Arbre généalogique Hobers » Willem Hobers (1833-1897)

Données personnelles Willem Hobers 


Famille de Willem Hobers

Il est marié avec Grietjen Tangenberg.

Ils se sont mariés le 8 avril 1858 à Hardenberg, il avait 24 ans.Source 13

Ik heb het kerkelijk huwelijk van Willem Hobers en GrietjeTangenberg niet kunnen vinden (noch in Hardenberg, waar alle andere Hobersen trouwden, noch in alle andere plaatsen in de omgeving). Ik vermoed dat Willem en Grietje als een van de eersten bij de "Afgescheidenen" trouwden. Zijn schoonvader Albert Tangenberg wordt vaak genoemd in door de officier van justitie opgemaakte processen-verbaal van de verboden geheime godsdienstoefeningen door ds. Van Raalte: de man van de Afscheiding. Deze man preekte veel in de Aane en omgeving op de deel van boerderijen. Zie het proces-verbaal onder "notities " bij Albert Tangenberg. Later in Nieuw-Amsterdam zijn Willem en Grietje betrokken bij de oprichting van de Christelijk Gereformeerde Kerk , met de bijnaam "kibbelkerkie". Ik vermoed dat zijn liefde voor Grietje Tangenberg de reden is van Willems overgang naar de Christelijk Gereformeerde Kerk. Zijn ouders en broer en zussen blijven Nederlands Hervormd.

Enfant(s):

  1. Willemina Hobers  1859-1878
  2. Albert Hobers  1862-1936 
  3. Jan Hobers  1865-1954 
  4. Janna Hobers  1869-1920 
  5. Jurrie Hobers  1872-1939 
  6. Dina Hobers  1875-1906 
  7. Arend Hobers  1878-1884


Notes par Willem Hobers

De geboorte van Willem Hobers
Het is vrijdag 2 augustus 1833, hartje zomer. Jan Hobers (de jonge), boer op 't Erve Hobers in Ane, heeft 's morgens vroeg al de buurvrouwen gewaarschuwd. Ze moeten komen: er is weer een kind op komst. Zijn vrouw Willemina heeft hem op pad gestuurd. Ze kent intussen de signalen dat het kind gaat komen; het wordt haar vijfde. De eerste maanden heeft Willemina haar zwangerschap geheim gehouden, ook voor haar man. Zo hoort het, je praat er niet over. Ze probeerde erg voorzichtig te doen. Ze mocht niet schrikken; als dat gebeurde zou het kind een vlek krijgen: een moedervlek. Na een aantal maanden vertelt ze haar eigen man Jan Hobers, dat ze zwanger is. In de zevende maand heeft ze de buurvrouwen uitgenodigd. Ze krijgen te horen dat buurvrouw in verwachting is. Ze zullen als vanzelfsprekend helpen bij de bevalling, een hele eer.

Nu, op 2 augustus zijn ze vroeg aanwezig. De hoogbejaarde vroedvrouw is gewaarschuwd. In Gramsbergen is geen heelmeester. De buurvrouwen beredderen alles. Jan heeft zijn vier kinderen al uit de kamer, die tevens slaapkamer en keuken is, verwijderd. Jan Hendrik, zijn oudste zoon van tien jaar, kan gewoon aan het werk. Zijn drie dochters Gerritdina van zeven, Hendrikjen van vijf en Willemina van drie zijn naar de buren gebracht. Opa Jan Hobers (de oude) is de schuur ingeslopen. Hij doet alsof hij druk aan het werk is. Met zijn 81 jaar weet hij waar zijn plek is.
Om 10 uur 's morgens is het zover. Jan is blij, het is weer een zoon. Hij zal hem Willem noemen, naar zijn overleden schoonvader. De noabervrouwen verzorgen de kraamvrouw, wassen Willem en wikkelen hem stevig in een pak. Dan gaan ze de geboorte aanzeggen: de een links van de boerderij, de ander rechts. "Buurman Hobers löt anzeggen dat sien vrouw bevallen is van een jonge zönne. Ie hiet Willem". Het kraambezoek begeeft zich terstond naar 't Erve Hobers. Willem wordt alom bewonderd.

