Arbre généalogique Barendrecht » Jacob van Bergeijk (1824-1873)

Données personnelles Jacob van Bergeijk 

Source 1

Famille de Jacob van Bergeijk

Il est marié avec Jannetje Fonkert.

Foto familie en achtergond verhaal , met dank aan Piershil.com

De beide Eerste steenen gelegd door Magcheltje en Adam van Bergeijk  25 juni 1864. Zo valt te lezen op de steen die is ingemetseld boven de voordeur van de boerderij aan de Voorstraat 20 te Piershil. Deze Magcheltje en Adam van Bergeijk waren kinderen van Jacob van Bergeijk (1824-1873)en Jannetje Fonkert (1836-1897).


Foto’s ‘Magcheltje en Adam’


piershil-voorstraat-beideeerstestenen


Op deze familiefoto, waarop Jacob en Jannetje te zien zijn met hun drie kinderen, staat Magcheltje helemaal links en Adam helemaal rechts.


piershil-jannetjeenjacobvanbergeijk


Jacob en Jannetje vestigden zich na hun huwelijk in 1858 in de Voorstraat te Piershil. Jacob, die aanvankelijk de kost verdiende als timmerman, kwam in 1864 in het bezit van de oude hoeve aan de Voorstraat 20. De oude hoeve werd meteen afgebroken en in juni 1864 werd er  gestart met de bouw van de nieuwe boerderij, die er nu nog steeds staat. Op dat adres werd ook een derde kind geboren, Neeltje Dirkje. In 1873 overleed Jacob van Bergeijk, op 49-jarige leeftijd. Het boerenbedrijf werd voortgezet door zijn weduwe Jannetje tot het de beurt was aan haar zoon Adam, in 1887. In 1891 kreeg hij op A98 (zoals het adres Voorstraat 20 destijds werd aangeduid) gezelschap van zijn echtgenote Maria Qualm. Het echtpaar kreeg twee zoons (Jacob en Hendrik) waarna Maria op 24-jarige leeftijd in het kraambed kwam te overlijden.


Foto ‘Boerenhuis’ – rond 1920


piershil-voorstraat-boerderij-jacobvanbergeijk


Adam hertrouwde in 1896 met Aartje Neeltje Maria Barendregt, uit dit huwelijk werden acht zoons en drie dochters (Jannetje, Jobje en Magcheltje) geboren. In 1910 werd het huis deels herbouwd, net als de schuur. Een steen in de gevel herinnert aan dat heuglijke feit, de eerste steen werd daarbij gelegd door Jacob van Bergeijk. Jacob van Bergeijk was hun zesde zoon (geboren na Klaas, Jan, Simon, Adam en Jacobus en voor Johannes en Martinus).


Foto ‘verbouwing’


De verbouwing is goed te zien aan de pannen


piershil-voorstraat-boerderij-huis piershil-voorstraat20-eerstesteen


Foto Aartje Neeltje Maria Barendregt


Op deze foto zit moeder Aartje Neeltje vooraan, de drie dochters van links naar rechts: Jobje, Magchelte en Jannetje).


piershil-vanbergeijk-moedermet3dochters


Foto’s ‘Het pand aan de Voorstraat’ – 1972


voorstraat24-1972 voorstraat-1972


Familiefoto’s


Familiefoto’s uit diverse tijdperken. De bovenste foto werd gemaakt nabij de haven van Piershil op 23 juni 1943, op de tachtigste verjaardag van Adam van Bergeijk. Staand van links naar rechts: Simon van Bergeijk, Lena Kranenburg met echtgenoot Jan van Bergeijk, Klaas de Ronde met echtgenote Jobje van Bergeijk, Jannetje van Bergeijk met echtgenoot Johannes Kortleve, Suze Geertruida van Dijke met echtgenoot Martinus van Bergeijk, Baaltje Cornelia Tol met echtgenoot Johannes van Bergeijk, Marinus Cornelis van Dijke (echtgenoot van  Magcheltje van Bergeijk), Alida Wilhelmina Dalebout met echtgenoot Jacobus van Bergeijk en Johanna Aria Noordermeer met echtgenoot Jacob van Bergeijk. Zittend van links naar rechts: Lena Aplonia van Bergeijk-Labrijn, Janna Jacoba van Bergeijk-Sterrenberg met echtgenoot Klaas van Bergeijk, Aartje Neeltje Maria Barendregt met echtgenoot Adam van Bergeijk (die op deze dag dus 80 jaar werd), Hendrik van Bergeijk met echtgenote Elisabeth Hartensveld en Magcheltje van Dijke-van Bergeijk. De acht kleinkinderen van Adam vooraan zijn van links naar rechts: Jacoba (later Co de Ronde, dochter van Jobje), Aartje (later Ada Bakker, dochter van Johannes), Elizabeth Pieternella (Liesbeth, dochter van Martinus), Elisabeth van Dijke (Elza, dochter van Macheltje), Adam (zoon van Jacobus), Jan (zoon van Jacobus) en Willem (zoon van Jan).


