Arbre généalogique Hobers » Jan Hendrik van Langen (1714-> 1775)

Données personnelles Jan Hendrik van Langen 


Famille de Jan Hendrik van Langen

Il est marié avec Jannigjen Hobers.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 3 mai 1750 à Hardenberg.Source 5

Ondertrouwboek Hardenberg: "den 3 Meij Jan Hendrik van Langen, en Jannegje Hobers, beide van Ane"

Enfant(s):

  1. Roelof van Langen  1751-1823 


Notes par Jan Hendrik van Langen

Beroemde voorvader
De echtgenoot van Jannigjen Hobers "vaandrig" Jan Hendrik van Langen heeft een beroemde voorvader. Zijn bet-overgrootvader "Johannes Langius" nam deel aan de Synode van Dordrecht (1618-1619) en droeg daarmee bij aan "De Statenvertaling", de eerste Nederlandse bijbelvertaling direct vertaald uit de grondteksten.

Nationale Synode te Dordrecht
In het jaar 1600 doet de rechtzinnige predikant, Joannes of Johannes Langius (afbeelding 1) heel wat stof in Vollenhove opwaaien. De hervormde gemeente van Nijmegen, die nog slechts één oude predikant bezit, wenst zijn overkomst. Dat kan en mag niet gebeuren, immers z'n verblijf in de vissersplaats heeft "grote stichting" opgeleverd. De gemeente bloeit en na zijn vertrek vreest men tenminste een grote scheuring. De provinciale synode, die van 29 tot 31 juli in Steenwijk bijeen is, neemt het pleidooi uit het stadje over. Langius mag niet naar Nijmegen. De synode wil z'n voortdurend verblijf wel op twee manieren opfleuren. Allereerst moet z'n werk worden verlicht door het beroepen van een tweede predikant èn het salaris moet op het peil van naburige steden in de provincie worden gebracht.
Z'n aanzien groeit. Niet alleen krijgt hij belangrijke functies in de provinciale synode toegeschoven (zoals het vertalen van het Nieuwe Testament) ook vertrekt hij in 1618 als één van de afgevaardigden naar de zo belangrijke Nationale Synode te Dordrecht.

Die gelegenheid brengt hem opnieuw in de verleiding in de toekomst elders te gaan prediken. Ditmaal is het de kerkeraad van het "getroffen" Utrecht die hem benadert. Vier predikanten uit de Domstad hadden zich op de genoemde Nationale Synode voorbereid in remonstrantse kring. De Utrechtse predikant Frederici trad zelfs als leider op. Ds. Langius zwicht. Hoewel de droefheid in de gemeente opnieuw toeslaat gaat de overtocht deze keer wel door. Het verblijf in de Domstad is slechts van korte duur geweest. Na vier jaren wordt hij er door de dood weggenomen.

Beleg van Bredevoort, zoon Jan sneuvelt
14 maart 1606, Vastenavond. Terwijl de Staatse soldaten en burgers Vastenavond vieren, waarvan velen dronken waren, of sliepen, kwam vanuit Oldenzaal een Spaanse groep van 500 man cavalerie en 1400 man infanterie onder leiding van Guielmo Verdugo naar Bredevoort. Afgestegen ruiters slopen naar de poort en plaatsten springmijnen. Na de ontploffing die volgde drongen de ruiters de stad binnen, en vermoordden iedereen die zij op hun pad tegenkwamen. Een groot deel van de burgers en Staatse soldaten wisten daarop tijdig naar het kasteel van Bredevoort te vluchten. Vanuit omringende Staatse steden werden onmiddellijk bereden troepen naar Bredevoort gezonden, om te voorkomen dat de Spanjaarden zich binnen de stad konden versterken. Eén van deze Staatse militairen is Capiteyn Jonkheer Jan van Langen (afbeelding), zoon van Joannes Langius. Hij sneuvelt bij het beleg van Bredevoort. Op 22 maart geven de Spaanse troepen zich over aan prins Frederik Hendrik.

