Arbre généalogique Hans Meijer » Willem Meijer (1713-1771)

Données personnelles Willem Meijer 

  • Il est né mai 1713.
  • Il a été baptisé le 1 juin 1713 dans Zwolle.
  • Profession: en l'an 1737 .
    In het trouwboek staat deze aantekening bij het huwelijkvanWillem en Henderijntje:
    Ruiter in de comp.v. Maj.v.Haersolte, regt. brig. Haersolteen wonende in garnizoen Deventer.

    [Een ruiter soldaat werd later ook wel een huzaar genoemd.Een huzaar is een doorgaans lichtbewapende ruiter inverschillende Europese legers. Huzaren kwamenoorspronkelijk uit Hongarije, waar ze ten strijde trokkentegen de Turken. Het Hongaarse woord huszár is ontleend aaneen Zuid-Slavische taal, waar husar of gusar piraatbetekenen. In het Nederlandse leger wordt een soldaat uithet legeronderdeel cavalerie huzaar genoemd.]

    Dat betekent dat Willem diende in de compagnie van Majoorvan Haersolte, welke een onderdeel was van het regiment vanBrigadier van Haersolte.
    Op de website www.milwiki.nl/dutchregiments/ vinden we denodige informatie over het Cavalerie Regiment 672b:

    kolonel 17-03-1728
    Rutger Swier Baron van Haersolte tot Herxen 01-01-1709
    luitenant-generaal 15-06-1744
    Kolonel-commandant 16-07-1721
    Rutger Swier Baron van Haersolte tot Herxen 19-09-1742
    Majoor 03-03-1705
    Rutger Swier Baron van Haersolte tot Herxen 24-07-1721
    Anthonie Adolph Baron van Haersolte tot Herxen 19-09-1743

    Garnizoen:
    1715 Zwolle
    1716 Zutphen
    1719 Deventer
    1722 Groningen
    1724 Kampen
    1725 Deventer, Kampen, Zwolle
    1728 Groningen
    1731 Zutphen
    1734 Utrecht
    1737 Deventer
    1744 Deventer, Kortrijk
    1745 's Hertogenbosch
    1749 Friesland
    1753 Groningen
    1757 Bergen op Zoom
    1760 Venlo
    1761 Venlo, Nijmegen
    1762 Venlo, Utrecht
    1763 Arnhem, Nijmegen, Zutphen
    1767 Breda
    1774 Kampen
    1777 Alkmaar, Enkhuizen, Hoorn, Utrecht
    1780 Groningen, Leeuwarden
    1782 Nijmegen, Zutphen

    Krijgsverrichtingen:
    1677 Montcassel
    1690 Boyne (Ierland)
    1706 Ramillies (Waals Brabant in kaderSpaanseSuccessieoorlog)
    1708 Oudenaarden (Oost Vlaanderen, idem)
    1746 Rocour (nabij Luik, Belgie)
    1747 Lafelt (nabij Maastricht in kaderOostenrijkseSuccessieoorlog)
    Ruiter in de compagnie van Majoor van Haersolte.
  • Sur le nom de famille.
    Met enige zekerheid is deze Willem aan te wijzen als destamvader van deze familie: een in het garnizoen van Rhenengelegerde ruiter/soldaat die daar zijn vrouw vond.

    Meerdere personen hebben in Zwolle onderzoek gedaan maarzij konden weinig vinden over de herkomst van deze WillemMeijer. In de periode dat hij geboren zou moeten zijn,tussen 1700 en 1720, komt er in de doopboeken slechts 1Willem Meijer voor als zoon van Willem Meijer en GeertruidMense. Verder komt dit echtpaar niet voor in de DTB-boeken.

    Wel de ondertrouw van ene Wilm Meijer (weduwnaar) metGeertruid Gerrits op 16 jul 1712. In deze kwartierstaat benik ervan uitgegaan dat Geertruid Mense en Geertruid Gerritseen en dezelfde persoon zijn.

    In oktober 2013 werd nogmaals uitgebreid gezocht in dearchieven van HCO in Zwolle, maar we kwamen helaas nietsverder.

