Arbre généalogique Hobers » Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs (1672-1752)

Données personnelles Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs 

  • Il est né en l'an 1672 dans Ane.Source 1
    Gerrits geboortejaar en plaats zijn gebaseerd op feiten in ondertrouwakte. Zijn doopinschrijving in Hardenberg is in 1708 verbrand:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • Profession: "backer".
  • Entrée: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.Source 2
  • Résidant:
    • en l'an 1696: Amsterdam "op de prinsegracht".Source 1
    • de 1698 à 1699: Amsterdam "inde st. Jacobstrad".Source 3
    • à partir du 1711: Amsterdam "inde Laurierstraet op de zuijdoosterhoeck van de eerste dwarsstraet daerde dubbelde sleutel uijthangt".Source 4
  • Il est décédé le 29 mars 1752 dans Amsterdam, il avait 80 ans.Source 5
    "het afsterven van den selve het geent voorgevallen is den negen en twintigsten maart jongstleden"

    Gerrit overlijdt in zijn huis in de Laurierstraat:
    "gelegen aan de Zuijdzeijde van meergemelde straat tussen de eerstee en twedee dwarsstraat met dessels agterhuijs. Het agterhuijs wesende het sterfhuijs is door de overledene selve bewoont geweest"

    Een dag later doet ene Coenraad Maasdorp aangifte van het overlijden. Gerrit behoort tot de groep allerrijksten en de familie betaalt dus het hoogste bedrag:
    "1752 1 April | Coenraad Maasdorp v[oor] gerrit Nieuwenhuijs | f 30"

    Gerrit wordt begraven in de Westerkerk:
    Dooden van de Maand April
    "4 Gerrit Nuwenhuijs inde Lauwerierstraat ZZ 63 f 15:--:--"
  • Il est enterré le 4 avril 1752 dans Amsterdam.Source 3
  • Un enfant de Hendrik Hermens Hobers (Nijhuis) et Grietje (Geertien) Assiens (Nieuwenhuijs)
  • Margrieta Waakhuijsen est son filleul
  • Hendrik Maijer est son filleul
  • Hendrick Maijer est son filleul
  • Hillebrand Munnikemeijer est son filleul
  • Grietje (Margrieta) Nieuwenhuijs est son filleul
  • Willemina Hobers est son filleul
  • Gerrit Koster est son filleul
  • (Mar)Grietje Koster est son filleul
  • Maria Koster est son filleul
  • Barendina Koster est son filleul
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 5 novembre 2021.

Famille de Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs

Il est marié avec (Mar)Grietje Teunis Verhaar.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 14 avril 1696 à Amsterdam.Source 1

Den 14 April 1696
"gerrit hen[driks] Nieuwenhuijs van den Hardenbergh backer oud 25 jaren op de prinsegracht, geassisteert
met vaders consent & grietje teunis verhael van a[msterdam], oud 23 jaren, inde lange hout straet,
geassisteert met haer broeder jan hendrik verhael, de moed[e]r impotent"

Beiden naamtekenen: "gerrit henderiksen" en "grietie teunis"
In de marge staat: "sij moeders consent goed ingebracht"

Enfant(s):

  1. NN Nieuwenhuijs  ± 1698-1699
  2. Susanna Nieuwenhuijs  1706-1741 


Notes par Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs

Ane
Gerrit is omstreeks 1672 geboren op 't erve Nijhuis in het buurtschap Ane dat westelijk van Gramsbergen ligt aan de rivier de Vecht. Iets westelijker aan de Vecht ligt 't erve Hobers waar zijn vader geboren is. (afbeelding). Tante Jannetje en haar man Egbert Hobers boeren nu op 't erve Hobers. Toen vader Hendrik vanuit 't erve Hobers introuwde op 't erve Nijhuis met Grietje Nienhuijs, heette hij vanaf dat moment Hendrik Hermens Nieuwenhuijs.

