Arbre généalogique Fokker » Adriaan Abraham Fokker (1810-1878)

Données personnelles Adriaan Abraham Fokker 

  • Il est né le 24 juillet 1810 dans Middelburg, Zeeland, Nederland Nederland.
    FOKKER (Adriaan Abraham), zoon van den koopman Abraham F. (1781-1825) en Maria Adriana 't Hooft, geb. 24 Jul. 1810 te Middelburg, overl. 24 Dec. 1878 aldaar. 30 Dec. 1826 werd hij ingeschreven als leerling van de geneeskundige school in zijnegeboorteplaats en 2 Jan. 1828 als student in de geneeskunde te Leiden. 29 Oct. 1833 promoveerde hij aldaar na verdediging van een proefschrift De morbis endemicis patriae. Reeds vóór zijne promotie was hij te Rotterdam werkzaam tijdens een choleraepidemie en daarna bleef hij er ook nog enkele jaren, maar vestigde zich toen te Middelburg. Juni 1838 trad hij in het huwelijk met Anna Agatha Herklots. Terwijl hij een uitgebreide praktijk waarnam en gedurende vele jaren als directeur van het gasthuis werkzaam was, nam hij ook deel aan het geneeskundig onderwijs, eerst als lector in de therapie aan de provinciale geneeskundige school en van 1 Jan. 1854 af aan de gemeentelijke school als lector in de pathologie en therapie. Deze betrekking, waarvoor hij het lidmaatschap van den gemeenteraad moest opgeven, bekleedde hij totdat de school werd opgeheven (1866). Hij werd toen benoemd tot inspecteur van het geneeskundig staatstoezicht voor Zeeland en moest daarvoor zijn praktijk neerleggen. Op 25 Apr. 1860 werd hij met goud bekroond voor zijn antwoord op de prijsvraag: Wat is er uit de geschriften der vroegere en latere geneeskundigen, uit kronijken enz. op te maken omtrent de epidemische en contagieuse ziekten, die vroeger in Zeeland geheerscht hebben, geneeswijze, waarvan men zich meestal bediende, enz.

    Deze verhandeling werd uitgegeven in de Werken van het Zeeuwsch genootschap voor wetenschappen, dat de prijsvraag had uitgeschreven. Bij het eeuwfeest van dit lichaam op 9 Apr. 1862 leidde hij als voorzitter de feestvergadering en sprak de openingsrede uit. In het begin van zijne medische praktijk was hij een ijverig beoefenaar van de geologie en aanverwante vakken. Later legde hij zich toe op Oudhollandsch en op de studie der Zeeuwsche medici uit vroegeren tijd, de oude Zeeuwsche schrijvers en de met medische toestanden in verband staande oorkonden en plakkaten, waardoor menige bijdrage tot de geschiedenis der geneeskunde van zijn hand verscheen. Met die voorliefde voor de geschiedenis van zijn gewest stond ook zijne poging in verband om als eigendom van de vereeniging van geneeskundigen in Zeeland, wier medeoprichter hij was, eene boekerij van Zeeuwsche medici bijeen te brengen, welke poging uitstekend gelukte, daar zij reeds meer dan 700 nummers bevat, waaronder zeer zeldzame voorkomen. Als inspecteur van het staatstoezicht beijverde hij zich om in het belang zijner medeburgers nauwlettend de wetten toe te passen, dit deed hij echter wel streng maar steeds onpartijdig en op aangename wijze.

    Zie over hem: Levensbericht van Dr. Adriaan Abraham Fokker, door J.C. de Man in Levensb. Letterk. 1879, 215, waaraan is toegevoegd een lijst der door hem nagelaten geschriften; In memoriam door J.C. de Man in Archief Zeeuwsch Genootschap en Middelburgsche Courant van 25 Dec. 1878.

    Simon Thomas
  • Titre: Dr
  • Profession: Med.doct.lid Gem.raad Middelburg Insp.Geneesk.Staatstoezicht Zeeland, Leraar Therapie Geneesk School.
  • Résidant:
    • Wijk L nummer 135, Middelburg (ZL) Nederland.
    • à partir du 7 octobre 1849: Wijk I nummer 4, Middelburg (ZL) Nederland.
  • Il est décédé le 24 décembre 1878 dans Middelburg, Zeeland, Nederland Nederland, il avait 68 ans.Source 1
  • Un enfant de Abraham Fokker et Maria Adriana 't Hooft
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 9 juin 2019.

Famille de Adriaan Abraham Fokker

Il est marié avec Anna Agatha Herklots.

