Arbre généalogique Wim en Annelies de Leede » Isaac Jacobus Rochussen (1720-1797)

Données personnelles Isaac Jacobus Rochussen 


Famille de Isaac Jacobus Rochussen

Il est marié avec Esther Hudig.

Ils se sont mariés le 3 septembre 1749 à Rotterdam, il avait 28 ans.


Enfant(s):

  1. Isaak Rochussen  1751-????
  2. Isaac Rochussen  1752-1822 
  3. Jan Rochussen  1759-1818 


Notes par Isaac Jacobus Rochussen

Hij woonde bij het aangaan van het huwelijk te Vlisssingen en is ook schepen/raadt geweest van Vlissingen. Hij werd omschreven als Meester. Hij studeerde te Leiden om zijn meestertitel te behalen. Isaac was werkzaam voor het Collegie van de Admiraliteit der Maze als commys van de Hoofdelijke betaling van1754 tot en met 1770.

Bij zijn huwelijk in 1749 was hij al actief in de slavenhandel en dit moge blijken uit een gedeelte van zijn huwelijksgedicht: "Het wild Afryke en woest Amerika Doet krielen van zijn drokken slavenhandel". Rond 1750 begon hij samen met Herman van Coopstad een firma (C&R), die handelde met Suriname. Zij speelden tot 1777 een grote rol bij de handel in slaven en hebben in die periode met drie schepen zo’n 65 slaventransporten gedaan. Gemiddeld waren er per transport 310 slaven aan bood. In totaal zijn er dus zo’n 20.000 slaven getransporteerd door Van Coopstad en Rochussen (C&R). Voor een mannelijke slaaf was een ‘ruimte’ van 180 bij 40 centimeter gereserveerd aan boord, voor een slavin 175 bij 40 centimeter en voor kindslaven nog minder. De ventilatie in het ruim was slecht. C&R was in die tijd de op één na grootste particuliere slavenhandelaarin Nederland. De administratie hiervan is in het bezit van het Gemeentearchief Rotterdam. Zij waren hiervoor al samen boekhouder voor verschillende rederijen.

Volgeladen met handelswaar vertrokken Nederlandse schepen ‘op slavenreis’ naar de Afrikaanse kust. De koopwaar is bedoeld voor de Afrikaanse handelaren, die bij de Europese forten aan het strand zwarte slaven komen afleveren. De Nederlanders ruilden textiel, buskruit en geweren voor de slaven. Ze weten, waar die geweren en kruit voor gebruikt zullen worden. De Afrikaanse handelaren zullen er oorlog mee voeren en er dorpen mee overvallen. De Afrikanen, die daarbij gevangen genomen worden, zullen weer als slaaf afgeleverd worden.Naast textiel en geweren, gaan er ook vaten gedistilleerd als koopwaar mee aan boord, vooral Nederlands jenever. Daarnaast messen, armringen, ketels, hoeden, tabak, pijpen, snuifdozen, tinnen kommen, trompetten, gouden munten, glazen, borden, kannen, spiegeltjes en kralen. Samen vormen ze het cargazoen, de ruilmiddelen om slaven mee te kopen. In archieven zijn nogal wat documenten te vinden waarin precies beschreven staat wat het schip bij vertrek in zijn ruimen bergt. In totaal geeft de firma Coopstad en Rochussen bij twintig slavenreizen voor f. 891.202 aan ruilmiddelen mee, waarvan voor f. 245.327 aan geweren en buskruit. In 1758 nam kapitein Leyndie Smit voor 37.986 gulden aan cargazoen mee aan boord van de Willem Carolina: f.20.269 aan textiel, f. 5.250 aan topzeilen, f. 3.500 aan buskruit, f. 2.075 aan geweren, f. 2.000 gedistilleerd en voor f. 4.892 aan ‘diversen’.Van de kapitein van het schip werd geëist, dat hij nauwkeurig verantwoordt, wat hij voor iedere slaaf betaalde. Afrikaanse handelaren deden eigenlijk liever zaken met de Engelse of Franse concurrenten, omdat hun producten van hogere kwaliteit waren dan de Nederlandse. De Nederlandse schepen varen soms maanden langs de hele kust van West-Afrika om hun goederen te lossen in ruil voor slaven. Pas als het ruim helemaal gevuld is met slaven, vertrekken de Nederlandse schepen naar Zuid-Amerika. Alle slaven die aan boord gaan zijn voorzien van een brandmerk: WIC.

