Arbre généalogique Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Harmen Jansz. Bremer (± 1667-1706)

Données personnelles Harmen Jansz. Bremer 

    Ook genaamd Hermen Jans Bremer
  • Patronyme Jansz..
  • Il est né environ 1667 dans Texel, Noord-Holland, Nederland.
    Datum: (?)
    Plaats: Afkomst is onzeker. Kan ook West-Vlieland zijn.
  • Il a été baptisé.
  • Adopté (Y).
  • Profession: Vader van het algemeen gasthuis, Pachter van bieren en wijnen, Pachter van de Eierlandse kwelder.
    Vader van het algemeen gasthuis (diaconiegasthuis) te Den Burg, Pachter van bieren en wijnen, Pachter van de Eierlandse kwelder, impostmeester (1696-1700)
  • Religion: Nederduits-gereformeerd.
  • Il est décédé le 26 mars 1706 dans Texel, Noord-Holland, Nederland.
  • Un enfant de Jan Bremer
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 29 octobre 2021.

Famille de Harmen Jansz. Bremer

(1) Il est marié avec N.N..

Ils se sont mariés

Les époux ont divorcé en 1691.


(2) Il est marié avec Tietscke (Of Tjitske) Broers.

L'avis de mariage a été publié le 15 octobre 1691 à Bolsward, Friesland, Nederland.Source 1

Datum: opmerking: hij is weduwnaar, zij is jongedochter, aangegeven door Dirk Pieters
Plaats: (Gerecht)
Ils se sont mariés le 11 novembre 1691 à West-Vlieland, Friesland, Nederland.Source 2

Plaats: Bevestiging huwelijk op Vlieland

Enfant(s):

  1. Lijsbeth Bremer  1692-????

Les époux ont divorcé le avant 19 décembre 1694.


(3) Il est marié avec Hendrikje Barends.

Uit het notarieel archief 4854 (1726) blijkt dat het echtpaar Bremer - Willems vader en moeder van het diaconiegasthuis te Den Burg was.

Ils se sont mariés en l'an 1695.

Datum: Het is aannemelijk dat Harmen Jans en Hendrikje Barends getrouwd waren voor de doop van hun zoon Dirk (19-12-1694 West-Vlieland) Het huwelijk is niet gevonden op Vlieland noch elders in Friesland. Mogelijk toch getrouwd op Texel? Een andere mogelijkheid is dat ze op Vlieland getrouwd zijn voor het gerecht omdat Hendrikje Katholiek was.
Ils se sont mariés à l'église en l'an 1695 à Texel, Noord-Holland, Nederland.

Religie: RK

Enfant(s):

  1. Dirk Bremer  1694-???? 
  2. Barend Bremer  1696-???? 
  3. Hendrik Bremer  1698-????
  4. Johannes Bremer  1699-1766 
  5. Anna Liesbeth Bremer  1701-1764 
  6. Gerrit Bremer  1702-< 1704
  7. Gerrit Bremer  1704-????

Les époux ont divorcé le avant 21 février 1706.


(4) Il est marié avec Impje (Of Empje).

Het echtpaar Harmen Jansz Bremer en Engeltje Willems was in 1726 vader en moeder van het algemeen gasthuis te Den Burg.

Ils se sont mariés.

Ils se sont mariés à l'église le 21 février 1706 à Den Burg, Noord-Holland, Nederland.Source 3