piershil-groepsfoto-vanbergeijk-01


Deze foto werd gemaakt tijdens het 25-jarige huwelijksfeest van Jannetje van Bergeijk en Johannes Kortleve in maart 1957 en de kleurenfoto onderaan is uit de tachtiger jaren.


piershil-groepsfoto-25jarighuwelijk-hkortleve-jannetjevb piershil-groepsfoto-vanbergeijk-02


Foto’s ‘poseren bij de boerderij’ 


Deze foto’s werden gemaakt nabij de boerderij, in de boomgaard, in het slop aan de achterzijde en bij de watering aan de achterzijde, die er nu nog loopt. Voor op de motoren zitten de zusters Jobs (links) en Jannetje (rechts). Deze zusters zijn ook te zien op de foto in de boomgaard.


piershil-voorstraat-tweezussen-02 piershil-voorstraat-tweezussen-01


Op deze foto, gemaakt bij de watering, zien we twee zusters en twee schoonzusters: Jobs, Alida (de vouw van Jacobus), Leny (de vrouw van Simon) en Magcheltje.


piershil-voorstraat-watering


Het echtpaar bleef tot hun dood in de boerderij, Adam overleed in 1947 en Aartje in 1951. Het boerenbedrijf in de Voorstraat van Piershil werd voortgezet door de broers Jacobus (Koos) en Martinus (Tinus) van Bergeijk. Koos, die in 1934 was getrouwd met Alida Wilhelmina Dalebout, woonde vanaf 1938 op het adres Voorstraat 6 te Piershil. In 1953 vertrokken zij met hun drie kinderen (Ad, Jan en Ina) naar de hoeve van halfbroer Hendrik (die op zijn beurt naar de Voorstraat 6 vertrok). In 1961 kochten ze de boerderij, genaamd Clein Piershil Hoeve (Oudendijk, Piershil), ook daadwerkelijk van Henk. De laatste ‘Van Bergeijk’ die de boerderij aan de Voorstraat 20 verliet was Suze Geertruida van Dijke, die vanaf 1942 in het oostelijke gedeelte woonde. Zij was gehuwd met Martinus (Tinus) van Bergeijk, die in 1955 op 44-jarige leeftijd door een verkeersongeval om het leven kwam. In 1960 vertrok ze naar Maasdam en later naar Brielle en in 1978 werd de complete hoeve verkocht.


Foto ‘Bij de schuur’


piershil-voorstraat20-schuur


Foto Wina Bijl


Deze foto toont Wina Bijl, op de laatste dag dat zij diende bij Martinus en Suze van Bergeijk. Ze poseert met de familiehond Ronald op het kerkplein (de huizen op de achtergrond zijn allen gesloopt) aan de oostelijke zijde van de hoeve.


piershil-kerkplein-winabijl-ronald


Diverse families bewoonden daarna het huis (van der Burgh, Van Etten), Ad en Riet Verhorst waren de langste bewoners. De enorme schuur werd gebruikt voor de aardappelhandel van Ad en in de laatste jaren werd hier ook de rommelmarkt gehouden (dat gebeurde in juli 2009 voor het laatst). Ad en Riet verhuisden naar Nieuw-Beijerland en de boerderij werd gekocht om te worden omgebouwd tot een ‘herbergier’, een soort zorgboerderij.


Knipsel ‘Schuur uitgebrand’ – oktober 1977


piershil-knipsel-schuur-voorstraat-21okt1977-01 piershil-knipsel-schuur-voorstraat-21okt1977-02 piershil-luchtfoto-brand


Het boerenhuis op de Voorstraat 20 heeft de status van monument gekregen. De officiële omschrijving daarvan luidt als volgt:


Monument Boerenhuis Voorstraat 20 Piershil (nr. 32156)


Boerenhuis, waarvan het woongedeelte van een pannen wolfsdak is voorzien en een voorgevel die is uitgevoerd met ingezwenkte zijkanten onder een houten lijst met consoles die karakteristiek is in de Hoekse Waard. De voordeur is voorzien van een houten omlijsting en een hoofdgestel op voluutconsoles, waarboven een steen met het jaartal 1864. Achter de woning bevindt zich een aangebouwde hoge stal onder een pannen zadeldak. Op de verdieping vierruitschuiframen. Op de begane grond zijn de originele zesruitschuiframen bij verbouwingen reeds verloren gegaan.


