Arbre généalogique Holman » Goijaert Dircks van Geloven (Loven) (± 1479-± 1540)

Données personnelles Goijaert Dircks van Geloven (Loven) 


Famille de Goijaert Dircks van Geloven (Loven)

(1) Il est marié avec Henriekske Rutger Mathijssen Huijskens.

Ils se sont mariés à l'église avant le 10 janvier 1501 à Oirschot, Noord-Brabant.


Enfant(s):

  1. Clara Goijaerts van Geloven  ± 1501-> 1553


(2) Il est marié avec Clara Willem Jans van Dormalen.

Ils se sont mariés à l'église avant le 12 mars 1497 à Oirschot, Noord-Brabant.


Enfant(s):



Notes par Goijaert Dircks van Geloven (Loven)

Testeert met zijn vrouw 14-05-1535. Testament Oirschot dd 10-02-1570 134a fol 11v.

ORA Oirschot (Toirkens 126c fol 4v no 23 dd Maria Lichtmis 1503) Peter Sichemans belooft aan Goijaert van Geloven die per a.s. oogsttijd 9 lopen rogge te betalen.
===================88======================
Goijaert weduwe van Steven van der Donck, met haar voogd Jasper van Esch en verder heer Goijaert haar wettige zoon verwekt bij wijlen haar man Steven, verkopen aan Goijaert Dircks van Loven die een beemd genoemd de Geenkensdijck, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Gielis Lucassen, het erf van Henrick Brant genoemd de Eckerbeemd, de gemeijnte daar, de kantorij van Oirschot. Deze beemd had heer Steven van zijn vader geerfd en Steven had die weer gekocht van Jan Henricks van de Venne en de laatste Jan had het perceel gekocht van Philips van den Doeren als vorster, en Philips als gemachtigde had dat onderpand uitgewonnen vanwege een betalingsachterstand van anderhalve Rijnsgulden aflosbaar met 24 Rijnsguldens en verder een pond payment aan de heren van het kapittel te Oirschot en de grondchijns aan de heer.
ORA Oirschot (Toirkens 130a fol 52 no 88 dd 2-3-1526

================102=========================
Aert zoon wijlen Willem Smetsers heeft beloofd om aan Goijart van Loven die voortaan een jaarlijkse rente van 3 Rijnsguldens te gaan betalen, op onderpand van een akker genoemd de Haecksakker, groot 4 lopenzaad, gelegen in Oirtschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Gerard Mercks, Goijaert Ketelbueters, Daniel Smetsers.
ORA Oirschot (Toirkens 130a fol 292 no 102 dd 8-2-1527)

===================290======================
Marcelis Eelen Mortels heeft beloofd om voortaan aan Goijaert van Geloven die een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. de kinderen van Henrick Mortels, Jan Reijners, de waterlaat, de gemeenschappelijke straat. De rente is aflosbaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 17 gouden Karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkens 130b fol 81bis no 290 dd 7-10-1529

======================32===================
Willem die Cort, verder Lenaert Jacop Keijmps en Aert Scepens als beheerders van de tafel van de H. Geest te Oirschot met instemming hierin van heer Willem van den Bogert, priester, deken en pastoor van de St. Peterskerk te Oirschot, hebben nadrukkelijk verklaard dat Goijaert van Geloven aan hen de pacht van 3 lopen rogge heeft afgelost, die deze steeds uit zijn bezit moest betalen, en ze geven hem daarvoor nu kwijting met inbegrip van alle vervallen termijnen.
ORA Oirschot (Toirkens 131b fol 9 no 32 dd 30-1-1532)