Jan doet dezelfde dag nog aangifte in Gramsbergen. 's Middags om 17.00 uur zet hij zijn handtekening. Meer kan hij niet schrijven. Hij kan kennelijk ook niet lezen of hij ziet niet dat zijn leeftijd verkeerd genoteerd staat: 50 jaar moet 48 jaar zijn, hij is namelijk geboren op 2 maart 1785. Na de aangifte trakteert Jan de twee getuigen, twee linnenwevers, op een borrel in de taveerne. Zo is het gebruik.

Dan begeeft hij zich weer naar huis, eerst de Vecht over met het Anerveer. Als inwoner van Ane heeft hij voor het hele jaar al het gebruikelijke tarief betaald. Dit is nog door Lodewijk Napoleon in 1806 op den 16den van den wijnmaand bepaald op f 1,20 per jaar. Het is nu zomer, dan betalen "vreemden" het gebruikelijke tarief van 3 cent. De veerman houdt de prijs 's zomers laag want dan staat het water zo laag dat de klanten anders gewoon naar de overkant zouden lopen. 's Winters is de prijs 5 cent en in uitzonderlijke gevallen bij erg hoog water zelfs 10 cent. De marke van Ane is verpachter van het veer en int de veerprijs.
De veerman zal Jan op de heenweg al gefeliciteerd hebben met zijn pasgeboren zoon. Ze praten samen wat over het afgelopen jaar. De veestapel groeit gelukkig weer wat; in de voorgaande jaren was er nogal wat sterfte. De oogst was middelmatig geweest; er was nogal wat schade door muizen. Gelukkig zijn de vooruitzichten op de aanstaande rogge- en vlas- oogst gunstig. De veerman vraagt zich af wanneer de Dedemsvaart uitgerekend op deze plaats op de Vecht zal worden aangesloten. Hij verwacht dat de scheepvaart dan zal toenemen, maar boer Hulter over wiens land het laatste stuk vaart gegraven moet worden, ligt nog steeds dwars. Hij gooit zelfs de volle kruiwagens van de arbeiders om, om hen het graven te beletten.
De pont is aan de overzijde. Nog zo'n tien minuten, dan is hij thuis.
Zo kan het gegaan zijn op die zomerdag in augustus 1833. Alle feiten op waarheid gebaseerd: Oud Archief Gramsbergen, uitgaande stukken; Gemeentearchief Hardenberg

Keuring Nationale Militie
Hoewel vooraf al duidelijk is dat Willem wegens broederdienst niet hoeft te dienen bij de Nationale Militie, moet hij zich toch op 13 maart 1852 melden in Ommen om gekeurd te worden. Dankzij deze keuring kennen we nu zijn signalement :

"Hobers Willem, geboren 2 Augustus 1833, maat: 1 Ellen, 7 Palmen, 9 Duimen en 0 Strepen"
.
In het hedendaagse metrieke stelsel: 1.79 meter. Willem is daarmee de langste van alle lotelingen. Van zijn lichting, maart 1852 (14 lotelingen), zijn er zelfs twee die afgekeurd worden wegens "te klein": Roelof Jansen is 1.32 meter en Teunis Ramaker slechts 1.30 (!) meter. We kunnen dus constateren dat Willem (en ook zijn broer Jan Hendrik) tot de langsten in Gramsbergen en omgeving behoren.
Willems signalement luidt: Aangezigt Smal; Voorhoofd hoog; Oogen blauw; Neus Groot; Mond Idem; Kin lang; Haar Blond; Wenkbraauwen Idem; Merkbare teekenen Geene.
Onder dit signalement vermeldt de man die Willem keurt: "Kan leezen doch niet Schrijven"

Willem neemt hiermee een aparte plaats in; alle andere lotelingen krijgen als vermelding dat ze zowel kunnen lezen als schrijven. Dit bevestigt de conclusie dat hij niet of nauwelijks naar school is geweest. Juist in de jaren dat hij daarvoor in aanmerking kwam, zat zijn enige broer in dienst, wat voor hem nu prettig is, want de uitslag van de keuring (loting) luidt dat hij niet in dienst hoeft wegens broederdienst : " Hobers Willem; 1.785 (deze aanduiding van zijn lengte wijkt iets af van zijn eerdere keuring: 9 duimen en 0 strepen is veranderd in 8 duimen en 5 strepen); 1833; 2 broeders; 1 den Dienst met paspoort verlaten". Willems broer Jan Hendrik Hobers heeft 5 (!) jaar moeten dienen bij de Grenadiers, wat er nu voor zorgt dat Willem vrijstelling heeft.
Bij de keuring vermeldt hij als beroep: Knegt, als beroep van zijn moeder geeft hij" Landbouwersche" op. Dit geeft goed de gezinssituatie weer in 1852: broer Jan Hendrik is de boer, moeder Willemina de boerin en Willem is de knecht.