Gerrit zal niet de oudste zoon geweest zijn. Vernoemingsregels worden in die tijd strikt nageleefd en er zal dus vóór Gerrit een broer Hermen, vernoemd naar opa Hermen Hobers, geboren zijn. Dat er van deze Hermen geen bronnen zijn, duidt erop dat hij (kort) voor zijn huwbare leeftijd overleden zal zijn. Het verklaart waarom Gerrit geen boer op 't erve Nijhuis kan worden; dat recht is voor zijn oudste broer Hermen. Dat zal dan ook de reden geweest zijn, net als andere leden van de familie Hobers en veel Hardenbergers een nieuw bestaan op te bouwen in het verre Amsterdam. Hij zal zo omstreeks 1694 in Amsterdam aankomen. Wellicht reist hij samen met zijn neven Hendrick en Frederick Hobers die ook omstreeks dat jaar in Amsterdam arriveren. Ook Gerrits zussen Hendrikje en Jannetje en zijn jongere broer Jan vertrekken naar Amsterdam.

De oorspronkelijke familieband met de familie Hobers blijft wel bestaan. Dit blijkt als in 1703 in het verre Amsterdam "tante" Geesje Jans (Hobers) haar testament laat opmaken en daarin alle familieleden van de Hobers-kant met name noemt; ook de "Nieuwenhuijsen".

Testament van tante Geesje Jans Hobers
Oudtante Geesje Jans Hobers, een zus van Gerrits opa Hermen Hobers, is ook geboren en opgegroeid op 't erve Hobers. Geesje besluit samen met haar broer Jan Jansz Hobers 't erve Hobers te verlaten en naar Amsterdam te vertrekken.
Het is nog niet duidelijk wanneer Jan vertrok, wellicht reisde hij samen met zijn zus Geesje. Geesje Jans Hobers komt omstreeks 1638 in Amsterdam aan, waar ze in de loop der jaren een vermogen opbouwt met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in wat tegenwoordig de Jordaan heet.

Geesje is 82 jaar oud (!) als ze in 1702 haar testament opstelt en alle namen van haar erfgenamen aan notaris 'Slijck' dicteert. Geesje benoemt haar neven en nichten van de Hobers-kant en hun kinderen tot haar erfgenamen. Het overgrote deel van haar (achter)neven en nichten heeft ze nooit gezien en van een aantal kent ze de namen dan ook niet. Ze zijn in Ane en omgeving geboren nadat Geesje naar Amsterdam vertrok. Geesje kent wel de kleinkinderen van haar broer Hermen Hobers, 'de Nieuwenhuis-jes'. Ze kent ze zelfs erg goed want de laatste periode van haar leven woont ze bij Gerrits zus Hendrikje Nieuwenhuijs in huis. Ook Gerrits broer Jan en en zus Jannetje Nieuwenhuijs wonen in de naaste omgeving. Gerrit Nieuwenhuijs zelf heeft blijkbaar zo'n vertrouwensrelatie met tante geesje dat ze hem tot haar "executeur" benoemt.

Dankzij dit testament kennen we nu de namen van Geesjes broers en hun kinderen en daardoor ook samenstelling van het gezin van Hendrik Hermens Nieuwenhuijs (Hobers).
" ..... hendrickje Hendrix nieuwenhuijs, Gerrit hendrix nieuwenhuijs, ende Jannetje hendrix nieuwenhuijs woonende alhier,
Asse hendrix nieuwenhuijs, Jan hendrix nieuwenhuijs, Harrempje hendrix nieuwenhuijs, femmetje hendrix nieuwenhuijs en Coert hendrix nieuwenhuijs woonende in Overijsel alle kinderen van Hindrick Hermens ..... "

Gerrit wordt ook nog eens apart in het testament vermeld; hij erft naast zijn legitieme portie:
" .....vorders is haer testatrice wil en begeren dat Gerrit Hendricxxe Nieuwenhuijs haer hier boven mede
gestelde erffgen(aam) 't huys en erff staande ende gelegen in de Laurierstr(aet) op de hoeck van de tweede dwerst(raet) sal mogen aannemen en 't gene 't huys en erff meerder soude moge waardigh sijn als sijn erffportie
dat hij Gerrit hendricx nieuwenhuis het te kort komende gelt niet eerder sal hoeven te betalen als alle jare met de somme van drie hondert gulden sonder dat hij van het tekort komende gelt eenige intresse sal betalen..... "

In 1704, een jaar na Geesjes overlijden, wordt de erfenis uitbetaald. Een aantal Hobers-en reist helemaal van Ane naar Amsterdam om te tekenen voor ontvangst. Uit deze "Quitantie" blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving. De erfenis wordt uitgekeerd in 1704.