    In de DTB-registers wordt wel ene Willem Janse genoemd metde volgende inschrijving in het NG trouwboek van Zwolle:
    30-01-1687 Hans Henricjk Ophoff wed.: in de Nieustraet en
    Engeltjen Wiesmans wed.: van Jan Meijer tot Reenen.
    Deze Jan Meijer is dus een potentiele vader van onzeWillem, maar verder nog nergens terug te vinden. Was hijmisschien een Duitse soldaat die in wisselendegarnizoensplaatsen werd gelegerd?
  • (doop) le 1 juin 1713 dans Zwolle.
    Van: Eric George Jansen
    Verzonden: Friday, April 18, 2008 12:07 PM

    In Zwolle vond ik het volgende:

    In die hele periode waar Willem geboren zou moeten zijn dusongeveer 1700-1720 was er slechts een Willem Meijer
    te vinden.
    Willem Meier gedoopt op 01.06.1713
    zoon van Willem Meier en Geertruid Mense.(NederlandsHervormd gedoopt)

    Verder was dit echtpaar Meier-Mense niet meer terug tevinden. Wel viel mij op dat een jaar daarvoor ene WilmMeijer huwt met Geertruid Gerrits. In de jaren daarnakrijgen ze verschillende kinderen. Jammer alleen datdevrouw overal Gerrits heet en de naam Mense nergens meerterugkeert.
    Maar als dit toch het zelfde echtpaar mocht betreffen danhierbij de gevonden gegevens:

    Wilm Meijer (Weduwnaar) gaat op 16.07.1712 in ondertrouwmet Geertruid Gerrits. Huwelijk op 02.08.1712 te Zwolle.

    11.08.1715 Willem M en Geertruid Gerrits dopen dochterChristina
    22.08.1717 dochter Catrina gedoopt
    29.07.1720 dochter Justina Everdina gedoopt
    13.05.1723 zoon Geerligh gedoopt
    15.02.1726 dochter Helena gedoopt
    NG doopboek 1709-1722 pag. 94
  • (tekst) en l'an 1714.
    Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (verre)voorouders uit Duitsland, waarvan een groot deel in diensttrad van de VOC nadat ze in de Republiek der Nederlandenwaren aangekomen. Anderen kwamen hier als onderdeel van eenhuurleger en bleven na afloop van hun contract in deNederlanden wonen. Zij trouwden en kregen kinderen.

    Bijna alle Duitse namen werden bij het inschrijven in dedoop-, trouw- en begraafakten vernederlandst, al was dat inhet geval van Willem niet nodig. Ook de Duitse plaatsnamenwerden dan vaak aangepast; bijvoorbeeld Osenbrugge inplaats van Osnabrück.
  • (Plaats) en l'an 1746 dans Zwolle.
    Zwolle is de hoofdstad van de NederlandseprovincieOverijssel en tevens Hanzestad. Zwolle ligt aan deIJssel,het Zwarte Water en aan de Overijsselse Vecht. Destad ligtaan de rand van de landstreek Salland. De gemeentetelt117.109 inwoners (30 juni 2008, bron: CBS) en heefteenoppervlakte van 111,33 km².

