Arbre généalogique Helder » Jan Julius Lodewijk Duyvendak (1889-1954)

Données personnelles Jan Julius Lodewijk Duyvendak 


Famille de Jan Julius Lodewijk Duyvendak

(1) Il est marié avec Gwendolan Mary Rhys.

Ils se sont mariés le 26 juillet 1926, il avait 37 ans.


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)


(2) Il est marié avec Mary Clarkson Allen.

weduwnaar van Gwendolen Mary Rhys; weduwe van Philip Haxall Bagby

Ils se sont mariés le 3 août 1933 à Leiden, ZH., il avait 44 ans.


Enfant(s):



Notes par Jan Julius Lodewijk Duyvendak

Duyvendak bezocht het gymnasium te Schiedam en liet zich vervolgens in 1908 te Leiden inschrijven als student in de Nederlandse letteren. In 1910 verwisselde hij deze studie echter voor die van het Chinees, dat hem meer boeide en waarin hij werd onderwezen eerst door J.J.M, de Groot, daarna door Ed. Chavannes en Henri Cordier te Parijs en ten slotte wederom door De Groot, die zich te Berlijn had gevestigd. Van 1912 tot 1918 was hij als adjunct-tolk verbonden aan het Nederlandse gezantschap te Peking, waar hij o.a. kennis maakte met generaal Chang Hsün, 'de laatste dienaar der Mandsjoes', die in 1917 na een mislukte poging tot herstel van de dynastie zijn toevlucht had gezocht in het gezantschap. Duyvendak heeft hem later beschreven in zijn China tegen de westerkim. In 1919 volgde zijn benoeming tot lector in het Chinees aan de Leidse universiteit en hield hij zijn inaugurele rede Over Chineesche oorlogsgoden (1919). In 1928 leverde hij de bijzondere prestatie door in april het kandidaats- én het doctoraal examen in de Chinese taal- en letterkunde beide cum laude af te leggen (bij prof. De Visser) en in december van hetzelfde jaar eveneens cum laude te promoveren op een proefschrift getiteld The book of Lord Shang. A classic of the Chinese school of law ( 1928). Als gevolg hiervan kon hij in 1930 het sinds het vertrek van De Groot in 1911 vacante hoogleraarschap in de Chinese taal- en letterkunde aanvaarden met een rede over Historie en Confucianisme (1930). Voor de Nederlandse sinologie betekende zijn optreden een keerpunt. De studie, die vóór hem primair gericht was geweest op de opleiding van Chinese tolken voor de Nederlands-Indische regering, werd nu verbreed en verdiept. De gelegenheid daartoe bood het in 1930 op zijn initiatief geopende Sinologisch Instituut te Leiden, dat mede dank zij de goed voorziene bibliotheek internationale bekendheid verwierf.
Als sinoloog heeft Duyvendak zich in overeenstemming met de uitgebreidheid van zijn vakgebied op een veelheid van terreinen bewogen. Het uitgangspunt voor die veelzijdige activiteit bleef voor hem steeds zijn grote filologische kennis. Zijn eerste belangstelling gold vooral de actuele ontwikkelingen in China, getuige een groot aantal tijdschriftartikelen hieraan gewijd, alsmede het boek waarmee hij in bredere kring bekendheid verwierf, China tegen de westerkim (1927; 3e herz. dr. 1948). In dit werk, geschreven na een bezoek aan China in 1926, werden heden en verleden van de Chinese cultuur naast elkaar geplaatst en in zinvol verband gebracht. Een groot publiek bereikte eveneens zijn Wegen en gestalten der Chineesche geschiedenis (1935; 2e herz. dr. 1948). Die brede belangstelling heeft hem overigens nooit tot oppervlakkig oordelen verleid. Als gewetensvol publicist was hij ook bereid eerdere meningen te herzien, zoals bij voorbeeld bleek uit de affaire rond het zogenaamde dagboek van Ching-shan. Duyvendak had in 1924 de tekst met een vertaling uitgegeven van dit aan een late Mandsjoe-functionaris toegeschreven dagboek. Toen na een aantal jaren twijfels rezen aan de authenticiteit aarzelde hij na een diepgaand onderzoek niet dit werk inderdaad als een mystificatie te doen kennen. In het wat verder verwijderde verleden boeiden hem vooral China's vroege betrekkingen met de buitenwereld en in het bijzonder de reizen van Cheng Ho in het eerste kwart van de vijftiende eeuw. Van de studies hieraan gewijd moge met name genoemd worden het zeer leesbare boekje China's discovery of Africa (1949). Een aantal Chinese filosofen vond in hem een kundig en origineel vertolker in zijn Uren met Chineesche denkers (1941). Onder de Chinese geestesstromingen ging zijn voorkeur uit naar het taoïsme, hetgeen resulteerde in een nieuwe vertaling van de Tao Te Ching, eerst in het Nederlands (1942; 2e herz. dr. 1950), later ook in het Frans en Engels.
Van grote betekenis bleek zijn redacteurschap van het tijdschrift T'oung Pao, dat hij vanaf 1935 tot zijn dood bekleedde. Tal van artikelen, notities en boekbesprekingen vestigden zijn naam als vooraanstaand sinoloog. Hij was lid van de Kon. Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maar ook erelid van buitenlandse genootschappen als de Royal Asiatic Society, de American Oriental Society en de Société Asiatique in Parijs. Eredoctoraten werden hem toegekend door de universiteiten van Princeton (1947) en Oxford (1950). Regelmatig gaf hij gastcolleges in de Verenigde Staten. Aan zijn eigen universtiteit trad Duyvendak als een bestuurder met een sterk persoonlijk overwicht naar voren. Van 1947 tot 1950 was hij decaan van de faculteit der letteren en wijsbegeerte; in het academisch jaar 1952-53 fungeerde hij als rector magnificus, waarna hij in 1953 rector werd van het Institute of Social Studies in Den Haag. Bij voorkomende gelegenheden trad hij gaarne op als redenaar en gaf hij blijk van literaire gaven die zijn werk steeds begeleidden. Als een mild en behulpzaam mens en geleerde, aan wie men een zekere ijdelheid daarom graag vergaf, had hij zo op het einde van zijn leven met recht een ereplaats verworven op het door hem zo geliefde goede schip 'De Negen Muzen'.
Bron: Biografisch Woordenboek van Nederland.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Julius Lodewijk Duyvendak?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Julius Lodewijk Duyvendak

