Arbre généalogique Holman » Jan Henrick Mathijs van Baest (Best) (1420-1480)

Données personnelles Jan Henrick Mathijs van Baest (Best) 


Famille de Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)

Il a/avait une relation avec Meijs dr Henrick Lemmens.

La relation a commencé en l'an 1444 à Oirschot, Noord-Brabant, il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Baten Jans van Best  1460-1520 
  2. Jan Jan van Best  1454-< 1512


Notes par Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)

Woont herdgang Straten.
Wordt ook Jan Henrick Mathijsen genoemd. zie 25-4-1470 en 24-6-1470.
=================259====================
Verschenen is Jan Henrick Mathijs van Best en verkoopt nu aan Gijsbrecht Willem Corten die de helft van een stuk land, weide en zand, genoemd dat Bebbelaer, gelegen in Oirschot, b.p. Jan Mathijssen, de gemeijnte. Jan had dat eerder voor die helft van zijn vader geerfd. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. (Idem 260) Verschenen is Willem Rutgers van Oudenhoven en verkoopt nu met schepenbrief aan Jan Henrick Mathijssen (van Best, JT) een pacht van een mud rogge per jaar, Oirschotse maat, welke pacht Willem had verkregen in huwelijkse voorwaardes van Everaert Everaerts van der Vloegen en Evearert weer had verkregen van Jan van Truijden en Jan weer van Jan de Cremer van Aerle. De pacht vervalt steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis etc., eerder eigendom van Jan van Truijden, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Jan Dirck Crommen, Henrick Belaerts, Aert van der Achter, de straat daar. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 24 juni 1470, getuigen Ellaer en Dirck Huijskens.

=================260====================
Verschenen is Willem Rutgers van Oudenhoven en verkoopt nu met schepenbrief aan Jan Henrick Mathijssen (van Best, JT) een pacht van een mud roggeper jaar, Oirschotse maat, welke pacht Willem had verkregen in huwelijkse voorwaardes van Everaert Everaerts van der Vloegen en Everaert weer had verkregen van Jan van Truijden en Jan weer van Jan de Cremer van Aerle. De pacht vervalt steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis etc., eerder eigendom van Jan van Truijden, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Jan Dirck Crommen, Henrick Belaerts (?)< Aert van der Achter, de straat daar. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 24 juni 1470, getuigen Geerlick en Willem van Dormalen.

=================208====================
Komen is Mathijs Gerard Mathijssen als man van Ida dochter van wijlen Henrick Daniels en verkoopt met schepenbrieven aan Henrick, Jan, Margriet, Claes en Beatricks als kinderen van wijlen Jan Henricks van Best, een stuk land gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert Smeeds, Dirck Huijskens, Goijaert Bliecks, de straat. De verkopers beloven alle lasten af te handelen ook namens Henrick Daniels en diens erfgenamen.
Datum 3 april 1482, getuigen Claes, Daesdonk en Maes Geerlicks.

=================194====================
Komen is Goossen zoon wijlen Lambrecht Henrick Lemmens voor hemzelf en voor zijn broers Henrick en Claes, verder zijn zuster Beatricks met haar voogd Peter Aert Happen, nog Gerit Jan Gerits als man van Johanne, HenrickWouter Broekmans als man van Aleijt, voor henzelf handelend en voor Henrick Goijaerts als man van Lisbeth zijnde alle kinderen van Aert Happen, verder Steven Henrick Stevens namens zijn wettige zoon Claes verwekt bij diens wettige vrouw Beatrijs dochter van Aert Happen, verder Henrick Henrick Aert Happen namens zijn vader Henrick, nog Henrick en Jan, broers en kinderen van Jan van Best, Herman Cleijnael als man van Margriet dochter van Jan van Best voor hemzelf handelend en voor Katarijn en Claes haar zusters zijnde, alle erfgenamen van Aleijt Henrick Lemmens eerder de wettige vrouw van Mathijs Jacop Keijmps en verkopen nu aan Jan zoon wijlen Dirck Smeets van Veldhoven een stuk land genoemd de Hoelbraecke, gelegen inherdgang Naastenbest, groott ca. 3 lopenzaad, b.p. Wautgaert Dirck Wautgaerts van der Engelsbraecken, Lambrecht Aerts van Liempde, Frank van der Meer, Goijaert Gielis Janssen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve 3 en een halve lopen rogge maat Oirschot aande H. geest van Oirschot.
Datum 19 juni 1486.

=================195====================
De zelfde Jan als koper belooft aan de verkopers uit de vorige akte die voortaan een jaarlijkse pacht van anderhalf mud rogge te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van het bezit uit de vorige akte. De schuldenaar beloofthet onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Datum 19 juni 1486.

