Arbre généalogique Boonstra/Boven » Finn Folcwalding van Friesland (± 390-± 435)

Données personnelles Finn Folcwalding van Friesland 


Famille de Finn Folcwalding van Friesland

Il est marié avec Hildeburh van Denemarken.

Ils se sont mariés


Notes par Finn Folcwalding van Friesland

 


Hij wordt beschouwd als de eerste koning van de Fresonen (416-435). Geschiedkundigen zien hem meer als een legendarische dan een historische figuur, omdat hij slechts bekend is uit middeleeuwse liederen.


Zijn machtscentrum lag vermoedelijk in of nabij Holstein.

Verhalen over Finn Folcwalding zijn verschenen in https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudnoords">Oudnoordse en https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudengels">Oudengelse teksten. Finn was getrouwd met de Deense prinses Hildeburh. Zijn voornaam kan erop duiden dat hij zelf ook een Deen was. De Oudengelse teksten waarin Finn voorkomt zijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Widsith">Widsith, het https://nl.wikipedia.org/wiki/Beowulf_(gedicht)">Beowulf-epos (in de zogenaamde Finnburg-episode (zie hieronder vs. 1125 - 1136; de gehele episode beslaat vs. 1068 - 1159)) en in het https://nl.wikipedia.org/wiki/Finnburgfragment">Finnburgfragment, een klein deel van een verloren gegaan heldendicht.


Citaat Beowulf deel XVII


ond héaburh· Hengest ðá gýt
wælfágne winter wunode mid Finn
eal unhlitine· eard gemunde
þéah þe ne meahte on mere drífan
hringedstefnan: holm storme wéol·
won wið winde· winter ýþe beléac
ísgebinde oþ ðæt óþer cóm
géar in geardas swá nú gýt déëð·
þá ðe syngáles séle bewitiað
wuldortorhtan weder
th-stained winter spent with Finn,
in a place with no fellowship at all; he remembered his land,
though he could not drive on the sea
the ring-prowed ship: the sea welled in storm,
fought against the wind; the winter locked the waves
in icy bonds, until came another
year to the courtyards, as it still does now,
those which continuously carry out their seasons,
gloriously bright weathers.
en de Friezen en is gebaseerd op de verovering van Brittannië door de Germaanse volken. Het Finnburg-fragment is afkomstig uit een - verloren gegane - tekst. Er zijn echter grote inhoudelijke overeenkomsten tussen de episode en het fragment.

Finn Folcwalding - een mythische Friese koning

-cultuur.infonu.nl/artikel-foto-upload/geschiedenis/146964-finn-folcwalding-een-mythische-friese-koning.jpg" alt="Finn Folcwalding - een mythische Friese koning" /> Finn Folcwalding is een vermeende Friese koning die geleefd zou hebben in de vroege middeleeuwen. Zijn naam komt voor in diverse oude literaire teksten, waaronder het beroemde Beowulf-epos. Het is niet duidelijk of deze Friese koning echt heeft bestaan. Veel onderzoekers vermoeden dat hij een fictief literair personage is.


Biografie: Finn Folcwalding

et woelige tijdperk van de volksverhuizingen. Er wordt in de bronnen niet vermeld in welk jaar Finn Folcwalding zou zijn geboren of zou zijn overleden. Koning Finn Folcwalding was getrouwd met de Deense prinses Hildeburh. Hij zou gewoond hebben in een kasteel dat de Finnsburg werd genoemd. Er zijn allerlei uiteenlopende theorieën over de mogelijk locatie van die burcht. Sommige onderzoekers vermoeden dat dit bij Wijnaldum in Friesland zou zijn geweest, maar andere opties zijn onder meer het Noord-Hollandse Katwijk en het Noord-Duitse Holstein.

Slag bij Finnsburg

Op een gegeven moment wordt er vrede gesloten. Een groep Deense militairen overnacht vervolgens in de Friese Finnsburg. Middenin de nacht worden die Denen echter opeens overvallen door een groep wraakzuchtige, gewapende Friezen. Dit leidt tot een bloedig gevecht, waarbij aan beide kanten vooraanstaande militairen overlijden.

