Arbre généalogique Hans Meijer » Pieter Mathijse Bauters (± 1430-> 1472)

Données personnelles Pieter Mathijse Bauters 

  • Noms alternatifs: Paulus Mathijse Bauters, Pauwel Mathijse Bauters
  • Il est né environ 1430 dans Vlaanderen, België.
  • (tekst) en l'an 1450.
    «b»Staten van goed«/b» (SvG) zijn documenten die inOudenaarde door de schepenbank van de oppervoogden werdenopgemaakt bij het overlijden van één van de ouders vanminderjarige kinderen. «b»Minderjarig«/b» betekendetoen"minder dan 25 jaar oud".
    [n.b. De SvG werd alleen opgemaakt als er iets te verdelenviel, en dus «b»niet«/b» voor alle overledenen metminderjarige kinderen!]

    Na dit overlijden werd een gedetailleerde beschrijvingopgemaakt van alle bezittingen van het gezin die tijdenshethuwelijk werden verworven, zowel roerende als onroerendegoederen. Dit overzicht werd aangemaakt om duidelijk derechten ten aanzien van dit vermogen vast te leggen tussende erfgenamen. De erfgenamen waren in eerste instantie deoverblijvende echtgeno(o)t(e) en de kinderen,maar eventueelook andere verwanten.

    Ook in andere gevallen werd in Oudenaarde een staat vangoed voor de schepenbank van de oppervoogdengeregistreerd,nl. als niet-poorters erfden of als men opvrijwillige basis tot registratie overging. Dit laatstekwam bijvoorbeeld voor om een verdeling tussen erfgenamente vergemakkelijken of om "uit de onverdeeldheid tegeraken".

    De schepenbank der oppervoogden was één van de tweestadsschepenbanken van Oudenaarde (het stadsbestuur). Debevoegdheden van deze schepenbank stemden overeen met dezevan de schepenbank van ghedeele in Gent. De oppervoogdenzagen toe op de administratie en de rechtsprocedures inverband met de sterfhuizen van overledenpoorters(gerechtigde inwoners) van Oudenaarde. Dezepoorters woonden zowel binnen de stad Oudenaarde alselders, vooral dan op het omliggende platteland in hetgebied tussen Schelde en Leie. Om het nog ingewikkelder temaken behield de schepenbank van Pamele, de zogenaamde"gezworenen" van Pamele, tot 1593 haar eigen rechtsmachtten aanzien van sterfhuizen van inwoners van Pamele.

    «b»bron:
    http://www.oudenaarde.be/nl/inwoners/Vrijetijd/Archief/Genalogische_bronnen/Staten_van_goed.html«/b»
  • (tekst) en l'an 1451.
    Volgens de «i»costuimen «/i»waren de houder(igge) of dedirecte nabestaanden verplicht om binnen de 24 dagen na hetoverlijden van het sterfhuis, de naam van de overledene, dedatum van het overlijden, de namen en de leeftijd van dewezen te melden aan de schepenen van de desbetreffendejuridische omschrijving. Indien er onder de erfgenamenwezen waren, dienden zich twee voogden te melden eveneensbinnen dezelfde 24 dagen. Die voogden vertegenwoordigdenbeide zijden van de familie, langs de vaderskant«i»(vooghtpaternele) «/i»en langs de moederskant«i»(vooghtmaternele)«/i». Zij hadden tot 38 dagen na hetoverlijden van het sterfhuis de tijd om een eed af teleggen bij de «i»borghemeestre ende schepenen «/i»in dedorpen of de«i»weesheren «/i»of «i»oppervoogden «/i»in destad,waardoor ze officieel als voogd werden erkend. Inprincipe hadden de autoriteiten daarna nog 42 dagen respijtom destaat van goed op te stellen. Een kleine steekproefleert echter dat afwijkingen eerder regel dan uitzonderingwaren.
    Gemiddeld nam de hele procedure 7 tot 9 maanden in beslag.
    «b»
    bron: Over wezen en wafelijzers. Mogelijkhedenenbeperkingen van staten van goed in het historischonderzoekdoor Reinoud Vermoesen«/b»
  • Il est décédé apres 17 avril 1472.
  • Un enfant de Mathijs Janse Bauters et Cateline Pieterse Busers
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 3 mars 2021.

Famille de Pieter Mathijse Bauters

Il est marié avec Maryen van Lanchakre.

Ils se sont mariés avant le 1460.


Enfant(s):

  1. Pauwel Pieterse Bauters  ± 1460-< 1526 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Mathijse Bauters?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Mathijse Bauters

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pieter Mathijse Bauters

Jan Bauters
± 1340-< 1401
Jan Bauters
Lysbette Maegs
± 1352-< 1417
Pieter Busers
????-< 1414

Pieter Mathijse Bauters
± 1430-> 1472

Pieter Mathijse Bauters

< 1460

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Bauters

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bauters.
    • Afficher des informations sur Bauters sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bauters.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hans Meijer, "Arbre généalogique Hans Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I14436.php : consultée 10 juin 2024), "Pieter Mathijse Bauters (± 1430-> 1472)".