=======================124==================
Heijlwich natuurlijke dochter van heer Jan Natael Robilaerts met Dirck Hoppenbrouwers als haar gekozen voogd onze collega-schepen, eveneens met instemming van Henrik Belaerts en Goessen Scepens als fabriekmeesters van de St. Peterskerk te Oirschot, verkoopt hierbij met alle dokumenten erover, aan Goijaert van Geloven een pacht van een mud rogge met de lopende en een vervallen termijn, uit een pacht van twee en een halve lopen rogge, maat van Oirschot, en vervolgens uit een grotere pacht van 4 en een halve mud rogge, welk een mud rogge genoemde Heijlwich en wijlen haar broer Jan door hun moeder Katalijn Daniels waren vermaakt en ze had dat ene mud rogge verkregen na de dood van haar broer Jan en was haar in de deling met de fabriekmeesters aan haar toebedeeld geweest zoals ons als schepenen dat uit een testament en andere schepenbrieven is gebleken. De pacht van 2 mud rogge per jaar had Katalijn Daniels verkregen van meester Gerarden Gijsbrechts en meester Geraert weer van Mathijs Gerart Mathijs Huijskens en op zijn beurt had Mathijs die weer verkregen van Peter Janssen van de Venne als man van Aleijt natuurlijke dochter van wijlen Henrick Mathijs Huijskens en deze laatste Henrick had die pacht puur als gift aan haar vermaakt in zijn testament. Daarvoor had Henrick een pacht van twee en een halve mud gevstigd op het bezit van zijn broer Rutger Mathijs Huijskens, zijnde op onderpand van de helft van een huis met tuin, grond etc. groot ca. 4 lopenzaad, gelegen onder Erdbruggen ter Ameijden, b.p. Willem Goijaert Sbeckers. Ook nog op onderpand van de helft van een akker genoemd de Willemsakker, ter zelfder plaatse gelegen en nog op onderpand van de helft van een stuk land genoemd de Streep, b.p. Corsten Gielis. Dat alles is vermeld in het testament en verder in schepenbrieven van Oirschot. Heijlwich als verkoopster van de pacht belooft alle lasten hierin van haar kant af te handelen en vanwege haar broer Jan en haar moeder Katalijn.
Idem (fol 33 no 124 dd 3-3-1532)

===================24======================
Waltgaert Wouter Dircks heeft beloofd om voortaan aan Goijaerden van Geloven die een jaarlijkse rente van 3 gouden Karolusguldens te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Marcelis van Heijthusen, de gemeenschappelijke straat, Bernaert van den Weijer. Waltgaert belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 50 gouden Karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkens 131d fol 8v no 24 dd 21-1-1533)

===================157======================
Goijaert Henricks van den Maerselaer en diens zoon Willem hebben samen en hoofdelijk beloofd om aan Goijarden van Geloven die een rente van twee en een halve Karolusgulden per jaar te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpand van een akker groot ca. 3 lopenzaad, genoemd de Bijvink, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. heer Thomas van den Snepscheut, Henrik Janssen die men ook wel noemt de Coninck, Henrik van de Maerselaer, Marie Vervloet, de kinderen van Henrick van Berse. Ook nog op onderpand van een akker genoemd de Braeck, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Elisabeth weduwe van Jan Leemans en haar kinderen, Elisabeth weduwe van Danel Daniels en haar kinderen, Henrick Riemsleger. De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd tegen betaling van 40 gouden Karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkens 132a fol 44v no 157 dd 27-3-1534)