Religie: gereformeerd

Notes par Harmen Jansz. Bremer

De familie Bremer valt in twee stammen uiteen waarvan de onderlinge samenhang onzeker is. De eerste begint met Claas Willemsz Bremer, die in 1705 in Den Burg (gereformeerd) trouwde met Fijtje Jans Kloet. In 1742 woonde hij als oud zeeman in De Koog. Mogelijk was hij de zelfde als Claas Breem, zoon van Neeltje Jans van Bremen, die in 1702 uit het weeshuis van Den Burg kwam. Dit is te meer waarschijnlijk omdat ook Fijtje Jans Kloet in dit weeshuis werd groot gebracht. Jan Claasz Bremer, die in De Koog woonde, was Commandeur op straat Davis. Zijn broer Adam was schipper. Hij trouwde met een doopsgezinde vrouw uit De Waal. Zijn afstammelingen waren doopsgezind. Ook in de latere generaties waren zeemansberoepen overwegend. Pas in de 19e eeuw zochten de Bremer's het land op en werden zij boer, bakker en schilder.
-
De stamvader van de tweede tak Bremer, Harmen Jansz Bremer, zelf gereformeerd, was na twee eerdere huwelijken in 1694 voor een derde keer met een rooms katholieke vrouw getrouwd. Hun kinderen werden katholiek gedoopt. In 1706 hertrouwde hij in Den Burg (gereformeerd) met Engeltje Willems. Dit echtpaar was in 1726 vader en moeder van het algemeen gasthuis.
Harmen Jans Bremer was enkele jaren pachter van bieren en wijnen. Zijn zoon Barend en zijn kleinzoon Leendert Barendsz Bremer waren kapiteins op de grote vaart. Een andere kleinzoon, Jacob Johannesz Bremer (1733 1799) trouwde met Guurtje Pieters Boon, dochter van de Burgemeester van De Waal. Hij was Commandeur op Groenland. De walvisvaart heeft hem geen windeieren gelegd. Hij was zeer vermogend en heeft als schepen deel uitgemaakt van de Texelse vroedschap. In de 19e eeuw waren zijn afstammelingen bakkers en boeren in en rond Oosterend.
-
Voor 1696 was Harmen Jansz Bremer woonachtig op West Vlieland. In 1696 was hij inpostmeester op Texel. Vervolgens vanaf de zomer van 1699 tot april 1703 pachter van de "Quelderboerderij" en de "westgronden van het Eierland" op Texel. In verband met belastingschulden werd hem de pacht in het laatst genoemde jaar opgezegd (zie o.a. tekst bij Pieter Meijertsz Boon, nr.1154).
-
Met betrekking tot de herkomst van de naam Bremer bestaan er twee hypothesen zoals opgetekend in Texelse Geslachten namelijk:
1. De familie is afkomstig van Breem (Breehem), een buurtschap in de omgeving van het voormalige dorp "de Westen", tegenwoordig gelegen ten noorden van Den Hoorn op Texel. De inwoners van dit buurtschap zouden regelmatig op Bremen hebben gevaren.
2. De Texelse "Bremers" zijn nazaten van de broers Heinrich en Peter Bremer afkomstig uit Lexford bij Bremen welke rond 1640 schipbreuk leden voor de kust van Texel.
-
Deze hypothesen lijken gezien de laatste inzichten niet meer voor de hand te liggen. De afkomst van Harmen Jansz Bremer zelf is namelijk nog onzeker. Gezien zijn eerste 2 huwelijken lijkt het voor de hand te liggen dat hij afkomstig was van West-Vlieland. Rond 1600 was West-Vlieland een belangrijke plaats voor de scheepvaart naar de Oostzee en de walvisvaart (naar Groenland). Het lijkt aannemelijk dat hij of zijn voorouders uit Bremen afkomstig waren en zich hier vestigden voor de scheepvaart. Een verhuizing van West-Vlieland naar Texel lijkt ook logisch aangezien hij vermogend moet zijn geweest gezien zijn functies op Texel en ook de afstand tot Vlieland klein was. Of hij dan ook van oorsprong van Texel kwam en tijdelijk op West-Vlieland heeft gewoond dan wel dat hij later naar Texel is getrokken blijft vooralsnog onduidelijk. Wel is duidelijk dat vanaf 1680 West-Vlieland langzaam aan de zee ten prooi viel en de economische betekenis al sinds de verzanding van het Eyerlandse Gat afnam. Het zou dus ook kunnen dat die ontwikkeling Harmen Jansz Bremer naar Texel deed verhuizen. De afkomst van de naam Bremer lijkt vooralsnog het meest te duiden in de afkomst van de stad Bremen in Duitsland.
-
De oudste vermelding op Texel: Gereformeerd trouwen:
"7 maart 1627 sijn Jan Jansz van Bremen, jongeman en **Lijsbeth Cornelis jongedogter. Bijden woonen aan de Burg, aan de Burg getrouwt." Van Bremen wordt specifiek als achternaam gebruikt. Met daarna "jongeman van"
(20 GAT 1232) 1693, 10 maart in het weeshuis gekomen Feijtje Jans en Adam Jans. Kinderen van Jan Adams Klaas/Klaat/Kloet uit Oudeschild.
"Feijtje uit 6 april 1702". In het boek "Texelse Geslachten"van de heren Dijt, wordt vermeld, dat Feijtje in 1702 IN het Weeshuis kwam. Dit moet UIT zijn. Als alles normaal verlopen is, dan is zij op dat moment ca. 20 jaar oud. Idem voor Claas Breem.
(22 GAT 1232) 1702 "Claas Breem, soon van Neel Jans van Breemen UIT 't Weeshuis gegaan".

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Harmen Jansz. Bremer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Harmen Jansz. Bremer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Harmen Bremer

Jan Bremer
± 1635-????

Harmen Bremer
± 1667-1706

(1) 

N.N.
????-< 1691

(2) 1691
(3) 1695
Dirk Bremer
1694-????
Barend Bremer
1696-????
Gerrit Bremer
1702-< 1704
Gerrit Bremer
1704-????
(4) 

Impje (Of Empje)
± 1680-????


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Harmen Jansz. Bremer



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Tresoar DTB 131, T
  2. Doopboek, D
    Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar
  3. trouw klapper, krk13

Événements historiques

  • En l'an 1691: Source: Wikipedia
    • 22 juillet » victoire willimaite décisive face aux Jacobites à la bataille d'Aughrim.
    • 18 septembre » bataille de Leuze entre la France, les Provinces-Unies et l'Angleterre. Victoire des troupes françaises.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1625 » Giambattista Marino, poète italien, père de la préciosité européenne, inspirateur du style littéraire marinisme (° 18 octobre 1569).
  • 1713 » Charles de Sévigné, aristocrate et militaire français (° 12 mars 1648).
  • 1726 » Sir John Vanbrugh, architecte et dramaturge britannique (° 24 janvier 1664).
  • 1772 » Charles Pinot Duclos, écrivain et historien français (° 12 janvier 1704).
  • 1793 » John Mudge, physicien britannique (° 1721).
  • 1797 » James Hutton, géologue britannique (° 3 juin 1726).

Sur le nom de famille Bremer

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bremer.
  • Afficher des informations sur Bremer sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bremer.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Matthijs Bremer, "Arbre généalogique Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I31.php : consultée 17 mai 2024), "Harmen Jansz. Bremer (± 1667-1706)".