Arbre généalogique Daniel Van den Eede » Rosalia Dymphna van den Eede (1839-????)

Données personnelles Rosalia Dymphna van den Eede 


Famille de Rosalia Dymphna van den Eede

Elle est mariée avec Richardus de Meyts.

Ils se sont mariés le 31 octobre 1861 à Meldert, elle avait 22 ans.Source 5


Enfant(s):

  1. Felix de Meyts  1865-????
  2. Josephina de Meyts  1866-????
  3. Catharina de Meyts  1868-????
  4. Rosalia de Meyts  1871-????
  5. Hortentia de Meyts  1872-???? 
  6. Maria de Meyts  1876-????
  7. Joannes de Meyts  1881-1881
  8. Camil de Meyts  1882-1882
  9. Leon de Meyts  1889-????


Notes par Rosalia Dymphna van den Eede

Rosalia Dymphna Van den Eede werd geboren te Meldert in de wijk Parijs, op 16 september 1839.
Haar vader was Petrus Van den Eede en haar moeder was Joanna Catharina Van Vaerenbergh, beiden afkomstig uit Meldert. Rosalia was de jongste van acht kinderen. Eén van haar broers was Benedictus Van den Eede, de vader van Alfonsus Fredericus Van den Eede, mijn overgrootvader.
Dit maakt dat Rosalia Dymphna de tante was van mijn overgrootvader.

Op 31 oktober 1861 trouwt Rosalia op 22-jarige leeftijd met Richardus De Meyts, een gezonde boerenzoon uit Meldert. Het echtpaar krijgt vijftien kinderen:

1 - Een zoon, Felix, geboren op 9 februari 1865
2 - Een dochter, Josephina, geboren op 21 juni 1866
3 - Een dochter, Catharina, geboren op 21 januari 1868
4 - Een zoon, Charles Louis, geboren op 26 september 1869
5 - Een dochter, Rosalia, geboren op 19 mei 1871
6 - Een dochter, Hortentia, geboren op 18 augustus 1872
7 - Een zoon, Ludovicus Alfred, geboren op 1 juli 1874
8 - Een dochter, Maria, geboren op 18 februari 1876
9 - Een zoon, Joannes Baptist, 8 augustus 1878
10 - Een dochter, Cataharina Mathildis, geboren op 14 december 1879
11 - Een zoon, Joannes, geboren op 21 februari 1881
12 - Een zoon Dominicus Augustinus, geboren op 28 april 1882
13 - en tweelingbroertje Camil, geboren op 28 april 1882
14 - Een zoon, Charles Andreas, geboren op 29 november 1883
15 - Een zoon, Leon, geboren op 18 februari 1889

De negen jongens en zes meisjes worden allemaal geboren te Meldert. Het huisgezin wordt echter meerdere malen getroffen door het drama van kindersterfte. Zeven kinderen sterven zeer jong:

1 - Joannes Baptist, het negende kind, sterft op 29 augustus 1878, 3 weken oud.

2 - Catharina Mathildis, het tiende kind, sterft op 18 april 1881, bijna 2 jaar oud te
Sint-Jans-Molenbeek op de Gentse steenweg 133, waar vandaag de dag nog steeds de Groupement de Medicine Specialisee gevestigd is. Een soort polykliniek. Dit doet veronderstellen dat kleine Catharina in behandeling was voor een of andere aandoening.

3 - Joannes het elfde kind, sterft op 23 maart 1881, 1 maand oud.

4 - Van de tweeling, kind twaalf en dertien, sterft Dominicus op 26 mei 1882, 1 maand oud.
5 - zijn broertje Camil sterft op 21 september 1882, 4 maand oud.
Rosalia verliest hier vier kinderen op rij in twee jaar tijd. Dat moet hard geweest zijn.
En de drama’s blijven komen:

6 - Charles Louis, het vierde kind sterft op 10 mei 1887, 17 jaar oud.
7 - Charles Andreas, het veertiende kind sterft op 13 november 1889, 6 jaar oud.

Van de negen jongens blijven er maar drie in leven. Felix, Ludovicus, en Leon.
Van de zes meisjes overleven er vijf.

