Arbre généalogique Foppes » Patroclus Römelingh (1481-1571)

Données personnelles Patroclus Römelingh 

Source 1
  • Il est né en l'an 1481 dans Borgeln, Soest, Germany.
  • Il est décédé le 22 avril 1571 dans Diepholz, il avait 90 ans.
  • Un enfant de Rolf von Romelingh
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 18 juin 2022.

Famille de Patroclus Römelingh

(1) Il avait une relation avec Anna Droeps.


(2) Il avait une relation avec Lucke Funke.Source 1


Enfant(s):

  1. Andres Conrad Römelingh  1530-> 1589 


Notes par Patroclus Römelingh

Geboren te Borgele (bij Soest,Dld). Was eerst Franciscaner monnik, daarna Predikant, aanvankelijk zonder vaste standplaats.Van 1527/28, predikant te Diepholz,later aldaar Superintendent (een soort regionale opzichter voor de kerken van de” Nieuwe Leer”.Volgens Mw. de Koster tot op zeer hoge leeftijd niet te vermurwen assistentie te aanvaarden, totdat tegen zijn negenste een vm.kapelaan, die in Farmsum (Groningen)”stond”, hem hulpdiensten kwam bewijzen. Dat is opmerkelijk omdat zijn kleinzoon na lange tijd in Ruinen te hebben “gestaan” naar Farmsum overging. Deze Patroclus, geb. 1575, heeft zijn Opa niet meer meegemaakt, maar mogelijk wel diens assistent en het begrip “Farmsum”was hem derhalve misschien niet helemaal onbekend, hoewel hij pas in 1621 in Farmsum werd beroepen (bron: Corrie Foppes-Arendz).
Corrie Foppes-Arendz voegt daaraan toe:
De herkomst van PATROCLUS als voornaam gaat ver terug, (1481)wanneer ROELOF (ROLF)VON ROMELINGH. rechter in Soest (Westfalen Duitsland) zijn dertiende kind noemt naar de patroonheilige van de Domkerk aldaar,DE HEILIGE PATROCLUS. ROLF was een zoon van LUDEKE VON REMLINGE uit Braunswick.
Wie was de de HEILIGE PATROCLUS ?
PATROCLUS was een Romeins soldaat die tot het Christendom was bekeerd en in 275 op bevel van Keizer AURELIUS aan de Seine werd onthoofd wegens zijn standvastige Christelijke overtuiging.In het stadsmuseum in Vendome (Fr.) hangt een schilderij met een vreselijke marteldood op de brandstapel van de H.Patroclus, maar gezien de overdracht van zijn GEBEENTE als geschenk van de Bisschop bij diens bezoek aan de tien jaar tevoren gestichte kerk in Soest, door de Bisschop als een belangrijke voorpost in Westfalen beschouwd,logenstraft de versie van Vendome.Overigens had deze bisschop BRUNO, (een broer van Keizer Otto de Groote) de relikwieen vier jaar eerder van zijn ambstbroeder in Troyes (Fr.)gekregen.Met het geschenk werd Patroclus de patroonheilige van de Patroklikirche en de stad Soest.Te dateren in 964.
De kerk is later afgebouwd. Wie in de buurt van Soest komt, wordt van ganzer harte aanbevolen een bezoek aan de kerk te brengen.Behalve de relekwieen(zie foto’s)is het vooral interessant om het meer dan grote houten beeld te zien van de Heilige.Niet omdat het een byzondere kunstwaarde heeft (het is in de stijl van de bekende Rolandsbeelden gesneden) maar wel omdat het dateert van 1320 en dus ook al gekend was door die Rolf en dezijnen. Toen ik er voor de eerste keer was, vond ik dat een indrukwekkende gedachte.
Deze gegevens heb ik voor het merendeel uit het boekje “St.Patroklikirche in Soest”,samengesteld door Eberhard Linnhof in de serie”Die Blauen Bucher”.Nu ik toch met de kerk in Soest bezig ben en in onze familie de Reformatie nogal een rol speelt, neem ik nog enige alinea (in een vrije vertaling over):
“Aan de deur van de “Munster” sloeg op 20 November de Dominikaner Monnik THOMAS BORCHWEDE een uit 22 Stellingen bestaande geloofsbelijdenis aan en eiste van de z.g. Stiftsherren dse annaame van de nieuwe geloofsleer-----Als predikant=monnik hield hij op Zon- en Feestdagen in de Petrikkirche, die inmiddels hoofdkerk van Soest was, zijn belangrijke preken, waarin hij de nieuwe leer verkondigde. Hij vond bij de bevolking een grote aanhang, gehoorzaamde zijn meerderen niet meer en zo voltrok zich een breuk met de Katholieke Kerk.OOK ANDERE KATHOLIEKE GEESTELIJKE PREEKTEN IN DE ANDERE KERKEN VAN DE STAD DE NIEUWE LEER .(Eindecitaat).
