Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Frans Zegers Veeckens (1842-1908)

Données personnelles Frans Zegers Veeckens 

Les sources 1, 2

Famille de Frans Zegers Veeckens

Il est marié avec Aleida Johanna Zegers Veeckens.Source 2

Ils se sont mariés le 27 juin 1872 à Zutphen, Gelderland, Nederland, il avait 29 ans.


Enfant(s):


Evénement (Death of Spouse).


Notes par Frans Zegers Veeckens

Frans Zegers Veeckens. Ter herinnering.



Onder de Streep" in het Algemeen Handelsblad van 7en dezer wordt het overlijden vermeld van bovengenoemden oud-zeeoffcier. De waardeering waarmede in dat bericht gesproken wordt over mijn voormaligen krijgsmakker wordt niet geëvenaard door de juistheid der medegedeelde feiten. Wel echter is het volkomen waar dat Veeckens te Amsterdam in het jaar 1870 eene groote mate van populariteit genoot. Meer bepaald word hem aan den avond van den 20en Mei van dat jaar in het Paleis voor Volksvlijt eene schitterende ovatie gebracht. Deze gold niet alleen hem persoonlijk maar tevens alle opvarenden van Z. M. Stoomschip Amstel, waartoe hij behoorde en die daar als gasten aauwezig waren.

Bedoeld stoomschip was n.l. juist teruggekeerd van de expeditie naar de Kust vau Guinee. De daar gelegen forten, waarvan het Kasteel St. George d'Elmina den hoofdzetel vormde, behoorden toen nog tot de Nederlandsche Koloniën. Met een der aan de kust gelegen negerstaten, Commenda, waren ver- wikkelingen ontstaan en ten gevolge daarvan bevond de Amstel zich in de wateren van Guinea.

Den 26 Mei 1869 werd een gewapende sloep van boord gezonden met de opdracht zoo mogelijk eene verkenning te maken van de Abrobie-rivier, die nabij het fort van Commenda in zee uitloopt. In de nabijheid van de kust gekomen, werd de sloep door rollers van den Oceaan gegrepen en omvergeworpen. Een gedeelte der bemanning vond den dood in zee, terwijl Veeckens, met de matrozen De Bazel, De Vries en Zuurburg, levend het strand bereikte. Daar vielen zij onmiddellijk in handen der minder vriendschappelijk gezinde Commendeezen, waarvan velen blijkbaar niets liever wenschten dan hun blanke gevangenen te vermoorden. Een oogenblik hebben toen inderdaad de levens onzer landgenooten aan een zijden draad gehangen. Veeckens had echter de tegenwoordigheid van geest en het geluk bij de negers het denkbeeld „losgeld" ingang to doen vinden. Voorloopig werd dan ook van verdere moordplannen afgezien en werden de gevangenen naar het binnenland gevoerd.

Daar brak voor hen aan een periode van gevangenschap gedurende welke zij niet op rozen hebben gerust. Een groot gedeelte der Commendeezen wilde van geen losgeld hooren, maar eischte den dood der slachtoffers. Vandaar eindelooze palabbers en twisten tusschen de beide partijen. Die van het goud behaalde ten slotte de overhand en zoo werden Veeckens en de zijnen eind Juni in vrijheid gesteld. De zeker nogal belangwekkende' bijzonderheden hunner gevangenschap zijn te boek gesteld door den heer W. J. van der Werff' en in 1881 uitgegeven bij de Gebroeders Van Cleef te 's-Gravenhage. De schrijver heeft de gegevens voor zijn boekje geput uit het handschrift vau den toenmaligen matroos 1e klasse K. P. C. de Bazel, thans Ridder van de Militaire "Willemsorde en bode bij het Departement van Marine. Volgens de door Veeckens meermalen gegeven mondelinge verklaringen is de inhoud van bedoeld handschrift geheel in overeenstemming met de werkelijkheid.

