Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Floris de Hamal I (± 1150-????)

Données personnelles Floris de Hamal I 

Source 1
  • Il est né environ 1150.
  • Titre: Heer van Hamal

Famille de Floris de Hamal I

Il est marié avec - ---.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Floris de Hamal  ????-1192 


Notes par Floris de Hamal I

Hamal
Hamal is een gehucht dat behoort tot de Tongerse deelgemeente Rutten.
Hamal was een vrije heerlijkheid, wellicht oorspronkelijk behorend tot het (Frankische) keizerlijk domein van Herstal. De eerste heer van Hamal die schriftelijk is overgeleverd was ene Willem de Rijke, die einde 12e eeuw leefde.
Hamal had vanouds ook een kerk, gewijd aan de Heilige Bartholomeüs. Deze was afhankelijk van de parochie van Rutten. In 1672 werd de kerk verwoest door de Franse troepen van Lodewijk XIV. De kerk werd weliswaar hersteld, maar in 1743 werd ze niettemin wegens bouwvalligheid gesloten om in 1773 gesloopt te worden. Herbouw vond niet meer plaats en eind 18e eeuw werd zowel de bestuurlijke als de kerkelijke zelfstandigheid van Hamal opgeheven: Hamal werd bij Rutten gevoegd en ook de parochie van Hamal bestond niet langer.
De omvang van Hamal beperkt zich sindsdien tot het Kasteel van Hamal en een zevental huizen. Veel groter is Hamal nimmer geweest. Ook de Torenburcht van Rutten ligt nabij Hamal.
Natuur en landschap
Hamal ligt in droog-Haspengouw, op een hoogte van ongeveer 100 à 110 meter. De Ezelsbeek stroomt in noordoostelijke richting langs Hamal, om bij Kasteel Scherpenberg in de Jeker uit te monden.
Nabijgelegen kernen
Rutten, Diets-Heur, Tongeren, Koninksem, Vreren
Bron: wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamal_(plaats)
Het Kasteel van Hamal is een kasteel dat zich bevindt te Hamal, nabij Rutten in Belgisch Limburg.
Geschiedenis
In 1214 werd voor het eerst melding gemaakt van een kasteel op deze plaats. In het betreffende document was sprake van een strijd tussen Frederik II en Otto IV, waarbij Frederik dit kasteel innam. Hendrik I van Brabant, die aan de kant van Otto streed, gaf zich hier aan Frederik over.
In 1346 werd het kasteel verwoest door de milities van Tongeren, Dinant en Hoei in hun strijd tegen prinsbisschopEngelbert III van der Mark van Luik. In 1364 koos de heer van Hamal de zijde van Arnold van Rummen in diens strijd tegen prinsbisschop Jan van Arkel. Opnieuw werd het kasteel verwoest, nu door Luikse troepen. Ook in 1676 werd het kasteel gedeeltelijk verwoest, ditmaal door troepen van de Republiek. Na de Slag bij Lafelt (1747) verbleef koningLodewijk XV van Frankrijk gedurende zes weken op het kasteel.
Het kasteel was aanvankelijk in bezit van de families Van Hamal, D'Alsteren (eind 14e eeuw), De Ghoor (vanaf 1520),Van der Mark (vanaf 1539), Van Gaveren (vanaf 1562), Van der Heyden a Blisia (vanaf 1730), De Haxhe (vanaf 1736), De Goër de Herve (vanaf 1783), en De Hemricourt de Grunne (vanaf 1838).
Het is baron De Haxhe die in 1770 het gebouw zijn klassicistische gestalte heeft gegeven.
Heden
Van het oude kasteel rest nog de 12e eeuwse donjon. Deze werd verbouwd door De Haxhe in 1770 en bevindt zich ten zuiden van het huidige kasteel. Het in Romaanse stijl opgetrokken bouwwerk is gebouwd in blokken vuursteen, met hoekbanden van kalksteen en gerestaureerde muurfragmenten in mergelsteen.
Het eigenlijke kasteel uit 1770 is omgracht, waarbij de symmetrische gevel, geflankeerd door twee hoektorens, naar het noorden is gericht. Het omvat een neogotische kapel uit 1879 en een glazen galerij uit 1865. Het trappenhuis kent muurschilderingen uit 1771 in trompe-l'oeil, door Caldelli.
De door De Haxhe aangelegde Franse tuin werd in 1830, naar de heersende mode, vervangen door een Engelse tuin. Ontwerper was De Lance. Deze tuin werd goed bewaard en is nog steeds aanwezig. Er is een oranjerie, waarvan het oudste deel uit de 17e eeuw stamt, een bronzen Japanse lantaarn uit 1779, eenbelvédère uit 1770 met een beeld van Diana, een piramidevormig gebouwtje en een mergelstenen boog die de ingang tot de moestuin markeert.
De huidige dienstgebouwen, als wagenhuizen en stallen, werden gebouwd in 1886. De oude kasteelhoeve werd in 1886 afgebroken, slechts de schuur rest nog in de oorspronkelijke kern, al werd ze nadien sterk verbouwd.

Bron Wikipedia. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Hamal

Ancêtres (et descendants) de Floris de Hamal

Floris de Hamal
± 1150-????



Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Literatuur; Nederland's Adelsboek, 1909, jaargang 7, A-Z, blz 121 e. v., 31 janvier 2015
    Nederland's Adelsboek, 1909, jaargang 7, A-Z, blz 121 e. v., De Geer.

    DE GEER
    Protestant. - Luik. - Dit geslaoht ontleent zijnen naam aan het dorp ,,Geer” nabij Ligney in de provincie Luik. Het is een jongere tak van de ,,Sires et Barons de Hamal, welk geslaoht nog in België voortleeft in de comtes de Hamal de Focant. De geregelde stamreeks vangt aan met Floris, Sire de Hamal, die in 1150 leefde.

Sur le nom de famille De Hamal

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Hamal.
  • Afficher des informations sur De Hamal sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Hamal.

La publication Paul Christiaan Smis. Oude namen. a été préparée par Paul C. Smis (contact n'est pas possible).
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R21563.php : consultée 14 juin 2024), "Floris de Hamal I (± 1150-????)".