====================312=====================
Goijaert Dircks van Geloven en zijn wettige vrouw Henrick Rutger Mathijssen hebben met wederzijdse instemnmming hier hun testament opgemaakt. Ze behouden zich het recht voor om het later te wijzigen er iets aan toe te voegen of er vanaf te halen. Ze vemaken elkaar aan de langstlevende van hen beiden het vruchtgebruik van al hun bezit en men zal uit de meest kontante middelen daarvan de uitvaart en kerkrechten betalen van de eerstoverlijdende. Ze verklaren dat het inmiddels wel 7 jaar geleden is geweest dat hun dochter Adriaen 'besteed' (bedoeld is getrouwd) is geweest en uit huis gegaan en dat hun zoon Dirk bij hen is blijven wonen en hen van dienst is geweest en omdat hij daar nooit wat voor heeft ontvangen, zoals ze wel aan de andere kinderen hebben gegeven, vermaken ze hierbij hun zoon Dirck 7 maal 6 Karolusguldens na hun beider dood te ontvangen en te betalen uit hun meest courante bezit, zonder dat de andere kinderen daartegen bezwaar kunnen maken. Verder verklaren ze dat het zo is dat ze met wijlen Jan Gerit Willems indertijd met hun dochter Clara huwelijkse voorwaardes hebben gemaakt en hem een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge hadden gegeven, Oerlese maat, die thans is afgelost en met dat geld is er een rente gekocht van 3 gulden per jaar en ze willen daarom dat die rente toekomt aan Henrick de wettige zoon van genoemde Jan en Clara. Verder willen ze ook nog deze Henrick Jan Gerits met de nakinderen van Clara, zijnde zijn moeder, gewoon hoofdelijk zal meedelen in alle bezit dat de testateurs na hun dood zullen nalaten aan deze Clara, voor zijn deel daarin, waarvan Clara alleen het vruchtgebruik zal krijgen en haar wettige kinderen daarvan het erfrecht. Verder vermaken ze aan hun dochter Adriaen de rente van 3 gulden met de brief daarover die Henrik Gijsbrechts van der After hen jaarlijks betaalt, na hun beider dood te aanvaarden en niet eerder en daarmee komt de rente te vervallen van een gulden die zij aan Adriaen bij de huwelijkse voorwaarden aan haar hadden beloofd en haar ook jaarlijks betaald hebben gehad en eveneens vermaken de testateurs nu een zelfde rente van 3 gulden aan genoemde Dirck hun zoon, welke rente wordt betaald door Aert Willem Smetsers, ook na hun beider dood te aanvaarden en niet eerder. Omdat hun dochter Claerken deze rente van 3 gulden vele jaren lang heeft ontvangen en hun dochter Adriana jaarlijks maar een gulden en Dirck tot nu toe niets heeft gehad, hebben de testateurs daarom het zo kunnen regelen dat elk van hun kinderen evenveel zal gaan krijgen en dat daarom Adriaen en Dirck na hun dood elk van hen 14 gulden zullen ontvangen uit hun meest kontante middelen en Clara daarentegen zal niets krijgen en moet zolang niet meeparten. Alle overige roerende en onroerende bezit waarvan hier geen melding is gemaakt, vermaken ze aan hun wettige kinderen die allen evenveel daarvan moeten krijgen en waarbij de dode partij met de levend dient te delen en als er kinderen worden geboren uit meerdere huwelijken dan zullen al die kinderen in gelijke mate meedelen en in de plaats staan van hun ouders. Datum 14 mei 1535, getuigen Hoevel en Ven die het aandroegen

====================64======================
Wouter Jan Wouters heeft beloofd om aan Goijaert van Geloven die voortaan een jaarlijkse rente van 2 gouden Karolusguldens te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a,s, Maria Lichtmisdag op onderpand van een beemd groot ca. een half bunder, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p. Katalijn weduwe van Jans van de Loo met haar kinderen, de gemeenschappelijke straat, Dirck Stans, de kinderen van Gielis Hoppenbrouwers. Hij belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, mits er een half jaar vooraf is opgezegd, tegen betaling van 32 gouden Karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkens 132c fol 24 no 64 dd 14-2-1537)

==================293=======================
Goijaert zoon wijlen Henrick van den Maerselaer heeft beloofd om voortaan aan Goijaerden van Geloven die een jaarlijkse rente van 3 gouden Karolusguldens te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van een akker met een daaraan gelegen eeuwsel, samen een bunder groot, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Jan Quants, joffrouw van Os en haar kinderen, het erf van de schuldenaar zelf. Hij belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. De rente is altijd aflosbaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 50 gouden Karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkems 133a fol 119v no 293 dd 27-11-1538

==================217=======================
Dirck Goijaerts van Geloven, verder Clara dochter van genoemde Goijaerts van Geloven met Willem de Cort als haar gekozen voogd, verder Jan Dirck Hermans als man van Arieken, allen wettige kinderen van Goijaerts van Geloven en diens vrouw Henrieksken, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd bij de dood van genoemde Goijaert en Henrieksken.

