Arbre généalogique Hobers » Frederick Egberts Hobers (± 1672-1730)

Données personnelles Frederick Egberts Hobers 

  • Il est né environ 1672 dans Ane.Source 1
    Fredericks geboortejaar en plaats zijn vastgesteld op grond van in ondertrouwakte genoemde feiten. Zijn doopinschrijving in Hardenberg is in 1708 verbrand:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • Profession: "Hoedemaecker".Source 1
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.Source 2
  • Résidant:
    • de environ 1672 à environ 1692: Ane.
      op 't erve Hobers
    • de environ 1692 à 3 mai 1699: Amsterdam.
    • de 1699 à 1701: Amsterdam "op de Negelantiersgragt".Source 1
    • de 1702 à 1704: Amsterdam "op de Princegracht".Source 3
    • de 2 juin 1704 à janvier 1730: Coevorden.Source 4
  • Il est décédé janvier 1730 dans Coevorden.Source 5
    "den 1 Febr. Ontvangst van de doodlakens, Van den hoedemaker ../19/.." (19 stuivers)
  • Il est enterré le 1 février 1730 dans Coevorden.Source 5
  • Un enfant de Egbert Jans Munnickemaijer (Hobers) et Jannetje Hermense Hobers
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 10 juillet 2021.

Famille de Frederick Egberts Hobers

Il est marié avec Elisabeth (Lijsbeth) Harmelingh.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 3 mai 1698 à Amsterdam.Source 1

Ils se sont mariés à l'église le 18 mai 1698 à Amsterdam.Source 6

Ondertrouwakte:"Den 3 maij 1698
Frederik Egberts Hobers van Anen, hoedemaecker, oud 26 jaren op de Negelantiersgracht geassist met moeders consent ende Elisabeth Harmelings van Schütterop oud 26 jaren in de Hertestraat, ouders doot, geass. met haar oom Johannes Riem"

Ze kunnen beiden naamtekenen : "Vreerijck Egbers ........ Eliesabet Harmelack"

Enfant(s):

  1. Johanna Hobers  1699-1734 
  2. Dirck Hobers  1701-1702
  3. Margrietje Hobers  1703-1747 
  4. Hillegonda Hobers  ± 1708-1784 
  5. Dirk Hobers  1709-1770 


Notes par Frederick Egberts Hobers

DE REIS VAN "DEN HOEDEMAECKER"

Amsterdam
Frederik Hobers, een boerenzoon uit het buurtschap Ane, vinden we voor het eerst in archieven bij zijn ondertrouw in Amsterdam. Hij woont op de "Negelantiersgracht" en is afkomstig van 't erve Hobers in Ane. Zijn bruid, de 26-jarige Elisabeth Dirks Harmeling, is afkomstig uit het Duitse Schutterop. Zij gaan op 3 mei 1698 in ondertrouw; eind mei, zo'n drie weken na hun ondertrouw, trouwen ze. Zowel Frederik als Elisabeth kunnen schrijven, wat vrij bijzonder is; in ieder geval kunnen ze hun handtekening zetten. Veel anderen tekenen met een "merk" (kruisje). Frederik tekent echter met "Vreerijck Egbers".
Frederik is "hoedemaecker" van beroep. Frederik en Elisabeth krijgen in Amsterdam drie kinderen, waarvan er één jong overlijdt. Precies een jaar na hun ondertrouw, op 5 mei 1699, wordt hun eerste dochtertje Johanna gedoopt in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Ze is vernoemd naar oma Jannetje Hobers in het verre Ane. In 1701 wordt Dirck geboren; hij wordt gedoopt in de Westerkerk door Ds. Johannes Smit. Dirck is vernoemd naar de vader van Elisabeth. In 1704 overlijdt Dirck al, slechts 2 jaar oud. Dirck wordt begraven op het Karthuizerkerkhof, vlak bij zijn ouderlijk huis op de Egelantiersgracht. In 1703 krijgen ze een dochter Margrietje. Zij wordt gedoopt door Ds. Adrianus van Wesel in de Nieuwe Kerk. Ook van haar is de vernoeming niet duidelijk.
In 1704, vlak na het overlijden van hun zoontje Dirk, vertrekt het gezin met drie kleine kinderen naar Coevorden; voor die tijd een enorme reis. De reden is onbekend.

