Arbre généalogique Hobers » Maria Pullen (1804-1874)

Données personnelles Maria Pullen 

  • Elle est née le 11 mars 1804 dans Heemse.Source 1
    Maria is vernoemd naar haar grootmoeder van vaders kant: Maria Jaspers.
    "Den 18e Maria, dochter van Jan Hendrik Jansen en Hilligjen Hakkers op den Brink te Heemse;
    geb: d: 11 dito"
  • Elle a été baptisée le 18 mars 1804 dans Heemse.Source 1
  • Profession: en l'an 1836 Landbouwersche.Source 2
  • Entrée: Bij "Notities" vind je informatie over haar leven.
  • Entrée: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Religion: Afgescheiden.
  • Résidant en l'an 1836: Collendoorn.Source 3
  • Elle est décédée le 28 janvier 1874 dans Lutten (Ambt Hardenberg), elle avait 69 ans.Source 3
    "des namiddags te twee ure, in het huis staande te Lutten"
  • Un enfant de Jan Hendrik Jansen (Pullen) et Hillegjen Hakkers
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 28 janvier 2024.

Famille de Maria Pullen

Elle est mariée avec Jan Hermen Goch.

Ils se sont mariés le 27 mai 1825 à Ambt Hardenberg, elle avait 21 ans.Source 3


Enfant(s):

  1. Hilligje Goch  1828-1853


Notes par Maria Pullen

Eenen verboden Godsdienstoefening
Op dinsdag 19 april 1836 vindt er in Rheeze een godsdienstoefening van "afgescheidenen" plaats in en buiten de woning van de schoolmeester. De leiding van deze dienst is in handen van "den Heer Antoni Brummelkamp". De 'afgescheidenen' zijn van heinde en ver gekomen en in alle vroegte vertrokken om hier aanwezig te zijn. Zo'n huisdienst is bij wet verboden en de burgemeeser moet dus ingrijpen. Door het bevel van de burgemeester te negeren, nemen de aanwezigen een groot risico. Een afsplitsing van de ene Hervormde Kerk is in de ogen van de overheid niet mogelijk. Er is dan ook een samenscholingsverbod op een bijeenkomst van meer dan 20 personen ingesteld. De boete kan oplopen tot 30 gulden, ook worden soms huzaren verplicht ingekwartierd.
In ieder geval nemen de 'samenscholers' een groot risico, met name het gezin van de schoolmeester.

Het kan niet anders of deze gebeurtenissen zullen uitvoerig besproken zijn in het gezin van Jan Hendrik Pullen. Heemse, een kleine dorpsgemeenschap, waarvan de boerenbevolking al generaties iedere zondag naar de Hervormde Kerk gaat, wordt nu geconfronteerd met de 'afscheiding': welke positie neem ik met mijn gezin in? Hoe ga ik om met het feit dat mijn dochter (zuster) Maria Pullen bij deze verboden godsdienstoefening aanwezig is. Hele gezinnen worden verscheurd.

In zijn proces-verbaal "aan Den Heere Officier bij de Regtbank te Deventer" schrijft de burgemeester:
"Op heden, den 19en April 1836, des Morgens 8 Uren, heb ik ondergetekende, Burgemeester der Gemeente het Ambt Hardenbergh, Kwartier van Salland, Provincie Overijssel, mij begeven naar de Buurtschap Rheeze in dezelve en aldaar omstreeks 9 Uren aankomende bij de woning van Egbert Dunnewind, School-Onderwijzer aldaar, zo heb ik voor de Voordeur derzelve eene groote Verzameling van Menschen van beiderlei Geslacht en van onderscheidene Jaren vergaderd gevonden, waarvan een aantal met ongedekten Hoofde en met kracht deel nemende aan een binnens-Huis gehouden wordend Gezang, waarvan de Toonen reeds bij onze nadering tot de Buurtschap werden gehoord en welke Omstandigheid Ons al dadelijk verzekerde van hetgeen er binnen 's Huis plaats vond.