Uiteindelijk komt dit gevecht ten einde en wordt er wederom een vredesbestand gesloten. De overgebleven Denen verblijven daarna nog enige tijd in de Finnsburg. Als het echter voorjaar wordt, besluiten de Denen dat het tijd wordt om wraak te nemen. Ditmaal doorbreken die Denen onverwacht het vredesbestand. Ze doden een groot aantal Friezen, waaronder koning Finn Folcwalding. Vervolgens stelen ze allerlei kostbaarheden uit de Finnsburg en reizen daarmee terug naar hun Deense vaderland.


Bronnen

eksten zijn hoogstwaarschijnlijk onder meer geïnspireerd door Oudnoorse en Germaanse teksten, die echter verloren zijn gegaan.

Beowulf

Oudengelse literaire meesterwerken. Het gedicht stamt waarschijnlijk uit de achtste eeuw. Men vermoedt dat het een bewerking is van een nog ouder verhaal dat mogelijk door Germaanse immigranten tijdens de volksverhuizingen mee is genomen naar Engeland. De Friese koning Finn Folcwalding speelt overigens niet een hoofdrol in de grote verhaallijn van het Beowulf-epos. Hij komt voor in een lied (gedicht) dat binnen dit epos door een personage wordt voorgedragen.


De naam Finn Folcwalding

Deze voornaam wordt namelijk heel veel gebruikt voor literaire personages in Deense verhalen en gedichten.


Finn: ook een dwergenkoning en een reus

een Deense reus genaamd Finn. Al met al is de voornaam Finn dus vooral een naam die men vaak tegenkomt bij fictieve personages uit Deense verhalen. Het is daarentegen een naam die men taalkundig gezien niet snel zou verwachten bij een werkelijk bestaande Friese koning uit die periode.

Historisch?

eksten geen bewijzen voor zijn bestaan. De meeste historici beschouwen hem daarom als een legendarisch personage en niet als een koning die werkelijk bestond. Toch is het niet uit te sluiten dat hij echt heeft bestaan, of dat het personage Finn Folcwalding sterk geïnspireerd werd door een werkelijk bestaande Friese koning. Er is heel weinig feitelijk bekend over het Friese volk en zijn leiders in de vijfde eeuw. Hypothetisch gezien zou het bijvoorbeeld kunnen, dat er toen werkelijk een Friese leider heeft bestaan, die dergelijke conflicten had met zijn Deense schoonfamilie.
Het belang van de Friese koning Finn Folcwalding


In ieder geval is het literaire personage Finn Folcwalding van groot belang voor historici. Er is in de loop der tijd namelijk heel wat discussie geweest onder geschiedkundigen over de vraag of de Friese leiders uit de vroege middeleeuwen daadwerkelijk koningen waren. In met name veel oude Frankische bronnen wordt immers beweerd dat die leiders eigenlijk slechts de adellijke titels van graaf of hertog hadden. In Engelse bronnen noemt men personages zoals Aldgisl en Redbad daarentegen wel koningen.

Het bestaan van een Friese koning genaamd Finn Folcwalding in diverse Oudengelse literaire teksten (die geïnspireerd werden door Germaanse en Scandinavische teksten), toont aan dat men het in Engeland en Noord-Europa blijkbaar in de vroege middeleeuwen doodnormaal vond om het over een Friese koning te hebben. Dit versterkt weer het idee dat er inderdaad autonome Friese koningen bestonden in de vroege middeleeuwen en die Friese leiders dus niet, zoals de Franken hardnekkig beweerden, eigenlijk onderhorige graven of hertogen waren.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Finn Folcwalding van Friesland?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Finn Folcwalding van Friesland

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Finn Folcwalding van Friesland


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Van Friesland


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Karel Boonstra, "Arbre généalogique Boonstra/Boven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I2352.php : consultée 5 juin 2024), "Finn Folcwalding van Friesland (± 390-± 435)".