Bijdragen tot de geschiedenis van Overijssel
Johannes Langius plaatste de volgende bijdrage:

Des morgens als die Son opgaet,

En siet die werelt over,
Gebeurt het wel dat ergens staet,

Een trots hoevaerdich rover:
Maer eer die Son weer ondergaet,

En slaet neerwaerts haer ogen,
Soe siet se dat den onverlaet,

licht gants sonder vermeen.

Haec D. Marco Gualthero amico

Vollenhovae scribebam Ao 1605
Johannes Langius
Christi servus.


Gedenksteen
Op 1 juni 1624 plaatsen Jan van Langen en zijn vrouw Maria van Isselmuden (afbeelding 2) een gedenksteen met een Latijnse tekst in de noordermuur van een (welke?) kerk in Utrecht: (afbeelding 3)

Vertaling:
Ter nagedachtenis aan Geertruid van Essen, die in Christus vroom, gelukkig en kalm is overleden in het jaar 1624 na Christus' geboorte, op 22 mei. Ze heeft in de ware kennis en vreze Gods geleefd vanaf haar eerste levensjaren tot haar dood, samen 74 jaar: als maagd 28 jaar, als moeder en vrouw vier jaar en nog eens 42 jaar als weduwe, na de dood van haar weledele, goede echtgenoot Alfred van IJsselmuiden. Jan van Langen, als schoonzoon voor zijn schoonmoeder, en Maria van IJsselmuiden als dochter voor haar moeder, hebben bedroefd deze steen geplaatst op 1 juni *

Afbeelding:
"Memoriae nobilissimae, ornatissimae, piisimaeque faeminae Gertrudis ab Essen, quae in Christo pie, feliciter et placide obdormivit, anno a Christo nato MDCXXIV, die XXII mai. Cum in vera cognitione et timore Dei, a prima infantia ad mortem usque in universum LXXIV, virgo XXVIII, matrona IV, vidua XLII, Alfredo ab Isselmuden nobilissimo, optimoque marito mortuo, annos vixisset. Joannes a Langen, socrui gener (Maria ab Isselmuden, matri, filia monumentum hoc moesti posuerunt ipsis kal. junii)

Nakomelingen
Johannes' achter-achterkleinzoon Jan Hendrik van Langen trouwt met Jannigjen Hobers. (afbeelding 5)
Ondertrouwboek Hardenberg: "den 3 Meij Jan Hendrik van Langen, en Jannegje Hobers, beide van Ane"

Markeboek Rheeze:
"Den 26 august. 1754 is de de hoogwelgeb. heer J.H. van Langen, namens de hoogwelgeb. freulin van den Pothof etc. etc.. op een holtsprake van Reeze erschenen"

Hoofdgeld 1767
Het "Hoofdgeld" is een belasting die betaald moest worden voor ieder inwonend gezinslid boven een bepaalde leeftijd; in 1767 is dat 17 jaar.

Register van het getal der Personen den ouderdom van zeventien jaaren bereikt hebbende, welke sig in de respective Bourschappen des Carspels van den Hardenbergh bevinden: door de respective Rottmeesters deses Carpels opgemaakt van dato 16 en 18 Maij 1767; Ane:

De Vaanderig J: H: van Langen
Ebbe de meit
Janna de meit

Uit deze annotatie blijkt dat Jannigjen Hobers in 1767 overleden is. Vaandrig Jan Hendrik van Langen woont alleen met de meiden Ebbe en Janna. De beide kinderen, Roelof 16 jaar en Anna Helena Elisabeth van Langen 15 jaar, zullen hier ook nog ongetwijfeld wonen, maar worden niet vermeld omdat ze nog geen 17 jaar zijn.