Veeckens' populariteit bij zijn terugkeer in het vaderland laat zich uit het bovenstaande gemakkelijk verklaren. Niet minder heeft daartoe zeker medegewerkt het feit dat zijne borst versierd was met het kruis der Militaire Willemsorde. Had hij zich reeds moedig en beleidvol getoond toen bij met dood voor oogen in 's vijands handen was gevallen, de bovengenoemde expeditie zou hem andermaal eene gelegenheid gaven zich te onderscheiden. De Regeering had, nog voor iets zekers bekend was omtrent het lot van Veeckens. besloten tot het zenden eener expeditie tot tuchtiging der Commendeezen. Deze was werkzaam in het laatst van 1869 en het begin van 1870 en eindigde haar taak den 11en Januari van dat jaar door de bestorming van Kwassie Krom, de in het oerbos gelegen hoofdplaats van Commenda. Veeckens was de eerste die de plaats binnendrong onder een hagelbui van kogels, waarvan een hem in den bovenarm trof. Daar wou hij dus het Eerekruis voor Moed, Beleid en Trouw, terzelfder plaatse, waar hij acht, maanden vroeger zulke bange dagen had doorgebracht!

De schrijver „Onder de Streep" heeft eene reeks van vriendelijke herinneringen bij mij gewekt. Vriendelijk, maar weemoedig tevens. Het getal van hen, met wie wij schouder aan schouder voor den vijand hebben gestaan, wordt steeds kleiner. Telkens weer komt de dood en maakt eene opening in den kring der strjjdgenooten. Thans is hij heengegaan voor wien de expeditie naar Guinea van grooter beteekenis is geweest dan voor een onzer. Vandaar mijne behoefte om, zij slechts in gedachte, een lauwertak te leggen op het graf, dat zich zooeven gesloten heeft boven het stoffelijk omhulsel van onzen braven en trouwen krijgsmakker.

F. A. vas Braam Houckgeest, leiden, 8 Februari 1908.

Bron: Koninklijke Bibliotheek, kranten,

http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A010336044%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0003

Kop: Frans Zegers Veeckens. Ter herinnering.

Krantentitel: Algemeen Handelsblad

Datum, editie: 10-02-1908, Avond

Jaargang, nummer: 81, 25431

Uitgever: P. den Hengst en Zoon [etc.]

Plaats van Uitgave: Amsterdam

PPN: 832337900

Verschijningsperiode: 1828-1970

Periode gedigitaliseerd: 1828 t/m 1940

Verspreidingsgebied: Landelijk

Soort artikel: artikel

Bezit en bezitskenmerk: KB C 21
Voor Wikipedia-informatie over Frans Zegers Veeckens (1842-1908) zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Zegers_Veeckens

http://nl.wikipedia.org/wiki/Expeditie_naar_de_westkust_van_Guinea_(1869-1870)
Web content link:http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/km/303-expedities-van-de-marine/267-expeditie-naar-de-westkust-van-guineaexpeditie naar de westkust van Guinea (West-Afrika)

Barre chronologique Frans Zegers Veeckens

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Frans Zegers Veeckens



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Archief; Nederlandsche Korps Mariniers, de geschiedenis van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90., De geschiedenis van het Nederlandsche Korps Mariniers van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90., 10 septembre 2011

    Citaat:

    "Te ongeveer half tien in den voormiddag bereikten de troepen het krom. De voorhoede stuitte op zoodanigen tegenstand, dat zij met verlies van eenige gewonden genoodzaakt was, zich wat terug te trekken. De hoofdtroep bestormde daarna het krom en vermeesterde het. Zonder hiertoe het bevel te hebben gehad, staken eenige bevriende boschnegers nu het krom in brand, zoodat de terugtocht moest worden ondernomen in plaats van te kunnen rusten en de gewonden te verbinden. Zulks was te meer geboden, omdat vermoed werd dat in sommige huizen vaatjes buskruit waren geborgen. De colonne had vier gesneuvelden, waaronder drie matrozen, voorts 32 gewonden, waaronder de luitenants ter zee Zegers Veeckens en Hudig, de adelborst 1e klasse L.A.H. Lamie, de 1e luitenant der mariniers F.A. van Braam Houckgeest en 11 Europeesche militairen. Hiermede was de expeditie ten einde, daar de Commendeezen zich onderwierpen."