Van Amsterdam naar Coevorden
Coevorden is een vestingstad gelegen in de Drentse moerassen (afbeelding). De militairen zijn beeldbepalend in het kleine vestingstadje. Wanneer de troepen in het veld liggen of ten strijde trekken, lijkt het alsof de stad is leeggelopen. Het garnizoen vormt een vast onderdeel van de bevolking. De Coevorder burgers doen er hun voordeel mee door woonruimte te verhuren aan soldaten. Neringdoenden en ambachtslieden zijn sterk vertegenwoordigd: herbergiers, bierbrouwers, molenaars, maar ook kuipers, schoenmakers, jeneverstokers en kleer- en hoedenmakers vinden in Coevorden hun emplooi. Dit is waarschijnlijk de reden dat het gezin van Frederick Hobers besluit naar Coevorden te verhuizen. Door de aanwezigheid van het garnizoen is Frederick van zijn afzet verzekerd.

Hoedenmaker Frederik Hobers en Elisabeth Harmelingh reizen in de laatste week van juni 1704 van Amsterdam naar Coevorden. Frederik is ook in Coevorden hoedenmaker. Zelfs later, bij zijn begrafenis wordt voor de huur van het doodskleed vermeld dat het voor "den Hoedemaker" is. Op hun reis van Amsterdam naar Coevorden moeten ze eerst zeilend met het beurtveer over de Zuiderzee naar Zwolle of Kampen. Daarna is er al eeuwen maar één weg: met paard en wagen over de hoge zandruggen langs de Vecht naar Coevorden, via Ommen, Hardenberg en Ane, langs het ouderlijk huis van Frederik (’t Erve Hobers). Die Hessenweg loopt vrijwel langs de baanderdeur van ’t Erve Hobers. Het laatste stuk naar Coevorden is de lange weg door de moerassen en heidevelden van ’t Anerveen. Daar aan die weg op 't Erve Almelo woont Frederiks zus Jannigjen Hobers met haar man Jan van Almelo. Het Amsterdamse gezin zal vast even aangewipt zijn. De neefjes en nichtjes ontmoeten elkaar voor het eerst. Johanna (5 jaar) en Margrietje ( 10 maanden) opgegroeid op de Egelantiersgracht in hartje Amsterdam en Hindrick (9), Egbert (6), Swane en Jan, die nog maar twee maanden geleden gedoopt is, wonend midden tussen de moerassen en het veen. Wat zal het een verschil in verhalen geweest zijn: Jan en Jannigjen die iedere week hun hand moeten ophouden voor de stuivers van de diaconie in Hardenberg; Fredrik en Elisabeth die uit de wereldstad Amsterdam komen en genoeg geld hebben voor zo’n reis.

Om een idee te geven hoe zo'n reis ging en hoeveel dat kostte, het volgende verhaal. De kerkenraad van de kerk in Coevorden heeft een nieuw orgel nodig. Het orgel werd besteld in 1657 bij een zekere F. Faber. Om het geld bijeen te krijgen werd een grote verloting op touw gezet: "ten profytt van de kercke ende spedialycqen tot opbouwinghe van een neu orgell”. De autoriteiten gaven toestemming. De prijzen voor de loterij moesten eerst nog gekocht worden. Daarvoor ging een van de betrokkenen naar Amsterdam. Hoe we dat weten? Wel, hij diende een rekening voor zijn onkosten in en op die rekening kunnen we nu nalezen hoe Frederik en Elisabeth gereisd zullen hebben.