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Julius Lodewijk Duyvendak

Truitje Funke
1862-1930

Jan Julius Lodewijk Duyvendak
1889-1954

(1) 1926
(2) 1933

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Jan Julius Lodewijk Duyvendak



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température au 3 août 1933 était entre 11,5 et 25,1 °C et était d'une moyenne de 18,8 °C. Il y avait 8,8 heures de soleil (57%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • Du 26 mai 1933 au 31 juillet 1935 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn II avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
    • En l'an 1933: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,2 millions d'habitants.
      • 30 janvier » Adolf Hitler est nommé chancelier du Reich par le président Paul von Hindenburg.
      • 20 février » la proposition du 21 amendement à la constitution des États-Unis mettant fin à la prohibition de l'alcool est déposée au Congrès américain.
      • 10 mars » les nazis ouvrent à Dachau leur premier camp de concentration.
      • 6 mai » la Deutsche Studentenschaft («Union des étudiants allemands») s'en prend à l'Institut für Sexualwissenschaft («Institut de sexologie») de Magnus Hirschfeld et met le feu à ses écrits.
      • 21 septembre » ouverture du procès de l'incendie du Reichstag.
      • 14 octobre » l'Allemagne quitte la Société des Nations et la Conférence mondiale pour le désarmement.
    • La température au 9 juillet 1954 était entre 8,0 et 19,2 °C et était d'une moyenne de 14,9 °C. Il y avait 6,1 heures de soleil (37%). Il faisait nuageux. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du ouest-nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 2 septembre 1952 au 13 octobre 1956 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees II avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
    • En l'an 1954: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,6 millions d'habitants.
      • 16 janvier » début du mandat de président de la République de René Coty.
      • 19 février » transfert de l'oblast de Crimée de la RSFSR à la RSSU.
      • 1 mars » |explosion de la bombe à hydrogène américaine Castle Bravo dans l'atoll de Bikini.
      • 13 mars » début de la bataille de Điện Biên Phủ lors de la guerre d'Indochine.
      • 17 mars » |sortie de Touchez pas au grisbi, film français de Jacques Becker avec Jean Gabin, Lino Ventura et Jeanne Moreau.
      • 8 septembre » création de l'Organisation du traité de l'Asie du Sud-Est (OTASE).
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Duyvendak


    La publication Arbre généalogique Helder a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Fokko Helder, "Arbre généalogique Helder", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helder/I39218.php : consultée 6 mai 2024), "Jan Julius Lodewijk Duyvendak (1889-1954)".