Rosalia en Richardus waren een voorbeeldig en moedig echtpaar die door alle drama’s heen volhardend gewroet hebben om hun gezin te onderhouden. Ze deden aan landbouw van 1861 tot 1887, hebben dan een herberg uitgebaat voor ongeveer een jaartje, en hebben nadien als fruitver-kopers gewerkt totdat ze in het dramatische jaar 1889 verhuisden naar Aalst.

Naar Aalst
-------------
Drie maanden na de geboorte van hun jongste zoon, Leon, op 12 mei 1889, wordt het huis waar Rosalia in woont te Meldert openbaar verkocht onder toezicht van notaris Breckpot te Aalst. Rosalia is dan vijftig jaar. Het gezin moet dus verhuizen. In oktober van dat jaar verhuizen ze naar Aalst, waar ze gaan wonen in de Sint-Jorisstraat en er het Socialistisch lokaal "De Blauw Poort" uitbaten. Die herberg "De Blauw Poort" bevond zich op de hoek van de Sint-Jorisstraat en de Hopmarkt, waar later het ACV zich zal vestigen. Op het moment van dit schrijven (2017) is het een bouwwerf.
Nog geen maand na hun verhuis doet zich opnieuw een drama voor in het gezin van Rosalia. Op 13 november 1889 verongelukt haar zoontje, Charles Andreas. Het baasje was net geen zes jaar oud. Het ongeluk werd gepubliceerd in de krant “Den Denderbode” van 14 november 1889.

Het ongeluk van kleine Andreas gebeurde als volgt:
--------------------------------------------------------------
Rosalia haar broer Carolus Ludovicus had met zijn hondenkar vier balen hop geleverd aan brouwerij "De Ster", van de Heer Van Ghijseghem, (zie foto). Op de terugweg zou Ludovicus drie halve tonnen bier meenemen. Terwijl het bier gereed gemaakt werd voor transport ging Ludovicus op bezoek bij zijn schoonbroer Richardus De Meyts die volgens het krantenartikel, "zich sedert eenigen weken, alhier uit Meldert is komen vestigen in de aloud gekende herberg, "De Blauw Poort" Sint-Jorisstraat". Richardus en zijn zoontje Charles Andreas, zes jaar oud, vergezelden Ludovicus naar de brouwerij. Terwijl Richardus nog een beetje bleef praten met de brouwer, was Ludovicus al vertrokken met het bier naar het huis van zijn schoonbroer Richardus.
De kleine Andreas zat schrijlings op de middelste halve ton. Aan het estaminet "De oude koning van Spanje" gekomen (waar nu café "New Six" is, op de hoek van Hopmarkt en de Nieuwstraat), reed de hondenkar met het linkerwiel tegen de borduur van het voetpad. Door de schok viel kleine Andreas langs de linkerkant van de kar op de grond en kwam met zijn hoofdje onder het karrewiel terecht en werd verpletterd. Een kwartier later stierf hij in het huis van zijn ouders. Men kan zich de verslagenheid en schuldgevoel van de betrokkenen wel voorstellen.

Een dikke maand later, op 22 december 1889, is er een verschrikkelijke vechtpartij in "De Blauw Poort" waarbij de herbergier (Richardus) en de vechters erg verwond raakten. Het krantenartikel spreekt over een gevecht op leven en dood waarbij stoelen en glazen in het rond vlogen. De verwondingen kunnen dus zeer ernstig geweest zijn.

Dit voorval plus de dood van hun zoontje heeft Rosalia en Richardus er waarschijnlijk toe gebracht om te stoppen met café houden. Want op de huwelijksakte van hun dochter Hortentia in 1895 lezen we dat Rosalia en Richardus dagloner geworden zijn, en waarschijnlijk in een fabriek te Aalst werkzaam waren. Ik vermoed dat ze vér voor het huwelijk van hun dochter al dagloner waren en kort na de gebeurtenissen in het “estaminet De Blauw Poort” die zaak verlaten hebben.
Ze zijn wel in Aalst blijven wonen.

