Arbre généalogique familie Niesten Kennemerland » Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon (728-783)

Données personnelles Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon 


Famille de Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon

Elle est mariée avec Pippijn III (de Korte) Koning der Franken.

Ils se sont mariés en l'an 744, elle avait 16 ans.Source 1

Of in 744.

Enfant(s):



Notes par Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon

Zij is getrouwd met Pepijn III (de Korte) Koning der Franken in het jaar 744, zij was toen 16 jaar oud.
Hij kreeg een relatie met haar rond 743
Pippijn is getrouwd rond 749 met Bertrade VAN LAON (in de Frankische ridderroman 'Floris ende Blanchefloer' genoemd 'Berte metten breden voeten')

Berthe van Laon, gest. Choisy-au-Bac, 12 juni 783. Huwt Pepijn 743/44 volgens de annalen van Prüm, betrouwbaarder dan andere bronnen die verschillende data opgeven. In 753 ondernam paus Stephanus II de reis naar Gallië om de hulp van de koning in te roepen tegen de Lombarden, bij deze gelegenheid werden Pepijn, Berthe en hun twee zonen gezegend op 28 juli 754 in de basiliek van St. Dénis, waarbij door de paus de banvloek werd uitgesproken over een ieder die de macht in het rijk zou grijpen en niet tot hun geslacht behoorde.

Berthe werd nauwelijks meer genoemd tijdens haar huwelijk met Pepijn behalve toen het huwelijk met Pepijn snel verslechterde en in 762 moest de paus Paulus I ingrijpen om Pepijn van een scheiding af te houden, des te meer liet zij zich gelden tijdens de regering van haar zoons door haar sterkr sympathie voor de Lombarden, reden van Karel’s huwelijk met de dochter van de lombardische koning, zij verloor snel invloed toen Karel een ander koers ging varen.

Ook wel Bertha met de Grote Voeten, gravin van Laon.
Zij was een Bretonse prinses die door koning Pippijn als vrouw werd begeerd.
Hij stuurde zijn hofmaarschalk om haar te halen, maar deze schurk gaf bevel Bertha in een duister Beiers woud te doden, om zo zijn eigen dochter te kunnen onderschuiven.
Bertha ontkwam echter aan de moordenaars en vluchten naar een eenzame molen.
Daar leefde zij bij de molenaarsfamilie en verdiende haar brood met spinnen.
Toen de koning jaren later tijdens de jacht verdwaald was, kwam hij in de molen terecht, waar hij met zijn gevolg gastvrij werd opgenomen.
Intussen ging zijn sterrenwichelaar naar buiten om zijn behoefte te doen en keek onderwijl naar de sterren.
Daar nam hij waar dat zijn heer die nacht bij zijn wettige gemalin zou liggen.
Zij zou zwanger van hem worden en hem een wolk van een kind baren. Hij ging weer naar binnen en vertelde het aan zijn heer. Deze vroeg toen aan de molenaar of er een vreemde vrouw bij hem in huis woonde.
De molenaar loochende het en zei, dat er geen was.
Toen zij Pippijn: "leg dan een van je dochters bij mij".
De molenaar deed dat zonder tegenspraak.
Maar de sterrewichelaar zag dat dat meisje niet de echtgenote van Pippijn zou worden.
Toen legde men een jongere dochter bij de koning, maar dat was ook niet de goede.
Toen moest de jonkvrouw wel te voorschijn komen.
Ze was erg bang, maar de heer zei: "Wees toch niet zo angstig".
Hij legde zich bij haar neer, de sterrewichelaar ging naar buiten, kwam gauw weer terug en sprak: "Een koningskind ligt in de armen des konings".
Zij was pas 15 jaar toen zij Pippijn huwde.

====================================================================

Bertrada van Laon, ook wel bekend als Bertha met de Grote Voet (mei 720 – 12 juli 783) was een Frankische koningin. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze een klompvoet had. Bertrada was een dochter van Charibert van Laon.

Pepijn de Korte
In 740 trouwde ze met Pepijn de Korte, als zijn tweede vrouw. Door te nauwe verwantschap waren er jaren nodig voordat de kerk het huwelijk erkende. In 762 wilde Pepijn haar verstoten, maar dat mislukte door verzet van de paus. Bertrada was een belangrijke adviseur van haar man en volgde hem op zijn veldtochten. Na zijn dood woonde Bertrada aanvankelijk bij haar zoon Karel.

Arrangementen
Ze probeerde de vrede tussen haar zoons Karel en Carloman te bewaren. Zo arrangeerde ze in 770 het eerste huwelijk van Karel als onderdeel van een politiek evenwicht dat ze trachtte te scheppen tussen de broers, de Longobarden, Beieren en de paus. In dat kader werd ook haar dochter verloofd met een Longobardische prins, maar dat huwelijk ging niet door. Uiteindelijk vestigde Bertrada zich in Aken, waar ze zich in het klooster van Choisy-au-Bac terugtrok.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. West-Europese adel, genealogie online

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van Laon

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Van Laon.
  • Afficher des informations sur Van Laon sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Van Laon.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Henk Niesten, "Arbre généalogique familie Niesten Kennemerland", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-niesten/I7918.php : consultée 29 mai 2024), "Bertha II (de spinster met de grote voeten) Gravin "Berthe" van Laon (728-783)".