Naar Nieuw-Amsterdam
Willem is de man die de naam Hobers naar Nieuw-Amsterdam zal brengen. Twee gezinnen, dat van Willem Hobers en Grietje Tangenberg met hun 1-jarige dochtertje Willemina en het gezin van Jurrien Tangenberg ( de 10 jaar oudere broer van Grietje) met zijn vrouw Aaltjen Dijkstra zijn in 1860 met stille trom vertrokken uit Lutten aan de Dedemsvaart naar Nieuw-Amsterdam. Ook bij aankomst in het Bargererfscheidenveen in november 1860, hebben ze zich niet gemeld bij de overheid. Pas nadat ze hun plaggenhutten hadden gebouwd in het veen, constateerden de autoriteiten dat er 2 gezinnen woonden.

Overlijden in Meppen
Willem is overleden in het Ludmillenstift (ziekenhuis) in Meppen. Het ziekenhuis bestaat nog altijd, hartje Meppen (Duitsland). De formulieren met de doodsoorzaak van voor 1900 zijn helaas vernietigd. De overlijdensaktes van na 1900 geven onder de Drentse "kanalarbeiter" vaak als oorzaak: Ouderdomszwakte. Waar hij begraven is, is (nog) onbekend. De directeur van het ziekenhuis doet aangifte van het overlijden:
"Erschien dem Vorstande des hiesigen Krankenhauses "Ludmillenstift", geht dem unterzeichneten Standesbeamten heute die schriftliche Anzeige zu, dass der Kanalarbeiter Willem Hobers, 63 Jahre alt, reformierter Religion, wohnhaft zu Neu-Amsterdam, geboren zu Gramsbergen (in Holland), verheiratet gewesen mit der zu Neu-Amsterdam wohnhaften Gritjen, geborene Langenberg, Sohn der verstorbenen Eheleute Heuermann Jan Hobers und Wilhelmina geborene Janzen, zu Meppen im Krankenhause Ludmillenstift am 24 September 1890 und Abends um neun Uhr verstorben ist."

Ik heb over Willem Hobers zoveel informatie dat er een apart boek(je) over geschreven zou kunnen worden. Meer informatie komt later op deze site.

Herinneringen
Arend Annen kleinzoon van Willems dochter Janna Hobers is de eerste die ik bij mijn jarenlange onderzoek tref, die uit herinnering kan vertellen over Willem Hobers en Grietje Tangenberg:
"Mijn vader vertelde over Willem Hobers en Grietje Tangenberg. Ze woonden eerst in een plaggenhut aan het eind van de Heerendijk. Hij vertelde dat Willem "een groffe vent" was. Willem was nergens bang voor en als er weer eens tweestrijd was bij de kerk (kibbelkerkie), liep Willem wacht. Willem en Grietje hebben de laatste jaren van hun leven bij hun dochter Janna Hobers en haar man Marten Annen in huis gewoond. 'Oude ote' Grietje Tangenberg was bijna blind en is in een kruiwagen vervoerd"


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Hobers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Hobers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem Hobers


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Willem Hobers



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. BS Gramsbergen
  2. Doopboek Hardenberg
  3. Dienstbodenregister Ambt Ommen
  4. Afkondiging Huwelijk; BS Dedemsvaart (Ambt Hardenberg)
  5. Overlijdensakte Gemeindeambt Meppen
  6. Keuring Loting Nationale Militie; Gemeente Archief Hardenberg
  7. Archief Christelijk Gereformeerde Kerk Nieuw-Amsterdam
  8. Bevolkingsregister Gramsbergen
  9. Bevolkingsregister Ambt Hardenberg (Avereest)
  10. Bevolkingsregister Ambt Hardenberg
  11. Bevolkingsregister Emmen
  12. Gemeinde Ambt Meppen no 98
  13. BS Ambt Hardenberg

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Hobers

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hobers.
  • Afficher des informations sur Hobers sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hobers.

La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I959.php : consultée 16 mai 2024), "Willem Hobers (1833-1897)".