Arbre généalogique Eras » Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers (1898-1994)

Données personnelles Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers 


Famille de Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers

Il est marié avec Ellij Tillij Haaksma.

Ils se sont mariés le 24 avril 1933 à Goirle, Noord-Brabant, Nederland, il avait 34 ans.Source 4


Enfant(s):

  1. Victor Swagemakers  1936-1988


Notes par Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers

https://www.dodenakkers.nl/artikelen-overzicht/beroemd/kunst/swagemakers.html
https://rkd.nl/nl/explore/artists/76164
De kunstschilder Theo Swagemakers kwam uit een welgestelde familie in Tilburg. Zijn vader was er wollenstoffenfabrikant en als jonge man was hij bestemd voor de opvolging. In 1918/1919 stond hij nog ingeschreven bij de Tilburgse Textielschool. Hij leerde in de fabriek veel over kleuren en kleurgebruik maar zou die kennis niet voor de handel maar voor de kunst gebruiken.
Hij wilde schilder worden en nam les bij de portret-, bloemen- en stillevenschilder Jan Petrus van Delft.
Met financiële steun van zijn vader vervolgde hij in 1923 zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Na drie jaar reisde hij door naar Parijs, om zijn opleiding af te ronden aan de Academie Colorossi. Hij maakte er kennis met het impressionisme en verkeerde met collega-kunstenaars als Charles Eyck en Kees van Dongen. In 1929 brak hij door met een expositie van zijn werken in de Galerie Jacob te Parijs waar de Franse staat een werk van hem aankocht.
In datzelfde jaar bezorgde zijn portret van de Russische graaf Obolensky, één van de aanslagplegers op Raspoetin, hem grote faam. De Franse en de Nederlandse pers prezen dit werk hetgeen resulteerde in portretopdrachten vanuit Nederland. Dat was de reden om terug te keren. In 1932 vestigde hij zich in Amsterdam om er een leven lang te schilderen.

Swagemakers portretteerde leden van het Koninklijk Huis, kerkvorsten, industriëlen en bankiers, maar ook collega’s, vrienden en zijn vrouw Elly en hun enig kind, Victor. Als portrettist was hij zeer geliefd en bijgevolg zeer gevraagd: er zijn zo’n elfhonderd portretten van zijn hand bekend. Een inventarisatieproject binnen het museum probeert al deze werken te traceren en te identificeren.
in 1967 begon een Italiaanse avontuur toen Arturo Bottello tijdens een bezoek aan een groepstentoonstelling in Galerie d'Eendt in Amsterdam, 'verliefd' werd op een stilleven van Swagemakers. Nog dezelfde middag bracht Bottello een bezoek aan het atelier van de kunstenaar en nodigde hem uit voor een tentoonstelling in Turijn. Tijdens zijn verblijf in Turijn leerde Theo Swagemakers vele Italiaanse kunstenaars kennen, waaronder Trento Longaretti. Longaretti was de voormalige directeur van de Carrara academie voor moderne beeldende kunst te Bergamo. Longaretti was net als Bottello zeer onder de indruk van het werk van Swagemakers en kocht twee stillevens.
In 1970 exposeerde Theo Swagemakers nog een keer in de Turijnse galerie en Arturo Bottello kocht bijna dertig werken van de kunstenaar aan voor zijn persoonlijke collectie. De vriendschap tussen Bottello en Swagemakers duurde tot de dood van de kunstenaar in 1994.
Naast werk in opdracht schilderde en aquarelleerde hij landschappen en zeegezichten doorgaans tijdens vacanties. Het meest productief was Swagemakers als schilder van stillevens. De brutale schikking der objecten leverde hem de bijnaam ‘de Morandi van het Noorden’ op. Het schilderen hield hij vol tot aan zijn dood in het Rosa Spierhuis te Laren in 1994.

Het complete oeuvre van Theo Swagemakers bestaat uit ruim tweeduizend werken. Een deel daarvan bevindt zich in de privéverzameling van Louis Moons. Zijn collectie vormt de kern van de vaste tentoonstelling, aangevuld met werken uit overig particulier en openbaar bezit. Uit de nalatenschap van de schilder is een stijlkamer ingericht met voorwerpen uit diens atelier en persoonlijke bezittingen.
De permanente tentoonstelling biedt een representatief overzicht van het oeuvre, van het begin tot het einde van Swagemakers loopbaan. Circa 125 schilderijen olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen (portretten, stillevens, landschappen en zeegezichten), schetsen een beeld van zijn levenswerk.

1898 Op 25 december geboren te Tilburg uit een industriële familie.
1923 Neemt afscheid van de wollenstoffenfabriek van zijn vader en gaat voor schildersopleiding naar Brussel. Studeerde aan de Académie Royale des Beaux Arts.
1926 Vervolgde zijn studie aan de Academie Colorossi te Parijs.
1929 Eerste grote expositie in Galerie Jacob, Boulevard du Montparnasse Parijs.
Kreeg bekendheid vanwege zijn portret van Graaf Obolensky, een van de moordenaars van Raspoetin.
1933 Op 24 april huwelijk met Elly Haaksma, dochter van een Resident uit Nederlands Oost Indië.
1936 29 april geboorte van zijn zoon Victor.
1952 Schilderde de vier prinsessen, geschenk van gemeente Breda aan de Koninklijke Familie.
1954 Eerste portret van H.M. Koningin Juliana, hierop volgden later nog 5 portretten.
1957 Toekenning studiereisbeurs Colombo Ceylon.
1958 Toekenning Thérèse van Duyl Schwartze prijs voor zijn portretten.
1959 Benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
1962 Staatsieportret Prinses Beatrix.
1983 Toekenning Ereteken van Verdienste in goud gemeente Amsterdam.
1987 Vestiging in het Rosa Spierhuis te Laren.
1994 27 mei overleden

http://www.galeriepietershuis.nl/theo/index.html
https://www.geheugenvantilburg.nl/page/13176/theo-swagemakers-kunstschilder

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Cornelus Theodorus Fredericus Maria Swagemakers


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. BHIC - Bev reg St. Michielsgestel
    2. CBG - Centr v familiegeschiedenis - familieadvertentie VFADNL129542-26
    3. www.dodenakkers.nl/beroemd/kunst/197-swagemakers
    4. RAT - BS Goirle H 1933 akte 9

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Swagemakers


    La publication Arbre généalogique Eras a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    D.M.J.M. Eras, "Arbre généalogique Eras", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eras/I1603.php : consultée 24 juin 2024), "Cornelus Theodorus Fredericus Maria "Theo" Swagemakers (1898-1994)".