Arbre généalogique Braun » Jacobus Verboven (1915-2000)

Données personnelles Jacobus Verboven 


Famille de Jacobus Verboven


Notes par Jacobus Verboven

Levensbeschrijving:
De meeste informatie over Verboven komt uit een verhoor dat hem in april 1943 bij zijn aankomst in Engeland wordt afgenomen

Verboven komt uit een goed katholiek arbeidersgezin met 8 kinderen uit Tilburg. Zelf geeft hij aan de “plichten” niet meer waar te nemen. Hij heeft alleen de lagere school doorlopen en is op zijn 14degaan werken in een textielfabriek. Na twee jaar is hij overgestapt naar een limonadefabriek en na een jaar is hij weer in een textielfabriek gaan werken. Dit alles in Tilburg.

Door de anti-fascistische propaganda in de Rooms-Katholieke bladen die thuis werden gelezen, wordt hij anti-fascistisch en besluit hij naar Spanje te gaan. Hij vertrekt samen met stadsgenoot Joseph Doedee op 17 november 1937 op eigen initiatief en met eigen middelen naar Parijs. Aldus vertelt Doedee het aan de Nederlandse consul in Parijs, waar hij in mei 1938 aanklopt voor hulp bij zijn terugweg naar Nederland. Doedee had van een andere Tilburger, Janus van Esch, het adres gekregen van een wervingsbureau in Parijs aan de Avenue Marturin-Moreau 8-12. Na lang zoeken vinden ze het. Ze verblijven 3 dagen in Parijs en vertrekken dan met ± 8 anderen naar Spanje waar ze op 22 november 1937 aankomen. Daar scheiden hun wegen. Over het verblijf van Verboven in Spanje is verder niets bekend tot het moment dat hij op 2 april 1938 bij Cadina krijgsgevangen wordt gemaakt. Hij komt terecht in een krijgsgevangenkamp in Belchite. Vervolgens worden zij overgebracht naar San Pedro de Cardeña. Dit kamp is gevestigd in een oud klooster vlak bij Burgos.

Na de afloop van de Burgeroorlog komen de interbrigadisten uiteindelijk terecht in het concentratiekamp in Miranda de Ebro. Hier zitten in totaal 24 Nederlandse Interbrigadisten in krijgsgevangenschap, naast interbrigadisten uit andere landen en vluchtelingen, onder andere uit Nederlander. Het leven in deze kampen is slecht; er is weinig voedsel, de hygiëne laten veel te wensen over en er is nauwelijks medische zorg.

Voor vrijlating in het kamp zijn de Nederlanders afhankelijk van de inzet en bemiddeling van de Nederlandse regering en haar diplomatieke vertegenwoordiging in Spanje. Het resultaat daarvan liet te wensen over. Een eerste groep van 4 personen kan al in december 1939 vertrekken, maar vervolgens duurt het tot 1942 voor de volgende groep wordt vrijgelaten. De laatste Nederlandse Interbrigadisten komen pas in 1943 vrij.
Voor een deel had dit te maken met tegenwerking vanuit Spanje, dat, na afloop van de burgeroorlog die zo sterk gekenmerkt werd door ideologische tegenstellingen, de buitenlandse “handlangers” van de “roden”, de “huurlingen die nonnen verkrachten en enkel op buit uit waren”, zoals ze in de rechtse pers werden afgeschilderd, eigenlijk niet ongestraft wilde laten gaan.
Aan de andere kant was er binnen de Nederlandse regering niet altijd evenveel enthousiasme om zich in te zetten voor de “ex-Nederlanders” en om diplomatieke druk uit te oefenen ten gunste van hun vrijlating. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog veranderde dit omdat de inzet van de Nederlandse Interbrigadisten in een ander daglicht kwam te staan en men positiever tegen hen aankeek. Het maakte de vrijlating er niet makkelijker op omdat Spanje toen door Duitsland onder druk werd gezet om de vrijlating van krijgsgevangenen, die zich mogelijk zouden kunnen aansluiten bij de geallieerde troepen, tegen te houden.

