Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Joan Geelvinck (1737-1802)

Données personnelles Joan Geelvinck 


Famille de Joan Geelvinck


Notes par Joan Geelvinck

Joan Geelvinck (Amsterdam, 7 augustus 1737 - Amsterdam, 2 juli 1802) was de zoon van Nicolaes Geelvinck en de kleinzoon van Lieve Geelvinck, beide burgemeester van Amsterdam. In 1780 werd zijn broer Nicolaas representant van de stadhouder in de Westindische Compagnie. Zijn zuster was Agatha Theodora Geelvinck. In 1787 was hij amper een half jaar burgemeester van Amsterdam. Hij kwam op het kussen nadat op radicale wijze twee oranjegezinde burgemeesters waren afgezet.
 
Na zijn promotie in Leiden in de rechten werd hij in 1759 in de vroedschap van Amsterdam benoemd. Hij trouwde in 1760 met Maria Elisabeth Beck. Hij woonde op Herengracht 456, maar in 1762 erfde hij Herengracht 466 van Anna de Haze, lange tijd de rijkste vrouw in Amsterdam. In 1765 liet hij het verbouwen, nadat zijn buurman een verzekering had afgesloten op zijn spiegels, vanwege de de mogelijke schade veroorzaakt door heipalen en balken. In 1767 leende hij aan Henry Hope 36.000 gulden. In 1768 werd hij baljuw en dijkgraaf van Amstelland, baljuw van Waver, Botshol en Ruige Wilnis. Van 1769 tot 1773 was hij ambassadeur in Brussel. Op 29 november 1769 liet hij het huis in de Gouden Bocht op de Herengracht publiekelijk veilen. Het pand is voor 250.000 gulden verkocht. Delen van het interieur, onder andere de behangsels door de Haarlemse schilder Jan Augustini zijn te zien in het gebouw De Bazel, tegenwoordig het Stadsarchief. Tussen 1774-1787 was dijkgraaf van de Hoge Zeeburg en de Diemerdijken.
 
Op 16 november 1783 hield Joan Geelvinck besprekingen met F.S. Grave van Byland, die een eenhoofdig bestuur had voorgesteld. In 1784 trouwde hij met Margaretha van Loon. Geelvinck bewoonde ondertussen het hoekpand.
 
Op 5 juli 1787 zette het college van geconstitueerden de burgemeesters Dedel en Beels af. Op 7 juli 1787 werd hij tot burgemeester benoemd, toen de patriotten meer democratische principes invoerden, d.w.z. een benoeming zonder goedkeuring of voordracht aan de stadhouder. Duizenden mensen waren naar de Dam getrokken om de uitslag af te wachten.
 
Nadat Amsterdam in september door Pruisische troepen was omsingeld, maakte Geelvinck op 29 september 1787 deel uit van een commissie om satisfactie aan prinses Wilhelmina van Pruisen aan te bieden. De prinses nam echter geen genoegen met de missie en eiste dat de regering werd afgezet en de burgerij ontwapend. De volgende dag werd de wapenstilstand opgeheven en de stad aangevallen. Onder druk van de omstandigheden legden de patriotische burgemeesters Geelvinck en Backer, hun ambt neer. Op 10 oktober werd de capitulatie getekend. Al vrij snel stonden er honderden mensen bij het Franse Consulaat om een paspoort aan te vragen. Nadat de burgerij was ontwapend, vertrok de hertog van Brunswijk met zijn troepen op 15 november naar Wesel. Twee weken later werd de wet verzet. Joan Geelvinck, Hendrik Hooft, de aanvoerder van de Amsterdamse patriotten, en de vader van zijn zwager, alsmede de onderschout Cornelis van der Hoop, Gijsbertsz. traden af en verhuisden naar Brussel. Hij verbleef enige tijd in Brussel en bewoonde met Jan Bernd Bicker een groot gehuurd pand, dat door Mattheus Lestevenon verlaten was.
 
In 1790 maakte Geelvinck deel uit van een commissie om in Parijs de patriotse belangen en uitkeringen te behartigen. Hij woonde in dezelfde straat als Jacques Necker en de graaf de Mirabeau. Geelvinck verhuisde tijdelijk naar Versailles, totdat het hof werd verplaatst naar Parijs en maakte daar deel uit van een club van gematigde revolutionairen rond de markies de La Fayette.
 
Na 1795 werd Geelvinck lid van de Vergadering van provisionele representanten van het Volk van Holland (van 26 januari 1795 tot maart 1796). Vervolgens werd hij lid van de Eerste Nationale Vergadering. Zijn dochter Johanna Albertina Geelvinck (1762 - 1815) werd in 1806 dame du Palais van Koningin Hortense de Beauharnais; Maria Petronella (Amsterdam, 1769 - Parijs, 1831) verhuisde naar Bern, toen ze trouwde met de Zwitserse militair Franz Anton Tschiffely.
 

Barre chronologique Joan Geelvinck

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Joan Geelvinck

Anna de Haze
1690-1761

Joan Geelvinck
1737-1802


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 2 juillet 1802 était d'environ 14,0 °C. Il y avait 92 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1802: Source: Wikipedia
      • 18 janvier » "épuration" du Tribunat, après son opposition au projet de code civil.
      • 16 mars » fondation de l'Académie militaire de West Point, dans l'État de New York, États-Unis.
      • 8 avril » promulgation du Concordat signé par Napoléon Bonaparte, premier consul, et le pape Pie VII.
      • 4 juin » Charles-Emmanuel IV de Sardaigne abdique en faveur de son frère, Victor-Emmanuel Ier.
      • 4 août » en France, proclamation de la Constitution de l'an X.
      • 11 septembre » annexion du Piémont par la France.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Geelvinck


    La publication Paul Christiaan Smis. Oude namen. a été préparée par Paul C. Smis (contact n'est pas possible).
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R14352.php : consultée 15 juin 2024), "Joan Geelvinck (1737-1802)".