Arbre généalogique Bas » Guy van Lusignan (1150-1194)

Données personnelles Guy van Lusignan 

  • Il est né en l'an 1150.
  • (Geschiedenis) .Source 1
    Guy de Lusignan of Guido van Lusignan (ca. 1150 – Nicosia, 18 juli 1194) was een ridder uit Poitou, Aquitanië, Frankrijk. Hij was een zoon van graaf van Poitou, Hugo VIII van Lusignan en Bourgogne van Racon-Taillibourg. Poitou ligt in Aquitanië en was in die tijd in handen van de Engelse koningen. Hij werd door koningin Eleanora van Engeland verbannen, samen met zijn broers Godfried en Amalrik, omdat hij in 1168 Patrick van Salisbury, de eerste graaf van Salisbury, had (laten) vermoord(en).

    Tussen 1174 en 1180 moet hij naar het "Heilige Land" getrokken zijn. Daar werd hij, door middel van zijn huwelijk met Sibylla van Jeruzalem, Koning van Jeruzalem en leidde door de Slag van Hattin de neergang en val van het koninkrijk Jeruzalem in.
    Inhoud
    Begin

    Hij werd aanvoerder van het leger van Jeruzalem omdat koning Boudewijn IV van Jeruzalem te ziek was. Deze laatste leed aan lepra en was slechts beperkt in staat zijn rol als legeraanvoerder op te nemen. Het leger werd eigenlijk geleid door Guy's oudere broer, Amalrik de Lusignan, maar Guy had betere leidinggevende capaciteiten en een strategisch inzicht.

    Door toedoen van Amalrik huwde Guy snel met Sibylla van Jeruzalem, de zuster van Boudewijn IV, wat hem een nog betere machtspositie gaf. Als spilfiguur qua ambitie was Sibylla eigenlijk geen goede partij om te trouwen. Zij was wel erfgename van de troon, maar ze had al een erfzoon. Deze zoon, Boudewijn V van Jeruzalem, was haar kind uit haar eerste huwelijk met Willem van Monferrato en zou slechts één jaar (1185-86) over Jeruzalem regeren. Hij was slechts 8 jaar toen hij koning werd. En met die reden kon ze een nieuwe man geen troonopvolgers schenken. Ze zijn echter rond 1180 wel getrouwd en kregen twee dochters Alice en Maria maar die kregen geen recht meer op de troon.

    Guy werd echter tot co-regent benoemd toen Boudewijn IV te zwak begon te worden om zelfstandig te regeren. Ondertussen nam de dreiging van Saladins leger toe. Guy organiseerde een leger en ging op pad. Hij schaduwde het leger van Saladin en kon deze op die manier verslaan en verdrijven. Deze werkwijze stond veel ridders echter niet aan. Zij verkozen een open veldslag boven de schaduwtactiek van Guy. Op die manier beschuldigden de vijanden van Guy de Lusignan hem van lafheid. De koning moest ingrijpen. En een beter geworden Boudewijn IV deed dat. Hij zette Guy af als regent, en benoemde Raymond III van Tripoli als regent. Tezelfdertijd benoemde hij zijn neef, Boudewijn V (Sibylla's zoon), tot zijn opvolger. Niet veel later is Boudewijn IV overleden aan zijn ziekte. Anderhalf jaar daarna overleed ook Boudewijn V op 8-jarige leeftijd, waarna een opvolgtwist ontstond, met in het ene kamp Raymond III van Tripoli en in het andere Guy de Lusignan.
    Koning van Jeruzalem

    Door een paleiscoup werd Guy de Lusignan tot koning van Jeruzalem (als mede-regent) gekroond. Dit was tegen de zin van Raimond III die gehoopt had zelf koning te worden, en deze scheidde zich af. Toen kort daarop Reynauld van Chatillon het aandurfde een karavaan moslims aan te vallen, eiste Saladin compensatie van Jeruzalem. Op dat moment hadden de twee koninkrijken een breekbaar vredesverdrag. Toch weigerde Reynauld een compensatie te betalen, zelfs op aandringen van regent Guy.
    Saladin laat Guy de Lusignan zijn verdediging voeren.
    Sybilla van Jerusalem trouwt met Guy de Lusignan