De transcriptie van dit testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane kan je lezen bij Geesje Jans.

Gezin Niewenhuijs - Verhaar
In het voorjaar van 1696 trouwt bakker Gerrit met de twee jaar jongere Grietje Verhaar. Zijn vader in Ane is op de hoogte van het voorgenomen huwelijk van zijn zoon in Amsterdam; hij heeft schriftelijk zijn toestemming gegeven. Grietjes moeder kan niet bij de bruiloft aanwezig zijn; ze is "impotent".

Den 14 April 1696
"gerrit hen[driks] Nieuwenhuijs van den Hardenbergh backer oud 25 jaren op de prinsegracht, geassisteert
met vaders consent & grietje teunis verhael van a[msterdam], oud 23 jaren, inde lange hout straet,
geassisteert met haer broeder jan hendrik verhael, de moed[e]r impotent"

Beiden naamtekenen: "gerrit henderiksen" en "grietie teunis"
In de marge staat: "sij moeders consent goed ingebracht"
Twee weken na zijn bruiloft, op 16 mei 1696, laat Gerrit zich inschrijven in het Poorterboek van de stad Amsterdam. Gerrit wordt poorter als "getrout hebbende", wat wil zeggen dat hij trouwt met iemand die het poorterschap al heeft, waardoor ook hij aanspraak mag maken op het poorterschap. Zijn bruid Grietje Teunis Verhaal was poorter van de Stad Amsterdam door vererving via haar vader die poorter was.

"1696 16 maij"
"Gerrit hendriks Nieuwhuijs van den Hardenbergh Backer, heeft als getrout hebbende Grietje Teunis Verhaal
dogter van Teunis Janse Verhaal in zijn leeven metselaar en poorter deze stede"


Gerrit is nu een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. Hij is min of meer verplicht "poorter" te worden. Om later lid van het "Backersgilde" te kunnen worden, moet hij namelijk poorter zijn. Nadat hij de eed aan de stad heeft afgelegd kijgt hij een ingezetencedel (klein poortercedel).

Laurierstraat
Gerrit mag met zijn gezin wonen in een "huijs en erve" dat eigendom is van tante Geesje Jans. Hij moet wel accepteren dat gedeelten van zijn huis door tante Geesje verhuurd worden aan anderen. Na Geesjes dood wordt het nauwkeurig beschreven, waardoor we nu weten hoe Gerrits woonsituatie er uit zag:

"Een huijs en erve staande en gelegen inde Laurierstraet aande Z(uid) Z(ijde) opde hoek van tweede Lauriers dwars off Rosemarijnstraet bewoont werdende bij Gerrit Hendricxe Nieuwenhuijs tegen f 300:-- int jaer

twee kamers boven hetselve huijs die apart verhuurt werden als de eene aan albert Bos tegen f 36:-- in't jaer en de ander aan Jan Vermouw tegen f 42:-- in't jaar ... het pothuijs van't selve huijs is verhuurt aan .... tegen ses stuijvers sweeks.
welk bovenstaande huijs de voorn(oemde) Gerrit Hendricx Nieuwenhuijs op taxatie mag aannemen, en het geene t huijs meerder waardig bevonden sal werden als sijn Erfportie bedraagt, te betalen met f 300:-- jaarlyks"