Bij deze verdeling krijgt Dirck Goijaerts van Geloven het huis, tuin, akkerland etc. genoemd de Oude Steede, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Henrick Scremers, Clara Goijaerts van hiervoor, waarvan het is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks een Bosch mudde rogge worden betaald in Den Bosch ook te leveren. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd 't Laer, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Aleijt weduwe van Henricks van der Cappelen, Clara Goijaerts van hiervoor waarvan is afgedeeld, Jan Scremers. Verder krijgt hij een beemd genoemd 't Vluetken groot ca. een halve bunder, ter zelfder plaatse gelegen in de Vleut aldaar, b.p. Henrick Goijaerts van den Aenhoeven ( Oudenhoven ), Rutger Mercks, Jan Hermans, de gemeijnte. Hieruit moet jaarlijks 4 stuivers grondchijns worden betaald aan de hertog. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Jan Gijsbert Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Aerts die Metser. Verder krijgt hij een mudde rogge jaarpacht en een oude grote te ontvangen in Wintelre op het bezit van Willems van den Deijck. Verder krijgt hij een jaarpacht van 4 lopen rogge te ontvangen van de eigenaars van de molen te Straten
(herdgang Straten ).

Clara Goijaerts van hiervoor krijgt een stuk akkerland genoemd de Middelste Hof, groot a. een lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Dirck Hermans waarvan het is afgedeeld, Dirck van Gelove, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt ze een akker genoemd de Drije Werstrepen groot ca. 3 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Dirk Hermans, Dirck van Geloove, Jan Henrick Scremers. Verder krijgt ze een akker genoemd het Laer, groot ca. 2 lopenzaad, gelegen ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de weduwe van Henricks van der Capellen, het erf dat er van is afgedeeld, Dirck van Gelooven, Meeus Thonissen. Nog krijgt ze een stuk akkerland groot ca. 20 roeden, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Leenaert Jacops, Jan Dirck Hermans, de erfgenamen van Henrick Aelbrechts, Jan Henrick Scremers. Hieruit moet jaarlijks aan de rector van de St. Odulphuskapel een zester rogge worden betaald, Oirschotse maat. Verder krijgt ze een stuk beemd genoemd de Moorenbeemd, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Jan Corstens, Joost Scepers van Zon, een beemd genoeemd de Grote Deecken, Henrick Dirck Hermans en meer anderen. Hieruit moet jaarlijks 5 stuivers grondchijns worden betaald aan de hertog. Verder krijgt ze het vierde deel van een beemd die nog onverdeeld is, genoemd de Nieuwen Dijck, groot ca. 10 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Cathelijn van den Maerselaer, Geerits van Best, Henrick Antonis Michiels en meer anderen, Jenneken dochter van Jans van Gestel, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks het vierde deel worden betaald van 2 stuivers als grondchijns aan de hertog. Verder krijgt ze een jaarlijks pacht van 8 lopen rogge, Oirschotse maat te ontvangen van Jan Henrick Scremers. Ook krijgt ze een jaarpacht van 7 lopen rogge zelfde maat te ontvangen van de weduwe en kinderen van Henrick van Esch. Verder krijgt ze een jaarpacht van 3 lopen rogge te ontvangen van Daniel Willem Cortten. Ook krijgt ze een jaarrente van twee gulden te ontvangen van de weduwe van Goijaert Maes, nog krijgt ze een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen van de weduwe van Willem Peters van Breugel en haar kinderen.

Jan Dirk Hermans als man van Arieken krijgt een huis, tuin etc. groot ca. 6 lopenzaad, genoemd de Breugels Hof, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Henrick Scremers, Clara Goijaerts van hiervoor waarvan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd het Rullen, groot ca. 5 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Meeus Thonissen, genoemde Clara waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Henrick Aelbrechts. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald Oirschotse maat aan Gorissen W... Verder krijgt hij een beemd genoemd de Geenkens Dijck, groot ca. 10 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Jan Haecks, Jacop Philips van den Schoet, heer Jacops van den Spijker, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks 11 en een halve stuiver worden betaald als grondchijns aan de hertog. Verder krijgt hij een jaarpacht van 6 lopen rogge, Oirschotse maat te ontvangen van Daniel Willems Cortten, verder krijgt hij een jaarrente van een gulden te ontvangen van Jan Geerit Mercks, nog krijgt hij een jaarrente van een gulden te ontvangen van Peter Jan Haecks die jonge,

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te ruaken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Verder moeten de voorste percelen steeds overpad verlenen aan het achterste perceel.
Datum 6 mei 1552, getuigen Willem Aelbrechts en Ven.