    Saladin had zijn oog laten vallen op de Gazastrook die toen onder gezag stond van Geraard van Ruddervoorde en Reynauld. De partijen kwamen niet tot een akkoord. Zo kwam het dat Saladin ten strijde trok. Hij had nu immers een reden om Jeruzalem aan te vallen. Raimond III wilde wraak nemen op Guy en verleende tot overmaat van ramp, Saladins leger vrije doorgang door Tripoli. Toch kon men de twee kemphanen verzoenen. Te laat echter, want Saladin was al op weg. De krachtmeting leidde tot de veldslag bij de Horens van Hattin, waar Guy zijn grootste fout beging: een gigantisch leger van 20.000 man door een dorre vlakte geleid, werd in de pan gehakt door Saladins troepen. Guy, zijn broer Geofrey en Reynauld werden gevangengenomen, Reynauld werd persoonlijk in het hart doorboord door Saladin.

    Na deze slag viel Jeruzalem ook snel. De bevolking koos voor strijd en wees, achter de rug van koningin Sibylla om, Balian d'Ibelin en Reginald van Sidon aan als leiders. Onder leiding van deze twee wisten de christenen nog enkele dagen stand te houden, ondanks het feit dat in Jeruzalem geen ridders meer aanwezig waren. Op 2 oktober 1187 viel de stad na 88 jaar weer in moslimhanden. Daarna kwam tussen 1187 en 1192 steeds meer grondgebied van het koninkrijk opnieuw in handen van de moslims.

    Sibylla schreef wanhopig een brief aan Saladin om haar man Guy vrij te laten. Dit gebeurde ook na enkele maanden en de twee trokken naar Tirus, de enige stad die nog in christenhanden was dankzij Koenraad, de jongere broer van Willem van Monferrato, die getrouwd was geweest met Sibylla.

    Sibylla en haar dochters overleden rond 1190 in korte tijd in een tentenkamp aan verspreide ziekten. Guy bleef vasthouden aan de titel koning van Jeruzalem. Maar de grote groep baronnen en edelen besliste dat Isabelle van Jeruzalem, de zuster van Sibylla, de rechtmatige troonopvolgster was.
    Koning van Cyprus

    Tijdens de 3e kruistocht veroverden de kruisvaarders onder leiding van Richard Leeuwenhart, die onderweg was naar het Heilige Land, het eiland Cyprus, dat tevoren tot het Byzantijnse Rijk behoorde. Enige tijd werd het eiland bezet door de tempeliers die, nadat Guy de Lusignan werd aangewezen als heer van Cyprus, het eiland weer verlieten. De Lusignan kreeg deze titel omdat hij zeer gewaardeerd werd door Leeuwenhart, die het hem als compensatie voor het verlies van het koningschap van Jeruzalem schonk. Cyprus werd in het begin echter niet gezien als een koninkrijk en hij werd benoemd tot heer. Hij heeft twee jaar op Cyprus geleefd en overleed in 1194. Hij werd in de tempelierskerk in Nicosia begraven.
    Guy in Fictie

    Ronald Welch schrijft over hem in Knight Crusader, en in Zofia Kossaks The Leper king speelt hij ook een bijrol.

    Marton Csokas speelt Guy in de film Kingdom of Heaven uit 2005 van Ridley Scott. In de Egyptische film Al Nassar Salah ad Din uit 1963 wordt hij neergezet als een wat oudere vredige man.
  • Il est décédé en l'an 1194 dans Nicosia, il avait 44 ans.
  • Un enfant de Hugo VIII van Lusignan
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 8 février 2013.

Famille de Guy van Lusignan

Il est marié avec Sybilla van Jeruzalem.

Ils se sont mariés en l'an 1180, il avait 30 ans.Source 1


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Guy van Lusignan?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Guy van Lusignan

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Guy van Lusignan


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Lusignan

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille Van Lusignan


    La publication Arbre généalogique Bas a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Andre Bas, "Arbre généalogique Bas", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bas/I9982.php : consultée 28 mai 2024), "Guy van Lusignan (1150-1194)".