In 1699 wordt daar hun eerste dochterje geboren. Susanna, vernoemd naar haar oma Susanna Adams, wordt gedoopt in de Westerkerk. Het meisje wordt slechts 6 maanden oud. Ook het tweede kindje dat geboren wordt, een jongetje met de naam Andries, leeft slechts acht maanden. Ook hij wordt net als zijn zusje begraven op het Karthuizer Kerkhof. Is de dood van hun tweede kindje de reden naar de notaris te gaan of is de toenemende welstand van Gerrit een noodzaak. (Als Gerrit overlijdt blijkt er ruim 2100 gulden aan contant geld in huis te zijn, naast goud en zilver). Begin januari 1706 begeeft het weer kinderloze echtpaar zich naar notaris Slijck:

"den 7 Januarij 1706 Testament van gerrit Hendrikse Nieuwenhuijs en desselfs huijsvrouw

In den Naamen Godes Aamen
In den jaare 1706 op den 7e Jannewarie savonts de Clock omtrent ses uuren Compareerden voor mij Joannis Slijck notaris ... De Eersamen Gerrit hendriksen Nieuwenhuijsen, backer ende de eersame grietje Teunis verhaar egteluijden woonende in de Lauriestraat, bijde kloeck en gesont van lichaam, met ons gaande en verstaande, haar verstant, memorie en uijt spraak wel hebbende en gebruijkende soo 't uijtterlijk scheen en bleek, dewelke concidirerende de seekerheijt des doots ende onseekere uuren van dien ende niet gaerne van desen werelt willende scheijden, voor en alvorens te disponeren haare tijdelijke goederen haar door god almagtig genadelijk verleent 't welck zij testateuren verkl(aren) te doen uijt vrije wille, sonder bedwangh of tegen seggen van Imandt, alvorens bevelende hunne ziele in de barmhartighen handen Gods, en haare besturvene lichaame aan d aarde, voorts .... te niet doende alle voorgaeande testamente, Codicille off andere making van uijtterste willen ...."


Zo begint het testament dat Gerrit Nieuwenhuijs en zijn 'huijsvrouw' na de dood van hun eerste kinderen laten opstellen. Het is een voor die tijd standaard testament waarin in allerlei juridische bewoordingen ze elkaar tot erfgenaam benoemen: een testament op de langstlevende en de mogelijke kinderen die nog geboren zullen worden. Komen er geen kinderen dan benoemt Gerrit zijn vader Hendrick Hermense als erfgenaam, mits die dan nog in leven is.
In 1741, 35 jaar na dit testament en na het overlijden van zijn vrouw en zijn nog enige levende dochter, zal hij dit testament herroepen en zijn kleinkinderen als erfgenaam benoemen. Ze zullen een vermogen erven.


Huis in de Laurierstraat
Op 12 juni 1714 koopt Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs een huis annex bakkerij in de Laurierstraat:


Wij Ut Supra dat op den 28 Janúarii 1713 bij Executie der zelver Stede verkogt is aen Gerrit Nieuwhuijs,
de helft in een huijs en erve, staende en leggende inde Laurierstraet op de zuijdoosterhoeck van de eerste
dwarsstraet daerde dubbelde Sleutel uijthangt, zijnde jegenwoordig een Backerij; belent de wed(uwe) Kist,
met een vrije muur aende Oostzijde, ende eerste Laurierdwarsstraet aende Westzijde;
streckende voor van de Laurierstraet, tot aghter tegens het huijs inde dwarsstraet met een gemeene muur:
Zullende de Cooper met-het-vangen en leijden van het water zig reguleeren moeten volgens de keure dezer Stad (.....) voor f 1900:-- die de voorn(oemde) Gerrit Nieuwhuijs te borde gebracht
Dezen 12 Junii 1714


De andere helft van deze bakkerij wordt tien jaar later, op 29 februari 1724, gekocht door Gerrits broer Jan Nieuwenhuijs.

Testament
Drie maanden na het overlijden van zijn dochter Susanna laat vader Gerrit Nieuwenhuijs een nieuw testament opmaken. Vader Gerrit had al vier kinderen verloren; het enige kind dat nog in leven was, was dochter Susanna. Als deze dochter overlijdt, heeft hij alleen nog zijn twee kleinkinderen de 12-jarige Margaretha (Grietje) en de 11-jarige Maria. Bij beide meisjes was hij doopgetuige geweest. Hij laat alles aan deze twee meisjes na. En alles is veel: letterlijk zakken vol met geld en veel huizen in Amsterdam.

