Arbre généalogique Heymans » Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen (± 975-1035)

Données personnelles Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen 

  • Le surnom est Met De Schone Baard.
  • Il est né environ 975.
  • Il est décédé le 30 mai 1035.
  • Il est enterré dans Gent.
  • Un enfant de Arnulf Van Vlaanderen et Rozala Susanne Van Ivrea
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 31 janvier 2013.

Famille de Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen

(1) Il est marié avec Otgiva Van Luxemburg.

Ils se sont mariés environ 1005.


Enfant(s):

  1. Boudewijn Van Vlaanderen  ± 1013-1067 
  2. Van Vlaanderen  ± 1015-± 1040


(2) Il est marié avec Eleonora Van Normandie.

Ils se sont mariés environ 1031.


Enfant(s):

  1. Judith Van Vlaanderen  ± 1033-1094 


Notes par Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen

Boudewijn IV van Vlaanderen

Boudewijn IV 980 - 1035
Graaf van Vlaanderen // Graaf van Artesië // Graaf van Zeeland (vanaf 1012) -- Periode 988 - 1035 - Voorganger Arnulf II - Opvolger Boudewijn V
Graaf van Saint-Pol Periode 988 - 1035 - Voorganger Arnulf II - Opvolger Rogier

Vader Arnulf II
Moeder Rosela van Italië

Boudewijn IV bijgenaamd met de Baard (ca. 980 - 30 mei 1035) was graaf van Vlaanderen van 988 tot aan zijn dood.

Boudewijn met de Baard was de zoon van Arnulf II en Rosela van Italië, dochter van Berengarius II van Italië, de door de Duitse keizer Otto I onttroonde koning van Italië. Toen zijn vader in 988 overleed, was Boudewijn nog minderjarig en werd de autonomie van het graafschap Vlaanderen door het Koninkrijk Frankrijk, waar het nominaal toe behoorde, bedreigd. Een tweede huwelijk van Boudewijns moeder, Rosela, met Robrecht II de Vrome, zoon en opvolger van de Franse koning Hugo Capet, kon dit gevaar echter bezweren.

Bij zijn meerderjarigheid nam Boudewijn het bestuur stevig in handen: hij stelde paal en perk aan de onder zijn vader ontstane gezagscrisis in het noorden van het graafschap (Gent, Waasland, Kortrijk) en dwong bij de graven in het zuiden (Boulogne, Guînes, Hesdin en Saint-Pol de erkenning van zijn suzereiniteit af. Boudewijn benoemde de heer van Gistel tot zeegraaf, belast met de kustverdediging.

Boudewijn verplaatste de belangstelling van de Vlaamse graven, die tot dan toe op het zuiden was gericht, naar het oosten, en veroverde aanzienlijke gebieden op de rechteroever van de Schelde. In 1006 veroverde hij samen met Lambert I van Leuven de markgraafschappen Valenciennes en Ename. Een gezamenlijke tegenaanval door keizer Hendrik II de Heilige en koning Robert II, werd afgeslagen. In 1007 veroverde Hendrik de burcht van Gent. Uiteindelijk verzoenden Lambert en Boudewijn zich in Aken (stad) met Hendrik en trokken zij zicht terug uit Valenciennes. Boudewijns gebieden binnen het Heilige Roomse Rijk bleven afhankelijk van de Duitse keizer, en kregen de naam Rijks-Vlaanderen.

In 1012 werd Boudewijn beleend met de Zeeuwse eilanden en het gebied dat later de Vier Ambachten zou worden. Dankzij gewiekste onderhandelingen met de Duitse keizer verkreeg hij in 1015 het markgraafschap Valenciennes, in ruil voor de belofte zich afzijdig te houden in het interne Lotharingse conflict tussen de Reiniers en de graven van Verdun. Het lang begeerde graafschap Ename in het gouwgraafschap Brabant werd hem echter niet door de Duitse keizer gegund, zelfs niet na de inname (en verwoesting) van de hertogelijke burcht te Ename in 1033/1034.

Boudewijn stichtte de abdij van Sint-Winoksbergen in 1022, in de nabijheid van zijn kasteel daar. In 1028 arrangeert hij het huwelijk van zijn zoon Boudewijn met Adela van Mesen een dochter van de koning van Frankrijk. Na zijn huwelijk kwam Boudewijn V in opstand en Boudewijn IV moest naar Normandië vluchten. Hij trouwde daar met Eleonora van Normandië en wist met Normandische steun de opstand snel te onderdrukken (12 september 1028 te Oudenaarde). Nadien kreeg Boudewijn V wel een rol in het bestuur. In 1031 steunde Boudewijn Robert I van Bourgondië in zijn poging om koning van Frankrijk te worden.

Boudewijns expansiepolitiek was duidelijk gericht op de beheersing van het Scheldebekken, waarvan hij het economisch belang begreep. Tijdens zijn bewind begon de lakenindustrie ook vaste vorm aan te nemen. Boudewijn was eigenaar van de schorren langs de kust, waar schapen werden gefokt, en hij was waarschijnlijk de eerste wolleverancier van de Atrechtse draperie. Graaf Boudewijn spande zich ook in om de godsvrede te laten respecteren in zijn graafschap. Tijdens zijn bewind werd Duinkerke gesticht, kreeg Brugge de eerste stadsrechten en ook zou hij Rijsel hebben gesticht.

Huwelijken
1.In 1012 met Otgiva (ca. 990 - Gent, 21 februari 1028), dochter van Frederik van Luxemburg, graaf in de Moezelgouw (zoon van Siegfried I van Luxemburg), en Irmentrude van Gleiberg
2.In 1028 met Eleonora (ca. 1010 - 23 december 1035), dochter van hertog Richard II van Normandië en Judith van Bretagne

Nazaten

Uit het eerste huwelijk:
Boudewijn V van Rijsel

Uit het tweede huwelijk:
Judith Fausta van Beieren, gehuwd in 1051 met Tostig Godwinsson, graaf van Northumberland, en in 1071 met Welf IV, hertog van Beieren

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Boudewijn Van Vlaanderen

Boudewijn Van Vlaanderen
± 975-1035

(1) ± 1005
Van Vlaanderen
± 1015-± 1040
(2) ± 1031

Eleonora Van Normandie
± 1012-± 1035


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Vlaanderen


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jean-Pierre Heymans, "Arbre généalogique Heymans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-heymans/I16806.php : consultée 19 juin 2024), "Boudewijn "Met De Schone Baard" Van Vlaanderen (± 975-1035)".