Arbre généalogique Hobers » Peter Gieljan (1791-1873)

Données personnelles Peter Gieljan 


Famille de Peter Gieljan

Il est marié avec Fennigjen Jansen Reinink.

Ils se sont mariés le 4 mai 1820 à Gramsbergen, il avait 28 ans.Source 2


Notes par Peter Gieljan

Dit verhaal is onder constructie (onderzoek Den Haag en Parijs)

Voor wat er al wel staat ben ik dank verschuldigd aan Drs. H G M Kok die mij van belangrijke informatie heeft voorzien.

Franschen Dienst
Als Peter Gieljan in 1720 in het huwelijk wil treden met Fennigjen Jansen moet hij, zoals wettelijk verplicht is,
een "Certificaat van voldoening aan den Nationale Militie" overleggen.

Peter verzoekt echter:
"om in den huwelijken staat te mogen opgenomen worden, zonder productie van een Certifikaat van voldoening aan de Nat: Militie, uit hoofde hij eerst na den afloop der Ligting voor de landmilitie in 1814, blijkens overlegd akte van Notorieteit, uit franschen dienst in zijne haardstede heeft kunnen terugkeren en dus in den onmogelijkheid is geweest deel aan die ligting te nemen.


Om het feit dat hij onder Napoleon gediend heeft, hoeft Peter het benodigde certificaat niet te overleggen.

Berezina
In de winter van 1812 trekken de verslagen en al zwaar vermoeide restanten van de Grande Armée, het uit vele nationaliteiten samengestelde leger waarmee keizer Napoleon I Rusland had willen verslaan, over de rivier de Berezina. Op 21 november 1812, aan de oostelijk gelegen oever van de Berezina, slaat de val dicht voor het resten van de Grande Armée:
Napoleon wordt ingesloten door het Russiche leger en verwoestend verslagen. Hollanders nemen eveneens deel aan deze slag.
Ook het Hollandse regiment, "het 123ste Regiment Infanterie van Linie", wordt bij deze slag vrijwel volkomen vernietigd; een kleine groep van ca 50 man weet te ontsnappen. Later wordt dit regiment vanuit het depot in Frankrijk het aangevuld met rekruten van de lichting 1811 onder wie talloze jongens uit Overijssel, waaronder de "fusilier Pieter Gilias uit Anderveen in Overijsel".

Hollands Legioen van Oranje te Schwedt an der Oder
De eerste poging tot vorming van een nationale Nederlandse Weermacht, deed de weduwe van stadhouder Willem V,
prinses Wilhelmina. Zij maakte een groot deel van de bezittingen van het Huis van Oranje te gelde om met behulp daarvan
een "Hollands Legioen van Oranje" op te richten. Op 28 oktober 1813 werden te Schwedt a/d Oder 2 bataljons gevormd. De schrik voor Napoleon zat er echter nog zo in, dat dit "bevrijdingsleger" op 17 november nog maar bestond uit: 50 oud-officieren, 300 man Oranjegarden, 50 burgers met jachtgeweren, 50 oudgedienden van voor 1795, 400 "vrienden", enige vrijwilligers met pieken en 20 jongelui te paard.

Het zijn dan ook in hoofdzaak de Russen, Pruisen en Engelsen geweest, die ons land van de Fransen hebben bevrijd. Als oprichtingsdatum van de tegenwoordige Koninklijke Landmacht neemt men dan ook aan de 9e januari 1814; toen is bij besluit van de Soevereine vorst opgericht de staande Armee en bestond uit: 6 bataljons jagers, 16 bataljons infanterie van linie, 4 regimenten cavalerie, 4 bataljons artillerie te voet, een korps rijdende artillerie, een bataljon pontonniers, mineurs en sappeurs en een bataljon treinsoldaten. Het Legioen kwam einde januari 1814 Nederland binnen bij Enschede en nam deel aan de belegeringen van o.a. Deventer, Gorkum, Bergen op Zoom.

Stamboek Peter Gieljan
"Conscriptie" heet de inschrijving van alle jonge mannen voor de verplichte legerdienst die door de Franse Wet van 5 september 1798 werd ingevoerd. Een door het lot aangewezen en ingelijfde soldaat noemde men een conscrit of loteling. Voortaan was de militaire legerdienst een algemene en persoonlijke plicht voor alle Franse mannelijke burgers van 20 jaar af tot 25 jaar, die zich moesten laten inschrijven op een lijst, vandaar het woord conscriptie
Uit deze inschrijvingslijst werd door toeval via loting een contingent aangewezen dat effectief de legerdienst moest vervullen. De loting zelf greep plaats met een houten trommel met draaizwengel voor het trekken van de lotnummers, opgeborgen in houten houdertjes. Vermogende lotelingen kochten zich vrij van militaire dienst door een minder gefortuneerde via betaling zijn dienstplicht te laten vervullen. Deze conscriptie zorgde voor de inlijving van vele boerenzonen in Napoleons leger, wat vooral voor de al verarmde boerenbevolking een zware bijkomende belasting betekende. Napoleons jarenlange oorlogen brachten de conscrits op alle grote Europese slagvelden zoals die van Austerlitz, Borodino en Waterloo.

Ook Peter Gieljan wordt ingeloot. In het Nationaal Archief in Den Haag bevindt zich het stamboek waarin alle lotelingen werden genoteerd, met de relevante informatie. Helaas is van Peter niet alles ingevuld. (Toegang 2.13.09 Inventarisnummer 227 stamboeknummer 243)
Op de titelpagina staat het legeronderdeel waar Peter als fusilier wordt ingedeeld:
"Stamboek van de onder-officieren en manschappen van de 8e Afdeling Infrie". Op de volgende blz. staat: "Staande Armee 9e Bataillon Infanterie van Linie". Daar staat echter met potlood bij geschreven "3e Bn Holl-Orange Legioen". Peter wordt dus ingeschreven bij dit door prinses Wilhelmina opgerichte Legioen.

Relatie met de familie Hobers
Peter Gieljan heeft dezelfde stamvader als de Nieuw-Amsterdamse tak van de familie Hobers, namelijk Jan van Almelo. Daar komt bij dat een nazaat van hem, Jan Hendrik Gieljan introuwt op 't erve Hobers met de laatste naamdrager op de boerderij Aaltje Hobers.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Peter Gieljan?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Peter Gieljan

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Peter Gieljan


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Peter Gieljan



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Doopboek Gramsbergen
  2. BS Gramsbergen
  3. BS Coevorden

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Gieljan

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Gieljan.
  • Afficher des informations sur Gieljan sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Gieljan.

La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I737.php : consultée 17 mai 2024), "Peter Gieljan (1791-1873)".