Hier nog het testament en de inventaris van Gerrits nalatenschap uitwerken.

d.d. 23 december 1741 Testament van Gerrit Nieuwenhuijs voor Notaris Simon de Knuijt.

Herroept eerdere; benoemt tot enige erfgenamen zijn kleinkinderen, Margaretha Koster en Maria Koster, kinderen van zijn enige dochter Susanna Nieuwenhuijs en Arent Coster. Benoemt tot voogden: Jan Nieuwenhuijs zijn broer, Cost Harstkamp zijn neef, Jan Doorn zijn goede vriend.

Inventaris
"De Staat en Inventaris van den Boedel, goederen en nalatenschap van weijlen Gerrit Nieuwenhuijs gewoont hebbende in de Louwerierstraat binnen dese stad"
, zo begint de beschrijving van alle bezittingen van Gerrit.

Na de beschrijving van alle voorwerpen in zijn huis volgt "goud en silver"
(deze opsomming volgt nog)

Maar dan volgt"Contant geld"; Gerrit blijkt op nogal wat plekken veel geld te hebben:

in de lessenaar

Een restant grof geld munten ende honderd zes en veertig guldens en sestien stuijvers
een restantje Schellingen bedragende vier en twintig guldensen twaalf stuijvers
ses halve Rindaalders
een restant sesthalvers ten bedrage van vier en veertig guldens
negentig ducatonnen
een halve ducaton en drie potstukjes

in de kist met ijsere banden

een sak met twee honderd agt en veertig worp sest halve van vier in een worp
een sak daarin aan diverse specien drie honderd ses en twintig guldens en tien stuijvers
een Sak daarin aan agt en twintig Stukken met eenig paaijement vijf honderd guldens
Een sak met vijf honderd guldens en agt stuijvers
alles welke Contante gelden te saamen bedragen buiten voorz(eide) halve ducaton en drie gezegde potstukjes
een Somme van twee duisend een honderd ses guldens en twee stuijvers


"Onderhandse obligatien"

"Schepenen kennissen"

"Vaste Goederen"


Een Huijs en Erve staande en gelegen binnen dese Stad in de Nieuwe Lelijstraat aan de Zuijd Zijde voor bij de twede Dwarsstraat
Een Huijs en Erve getekent No. 3 staande en leggende in de laaste Loijersdwarsstraat aan de oostzeijde, het derde huijs van de Elandsgragt
Een Huijs en Erve staande en geleegen in de Hasestraat bij de Elandsgragt
Een Huijs en Erve staande en leggende in de Louerierstraat aan de Zuijdzeijde
Een Huijs en Erve staande en gelegen in de Louwerierstraat voormelt aan de Zuijdzeijde
(Dit is de bakkerij van Geesje Jans)
Een Huijs en Erve staande en leggende in de voorz(eijde) Louwerierstraat naast bovengemelt perceel
Een Huijs en Erve zijnde twee woningen onder een dak staande en gelegen in gesegde Louwerierstraat aan de Zuijdzeijde tussen de eerstee en twedee dwarsstraat getekent No. 1
Een Huijs en Erve staande en gelegen aan de Zuijdzeijde van meergemelde straat tussen de eerstee en twedee dwarsstraat met dessels agterhuijs. Het agterhuijs wesende het sterfhuijs is door de overledene selve bewoont geweest


verder met foto 7595
Toeg.Nr. 5075 Inventarisnr. 9548 fo 59 Notaris Simon de Knuijt

Bronnen:

1) Testament 1706; Toeg.Nr. 5075, Inventarisnr. 6241, fo 59

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs

Ancêtres (et descendants) de Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Ondertrouwregister Amsterdam
    2. Doopregister Amsterdam
    3. Begraafregister Amsterdam
    4. Kwijtscheldingen Amsterdam
    5. Notarieel Archief; Amsterdam

    Sur le nom de famille Nieuwenhuijs


    La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1972.php : consultée 15 mai 2024), "Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs (1672-1752)".