Ils se sont mariés le 16 juin 1838 à Middelburg, Zeeland, Nederland Nederland, il avait 27 ans.Source 2


Enfant(s):

  1. Anna Maria Fokker  1839-1839
  2. Abraham Pieter Fokker  1840-1906 
  3. Marius Fokker  1843-1913
  4. Anthonij Fokker  1845-1846
  5. Johan Adriaan Fokker  1850-1900 


Notes par Adriaan Abraham Fokker

1826 werd hij ingeschreven als leerling van de geneeskundige school in zijne geboorteplaats en 2 Jan. 1828 als student in de geneeskunde te Leiden. 29 Oct. 1833 promoveerde hij aldaar na verdediging van een proefschrift De morbis endemicis patriae. Reeds vóór zijne promotie was hij te Rotterdam werkzaam tijdens een choleraepidemie en daarna bleef hij er ook nog enkele jaren, maar vestigde zich toen te Middelburg. Juni 1838 trad hij in het huwelijk met Anna Agatha Herklots. Terwijl hij een uitgebreide praktijk waarnam en gedurende vele jaren als directeur van het gasthuis werkzaam was, nam hij ook deel aan het geneeskundig onderwijs, eerst als lector in de therapie aan de provinciale geneeskundige school en van 1 Jan. 1854 af aan de gemeentelijke school als lector in de pathologie en therapie. Deze betrekking, waarvoor hij het lidmaatschap van den gemeenteraad moest opgeven, bekleedde hij totdat de school werd opgeheven (1866). Hij werd toen benoemd tot inspecteur van het geneeskundig staatstoezicht voor Zeeland en moest daarvoor zijn praktijk neerleggen. Op 25 Apr. 1860 werd hij met goud bekroond voor zijn antwoord op de prijsvraag: Wat is er uit de geschriften der vroegere en latere geneeskundigen, uit kronijken enz. op te maken omtrent de epidemische en contagieuse ziekten, die vroeger in Zeeland geheerscht hebben, geneeswijze, waarvan men zich meestal bediende, enz.

Deze verhandeling werd uitgegeven in de Werken van het Zeeuwsch genootschap voor wetenschappen, dat de prijsvraag had uitgeschreven. Bij het eeuwfeest van dit lichaam op 9 Apr. 1862 leidde hij als voorzitter de feestvergadering en sprak de openingsrede uit. In het begin van zijne medische praktijk was hij een ijverig beoefenaar van de geologie en aanverwante vakken. Later legde hij zich toe op Oudhollandsch en op de studie der Zeeuwsche medici uit vroegeren tijd, de oude Zeeuwsche schrijvers en de met medische toestanden in verband staande oorkonden en plakkaten, waardoor menige bijdrage tot de geschiedenis der geneeskunde van zijn hand verscheen. Met die voorliefde voor de geschiedenis van zijn gewest stond ook zijne poging in verband om als eigendom van de vereeniging van geneeskundigen in Zeeland, wier medeoprichter hij was, eene boekerij van Zeeuwsche medici bijeen te brengen, welke poging uitstekend gelukte, daar zij reeds meer dan 700 nummers bevat, waaronder zeer zeldzame voorkomen. Als inspecteur van het staatstoezicht beijverde hij zich om in het belang
zijner medeburgers nauwlettend de wetten toe te passen, dit deed hij echter wel streng maar steeds onpartijdig en op aangename wijze.

Zie over hem: Levensbericht van Dr. Adriaan Abraham Fokker, door J.C. de Man in Levensb. Letterk. 1879, 215, waaraan is toegevoegd een lijst der door hem nagelaten geschriften; In memoriam door J.C. de Man in Archief Zeeuwsch Genootschap en Middelburgsche Courant van 25 Dec. 1878.

Simon Thomas

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Adriaan Abraham Fokker?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Adriaan Abraham Fokker

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Adriaan Abraham Fokker


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. akte 485
  2. akte 77

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 24 juillet 1810 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1810: Source: Wikipedia
    • 15 février » en France, après le rétablissement de la censure le 5, le nombre des imprimeries autorisées est limité par décret.
    • 25 mai » fin de la révolution de mai en Argentine; les habitants de Buenos Aires chassent le vice-roi Baltasar Hidalgo de Cisneros; ainsi débute la Guerre d'indépendance de l'Argentine.
    • 1 juillet » incendie de l'ambassade d'Autriche à Paris
    • 20 juillet » Florero de Llorente, première indépendance de la Colombie.
    • 15 septembre » «Grito de Dolores» (Guanajuato), appel à la sédition contre les autorités soumises aux ordres de Joseph Bonaparte en Nouvelle-Espagne.
    • 13 décembre » le littoral de la mer du Nord, dont le duché d'Oldenbourg, le Nord de Hanovre, Brême, Hambourg et Lübeck, est annexé par Napoléon I.
  • La température le 16 juin 1838 était d'environ 11,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1838: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 21 février » Samuel Morse présente son télégraphe électrique devant le président américain Martin Van Buren.
    • 28 février » Robert Nelson, chef des Patriotes, proclame l'indépendance du Bas-Canada (aujourd'hui Québec).
    • 30 avril » le Nicaragua déclare son indépendance vis-à-vis de la République fédérale d'Amérique centrale.
    • 10 juin » le massacre de Myall Creek a lieu en Nouvelles-Galles du Sud, en Australie. Vingt-huit aborigènes sont massacrés par des colons blancs. Sept des meurtriers sont reconnus coupables, condamnés à mort, et exécutés par pendaison, marquant la première fois que des blancs sont condamnés et exécutés par le gouvernement pour leurs exactions envers les aborigènes.
    • 28 juin » couronnement de la reine Victoria du Royaume-Uni.
    • 16 décembre » bataille de Blood River entre les Boers et les Zoulous.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Fokker

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Fokker.
  • Afficher des informations sur Fokker sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Fokker.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jan Cornelis Fokker, "Arbre généalogique Fokker", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-fokker/I16555.php : consultée 14 mai 2024), "Adriaan Abraham Fokker (1810-1878)".