"Anno 1657 den 15 april wegens die lotterij voor ’t orgel nae Amsterdam, afgeveerdicht tot oncosten gedaen als volgt"

  1. In ’t afreysen met die voerman als oock andere verteert an ’t ontbitten en brandewijn     ………………………
  2. Ten Hardenbergh     ……………………………………………………………………………………
  3. In der Arentshorst voor eten, drinken ende paerdevoer     ………
  4. Des nachts an die Barkemerbruggh voor eten, drinken ende paerdevoer voor mij ende die voerman     ………
  5. An die Swolse veerman     …………………………………………………………………………………
  6. Met die veerman gegeten ende gedroncken     ……………………………………………………………
  7. Tot Amsterdam voor verteringe in drie dagen     …………………………………………………………
  8. Voor slepers ende crujers     ………………………………………………………………………………
  9. In ’t wederomme reysen an die scipper voor spijse, drank, vracht in twe dagen en twe nachten ende
      uitsetten en wagenvracht     ………………………………………………………
10. Tot Gelmujen (Genemuiden) verteert     …………………………     ………………………
11. Voor d’vracht van ’t goet an die scipper ende an die krane     ….
12. An Vriesemans Willem van vracht     ……………………………     ………………………
13. Voor Willems verteringe end d’paerden tot Swolle     ……………..................................………………………
14. Mijn eigen verteringe tot Swolle voor drie à 4 maeltijden     ……........................................………………………
15. In der Arentshorst des ’s nachts voor verteringe     ……………......................................
16. Ten Hardenbergh middachmael geholden     …………………....................................……………………
17. Voor d’voerman van Swolle op Coevorden     ………………………………………
18. Voor 9 dagen vacatij, stelle     …………………………………… ....................................……………………
                                                                    Summa             ................................     ……............................................……………………….


1- 0- 0
1- 5- 0
1-14- 0
2-10- 0
0-12- 0
0-10- 0
7-10- 0
0-18- 0
 
2-15- 0
0-14- 0
3- 9- 0
6- 0- 0
1-14- 0
4- 1- 0
1- 5- 0
1-10- 0
11- 5- 0
9- 0- 0    
57-12-6

Zoals we zien, kostte deze reis 57 guldens, 12 stuivers en 6 plakken (centen). Maar er was geld genoeg, want de loterij bracht heel wat op. De afrekening van het orgel laat zien dat het totaal, er waren ook andere fondsen, 4832 carolus gulden was.
Frederik en Elisabeth reizen ook nog eens met drie kleine kinderen, dus zij zullen heel wat geld kwijt geweest zijn.


Coevorden
Uit het lidmatenboek van de Hervormde kerk van Coevorden blijkt dat het gezin zich op "2 julij 1704, met attestatie ingekomen van Amsteldam: Frederick Hobers en Elisabeth Dirks sijn huijsvrouw" laat inschrijven. Elisabeth wordt hier "Dirks" genoemd; we kunnen er dus vanuit gaan dat haar vader Dirk heet. Hier blijkt tevens dat het gezin in de laatste week van juni naar Coevorden is verhuist: op 20 juni 1704 woonden ze nog (begrafenis zoon Dirck) op de Prinsengracht in Amsterdam.

In de jaren die volgen, worden (in ieder geval) weer drie kinderen geboren. Ze verliezen echter ook twee kinderen. In december 1705 wordt hun zoon Egbert geboren, vernoemd naar de vader van Frederik: Egbert Hobers. Omstreeks 1708 wordt Hillegonda geboren. Ze wordt niet genoemd in het doopboek van Coevorden, maar in het ondertrouwregister van Amsterdam uit 1734 wordt deze Hillegonda samen met haar moeder en haar leeftijd genoemd als "jongedochter van Coevorden". In 1709 wordt weer een Dirk geboren; vernoemd naar zijn eerder in Amsterdam overleden broertje en zijn opa. Ook in 1712 verliezen ze een kind: "15 julij 1712 voor Dootlaken van Hoberts kint ../19/..". Het is een naamloos kind. In 1715 wordt hun laatste kind geboren. Frederick Hobers en zijn vrouw Elisabeth laten hun zoon Jan Hindrik dopen op 6 maart 1715 . Jan Hendrik gaat zich later als soldaat aanmelden bij de VOC en overlijdt in Batavia.