Foto’s Voorstraat 20 – 13 augustus 2009


piershil-voorstraat20-13aug2009-01 piershil-voorstraat20-13aug2009-02 piershil-voorstraat20-13aug2009-03 piershil-voorstraat20-13aug2009-04 piershil-voorstraat20-13aug2009-05 piershil-voorstraat20-13aug2009-06


Knipsel ‘Vervallen schuur wordt zorgherberg’ – AD Hoeksche Waard 20 oktober 2016


piershil-voorstraat20-oktober2016Dankzij herbestemming schittert het boerenhuis aan de Voorstraat 20 in Piershil als nooit tevoren. De aangebouwde hoge stal vormt sinds 2014 het thuis van gasten van de zorginstelling ‘De Herbergier’. Sloop en herbouw zou gemakkelijker zijn geweest, net zoals timmerman Jacob van Bergeijk deed na aankoop in 1864. De monumentale status zorgde in het heden voor een ander plan van aanpak. Zorgondernemer Gerard Vonk omschrijft het werk van de architect als een kunststukje. ,,Een vervallen oude boerenschuur is zo omgevormd dat hier 16 mensen kunnen wonen. En toch proef je overal dat die boerderij er nog is.” De opzet van de kamers en het gastenverblijf is ruim, ze hebben een opvallende overeenkomst. ,,De originele balkenstructuur loopt dwars door iedere kamer. Door dit concept stralen we het gevoel van een landelijke omgeving uit.” Ooit werden hier dorsmachines machinaal aangedreven en aardappelen gesorteerd. Jaarlijks werd op het erf en in de schuren de rommelmarkt georganiseerd. ,,Door de centrale ligging hebben alle Piershillenaars herinneringen aan dit pand, iedereen heeft wel een persoonlijk verhaal.” De familienaam Van Bergeijk is onlosmakelijk verbonden met het pand. De twee fundatiestenen van de bouw en de verbouwing houden die herinnering levend. Diverse generaties woonden en werkten hier, bijna een eeuw lang. De lokale verzetsheld Klaas ligt enkele meters verder begraven, net als Suze, de laatste Van Bergeijk die hier tot 1960 woonde. ,,De nabijheid van de kerk met het oude kerkhof levert vooral rust op. Het luiden van de klok went, de gasten vinden het al snel een prettig geluid.” Gerard woont met echtgenote Digna in het statige boerenhuis op de kop. De ingezwenkte zijkanten sieren de voorgevel, de voordeur is voorzien van een houten omlijsting en een voetstuk. ,,Binnen is het helemaal nieuw, alleen een authentieke kastenwand is nog aanwezig. In het huidige washok bevindt zich ook nog glas-in-lood.”; De zware tegels van het nog originele karrenspoor op het erf zijn bewaard gebleven, het wagenhuis is gesloopt en vervangen door een ruim terras met uitzicht op de Heemtuin. ,,Het mooiste aan het hele pand vind ik het zijaanzicht. De entree met de grote deuren, het stalraam daarboven versterkt de illusie van een boerenschuur.” In de hoogtijdagen woonden diverse families tegelijk in het pand. Voor, links en achter. ,,Het zou mooi zijn als ik maar even in het verleden zou kunnen meekijken. Het moet een levendige gemeenschap zijn geweest. Net zoals nu eigenlijk.”


Knipsel ‘Vervallen schuur wordt zorgherberg’ – AD Hoeksche Waard 20 oktober 2016


Klik op de afbeelding voor een vergroting


ovt-aflevering-039-voorstraat20-piershil-20okt2016-1600


 

Ils se sont mariés le 16 septembre 1858 à Oud-Beijerland, Nederland, il avait 34 ans.


Enfant(s):

  1. Adam van Bergeijk  1863-1947 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacob van Bergeijk?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jacob van Bergeijk

Jacob van Bergeijk
1824-1873

1858

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. The Higginbothams & extended family, George Higginbotham, Van Bergeijk, 9 septembre 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: The Higginbothams & extended family
    Stamboom: Higginbotham

Événements historiques

  • La température le 20 août 1824 était d'environ 21,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1824: Source: Wikipedia
    • 5 mars » William Pitt Amherst déclare la première guerre anglo-birmane.
    • 6 mars » en France, vote d'une loi qui porte à sept ans la durée de la législature.
    • 11 mars » création du Bureau des affaires indiennes aux États-Unis.
    • 11 mai » les britanniques occupent Rangoon, capitale de la Birmanie.
    • 6 août » Simón Bolívar bat les Espagnols à la bataille de Junin (Pérou).
    • 2 décembre » Charles X décide lamise à la retraite, le jour du 19 anniversaire d’Austerlitz, des officiers généraux ayant le maximum d’ancienneté dans leur grade, presque tous d’anciens soldats de l’Empire. Cette maladresse soulève des remous dans les milieux militaires.
  • La température le 16 septembre 1858 était d'environ 15,5 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 71%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • Du 18 mars 1858 au 23 février 1860 il y avait en Hollande le gouvernement Rochussen - Van Bosse avec comme premiers ministres J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) et Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • En l'an 1858: Source: Wikipedia


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Bergeijk


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hendrie Barendrecht, "Arbre généalogique Barendrecht", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-barendrecht/I1964.php : consultée 3 juin 2024), "Jacob van Bergeijk (1824-1873)".