In juli 1942 wordt Jacob Verboven samen met Johannes Deutekom, Johan Leusink, Adriaan van Mill, Julius Osterloh, Jan van Nelfen, Piet Seegers, Jean Roselle en Sake Visser vrijgelaten uit Miranda de Ebro. Er heeft een naamsverwisseling plaatsgevonden, waardoor Verboven in plaats van Christiaan Verhoeve met het transport is meegegaan. Verhoeve is pas in 1943 vrijgelaten uit Miranda. Deze groep van totaal 50 man, naast de interbrigadisten bestaande uit een aantal vluchtelingen, vertrekt per boot, de “Cabo de Hornos”, vanuit Vigo naar Trinidad. Na 2 maanden gaan ze naar Curaçao, en vandaar naar Canada. Daar worden ze opgenomen in de toen net opgerichte Prinses Irene Brigade. Verboven krijgt daar de mogelijkheid aan te geven bij welk gevechtsonderdeel hij ondergebracht wil worden. Hij geeft aan graag bij de R.A.F. te willen en in een Spitfire wil vliegen. Hij wil niet bij de infanterie. Hij ontmoet in Canada ook Prins Bernhard tegenover wie zijn wens wat betreft de R.A.F. herhaalt. De prins zei hem dat hij net zo veel recht had om te kiezen als de “Engelandvaarders”. Uiteindelijk komt hij wel bij de R.A.F. terecht maar als grondwerktuigkundige. Hij brengt het tot korporaal.
Begin 1943 gaan ze naar Engeland naar het kamp van de Irene Brigade in Wolverhampton. Hier wordt het eerdergenoemde verhoor afgenomen waarin zijn politieke gezindheid en vaderlandsliefde wordt getoetst, en waar deze biografische schets grotendeels op is gebaseerd.

In september 1946 hoort hij bij de eerste groep Spanjestrijders, waaronder Jef Last en Piet Laros, die zijn Nederlanderschap terug krijgt. Hij blijkt dan nog steeds in dienst te zijn van de Nederlandse luchtstrijdkrachten en in Engeland te verblijven.

In 1947 treedt hij in Tilburg in het huwelijk met de zeven jaar jongere Petronella Gerarda Adriana Beerens. Jacob overlijdt op 11 februari 2000 in zijn geboorteplaats.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Verboven?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Verboven

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Verboven


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Tilburg 1541

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 22 novembre 1915 était entre -4,4 et 1,0 °C et était d'une moyenne de -1,9 °C. Il y avait 0,3 mm de précipitation. Il y avait 0,7 heures de soleil (8%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-est. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1915: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,3 millions d'habitants.
    • 12 février » le soldat Lucien Bersot est condamné à mort pour "faire un exemple de discipline militaire".
    • 3 mars » création du NACA (National Advisory Comittee for Aeronautics), qui sera dissous et deviendra la NASA en 1958.
    • 4 avril » le romancier et jeune soldat allemand Hans Leip écrit, à Berlin, le poème Lied eines jungen Wachtpostens, qui sera mis en musique sous le titre de Lili Marleen.
    • 22 avril » lors de la deuxième bataille d'Ypres, les allemands utilisent pour la première fois du gaz chloré sur le front français.
    • 9 mai » début de la bataille de l'Artois.
    • 23 juin » début de la première bataille de l'Isonzo.
  • La température au 11 février 2000 était entre 0.5 et 8,9 °C et était d'une moyenne de 4,6 °C. Il y avait 7,7 heures de soleil (80%). Il faisait presque sans nuages. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du lundi, août 3, 1998 au lundi, juillet 22, 2002 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kok II avec comme premier ministre W. Kok (PvdA).
  • En l'an 2000: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 15,9 millions d'habitants.
    • 6 février » la sociale-démocrate Tarja Halonen devient la première présidente finlandaise.
    • 29 février » clôture de la conférence internationale sur les marchés émergents africains, organisée notamment par le ministère égyptien des Affaires étrangères.
    • 26 mars » le président par intérim Vladimir Poutine est élu dès le premier tour au poste de président de la fédération de Russie.
    • 19 avril » le vol 541 Air Philippines s'écrase près de Davao, faisant 131 morts.
    • 26 juin » révélation du 3 secret de Fátima par le Vatican.
    • 12 octobre » attentat contre l'USS Cole.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Verboven

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Verboven.
  • Afficher des informations sur Verboven sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Verboven.

La publication Arbre généalogique Braun a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W.M.M. Braun, "Arbre généalogique Braun", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-braun/I60227.php : consultée 26 septembre 2024), "Jacobus Verboven (1915-2000)".