Arbre généalogique Beltzer » Dirk Helsloot (1885-1965)

Données personnelles Dirk Helsloot 


Famille de Dirk Helsloot

Il est marié avec Geertruida van Elteren.

Ils se sont mariés le 24 avril 1913 à Jaarsveld, Zuid-Holland, Nederland, il avait 27 ans.Source 3

Zie huw.akte

Toegangnr: 463
Inventarisnr: 241
Gemeente: Jaarsveld
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 3
Datum: 24-04-1913
bruidegom Dirk Helsloot
Leeftijd: 27
Geboorteplaats: Lopik
bruid Geertruida van Elteren
Leeftijd: 20
Geboorteplaats: Jaarsveld
vader bruidegom Jacobus Helsloot
moeder bruidego Johanna van Bruggen
vader bruid Klaas van Elteren
moeder bruid Annigje van Egtelt

Enfant(s):

  1. Jacobus Helsloot  1913-1987 


Notes par Dirk Helsloot

In het café "’t Zwaantje" van Dirk Helsloot werden NSB bijeenkomsten gehouden.
Zijn broer Hendrik was leider van het Nederlandsche arbeidsfront te Lopik (15-3-1943).

"Koffiehuis De Zwaan

Van woonhuis tot koffiehuis
Het pand aan de Lopikerweg Oost 108 is waarschijnlijk van oorsprong niet altijd een koffiehuis en herberg geweest. Als Seeger van Bemmel en Joost Burggraaf, respectievelijk daggelder en koopman, eigenaren zijn, wordt het omschreven als een woonhuis.
De geschiedenis van het koffiehuis begint rond 6 december 1810. Theunis Kars en zijn vrouw Pietertje van Bommel kopen dan de woning van Joost Burggraaf voor een bedrag van zevenhonderd gulden. De grond waarop de woning staat is eigendom van de erfgenamen van Jacob Perkstok en is belast met een jaarlijkse erfpacht van veertien gulden. Op de woning rust nog een hypotheek van vijfhonderd gulden met 4% rente ten behoeve van de weduwe van Floris van Vliet, wonende te Benschop. De hypotheek dateert van 22 maart 1771 en werd toen afgesloten door Seeger van Bemmel. De kopers nemen de hypotheek over en de resterende tweehonderd gulden leent Theunis Kars tegen 5% rente van Gerrit en Klaas van Vliet, die ook te Benschop wonen, met het huis als hypotheek. De woning wordt door Theunis Kars gedeeltelijk omgebouwd tot koffiehuis en herberg. In de jaren daarna wordt hij veelvuldig in de archieven van Lopik vermeld als kastelein, tapper en slijter.

Het middelpunt van de Uitweg
Als Theunis 71 jaar oud is verkoopt hij op 11 februari 1858 de herberg en koffiehuis aan zijn zonen Roelof en Aart Kars. Het koffiehuis wordt gerund door de ongehuwde Aart Kars. Zijn broer Roelof, getrouwd met Barbara van Ieperen, verdient de kost als koopman in hout en teen.
Het koffiehuis is het middelpunt van de Uitweg. Dagelijks wordt het bezocht door de plaatselijke bevolking voor een borreltje, door reizigers op doorreis over de Lopikerweg en door passagiers van de schuitendienst tussen Schoonhoven en Utrecht. Deze schuiten werden vaak door mankracht of door een paard getrokken. Het water in de wetering was ondiep, maar de wegen waren veel slechter begaanbaar, in de winter zelfs helemaal niet door modder, stenen en kuilen. Naast deze vaste klanten verdiende het koffiehuis ook aan de vele openbare verhuringen en verkopen van houtwaren, boomvruchten, grasgewas en onroerend goed, die er plaats vonden.
Aart Kars overlijdt op 22 december 1901 op 74-jarige leeftijd. Het koffiehuis laat hij na aan Pietertje, Jan en Teunis Kars, de kinderen van zijn inmiddels overleden broer Roelof Kars, tegen een inbreng van 1530 gulden in zijn nalatenschap. Jan en Teunis zijn dan al in het bezit van de grond waarop het huis staat. In de akte van boedelscheiding vinden we een beschrijving van het onroerend goed.l0628 Het huis heeft de volgende vertrekken: een gelagkamer, slaapkamer, voorzolder, woonkamer, achterhuis en achterzolder. Daarnaast zijn er een hooiberg en een schuurtje. In de gelagkamer is een biljart aanwezig, drie tafels, zes stoelen en een leuningstoel, twee zitbanken, drie hanglampen, buffetlampje, staartklok, zes schilderijen, glaswerk in het buffet, een verenbed met peluw en twee kussens en enig aardewerk. Naast de slaapkamer is ook de voorzolder ingericht als slaapvertrek. In het schuurtje staan een geit, zestien kippen en een haan.
In 1929 wordt door Teunis Kars het koffiehuis verbouwd. Twee ramen, elk met zestien ruitjes, aan weerszijde van de voordeur worden vervangen door hogere ramen met zes ruitjes. In de westgevel van het koffiehuis wordt een extra raam geplaatst. Zijn broer Jan is dan al ruim vier jaar daarvoor op 81-jarige leeftijd overleden.