=================196====================
De pacht uit de vorige akte is aflosbaar vanaf a.s. Maria Lichtmisdag en4 jaar verder tegen betaling van 26 peter per mud rogge, elke peter tegen 18 stuivers en per a.s. Maria Lichtmisdag zonder rente. Er moet twee maanden vooraf worden opgezegd. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

=================197====================
De zelfde personen (erfgenamen van Aleijt Henrick Lemmens, JT) verkopen aan Happo Goijaert Keijmps een stuk land genoemd ´t Rieland, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Jacop Jacop Keijmps, Thijs Jan Mathijssen, Jan Beertkens, Jacop Keijmps. De verkopers beloven alle lasten van hun kantaf te handelen, behalve een pacht van een half Bosch mud rogge in Den Bosch ook te leveren.
Datum 19 juni 1486

=================198====================
Happo uit de vorige akte belooft aan de verkopers die een pacht van anderhalf mud rogge te gaan betalen op onderpand van het bezit uit de vorige akte. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voorde betaling van de pacht. Datum 19 juni 1486

=================199====================
De zelfde personen (erfgenamen van Aleijt Henrick Lemmens, JT) verkopen aan Pauwels Henrick Pauwels een stuk beemd genoemd de Geenkensdijk, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. de erfgenamen van Michiel Wilneven, Peter van Hertsroede, Beertken Janssen, de gemeijnte. Nog verkopen ze een stuk beemd genoemd dat Clijsteringsbeemdken (?) gelegen rondom in de gemeijnte daar. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve 3 oude grote als grondchijns en …(B)… aan het kapittel en 1 mud rogge …(B)…
Voetnoot : Het mud rogge is afgelost.

=================200====================
De zelfde personen (erfgenamen van Aleijt Henrick Lemmens, JT) en Jan Henricks van Best en Herman (Cleijnael, JT) als echtgenoot van zijn vrouw voor hemzelf en voor Claes en Beatrijs kinderen van Jan van Best, verkopenaan Henrick Janssen van Best een stuk beemd genoemd de Groten Noeijtenbeemd, b.p. Jan Dirck Seijkens, Dirck de Lege, de gemeijnte. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een halve oude grote als grondchijns en een half mud rogge aan Heijlwig dochter van wijlenGoijaert Ackermans en haar kinderen, nog een pacht van 1 mud en 9 lopen rogge.
Datum 19 juni 1486
Voetnoot : Het mud rogge en 9 lopen is afgelost en en men zal daarvan een brief maken. Getuige Henrick van Esch, secretaris, met merkteken.