    Middeleeuwen
    Zwolle is in de Middeleeuwen ontstaan op eendekzandrugtussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan hetriviertjede Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbareplek in hetverder moerassige landschap. Zo'n plek werddestijds een'suolle' genoemd, hetgeen later verbasterde totZwolle.
    Deze dekzandrug is nog altijd zichtbaar doordehoogteverschillen in de stad. Zo ligt de Sassenstraathogerdan het Grote Kerkplein. Het hoogteverschil ishetduidelijkst in de passage tussen de Voorstraat endeMelkmarkt. Hier zijn traptreden aangelegd omhethoogteverschil op te vangen.
    De oudste sporen van bewoning stammen uit dejongesteentijd. Rondtrekkende stammen bewoonden toendedekzandruggen. In sommige bronnen worden deze stammenookwel aangeduid als het Isala volk, naar de Latijnse naamvande IJssel.
    De oudste schriftelijke vermelding, uit 1040, spreektovereen aan Sint Michaël gewijde parochiekerk. In 1230kreegZwolle van haar landheer de Utrechtse bisschopWilbrand vanOldenburg stadsrechten als dank voor hulp bijhet bouwenvan een burcht in Hardenberg. Dit naar aanleidingvan deSlag bij Ane.
    In 1438 verkreeg Zwolle stapelrecht van bisschop RudolfvanDiepholt.[2] De keizer van het Heilige RoomseRijkbevestigde in 1448 de stadsrechten van Zwolle door destadop te nemen onder de steden van het Duitse Rijk.Zwolletrad als handelsstad toe tot de Hanze en was indevijftiende eeuw, de bloeitijd van de stad, het centrumvande Moderne devotie, een religieuze beweging die zichopinitiatief van Geert Grote, aanvankelijk vanuitDeventer,maar later vanuit Zwolle over een groot deel vanEuropauitbreidde.

    Franse tijd en de 19e eeuw
    Pas in de Franse tijd kreeg Zwolle de status vanhoofdstad,eerst van het Departement van de Oude IJssel,daarna vanhet Departement Overijssel en na de inlijvingdoor hetEerste Franse Keizerrijk, van het DepartementMonden van deIJssel of Bouches-de-l'Yssel. Na het vertrekvan de Fransenwerd Zwolle hoofdstad van de provincieOverijssel.
    In 1837 werd op de Grote Markt de laatste doodstrafinZwolle uitgevoerd. De uit Wijhe afkomstige AlbertWettermanwerd tot deze straf veroordeeld vanwege de moordop zijnvrouw Gerritdina Lankhorst.

    Blauwvingers
    Zwollenaren worden ook wel Blauwvingers genoemd. IndeMiddeleeuwen bestond er een flinke rivaliteit tussendesteden Zwolle en Kampen. Men maakte elkaar het levenzomoeilijk mogelijk: Zwollenaren werden beroofd, het veevande Kampenaren werd gestolen.
    De Zwollenaren hadden een bijnaam voor deKampenaren:Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenarenwas'blauwvinger' daar zij meineed gepleegd hadden tenopzichtevan de Hertog van Gelre.
    Een andere verklaring kwam later, toen Zwolle ten tijdevaneen wapenstilstand het klokkenspel uit de verbrandetorente koop aanbood aan Kampen. De Kampenaren zoudenhiermeeakkoord gaan, mits zij mochten bepalen hoe hetbedrag werdbetaald. Op een dag kwam er een wagen vol metgeld:allemaal vierduitstukken en de Zwollenaren kregenblauwevingers van het tellen van de koperen munten.Blauwvingerswerd daarom de bijnaam voor de Zwollenaren.
    Tegenwoordig beschouwen de Zwollenaren de naam alseengeuzennaam. Ieder jaar worden erzogenaamdeBlauwvingerdagen georganiseerd. Op deze dagen iser markten zijn er allerlei activiteiten.
    De naam Blauwvinger duikt in 2007 op aan de andere kantvande oceaan als titel van een CD van de AmerikaanseartiestBlack Francis (ex-Pixies), getiteld Bluefinger. DezeCD isgeïnspireerd op de bekende overleden muzikant enkunstenaarHerman Brood, wiens wieg in Zwolle heeft gestaan.