De familie Helsloot
Op 5 januari 1932 koopt Dirk Helsloot van Teunis Kars, dan al 85 jaar, het woonhuis en koffiehuis met schuren voor 4500 gulden. Hiervoor sluit hij een lening af van 3500 gulden bij Rijk van Woudenberg te Benschop, tegen een rente van 4,75%. Na ruim 121 jaar staat er dan geen Kars meer achter de tap, maar een Helsloot.
Dirk verdiende behalve als caféhouder ook de kost als koopman in kippeneieren rondom de Uitweg. Hij haalde de eieren op met een melkkar / trekkar en voor verder weg gebruikte hij een transportfiets met voorop een mand met stro. Thuis werden de eieren vervolgens schoongemaakt en in een kist gelegd. Eén keer per week werden de eieren opgehaald door een handelaar. Ook zijn echtgenote Geertruida van Elteren werkte mee aan het schoonmaken van de eieren. Ze was een actieve vrouw, die door haar kleinkinderen beslist geen “oma” genoemd mocht worden; ze noemden haar daarom maar “opoe” .Vanaf 1955 tot 1965 werd het ophalen van de eieren voortgezet door zijn zoon Jacobus. Die had echter geen melkkar of fiets, maar met echte “DKW” (Dampf-Kraft-Wagen) auto.
Het koffiehuis was onder Dirk Helsloot ingericht met een kleine knusse bar, een biljart, kaarttafel en een potkachel. Vanuit het café was er een trap naar boven waar twee bedsteden waren voor eventuele overnachting van kooplui. Achter het café was de woonkamer met twee bedsteden. Deze ruimte was van het café gescheiden door middel van schuifdeuren en werd alleen gebruikt bij visite of bij een verkoop van kersen, appels, peren en grasland. De schuifdeuren werden dan geopend en de ruimte werd bij het café getrokken. Er werden dan extra banken geplaatst en een tafel voor de notaris en zijn klerk. De ruimte zat dan stampvol met gemiddeld tien kopers, maar wel vijf keer zoveel nieuwsgierigen voor wie het een avondje uit was. Achter de woonkamer was een grote eetkeuken met een kleine kelder waar de drank werd gekoeld. In de eetkeuken was ook een trap naar de grote zolder met een logeerbed en een ruimte voor het drogen van de appels en ander fruit. Het toilet was buiten met wc-papier van repen krant.
De uitspanning naast de woning was voorzien van een paardenstal een hooiruif. De kooplui en venters kwamen tussen de middag vaak een boterham eten in het café. Hun paard kon dan eten en rusten in de stal. Deze schuur bestaat nog steeds, is inmiddels voorzien van de naam “Uitspanning”, en is te vinden tussen Lopikerweg Oost 107 en 108.
In het koffiehuis werden ook bruiloften gevierd. Opoe kreeg dan hulp van mejuffrouw Randwijk die aan het Korte Zandpad woonde. Het koffiehuis was alleen ’s middags open en op zaterdagavond. ’s Avonds zat het dan vol met jongelui die wel een pilsje lustten, maar Dirk Helsloot gaf er nooit meer dan twee. Dan vond hij dat je genoeg had gehad en dat je maar naar huis moest gaan.Zijn kleinzoon Hermanus leerde van hem biljarten, maar als hij het niet goed deed, dan werd zijn opa kwaad en riep hij “Je leert het nooit”.
De keuken werd vaak bezocht door vaste klanten. Doordeweeks kwamen rond half 12 Huig de With en Wijnand Verhoef voor een borreltje. Opoe moest dan natuurlijk wel het glaasje tot de rand vullen! ‘s Middags rond half vijf kwam vaak Willem Schmieman voor een cognacje en een praatje. Over hem bestaat een leuke anekdote. Willem bespeelde zondags het kerkorgel van Jaarsveld. Tijdens de dienst was er normaal geen tussenzang, maar toen een vreemde dominee tijdens een dienst daarom verzocht was Willem niet meer aanwezig. Het was mooi weer en Willem had de verleiding niet kunnen weerstaan om even naar de Lekdijk te lopen. Later was hij keurig op tijd voor het slotzang! Eén à twee keer per week kwam dokter van Doorn langs in het koffiehuis om te vragen of iemand hem nodig had. Veel mensen rondom de Uitweg hadden geen telefoon en gaven het daarom aan opoe door als er een dokter langs moest komen. Dokter van Doorn had liever geen patiënten, want dan kon hij twee borreltjes nemen en weer naar huis gaan.