==================44========================
Peter zoon wijlen Peter Jan Corstens (van Oudenhoven) als man van Marieke dochter van Dirck Geverts van Geloven verkoopt een rente van 3 gulden per jaar met twee vervallen termijnen, welke rente Aert zoon wijlen Willem Smetsers eerder had beloofd aan Goijaerden van Gelooven, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een akker genoemd den Haexekker, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Geerits Mercks, Goijaert Ketelbueters, Daniel Smetsers, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 7 februari 1527. De rente wordt nu verkocht aan Geerlick Goijaertssn. van den Melcroth en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
ORA Oirschot (Toirkens 141a fol 11v no 44 dd 10-2-1570)

===================340======================
) Goijaert zoon wijlen Dircks van Geloven met zijn wettige vrouw Henriecken dochter van Rutger Mathijssen, beiden in het bezit van hun verstandelijke vermogens, hebben met wederzijdse instemming hun testament opgemaakt. (…) Voor begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de fabriek van de St. Lambrechtskerk te Luik en aan de 4 biddende ordes die in Oirschot zijn vertegenwoordigd,
elk een stuiver eens, na hun beider dood te betalen. Verder bevelen ze hun ziel aan bij God en willen dat hun lichaam in gewijde grond wordt begraven. Verder willen ze dat hun schulden, de kosten van de uitvaart, de kerkenrechten uit hun meest courante spullen wordt betaald. Verder hebben de testateurs elkaar als langstlevende over en weer het vruchtgebruik vermaakt van al hun vaste en onroerende bezittingen, pachten en rentes en met de roerende bezittingen (…) Verder verklaren de testateurs dat dat ze aan wijlen Jan Gerit Willems en aan hun wettige dochter Clara bij hun huwelijkse voorwaarden destijds hen een jaarlijkse pacht hebben beloofd van twee mudde rogge, maat van Oerle, welke pacht zoals ze hebben begrepen ook weer is afgelost en met het geld daarmee is weer een jaarlijkse aflosbare rente gekocht van 3 gulden welke rente deze Clara ook vooafgaande aan de boedelverdeling mag behouden en niet verplicht is deze rente na hun beider dood bij de erfenis in te brengen, maar ze mag gelijk met haar andere broer en zusters meedelen. Verder willen de testateurs dat Henrick wettige zoon van wijlen Jan Gerits verwekt bij genoemde Clara in haar eerste huwelijk, samen met haar nakinderen van deze Clara, allemaal evenveel krijgen van het part dat deze Clara zal erven na de dood van hen als testateurs, (…) Verdere vermaken de testateurs aan Adriana hun dochter de jaarlijkse rente van 3 gulden die nu jaarlijks aan hen wordt betaald door Henrick Gijsbrechts van der After, ook voorafgaand aan de erfenis na hun beider dood en ook zij hoeft deze rente niet eerst in de erfenis in te brengen en mag gelijk met haar andere broer en zusters meeparten. Hiermee komt wel de rente van een gulden te vervallen die zij als testateurs indertijd bij de huwelijkse voorwaarden aan deze Adriana hebben beloofd en ook jaarlijks nu betalen. Verder vermaken de testateurs aan hun zoon Dirck eveneens een jaarlijkse rente van 3 gulden met de brieven daarover die nu worden betaald door Aerden Willem Smetsers, die na hun beider dood geïncasseerd mag worden maar niet eerder. Ook deze rente mag Dirck voorafgaand aan de boedelverdeling behouden en hoeft die ook niet bij de erfenis eerst in te brengen maar mag met zijn andere zusters voor een gelijk deel meeparten. Hiermee komt dan wel een jaarlijkse rente te vervallen van een gulden die de testateurs eerder aan hem bij diens huwelijkse voorwaarden hebben beloofd en hem nu jaarlijks betalen. De testateurs willen dat hun kinderen over dit testament het zwijgen zullen doen en dat niemand van hen zal zeggen dat de een meer dan de ander heeft gehad en hetgeen zij vooraf hebben verkregen dat zullen die kinderen mogen behouden en dat hoeven ze niet opnieuw in te brengen. Verder vermaken ze al hun roerende en onroerende bezittingen waarvan hiervoor nog geen melding is gemaakt en die ze na hun dood zullen achterlaten aan hun 3 wettige kinderen die allen evenveel krijgen (…).
ORA Oirschot 134a fol 103 no 340 dd 12-10-1540