Mij daarop dadelijk uit mijn Rijtuig begevende ben ik met den Heer J. Odink Dzn., Assessor bij het Bestuur der Gemeente, en een mijner Klerken, B. Nijzink, die mij vergezelden, zonder eenigen wederstand door de gezegde buiten 's Huis vergaderde en gedeeltelijk bloothoofds met geopende Kerkboeken in hunne handen zingende Menigte doorgedrongen naar de gezegde Huisdeur en dezelve ook zonder eenigen Wederstand geopend hebbende, in de Keuken der gezegde Woning van voornoemden Egbert Dunnewind op gelijke wijze zingende vergaderd gevonden, behalven voornoemden Egbert Dunnewind en zijne Huisvrouwe Evertjen Hannink, den Heer Antoni Brummelkamp, laatstelijk Praedikant bij de Gemeente der Hervormden te Hattem....

(hier volgt een opsomming van namen van aanwezigen zoals bv. twee met name genoemde vrouwen "ieder een zogend kind aan hunne Borsten waren hebbende")

Na een wijle verpozens onder het voortduren van het opgemelde Gezang, waaraan door de nu door mij geopende Deur des Huizes konde zien dat bij voortduring bleeven deel nemen onderscheidene van de zich buiten de Woning bevindende hierna te noemene Personen, gezegden Heer Brummelkamp toespreekende en denzelven naar des zelfs Naam en Doel der betrokkene Vergadering vragende, zo heeft dezelve zich alzo aan mij kenbaar gemaakt en voorts te kennen gegeven, dat het doel der Vergadering was om als Afgescheidenen van het bestaand Hervormd Kerkgenootschap in dit Rijk eene Godsdienstige Bijeenkomst te houden en in dezelve overtegaan tot de Bediening van den Heiligen Doop aan vorengedachte Zuigelingen, mitsgaders de bevestiging van Ouderlingen en Diaconen onder dezelve Afgescheidenen ter dezer Gemeente.

Hierop den gezegden Heer Brummelkamp te kennen gegeven hebbende, dat hunne Vergadering gesterkt door het aantal van Deelhebbenden of Deelnemers buiten 's Huis als voorzeid, en hier natenoemen en derzelver verrichtingen ter dezer Gemeente niet kon worden toegelaten als in Strijd met de bepalingen bij Art. 291 van het bestaande Wetboek van Strafregt, zo heb ik dan dezelve zonder eenigen Wederstand ontbonden en op de Vraag van den Heer Brummelkamp, die verklaarde ten dezen te zullen te obtempereeren
[gehoorzamen] en zich hoegenaamd niet tegens mij in mijne Kwaliteit der Gemeente te willen verzetten, of het hem niet zoude geoorloofd zijn de Bijeenkomst in de Woning van een of ander ander Ingezeten der Buurtschap te hervatten ten einde tot de voorgezegde Doops-bediening en bevestiging van Ouderlingen en Diaconen overtegaan en hiertoe dan ook door mij de Concessie [Toestemming] geweigerd zijnde, zo heeft dezelve daarop aan de met hem, zo in als buiten de Woning vergaderden (aan deze laatsten door het Vengsterraam) te kennen gegeven, dat hunne vergadering noch ten Huize van meergenoemden Egbert Dunnewind, noch elders zoude worden voortgezet en dat alzo een ieder maar moeste heengaan: verklarende voorts daarbij aan mij van Ommen te zijn komende, voornemens te zijn naar de Gemeente den Ham te vertrekken, en wezende wel voornemens geweest alhier eene openbare Prediking te houden, doch had zulks voor eene zo kleine vergaderde menigte niet voegzaam kunnen doen, terwijl de Huisbaas Egbert Dunnewind zwarigheid had gemaakt voor dezelve meerdere Personen in zijn Huis te admitteren [Toelaten] - voorts mij verzekerende, dat ten gevolge mijner Interdictie [Nadrukkelijk verbod] ten dezen geen verder gevolg zoude worden gegeven aan de onderwerpelijke Godsdienst-oefening en de daarbij voorgenomene Godsdienstige Uitvoeringen voormeld.