Naamgeving
De naam “Koffiehuis De Zwaan” dateert waarschijnlijk van na 1932. Bij de overdracht van het koffiehuis van Teunis Kars aan Dirk Helsloot, maar ook bij alle overdrachten daarvoor, wordt geen enkele naam genoemd. Op een foto van rond december 1963 prijkt de naam op de gevel en kan geconcludeerd worden dat deze naam bedacht moet zijn door Dirk Helsloot.

Het einde van het koffiehuis
Dirk Helsloot overlijdt op 14 augustus 1965 op 79-jarige leeftijd. Zo’n kleine zeven maanden later dient zijn zoon Jacobus bij de gemeente Lopik een bouwaanvraag in voor de verbouw van het woonhuis-café. Het is een ingrijpende verbouwing. Het voorhuis waarin het koffiehuis is gevestigd wordt volledig vernieuwd. Het koffiehuis verdwijnt, daarvoor in plaats komt een hal met toilet en een eet- en woonkamer. De woonkamer in het achterhuis wordt keuken en de keuken wordt een tweede eet- en woonkamer. Op de eerste verdieping worden, naast de slaapkamer op de begane grond, nog eens drie slaapkamers gemaakt. De verbouwing verandert voor altijd het aanzicht van de woning en betekent het einde van het koffiehuis.
Het nieuwe voorhuis wordt van 1966 tot 1980 bewoond door Hermanus Helsloot en Kryntje Janna Geertje de Groot en het achterhuis door opoe tot haar overlijden in 1976. Ze is dan 86 jaar oud."
[bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard: rhcrijnstreek.nl/bronnen/lokale-historie/plaatsen/lopik/lopik?start=1]

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dirk Helsloot?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Dirk Helsloot

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Dirk Helsloot


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Dirk Helsloot



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Akte 63
  2. familysearch
  3. Genlias

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 12 décembre 1885 était d'environ 1,2 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 86%. Source: KNMI
  • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • En l'an 1885: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 26 mars » début de la rébellion du Nord-Ouest dans l'actuelle Saskatchewan.
    • 30 mars » en Afghanistan, les Russes, inquiets de l'influence britannique, occupent la région.
    • 18 septembre » annexion de la Roumélie orientale par la Bulgarie.
    • 19 novembre » victoire bulgare à la bataille de Slivnitsa pendant la guerre serbo-bulgare.
    • 17 décembre » la reine de Madagascar Ranavalona III signe un traité d'alliance avec la France.
    • 28 décembre » fondation à Bombay du Congrès national indien.
  • La température au 24 avril 1913 était entre 2,6 et 19,0 °C et était d'une moyenne de 11,1 °C. Il y avait 11,8 heures de soleil (82%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1913: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,1 millions d'habitants.
    • 18 janvier » victoire de Pávlos Koundouriótis à la bataille de Lemnos, pendant la première guerre balkanique.
    • 12 mars » Canberra Day en Australie.
    • 18 mars » le roi Georges I de Grèce est assassiné à Salonique. C'est son fils aîné Constantin, duc de Sparte et mari de Sophie de Prusse, qui lui succède.
    • 11 juin » |droit de vote accordé aux femmes en Norvège.
    • 1 décembre » la Crète est rattachée à la Grèce.
    • 23 décembre » création de la Réserve fédérale des États-Unis (The Federal Reserve).
  • La température au 14 août 1965 était entre 11,7 et 24,7 °C et était d'une moyenne de 18,3 °C. Il y avait 12,8 heures de soleil (87%). Il faisait presque sans nuages. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du est. Source: KNMI
  • Du 24 juillet 1963 au 14 avril 1965 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Marijnen avec comme premier ministre Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
  • Du 14 avril 1965 au 22 novembre 1966 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cals avec comme premier ministre Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • En l'an 1965: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 12,2 millions d'habitants.
    • 1 janvier » création du Parti démocratique populaire d'Afghanistan.
    • 7 mars » début des marches pour les droits civiques de Selma à Montgomery. C'est le «Bloody Sunday». La répression du gouverneur de l’Alabama, George Wallace, contraint Johnson à placer sa garde nationale sous contrôle fédéral.
    • 23 mars » une manifestation estudiantine dans les grandes villes du Maroc est violemment réprimée par les forces de l'ordre et de l'armée.
    • 26 juillet » les Maldives accèdent à l'indépendance.
    • 11 novembre » Ian Smith, Premier ministre de la Rhodésie du Sud, proclame l'indépendance de la colonie, déclarée nulle par la Grande-Bretagne.
    • 28 novembre » création du Parti communiste du Québec


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Helsloot

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Helsloot.
  • Afficher des informations sur Helsloot sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Helsloot.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Arbre généalogique Beltzer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I11757.php : consultée 10 mai 2024), "Dirk Helsloot (1885-1965)".