Aankoop land
Op 12 december 1768 koopt vaandrig Jan Hendrik van Langen een perceel land:

Folio 57 vo, 58 Overdracht van het tweede perceel, van het door wijlen Freule E.M. Blanckvoort op 17 november

1767 ten overstaande van dit Gericht publiekelijk, bij percelen, verkochte Erve en Goed Waterink of van Aans genaamd, te Ane, door Ernst Jan van der Merwede en Jan Frederik van der Merwede; volgens procuratie van 7 augustus 1768 voor de Scholtus van Wijhe benoemd tot gevolmachtigde van Gerrit Maurits van Hemert, heer tot Krijtenberg,en zijn echtgenote Alerdina Elisabeth Beatrix gansnob genaamd Tengnagel alsmede van de Freule Anna Judith van Hemert, en Daniel Adolph van Hemert; volgens procuratie van 7 november 1768 voor burgemeesteren, schepenen en raden van de stad Kampen benoemd tot volmachtige van Reinder Willem van Hemert, burgemeester van de stad Kampen; volgens procuratie van 23 juli 1768 voor burgemeesteren, schepenen en raden van de stad Deventer benoemd tot volmachtige van Adriaan Willem van der Merwede; volgens procuratie van 29 juli 1768 voor de Scholtus van Olst benoemd tot volmachtige van Cornelis Pieter, de voogd van Rijneveld Lienten, kolonel ten dienste van dit land, en zijn echtgenoot Ida Lucretia van der Merwede; volgens procuratie van 19 juli 1768 voor de Scholtus van Hardenberg benoemd tot gevolgmachtige van Maurits Willem van den Appell en Adriana van den Appell geboren van der Merwede; alle tesamen erfgenamen van wijlen Freule Elisabeth Maria Blanckvoort. Het perceel is verkocht aan Jan Hendrik van Langen, vaandrig ten dienste van dit land, bestaande uit diverse stukken land.
Actum Hardenberg, 12 december 1768.

Ouderling
In 1770 wordt Jan Hendrik bevestigd als ouderling in de Hervormde Kerk van Hardenberg:
"Den 25 jan. 1770 verkoren en den 18 febr. bevestigd deze volgende: Ouderling: Berent Rustenberg uit den Hardenb. en Jan Hendrik van Langen van Aane"

Op 11 april 1771 koopt Jan Hendrik van Langen weer een stuk land:
Folio 208 vo Overdracht van een stuk land genaamd de Koemaate ,groot vier dagwerken zaai- en groenland met een singel van opgaande bomen en akkermaalshout, zijnde voormaals aangekocht uit het Erve Aans te Ane, door Gerrit Gooris, bij kwaliteit van gevolmachtigde van Maurits Willem van den Appell en zijn ehegemalinne Adriana van de Appell geboren van dr Merwede, luid procuratie van 16 september 1771 voor het Amtsgericht te Emden, aan Jan Hendrik van Langen. De vaste goederen zijn op 11 april 1771 bij publieke verkoping verkocht aan Jan Hendrik van Langen.
Actum Hardenberg, 5 september 1772

Jan Hendrik leent geld aan schoonzus Egbertjen Hobers
Rechterlijk Archief Schoutambt hardenberg; Folio 321:
Schuldbekentenis met hypotheekstelling door Jan Hendrik van Langen, vaandrig ten dienste van dit Land, woonachtig te Ane, aan zijn schoonzuster Egbertjen Hoberts, weduwe van wijlen Egbert van Dijk, woonachtig te Zwolle, voor een somma van 500 Car. guldens. Als onderpand dient zijn eigendommelijke keuterplaats, met uitzondering van het woonhuis dat door Geert Berends wordt gewoond en gebruikt, gelegen langs de weg tegen over het huis van voornoemde Jan Hendrik van Langen, bestaande in de gooren met een stuk zaailand tezamen ongeveer mudde en twee schepel gezaaid, merendeels omtrokken met een akkermaalsheg, alsmede twee akkers turfveen in het Anerveen, ongeveer twee dagwerk hooiland aan de zuidzijde van voornoemde gooren en zaailand gelegen, voorts een half vierendeel Driftwhaere, en nog enig recht van plaggen steken op een vierendeel Whaere. De percelen van het onderpand zijn door Jan Hendrik van Langen op 17 november 1767 van wijlen Freulin E.M. Blanckvoort aangekocht. De kantlijn vermeldt dat het bedrag op 22 april 1803 is afgelost.
Actum Hardenberg, 4 juni 1775.

