Arbre généalogique Boonstra/Boven » Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I (754-812)

Données personnelles Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I 


Famille de Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I

Waarschuwing Attention: Femme (Kunigonde der Karolingen) est aussi son cousin.


Enfant(s):

  1. Rodlinde van Gellone  785-± 820 


(2) Il est marié avec Witburge van Hornbach.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Aude van Gellone  ± 785-???? 
  2. Cunegonde van Laon  797-835 
  3. Gerard van Auvergne  800-841 


(3) Il est marié avec Kunigonde der Karolingen.

Ils se sont mariés


Enfant(s):



Notes par Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I

Willem met de Hoorn ook wel: Willem de Hoorndrager, Willem met de Korte Neus, Willem of Wilhelmus van Aquitanië, Guilhem, Guillaume au Cornet, Guillaume d'Orange (niet te verwarren met Willem van Oranje) Guillaume de Gellone (cira 752 - 28 mei (?), circa 812) was een legendarische middeleeuwse persoon. Hij was hertog van Aquitanië, graaf van Toulouse en ook de eerste archont (vorst) van Orange. Hij is een heilige van de Rooms-katholieke Kerk en beschermheilige van de wapensmeden.

Hij was een neef en paladijn van Karel de Grote. Die stelde hem aan als voogd over zijn minderjarige zoon Lodewijk de Vrome, die koning van Aquitanië was. Willem mocht zich daarom tot de meerderjarigheid van Lodewijk hertog van Aquitianië noemen. Ook vocht Willem in het zuiden van Frankrijk tegen de Moren. Bij één van die gevechten sloeg een Moor hem een stuk van zijn neus af, wat hem de bijnaam "Guillaume au Court Nez" (Willem met de Korte Neus) opleverde. Het verhaal is dat dit verbasterde naar "Guillaume au Cornet" (Willem met de Hoorn). Tijdens zijn strijd tegen de Moren veroverde hij onder andere het gebied rond Orange. Dit gebied werd hem later door Karel de Grote in leen gegeven, waarmee hij de eerste vorst van Orange werd.


Willem sprak onder meer Arabisch, daarom kon hij als gezant voor Karel de Grote naar Jeruzalem en keerde terug met de sleutel van het Heilige Graf die hij Karel kon overhandigen bij zijn kroning tot keizer in 800. Tijdens een volgende missie ging hij onder de naam Isaac, zoals hij door de joodse gemeenschap werd genoemd, naar Bagdad, en kwam terug met de gevechtsolifant Abul-Abbas, een cadeau voor Karel de Grote van de kalief van Bagdad.

Willem overleed op 28 mei 812 of 814 in het door hem gestichte Abdij Val Gellone. Het plaatsje waar dit klooster lag, is na Willems dood naar hem vernoemd: Saint-Guilhem-le-Désert. Hij werd aan het begin van de 11e eeuw zalig verklaard en in 1066 heilig verklaard door Paus Alexander II. Zijn gebeente spoelde bij een overstroming in 1817 weg uit de abdij van Gellone. De botten die daarna resteerden zijn nog aanwezig in een reliekschrijn in de abdij.


Hij trouwde (1) omstreeks 795 met Witburge van Hornbach (zie: stamboom).


Hij trouwde (2) met Kunigonde der Karolingen (zie: stamboom).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Van Gellone


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Karel Boonstra, "Arbre généalogique Boonstra/Boven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I2539.php : consultée 4 juin 2024), "Willem "de Heilige, de Grote, met de korte neus" van Gellone I (754-812)".