===============384==========================
Peter zoon wijlen Denis Peters heeft beloofd om aan Dirck wettige zoon van wijlen Goijaerts van Geloven die een jaarlijkse rente van twee gulden te gaan betalen (…) Deze twee gulden per jaar dienen te worden aangewend voor een wekelijkse mis die opgedragen moet worden in de St. Odulphuskapel op woensdag en wel op het St. Antoniusaltaar aldaar, danwel op een andere dag en wel tot troost van de ziel van wijlen Goijaerts van Geloven en diens vrouw Henriecken en hun ouders. (Idem no 385) Marie wettige dochter van wijlen Henrick Willems met mij als haar voogd, heeft beloofd om aan Dirck zoon wijlen Goijaerts van Geloven die een jaarlijkse rente van 38 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op St. Andriesdag van elk jaar, (…) Verder geldt de zelfde voorwaarde als in de voorlaatste akte inzake de verplichting van de mis.
Idem (fol 119 no 384 dd 19-11-1540)

======================415===================
) Dirck, wettige zoon van van wijlen Goijaerts van Geloven verkoopt hierbij een jaarlijkse rente van 2 gulden welke rente Peter zoon wijlen Denis Peters eerder aan genoemde Dirck had beloofd, (…) Ook verkoopt hij de jaarlijkse rente van 38 stuivers welke rente Marie wettige dochter van Willem Henrick Willems met haar voogd eerder had beloofd aan genoemde Dirck, (…) De rentes worden nu verkocht met de verplichting om daarvan missen te doen opdragen zoals daarin staat vermeld, aan Jan Daniels en aan Henrick Verhoeven als fabriekmeesters van de St. Odulphuskapel te Best ten behoeve ook van de fabriek aldaar. (…) Maar als het gebeurt dat iemand van de familie van wijlen Goijaert van Geloven priester wordt, en als die deze missen wenst op te dragen, dat men die missen dan door die bloedverwanten zal laten doen in plaats van door iemand ander
ORA Oirschot (Toirkens 134b fol 140 no 415 dd 11-9-1541

==================217=======================
Dirck Goijaerts van Geloven, verder Clara dochter van genoemde Goijaerts van Geloven met Willem de Cort als haar gekozen voogd, verder Jan Dirck Hermans als man van Arieken, allen wettige kinderen van Goijaerts van Geloven en diens vrouw Henrieksken, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd bij de dood van genoemde Goijaert en Henrieksken.

Bij deze verdeling krijgt Dirck Goijaerts van Geloven het huis, tuin, akkerland etc. genoemd de Oude Steede, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Henrick Scremers, Clara Goijaerts van hiervoor, waarvan het is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks een Bosch mudde rogge worden betaald in Den Bosch ook te leveren. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd 't Laer, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Aleijt weduwe van Henricks van der Cappelen, Clara Goijaerts van hiervoor waarvan is afgedeeld, Jan Scremers. Verder krijgt hij een beemd genoemd 't Vluetken groot ca. een halve bunder, ter zelfder plaatse gelegen in de Vleut aldaar, b.p. Henrick Goijaerts van den Aenhoeven ( Oudenhoven ), Rutger Mercks, Jan Hermans, de gemeijnte. Hieruit moet jaarlijks 4 stuivers grondchijns worden betaald aan de hertog. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Jan Gijsbert Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Aerts die Metser. Verder krijgt hij een mudde rogge jaarpacht en een oude grote te ontvangen in Wintelre op het bezit van Willems van den Deijck. Verder krijgt hij een jaarpacht van 4 lopen rogge te ontvangen van de eigenaars van de molen te Straten
(herdgang Straten ).