    Zwols
    Zwols is het stadsdialect van de OverijsselsehoofdstadZwolle. Het Zwols is een Sallands dialect en hoortdan ookbij het Nedersaksisch. Kenmerkend voor het Zwols isdebrouwende (Franse) uitspraak van de r (typischvoorstadsdialecten, komt verder onder andere voor inhetKampers, Deventers en Zutphens) en de wegval van de h(watook in omringende gebieden voorkomt, tot in het Urkers).
  • (Nederlandse Geschiedenis) en l'an 1747.
    Stadhouder Willem IV (1747)
    Na het Tweede Stadhouderloze Tijdperk komt in1747stadhouder Willem IV aan het bewind. Hij wordt vierjaarlater opgevolgd door zijn zoon Willem V. Alspolitiekeleiders hebben deze stadhouders weinig voor deRepubliekkunnen betekenen.
  • (begrafenis) le 17 décembre 1771 dans Rhenen.
    Uit het Begraafboek 1698 - 1811 van Rhenen blijkt dat
    op 17-12-1771 is begraven:
    Naam: Willem Meijer
    Gezindte: NH
    Relatie:
    Naam:
    Opmerkingen:
    NH begraafboek
  • Il est décédé décembre 1771 dans Rhenen, il avait 58 ans.
  • Il est enterré le 17 décembre 1771 dans Rhenen.
  • Un enfant de Willem Meijer et Geertruyt Gerrits
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 août 2021.

Famille de Willem Meijer

Il est marié avec Hendrina van Druten.

L'avis de mariage a été publié le 18 octobre 1737 à Rhenen.

BRON: NH trouwboek van Rhenen
Datum huwelijk: 10-11-1737
Datum ondertrouw: 18-10-1737
Datum proclamatie:
Attest van:
Man: Willem Meijer
Geboren te: Zwolle
Wonende te: Garnizoen Deventer
Vrouw: Hendrina van Druten
Geboren te: Rhenen
Wonende te:
Opmerking: Ruiter in decomp.v.Maj.v.Haersolte,regt.brig.Haersolte
NH trouwboek
Ils se sont mariés le 10 novembre 1737 à Rhenen, il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Willem Meijer  1738-> 1799
  2. Steven Meijer  1739-> 1788 
  3. Johannes Meijer  1741-????
  4. Elsebed Meijer  1742-> 1765 
  5. Jan Martinus Meijer  1744-1832
  6. Teunis Meijer  1746-1799 
  7. Evert Meijer  1748-1808 
  8. Gerelich Meijer  1750-1750
  9. Gereligh Meijer  1752-1831 
  10. Gerrit Meijer  1754-1828 
  11. Henderik Meijer  1754-????
  12. Geertruij Meijer  1756-1825

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Meijer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Meijer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem Meijer

Ancêtres (et descendants) de Willem Meijer

Gerrit Mense
1652-????
Hilligje Jans
????-> 1729
Willem Meijer
± 1680-1727
Willem Meijer

Willem Meijer
1713-1771

Willem Meijer

1737
Willem Meijer
1738-> 1799
Steven Meijer
1739-> 1788
Steven Meijer
Elsebed Meijer
1742-> 1765
Teunis Meijer
1746-1799
Teunis Meijer
Evert Meijer
1748-1808
Gerrit Meijer
1754-1828

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Willem Meijer



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 1 juin 1713 était d'environ 10,0 °C. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1713: Source: Wikipedia
      • 11 avril » signature du premier traité d'Utrecht.
      • 19 avril » la Pragmatique Sanction donne l'Autriche à Marie-Thérèse.
      • 24 juin » signature du traité d'Andrinople, entre le Tsarat de Moscou et l'empire ottoman.
      • 13 juillet » signature du traité d'Utrecht, qui met fin à la guerre de Succession d'Espagne; celle-ci y perd toutes ses possessions européennes, et cède Gibraltar et Minorque à la Grande-Bretagne.
      • 16 juillet » Louis XIV promulgue le décret qui crée officiellement le «Conservatoire de danse», future école de danse de l'Opéra national de Paris.
    • La température le 17 décembre 1771 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: mist zeer betrokken. Source: KNMI
    • En l'an 1771: Source: Wikipedia
      • 12 février » en Suède, Gustave III succède à Adolphe-Frédéric.
      • 9 avril » Pierre Étienne Bourgeois de Boynes est nommé secrétaire d'État de la Marine par Louis XV.
      • 10 juillet » tremblement de terre en Haïti.

    Sur le nom de famille Meijer

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Meijer.
    • Afficher des informations sur Meijer sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Meijer.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hans Meijer, "Arbre généalogique Hans Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I167.php : consultée 16 mai 2024), "Willem Meijer (1713-1771)".