En zijn dan alzo als buiten 's Huis en voor de door mij geopende en opengeblevene Deur van hetzelve zingende of als aandagtig betragtende Deelnemeren der onderwerpelijke vergadering door mij, of door den Heer Assessor J. Odink, D.z., mijnen genoemden Klerk B. Nijzink en den ter mijner adsistentie, zo nodig, mede naar Rheeze gerichtten Dienaar van Policie en Veldwachter der Gemeente Derk Jan Jansen, te zamen, of ieder afzonderlijk bevonden Jan Hendrik Toeslag, Kleermaker te Heemse,
enz. enz.


(ook hier volgt een opsomming van namen en beroepen van alle gelovigen die buiten stonden zoals bv. de twee met hieronder met name genoemde; er zijn relatief veel boeren uit Collendoorn en Collendoornerveen. Ook zijn er "Huisvrouw van .. "; de afscheiding verscheurt zelfs gezinnen)

..., Jan Herm Gogh en Vrouwe Maria Pullen, Landbouwers te Collendoorn, .....
..., Albert Tangenberg, Linnenwever te Lutten,
.....

Maria Pullen en Albert Tangenberg zullen niet geweten hebben dat ze beiden een dochter hebben die later met een Hobers zullen trouwen.

En heeft eindelijk zich nog van uit een zijvertrek van het Woonhuis van meergemelden Egbert Dunnewind in de Keuken van hetzelve alwaar de onderwerpelijke Godsdienstige Bijeenkomst of Vergadering was gehouden, na derzelver Scheiding, in dezelve vervoegd, na aan mij vooraf gedane Aanvrage of binnen dezelve mogte komen, zekeren door den Heer Brummelkamp als Ouderling betijteld en met den Naam van Gerrit Geerlings genoemd wordenden Persoon uit Hattem voormeld, die mij, op het bemerken dat ook in het onderwerpelijke Procesverbaal stond opgenomen te worden, geweigerd heeft zijn beroep optegeven en daarop dadelijk weer is gegaan van werwaarts gekomen was.

En heb ik Burgemeester voornoemd van al hetgeen voorschreeven vorenstaande Procesverbaal, ten bijwezen van meergemelden Heer Assessor bij het Bestuur der Gemeente J. Odink, D. Z., van mijnen meergedagten Klerk B. Nijzink en van den voorzeiden Dienaar van Policie en Veldwachter der Gemeente D. J. Jansen, ingevolge Aanschrijving van Z. E., den Heer Gouverneur der Provincie van d. 6en dezer, Kabinet No. 127, opgemaakt en, na voorlezing, met dezelve getekend ten Huize van meergenoemd en Egbert Dunnewind, School-Onderwijzer, te Rheeze ten jaare, Dage als boven.

De Burgemeester der Gemeente

het Ambt Hardenbergh,

(getekend) ANT. VAN RIEMSDIJK.

J. ODINK, D. Z., Assr.


Voor de leesbaarheid is dit proces-verbaal ingekort; het origineel is te vinden op de site van de Historiekamer Hardenberg.

Relatie met de familie Hobers
Maria is dubbel verbonden met de familie Hobers:

*     Broer Hendrik Pullen trouwt met Lamberdina Hobers.

*     Dochter Hilligje Goch trouwt met Lamberdina's broer Frederik Hobers

Leestips
Broer Jan Hendrik Pullen wordt naar het cachot in Deventer gebracht:
Klik op via haar vader op broer Jan Hendrik Pullen

Een kleinzoon van broer Hendrik wordt naar Duitsland gebracht voor hulp aan een neergestorte Amerikaanse piloot:
Klik op via haar vader op broer Hendrik Pullen

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Maria Pullen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Maria Pullen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Maria Pullen

Maria Pullen
1804-1874

1825
Hilligje Goch
1828-1853

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Doopboek Heemse
  2. Historiekamer Hardenberg
  3. BS Ambt Hardenberg

Sur le nom de famille Pullen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Pullen.
  • Afficher des informations sur Pullen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Pullen.

La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2241.php : consultée 12 juin 2024), "Maria Pullen (1804-1874)".