in de haven van Rhoon te komen. Hij bedreigt daar de door hem ingehuurde schipper, Cornelis Berghout, die met een wagen koren aan kwam rijden en maakte hem uit voor "dronken donder". De Baljuw werd uitgescholden en opnieuw trok Gijsbert zijn mes. Vervolgens is hij uit vrees voor de justitie weer met zijn schuit vertrokken.

Op zondag 28 februari vaart hij weer binnen, maakt dan ruzie met zijn vrouw, wenst dat zijn huis in brand was en zijn vrouw in de hel lag. Vertrekt dan weer om op 4 maart weer terug te komen, bedreigt dan Pieter Coomans die in het huis van de weduwe Santweg was (Hadewy Pietersdr.’t Hart).
Dan wordt Gijsbert uiteindelijk gevangen genomen en op het kasteel van Rhoon gevangen gezet. Vervolgens wordt op 15, 18 en 23 maart 1751 in het kasteel de Vierschaar gehouden. Tijdens deze zitting blijkt dat Gijsbert ook met een slechte vrouw, zijnde de dochter van Mary Borrets, vleselijk heeft geconverseerd en in Vlaardingen van "een seeckere Sneuck een horloosie" heeft gestolen. De familie van Gijsbert is zijn gedrag kennelijk ook zat want op 7 april 1751 wordt aan de edelvermogende heeren leenmannen van de Vierschaar der Vrije en Hoge Hals Heerlijkheid van Rhoon verzocht door Ariaantje Boender, huisvrouw van Gijsbert van Vliet, Ary van Vliet, broeder en Maarten Bastiaans Pors zijn zwager, om hem bij gelegenheid naar Oost- of West-Indië of andere colonie te sturen.

Op 29 mei 1751 is er een extra ordinaire Vierschaar waar de baljuw verklaart "eergisteren te Rotterdam te zijn geweest en de burgemeester aldaar verzocht heeft Gijsbert van Vliet naar Rotterdam te transporteren en in het tuchthuis op te nemen". Dit wordt Gijsbert voorgelezen en direct daarna wordt hij naar Rotterdam gebracht.

Op 3 juni 1751 worden door Ariaantje Boender haar goederen geadministreerd en vervolgens worden op 26 juni d.a.v. in de herberg aan het Rhoonseveer "2 poonschuiten in 1718 nieuw uitgehaald geveild met deselfs staande want, touwwerk, ankers, zeilen en verder toebehoren". Koper wordt Hendrik van der Ent voor 1100 gulden.

Op 31 juli verkoopt zij haar huis en erf aan het Rhoonseveer, belent oost en zuid de dijk en ten westen Heer Ooms als eigenaar en Huig Cornelis Groenedijk als gebruiker daarvan (nu Café De Gouden Arend).

Koper wordt Huig Cornelisz. Groenedijk voor 574 gulden. Ook worden dan nog enige zaken betaald, de rendanten hebben betaald aan het tucht- of werkhuis in Rotterdam voor 1 jaar 124 gulden en 14 stuiver, aan Tieleman van Gelder, substituut schout van Rotterdam, zijn verschot en salaris wegens het halen van Gijsbert van Vliet en hem brengen op het Oost-Indische schip Vredesteijn op de rede van Hellevoetsluis, 80 gulden en 1 stuiver. Aan Huig Groenedijk wegens vertering te zijnen huize 10 gulden en 10 stuiver. Dochter Lijntje Abrams van Luijk, huisvrouw van Jan Jansz. Hoogstad, voordochter van Ariaantje Boender, ontvangt 200 gulden.

Zoals hierboven reeds vermeld, is Gijsbert van Vliet naar het schip Vredesteijn gebracht op de rede van Hellevoetsluis. Op 22 mei 1752 vertrekt het met bestemming Batavia. Gijsbert had de rang van Soldaat, na een reis van bijna 7 maanden komt de Vredesteijn op 13 december 1751 in Batavia aan. Gijsbert heeft maar kort vertoefd in de Gordel van Smaragd, reeds op 14 januari 1753 wordt de verbintenis met de V.O.C verbroken, onze Gijsbert is dan overleden.
*****************************************************************************************************************************************************

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Ariaentje Pietersdr BOENDER?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Ariaentje Pietersdr BOENDER

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Ariaentje Pietersdr BOENDER


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1704: Source: Wikipedia
      • 29 février » raid contre Deerfield, pendant la deuxième guerre intercoloniale.
      • 13 août » deuxième bataille de Höchstädt (guerre de Succession d’Espagne).
      • 24 août » bataille navale de Vélez-Málaga (guerre de Succession d’Espagne). Victoire française sur les forces anglo-néerlandaises, même si les pertes sont colossales dans chaque camp.
      • 25 août » prise de Gibraltar par les Britanniques.
    • La température le 2 octobre 1739 était d'environ 12,0 °C. Il y avait 2 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1739: Source: Wikipedia
      • 24 février » victoire de Nâdir Châh sur Muhammad Shâh à la bataille de Karnal, en Inde.
      • 20 mars » Nâdir Shâh prend la ville de Delhi qu'il fait piller et ordonne le massacre de 30000 de ses habitants.
      • 9 septembre » Rébellion de Stono contre l'esclavage en Caroline du Sud.
      • 18 septembre » signature du traité de Belgrade.
      • 3 octobre » signature de la convention de Nyssa mettant fin à la guerre austro-russo-turque.
      • 1 décembre » bataille de Portobelo pendant la guerre de l'oreille de Jenkins.

    Sur le nom de famille BOENDER

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme BOENDER.
    • Afficher des informations sur BOENDER sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille BOENDER.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Bram Hoeijenbos, "Arbre généalogique Hoeijenbos en aanverwante families", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hoeijenbos/I5093.php : consultée 23 septembre 2024), "Ariaentje Pietersdr BOENDER (1704-????)".