=================133====================
De wettige kinderen van Jan van Best en zijn vrouw Meijs, te weten Jan Janssen van Best en Herman Joerden Cleijnaels als man van Margriet, verderHenrik Gerart Coppens als man van Claessen, en Henrik Dirck Mathijs Huijskens als man van Baten, die samen hun zwager Henrick Jans van best uitde erfenis hebben uitgekocht, hebben daarna een boedeldeling gemaakt vanhet bezit dat ze van hun overleden ouders hebben geerfd, behalve wat betreft een stuk beemd grooot ca. 2 bunders gelegen aan de Grote Elsdonk datze onverdeeld zullen laten en samen onverdeeld zullen blijven bezitten.
Genoemde Jan krijgt een eeuwsel genoemd de Blakenbeemd gelegen in herdgang Straten, b.p. Dirck Mathijssen, Henrik Henriks van Best, Gerart Gerart Stijnen, een pad daar. Nog een stuk land genoemd ´t Speeckshoefken, groot ca. 1 lopenzaad aan het genoemde eeuwsel gelegen, waar tussenin een sloot loopt. Nog krijgt hij een stukje land groot ca. anderhalve lopenzaad, genoemd het Laerken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf dat eerder van Goijaert Raijmakers was, de gemeenschappelijke weg. Daaruit moet hij jaarlijks 5 en een halve lopen rogge betalen. Nog krijgt hij de helft van een heiveld waarvan Henrick Gerart Coppens de andere helft heeft, gelegen aan het Snepscheut, b.p. de Castaert eigendom van Aleijt Bruijstens, het erf dat eerder van Meuwaerts was, het erf van Sijckens van Straten in Den Bosch, de erfgenamen van Wouter van den Arenest. Nog krijgt hij de helft van 3 mud rogge waarvan Henrck Gerarts de andere helft heeft, waarvan men jaarlijks 21 lopen in Woensel ontvangt en derest ervan in Zeelst. Nog krijgt hij een half mud rogge per jaar dat menontvangt van Ceel Gerarts.
Genoemde Herman Joerden Cleijnaerts krijgt een stuk land groot ca. 3 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, genoemd de Castaertakker, b.p. Gijben Dirck Hoppenbrouwers, het erf dat eerder van Jan Gijben Hoppenbrouwers was en nu van Henrick Dirck Mathijssen, Henrick Henricks van Best, de weg. Nog krijgt hij een stuk land groot ca. een zesterzaad, genoemd dat Nuewe Land, b.p. Henrick Henricks van Best, Heijn van Diessen, Claes Scepens, Aert Nagelmaker, Jan Gijben Hoppenbrouwers. Nog krijgthij een akker groot ca. 1 lopenzaad, genoemd de Cortenhof, gelegen in herdgang Straten, b.p. het erf dat eerder van Goijaert Raijmakers was, de straat. Nog krijgt hij een huisje met de tuin groot ca. 10 of 12 roedes gelegen in herdgang Straten, b.p. het erf dat eerder van Goijaert Raijmakers was. Nog krijgt hij de helft van een pacht van 3 mud rogge waarvan Henrick Dirck Mathijssen de andere helft heeft, daarvan 2 en een halve mudin Woensel en een half mud te Eindhoven van Kerissen. Uit dit erfdeel jaarlijks de grondchijns van 2 oude groten en een negenmenneken te betalen uit de Castaertakker.
Genoemde Henrick Gerart Coppen krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten, b.p. Henrick Dirck Mathijssen, Gijben Gijben Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Wolfs, de straat. Daaruit 27 lopen rogge per jaarte betalen. Nog krijgt hij een stuk land groot ca. 4 lopenzaad, genoemdde Sleebosch, b.p. Henrick Henricks van Best, Dirck Hoppenbrouwers, de weg, meester Aert van Weijlhuijsen. Hieruit 1 mud rogge en 1 mud gerst te betalen aan de hertog. Nog krijgt hij de helft van een heiveld, waarvan Jan Janssen van Best de andere helft heeft, gelegen aan het Snepscheut, b.p de Castaert eigendom van Aleijt Bruijstens, het erf dat eerder van Meeuwaerts was, Lucij van Straten, de erfgenamen van Wouter van den Arenest. Nog krijgt hij de helft van een pacht van 3 mud rogge, waarvan Jan Janssen van Best de andere helft heeft, die voor 21 lopen rogge in Woensel wordt geheven en de rest in Zeelst. Nog krijgt hij 8 lopen rogge per jaar, waarvan Peter Bierkens 5 lopen betaalt en Willem Peters van de Schootde andere 3 lopen.
Genoemde Henrick Dirck Mathijssen krijgt een stuk beemd op de Verdonk, genoemd de Verdonksebeemd, b.p. Dirck Lucassen van de Schoet, de straat, het erf dat eerder aan een man te Woensel behoorde. Hieruit moet hij jaarlijks een oude grote betalen. Nog krijgt hij een akkertje gelegen in herdgang Straten, ca. een zesterzaad groot, b.p. Aert Nagelmakers, Dirck Huijskens, Meeus Gorters, Dirck Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een pond paijment van Peter Bliecks. Nog de helft van een pacht van 3 mud rogge per jaar, waarvan Herman Joerden Cleijnaels de andere helft heeft, 2 en een halve mud te ontvangen in Woensel van Henrick Lambrechts en een half mud teEindhoven van Kerissen.
Ieder zal de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat de erfdelenvan de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Als er meer lasten op iemands erfdeel blijken te drukken dan zullen ze die gezamenlijk betalen.
Datum 29 april 1491, getuigen Goossens en Wuest.

=================134====================
Henrk van Best verkoopt zijn erfdeel aan de genoemde andere kinderen vanJan van Best uit de vorige akte. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, maar als er ongenoemde lasten meer op zouden blijken te drukken dan zullen ze die samen betalen. Datum 29 april 1491, getuigen Goossens en Wuest.

=================135====================
Henrick Gerart Coppen en Henrick Dirck Mathijsen beloven aan Henrick Janssen van Best, aan Jan Janssen van Best en aan Herman Joerden Cleijnaels dat ze hen kwijting geven en tevreden zijn met het bezit dat hen door Henrick en Jan was verkocht, zijnde het bezit van Aleijt Thijssen, waarbij Henrick en Jan in die verkoop hadden beloofd voor hun zuster Claes en Beatricks. Als er in de toekomst voor Henrick, Jan en Herman enige extra kosten zouden ontstaan dan beloven Henrick Coppens en Henrick Mathijssen hendaarvoor te vrijwaren en tegemoet te komen.
Datum 30 april 1491, getuigen Wuest en Goossens.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan Henrick Mathijs van Baest (Best)



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Van Baest (Best)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jannie van der Zanden, "Arbre généalogique Holman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1066069017.php : consultée 22 juin 2024), "Jan Henrick Mathijs van Baest (Best) (1420-1480)".