Burgerschap van Coevorden
Het stadsbestuur van Coevorden inde plaatselijke belastingen. De oudste, accijnzen op bier en wijn, dateerden al uit de zestiende eeuw. In de zeventiende eeuw nam het aantal plaatselijke belastingen toe. Onder andere omdat het bestuur middelen moest zien te vinden voor de bouw van de nieuwe kerk. De kerk waar Frederick zich op "2 julij 1704 met attestatie uit Amsteldam" heeft laten inschrijven en zijn kinderen liet dopen. Ook de stadswaag waar alle te verhandelen waren gewogen moesten worden, leverde geld op. Iedere burger moest het zogenaamde burgermoede geld betalen. Deze belasting kon oplopen tot twee gulden per jaar.Er waren echter burgers die de laatste belasting niet hoefden te betalen. Personen die het burgerrecht verwierven, hoefden geen burgermoede geld te betalen. Frederik slaagt er op 16 augustus 1707 dit burgerrecht te krijgen. Hij betaalt hiervoor de gebruikelijke twaalf zilveren ducatons (guldens); wie van buiten kwam moest het volledige bedrag betalen. Wat een schrijnend verschil met de situatie op 't Erve Almelo in het naburige Anerveen: zwager Jan van Almelo ontvangt daar wekelijks zijn stuivers van de diakonie. En dan te bedenken dat er 63 stuivers in één ducaton gaan. Frederik en Elisabeth zijn blijkbaar in zo goede doen dat ze dit hoge bedrag kunnen betalen. Het aantal inschrijvingen in her burgerboek van Coevorden is namelijk relatief gering.

Terug naar Amsterdam
In 1729 maakt Elisabeth weer de reis naar Amsterdam om daar getuige te zijn bij het huwelijk van haar oudste dochter Johanna met een jongeman uit Coevorden. Of ze in Amsterdam gebleven is, of dat ze voor de bruiloft op en neer gereisd is, is niet bekend. We komen echter haar naam na 1730 in Amsterdam nog geregeld tegen als getuige bij de doop van één van haar kleinkinderen. Elisabeth overlijdt in Amsterdam en wordt op 12 juli 1747 begraven op het Noorderkerkhof. Frederik zelf overlijdt in Coevorden: "den 1 Febr. 1730 Ontvangst van de doodlakens, Van den hoedemaker ../19/..".
Frederik is zo'n 58 jaar geworden en tot zijn dood hoedenmaker gebleven.

Leestips

De VOC- soldaat, die wordt vermist in Azië:
Klik op dochter Hillegonda Hobers *1708

Het zeemansgraf van de provoost:
Klik op dochter Hillegonda Hobers *1708

Destillateur Dirk Hobers, de een rijke "koopman van wijnen":
Klik op zoon Dirk Hobers *1709.

Soldaat Jan Hendrik Hobers zeilt met de "Lis" naar Batavia:
Klik op zoon Jan Hendrik Hobers *1715

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Frederick Egberts Hobers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Frederick Egberts Hobers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Frederick Egberts Hobers

Ancêtres (et descendants) de Frederick Egberts Hobers

NN
????-
Hermen Jans Hobers
± 1608-< 1670

Frederick Egberts Hobers
± 1672-1730

1698
Dirck Hobers
1701-1702
Hillegonda Hobers
± 1708-1784
Dirk Hobers
1709-1770
Dirk Hobers

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Ondertrouwregister Amsterdam
    2. Doopregister Amsterdam
    3. Begraafregister Amsterdam
    4. Lidmatenboek Coevorden
    5. Diaconierekeningen Coevorden
    6. FamilySearch

    Sur le nom de famille Hobers

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hobers.
    • Afficher des informations sur Hobers sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hobers.

    La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I991.php : consultée 17 mai 2024), "Frederick Egberts Hobers (± 1672-1730)".