Waarom dit citaat en de met grote letters aangegeven laatste zin ? Omdat onze eigenste PATROCLUS, die Franciskaner Monnik was eveneens was gegrepen door de Nieuwe Leer en, weliswaar iets eerder, in ieder geval voor 1527,uit de Kerk is getreden. Mevrouw de Koster uit Amsterdam,ook een Romelingh-speurder, maar naar een andere tak, vertelde me de bij het voorgaande aansluitende verhaal: toen Patroclus aan zij meerderen en medebroeders te kennen gaf de Nieuwe Leer aan te hangen en het Klooster te willen verlaten, deden zij hem vriendelijk uitgeleide en gaven hem zelfs een brief mee (ter aanbeveling) voor een adres onderweg. De tocht was kennelijk lang en vermoeiend en onze voorvader sukkelde op een gegeven moment van zijn rijdier en met hem zijn tas met geschriften. Daarbij viel de brief van zijn kloosteroverste leesbaar open en wat bleek de “aanbeveling”?”Neemt hem gevangen en doodt hem!!!”Patroclus heeftin de ontdekking vermoedelijk een Vingerwijzing Gods gezien en het adres niet aangedaan.”En hij leefde nog lang (hij werd 90 jaar)en gelukkig ? In ieder geval kon er nu worden gehuwd en nakomelingschap verwekt. Daardoor is de naam PATROCLUS tot op de huidige dag doorgegeven.
Hoe weten we dit alles? Het verhaal wil dat op een gegeven moment (plm.1920?) een Nederlandse Romelingh in Denemarken reizende door een hevige kiespijn werd overvallen en in Koge, waar hij op dat ogenblik was, terecht kwam bij een tandarts (Erik?) Romelingh (met een schuin streepje door de O). Die man bleek over een stamboom te beschikken met alle takken van de familie (die inmiddels over Europa en Amerika waren uitgezworven). Zo werd ook de patient getraceerd en hij kreeg een afschrift van de stukken mee.Waarvan overigens vele copieen zijn gemaakt. Ik bezit een paar van die rollen en put mijn gegevens daaruit.Ik stel mij voor een rechte lijn te trekken vanaf de eerste PATROCLUS naar LUBBERTUS PATROCLUS, geb 1 Februari 1788,gest. 9 Oct. 1857, onze Over Over Grootvader (“Ons” is de generatie van plm .1920).
Maar eerst dient dan nog genoemd te worden ons aller Familiecronikeur: Drs.O.D.J Roemelingh,die veel speurwerk heeft verricht en over zijn bevindingen heeft gepubliceerd. Daar moet men niet te licht over denken want het natrekken van vele generaties kan veelal (en zeker in de vroegste tijden) uitsluitend plaats vinden aan de hand van Notariele of andere ambtelijke akten. Die bronnen zijn soms over hele gebieden verspreid en het opzoeken vergt veel tijd en kennis. De byzonderheden die bij diverse generaties worden vermeld zijn van zijn hand.We mogen hem dus wel zeer erkentelijk zijn voor zijn “sneupers” activiteiten.Hij is daardoor onze vraagbaak en gezaghebbende.DANK dus aan OTTO ROEMELINGH!!!!!

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Patroclus Römelingh?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Patroclus Römelingh

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Patroclus Römelingh

Patroclus Römelingh
1481-1571

(1) 
(2) 

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Import from jfoppes.GED, Joost Foppes

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • En l'an 1571: Source: Wikipedia
      • 7 octobre » bataille de Lépante. Les flottes espagnole et vénitienne anéantissent la flotte turque.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Römelingh


    La publication Arbre généalogique Foppes a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jochem Foppes, "Arbre généalogique Foppes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-foppes/I2615.php : consultée 1 juin 2024), "Patroclus Römelingh (1481-1571)".