Richardus De Meyts overleed te Aalst op 17 november 1900. Hij is 63 jaar oud geworden.
Volgens de overlijdensberichten woonde Richardus bij zijn overlijden iin de Achterstraat 61 te Meldert.
Bron: De Volksstem 17 november 1900.

Van Rosalia heb ik geen overlijdensdatum. Dat houdt in dat ze na 1910 nog leefde. Als ze 80 jaar geworden is zal ze kunnen geleefd hebben tot in 1919.
--------------
Bronnen: Stadsarchief bevolking Aalst, Digitaal krantenarchief Aalst, “Geschiedenis van de Aalsterse brouwerijen” door Jos Depryck.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Rosalia Dymphna van den Eede?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Rosalia Dymphna van den Eede

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Huwelijksakte Roasalia
  2. Overlijdensakte zoon Charles Louis
  3. Huwelijksakte dochter Josephina
  4. Krant "Den Denderbode" 14 november 1889
  5. Stadsarchief Aalst
  6. Geboorteakte van Rosalia
  7. Huwelijksakte Rosalia

Événements historiques

  • La température le 16 octobre 1839 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1839: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 20 janvier » bataille de Yungay.
    • 29 janvier » mariage du naturaliste britannique Charles Darwin avec Emma Wedgwood.
    • 15 février » pendaison à Montréal de cinq patriotes canadiens condamnés à la suite de la rébellion des Patriotes.
    • 19 avril » signature du traité des XXIV articles, à Londres, entre la Belgique et les Pays-Bas.
    • 12 mai » opération insurrectionnelle déclenchée par la société secrète républicaine Les Saisons, dont les meneurs sont Martin Bernard, Armand Barbès et Auguste Blanqui. Ils entraînent quelques centaines de leurs partisans à l'assaut de l'hôtel de ville de Paris. L’opération échoue, écrasée par l'armée et la garde nationale, et les conjurés sont arrêtés (jusqu'au lendemain 13 mai).
    • 3 juin » déclenchement de la première guerre de l'opium.
  • La température le 31 octobre 1861 était d'environ 10,0 °C. La pression du vent était de 0.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 69%. Source: KNMI
  • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Du 14 mars 1861 au 31 janvier 1862 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon avec comme premiers ministres Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) et Mr. J. Loudon (liberaal).
  • En l'an 1861: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 17 mars » à Turin, en moins de deux ans, Cavour a réalisé l'unité italienne. En effet, en mars 1860, ce sont 426 000 Émiliens (Parme, Modène, Romagne) contre 760 qui approuvent leur annexion par le Piémont; 336 000 Toscans contre 15 000 font de même. Devant une telle unanimité, Napoléon III doit s'incliner. Au terme de la guerre d'Italie, la Lombardie est octroyée au Piémont. À l'issue de l'expédition des Mille, Victor-Emmanuel est maître de l'Ombrie, des Marches, de la Sicile et de Naples, qui, elles aussi, se prononcent massivement pour l'unité autour de son royaume. Pour asseoir la dynastie sarde à la tête de l'Italie, Cavour réunit le premier Parlement italien à Turin le 18 février 1861. Le scrutin du 18 mars consacre Victor-Emmanuel II comme «roi d'Italie par la grâce de Dieu et la volonté de la Nation». Seuls le royaume vénitien et Rome échappent encore à son emprise.
    • 13 avril » la reddition de fort Sumter marque le début de la guerre de Sécession.
    • 21 juillet » première bataille de Bull Run.
    • 5 août » l’United States Army abolit la flagellation.
    • 31 octobre » la Convention de Londres, entre l’Espagne, la France et le Royaume-Uni, assure de trouver une réponse au règlement des dettes(es) du Mexique.
    • 6 novembre » Jefferson Davis est élu président des États confédérés d'Amérique, poste qu'il occupait déjà depuis le 18 février.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van den Eede


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Daniel Van den Eede, "Arbre généalogique Daniel Van den Eede", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-daniel-van-den-eede/I488.php : consultée 27 mai 2024), "Rosalia Dymphna van den Eede (1839-????)".