Overdracht van het het Erve en Goed Hoebertink of Hoeberts te Ane
In het Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg is de volgende akte te vinden. Deze akte noemt alle erfgenamen bij de verdeling van 't erve Hobers, oa de heer J.H. van Langen, weduwnaar van Jannegien Hobers voor zichzelf en voor zijn zoon en dochter.

Folio 329, 329 vo Overdracht van het eerste perceel,
uit het het Erve en Goed Hoebertink of Hoeberts, ter plaatse Hoberts genaamd, gelegen in de Boerschap Ane, onder dit Schoutampt, bestaande in het woonhuijs met sijn grond en wheere, de beide goorens bij ‘t huijs, en een kalverweide mede bij ‘t huijs gelegen genaamd de kleine Hogt, vier stukken zaaijland op den Camp naast malkanderen gelegen te samen ongeveer vier mudden landt, Een stukjen zaaijland het Vennegien genaamd ongeveer groot twee en een half schepel, Een derde part van drie turfveene akkers in de Roode Schanse, benevens een vijfde part van een volle Drift en Plaggenwhaere, exempt van de Plaggewhaere op de Cijftshaere; door Aaltien Hoberts, weduwe van Egb. Melenberg, sijnde in dezen geadsisteerd met haar zoon Alb. Melenberg als Momboir; Voorst Harmen Hoberts; Eva Marrink, wed. van wijlen Jan Hoberts, voor haarselvs en namens haar dogter, geadsisteerd met haar schoonzoon M. Odink als Momboir; de Heer J.H. van Langen, als in huwelijk gehad hebbende Jannegien Hoberts, voor sigselvs en namens zijn zoon en dogter; Annegien Hoberts, wed. van Jan Monnekemeijer, geadsisteerd met haar schoonzoon Hend. Schuldink als Momboir; Jan Hoberts en sijn huisvrouw Jannegien Gerritsen tutore marito; En dan nog ik Verw. Scholtus J. van Riemsdijk selvs in qualiteit als gevolmagtigde van Egbertien Hoberts, wed. van E. van Dijk, luid procuratie voor Burgemeesteren, Schepenen en de Raden van de Stad Zwolle op 28 april 1773 gepasseerd, en als gevolmagtigde van Jacobus Smit en Elsje Bergveld, welke Elsje Bergveld bevorens is getrouwd geweest met Albert Hoberts, voorts van Henricus ter Hagrijs, suppoost van de Weeskamer der Stad Amsterdam, als op den 1 november 1775 door de Ed. Agtb. Heren Weesmeesteren gesteld en geordonneerd tot voogd over Willem Hoberts, soon van Elsje Bergveld, luid procuratie voor Burgemeesteren en Regeerders der Stad Amsterdam op den 22 november 1775 gepasserd en uitgegaan; Alle te Samen kinderen en Erfgenamen van wijlen Roelof Jansen Hoberts en zijn ehevrouw Jannegien Alberts, aan Jan Hoberts en zijn huisvrouw Jannegien Gerritsen te Ane.
Actum Hardenberg, 22 december 1700 vijfenseventigh.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Hendrik van Langen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Hendrik van Langen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Jan Hendrik van Langen

Ancêtres (et descendants) de Jan Hendrik van Langen

Jan Hendrik van Langen
1714-> 1775

Jan Hendrik van Langen


Jannigjen Hobers
1716-< 1767


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Doopboek Heemse
  2. BS Stad Hardenberg
  3. Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg
  4. Doopboek Gramsbergen
  5. Ondertrouwboek Hardenberg

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van Langen


La publication Arbre généalogique Hobers a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W. Hobers, "Arbre généalogique Hobers", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1683.php : consultée 17 mai 2024), "Jan Hendrik van Langen (1714-> 1775)".