In 1775 wordt het laatste slavenschip "De Keenenburg" uitgereed onder kapitein Jan de Bruin door de firma C&R. Intussen had hij al een nieuwe firma opgericht t.w. firma "Rochussen en Zoonen". Deze firma heeft drie schepen met slaven laten varen tussen Afrika en Suriname.

De firma "Middelburgsch Commercie Compagnie ( MCC )" , die zich uitsluitend als grootste firma in Nederland met de slavenhandel heeft bezig gehouden, heeft het na 1775 ook moeilijk.

Het gaat niet goed met de beleggingen/leningen aangaande de plantages in Suriname. De planters kunnen niet meer aan hun financiele verplichtingen voldoen en gaan failliet. De obligatiehouders eisen een nieuwe directie. Op 28 april 1775 sluit Isaac met Herman Oostendorp een contract van compagnieschap af en met terugwerkende kracht tot 28 februari 1773. Dit gold uitsluitend voor de twee negotiaties van f 650.000,- en f 1.400.000,- van Coopstad & Rochussen, waarvan de firmanaam blijft gehandhaafd. Het blijkt voorts dat Herman Oostendorp op 3 maart 1777 alle boeken en papieren betreffende de negotiaties onder zich genomen heeft, terwijl Rochussen zich hiermee niet meer bemoeid. Het officiële einde van de firma Coopstad & Rochussen volgt op 4 en 6 december 1779, wanneer Rochussen en Oostendorp hun compagnieschap ontbonden verklaren. Herman van Coopstad was reeds in 1772 overleden. Via een schikking met de schuldeisers is men eruit gekomen. Maar eigenlijk staat het gelijk met een faillissement. Uit het krantebericht van 1816 blijkt, dat de firma Pieter Wachter & Zoonen de negotiaties over had genomen van de Coopstad & Rochussen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Isaac Jacobus Rochussen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Isaac Jacobus Rochussen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Isaac Jacobus Rochussen

Isaac Rochussen
± 1665-1710

Isaac Jacobus Rochussen
1720-1797

1749

Esther Hudig
1729-1822

Jan Rochussen
1759-1818

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 8 décembre 1720 était d'environ 4,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1720: Source: Wikipedia
    • 1 février » signature du traité de Stockholm entre l'Empire suédois et le Royaume de Prusse, mettant fin de la grande guerre du Nord.
    • 29 février » Ulrique-Éléonore de Suède abdique du trône de Suède.
    • 24 mars » à Paris, fermeture des établissements bancaires de la rue Quincampoix à la suite de la crise financière.
    • 29 avril » à Paris, la population massacre plusieurs dizaines de policiers accusés de rapts d’enfants. Ces enfants, mais aussi femmes et vagabonds, sont arrêtés arbitrairement pour être expédiés dans la colonie du Mississippi.
    • 25 mai » le Grand-Saint-Antoine accoste à Marseille, y apportant la peste.
    • 12 décembre » la nomination de Félix Le Peletier de La Houssaye comme contrôleur général des finances accélère la banqueroute du système de Law.
  • La température le 3 septembre 1749 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: regen geheel betrokken. Phénomènes météorologiques particuliers: weerlicht. Source: KNMI
  • En l'an 1749: Source: Wikipedia
    • 6 juin » découverte du complot du bacha.
    • 21 juin » Edward Cornwallis fonde Halifax.
  • La température le 25 novembre 1797 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1797: Source: Wikipedia
    • 16 mars » combat de Valvasone.
    • 17 avril » traité de Leoben, entre la République française et l'Archiduché d'Autriche (Pâques véronaises).
    • 21 avril » Napoléon Bonaparte bat les Sardes, lors de la bataille de Mondovi.
    • 22 juillet » début de la bataille de Santa Cruz de Tenerife, entre les flottes britannique et espagnole.
    • 25 juillet » victoire espagnole à la bataille de Santa Cruz de Tenerife lors de la Première Coalition.
    • 25 décembre » Bonaparte est élu à l'Institut.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Rochussen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Annelies de Leede, "Arbre généalogique Wim en Annelies de Leede", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I49141.php : consultée 22 mai 2024), "Isaac Jacobus Rochussen (1720-1797)".