    Bron:

    De geschiedenis van het Nederlandsche Korps Mariniers van 1665-1945 door C.J.O. Dorren. blz. 90.

  2. Archief; Genlias, 10 septembre 2011

    Bron Burgerlijke stand - Overlijden

    Archieflocatie Gelders Archief

    Algemeen Toegangnr: 0207

    Inventarisnr: 7971

    Gemeente: Apeldoorn

    Soort akte: overlijden

    Aktenummer: 97

    Aangiftedatum: 06-02-1908

    Overledene Frans Zegers Veeckens

    Geslacht: M

    Overlijdensdatum: 05-02-1908

    Overlijdensplaats: Apeldoorn

    Vader Lambertus Zegers Veeckens

    Moeder Anna Geertruida van Exter

    Partner Aleida Johanna Zegers Veeckens

    Relatie: weduwnaar

    Nadere informatie geboortepl: Delft; oud 65 jaar; beroep overl.: zonder beroep; beroep vader: geen beroep vermeld; beroep moeder: geen beroep vermeld

  3. Literatuur; Schendel, P. H. K. van; De Militaire Willemsorde, Schendel, P. H. K. van; De Militaire Willemsorde; J. M. Roldanus Cz, Edam; G. C. E. Köffler; De Militaire Willemsorde 1815-1940; Algemene Landsdrukkerij; Den Haag

Événements historiques

  • La température le 25 août 1842 était d'environ 22,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: half bewolkt dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1842: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 13 janvier » victoire de l'Émirat d'Afghanistan à la bataille de Gandamak lors de la première guerre anglo-afghane.
    • 28 février » un incendie à Karlsruhe, Allemagne, au théâtre de la Cour, tue 100 personnes.
    • 24 mai » bataille de Congella.
    • 25 juillet » au Québec, fin de la Société des Vingt-et-Un, créée pour que des colons puissent aller au Saguenay «faire la pinière». À ce moment William Price rachète les parts restantes et efface les dettes des sociétaires.
    • 10 août » Lord Ashley fait interdire le travail des femmes et des enfants de moins de dix ans au fond des mines du Royaume-Uni.
    • 29 août » traité de Nankin mettant fin à la première guerre de l'opium.
  • La température le 27 juin 1872 était d'environ 19,1 °C. La pression du vent était de 12 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. Le taux d'humidité relative était de 58%. Source: KNMI
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • En l'an 1872: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 2 février » reconnaissance officielle par M Casimir Wicart, évêque de Laval de l'apparition mariale de Pontmain.
    • 1 mars » le président Grant autorise la création du premier parc national aux États-Unis, Yellowstone.
    • 18 septembre » début du règne duel d'Oskar II, roi de Suède.
    • 30 novembre » premier match international de football.
    • 4 décembre » le Mary Celeste est découvert abandonné au large des Açores.
    • 9 décembre » Pinckney Benton Stewart Pinchback devient le premier afro-américain gouverneur, en Louisiane.
  • La température au 5 février 1908 était entre -0.6 et 4,8 °C et était d'une moyenne de 1,5 °C. Il y avait 3,2 heures de soleil (34%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1908: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,7 millions d'habitants.
    • 1 février » assassinat du roi Charles I de Portugal et du prince héritier Louis-Philippe de Bragance.
    • 18 février » le président des États-Unis Roosevelt obtient, ce jour, une réaffirmation par l'Empire du Japon d'une limitation de leur immigration.
    • 28 avril » fondation de l'Association mondiale d'espéranto.
    • 26 juillet » création du Bureau of Investigation (BOI), futur Federal Bureau of Investigation (FBI), par Charles Joseph Bonaparte, aux États-Unis.
    • 15 novembre » l'État indépendant du Congo devient une colonie belge sous l'appellation de Congo belge.
    • 2 décembre » Pu Yi devient empereur de Chine à l'âge de trois ans.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Zegers Veeckens


La publication Paul Christiaan Smis. Oude namen. a été préparée par Paul C. Smis (contact n'est pas possible).
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R250.php : consultée 20 mai 2024), "Frans Zegers Veeckens (1842-1908)".