Clara Goijaerts van hiervoor krijgt een stuk akkerland genoemd de Middelste Hof, groot a. een lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Dirck Hermans waarvan het is afgedeeld, Dirck van Gelove, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt ze een akker genoemd de Drije Werstrepen groot ca. 3 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Dirk Hermans, Dirck van Geloove, Jan Henrick Scremers. Verder krijgt ze een akker genoemd het Laer, groot ca. 2 lopenzaad, gelegen ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de weduwe van Henricks van der Capellen, het erf dat er van is afgedeeld, Dirck van Gelooven, Meeus Thonissen. Nog krijgt ze een stuk akkerland groot ca. 20 roeden, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Leenaert Jacops, Jan Dirck Hermans, de erfgenamen van Henrick Aelbrechts, Jan Henrick Scremers. Hieruit moet jaarlijks aan de rector van de St. Odulphuskapel een zester rogge worden betaald, Oirschotse maat. Verder krijgt ze een stuk beemd genoemd de Moorenbeemd, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Jan Corstens, Joost Scepers van Zon, een beemd genoeemd de Grote Deecken, Henrick Dirck Hermans en meer anderen. Hieruit moet jaarlijks 5 stuivers grondchijns worden betaald aan de hertog. Verder krijgt ze het vierde deel van een beemd die nog onverdeeld is, genoemd de Nieuwen Dijck, groot ca. 10 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Cathelijn van den Maerselaer, Geerits van Best, Henrick Antonis Michiels en meer anderen, Jenneken dochter van Jans van Gestel, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks het vierde deel worden betaald van 2 stuivers als grondchijns aan de hertog. Verder krijgt ze een jaarlijks pacht van 8 lopen rogge, Oirschotse maat te ontvangen van Jan Henrick Scremers. Ook krijgt ze een jaarpacht van 7 lopen rogge zelfde maat te ontvangen van de weduwe en kinderen van Henrick van Esch. Verder krijgt ze een jaarpacht van 3 lopen rogge te ontvangen van Daniel Willem Cortten. Ook krijgt ze een jaarrente van twee gulden te ontvangen van de weduwe van Goijaert Maes, nog krijgt ze een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen van de weduwe van Willem Peters van Breugel en haar kinderen.

Jan Dirk Hermans als man van Arieken krijgt een huis, tuin etc. groot ca. 6 lopenzaad, genoemd de Breugels Hof, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Henrick Scremers, Clara Goijaerts van hiervoor waarvan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd het Rullen, groot ca. 5 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Meeus Thonissen, genoemde Clara waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Henrick Aelbrechts. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald Oirschotse maat aan Gorissen W... Verder krijgt hij een beemd genoemd de Geenkens Dijck, groot ca. 10 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Jan Haecks, Jacop Philips van den Schoet, heer Jacops van den Spijker, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks 11 en een halve stuiver worden betaald als grondchijns aan de hertog. Verder krijgt hij een jaarpacht van 6 lopen rogge, Oirschotse maat te ontvangen van Daniel Willems Cortten, verder krijgt hij een jaarrente van een gulden te ontvangen van Jan Geerit Mercks, nog krijgt hij een jaarrente van een gulden te ontvangen van Peter Jan Haecks die jonge,

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te ruaken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Verder moeten de voorste percelen steeds overpad verlenen aan het achterste perceel.

Datum 6 mei 1552, getuigen Willem Aelbrechts en Ven.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Goijaert Dircks van Geloven (Loven)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Goijaert Dircks van Geloven (Loven)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Goijaert Dircks van Geloven (Loven)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Goijaert Dircks van Geloven (Loven)



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van Geloven (Loven)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jannie van der Zanden, "Arbre généalogique Holman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623522.php : consultée 26 septembre 2024), "Goijaert Dircks van Geloven (Loven) (± 1479-± 1540)".