Riek Brinkatte en voorgeslacht » Hendrikus "Hendrieks" Overbeek (1846-1926)

Données personnelles Hendrikus "Hendrieks" Overbeek 


Famille de Hendrikus "Hendrieks" Overbeek

Il est marié avec Wilhelmina Busscher.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 23 avril 1869 à Lonneker, Overijssel, Nederland.Source 7

Ils se sont mariés le 13 mai 1869 à Lonneker, Overijssel, Nederland, il avait 22 ans.Source 8

Het voorgenomen huwelijk van Hendrikus Overbeek en Wilhelmina Busscher werd afgekondigd op zondagen 25 april en 2 mei 1869.
De vader van de bruidegom was aanwezig en gaf zijn toestemming; De verdere ouders waren overleden. De minderjarige bruid had tot voogd Frederik Busscher, oud 32 jaar en toeziend voogd Hendrik Schouwink, oud 69 jaar, die hun toestemming gaven tot het huwelijk.
Getuigen bij het huwelijk waren Jan Hendrik Overbeek, oud 35 jaar, Gradus Overbeek, oud 31 jaar, Gerrit Jan Bornebroek, oud 68 jaar en Bernardus Busscher, oud 26 jaar, allen landbouwers wonende in de gemeente Lonneker.De eerste en de tweede getuige broers van de bruidegom, de vierde getuige broer van de bruid en de derde getuige onverwant.
De toeziend voogd verklaarde geen schrijven geleerd te hebben.
Bij de ondertekening valt op dat de bruid tekent als Busscher en haar broers als Busschers.
Het huwelijk werd voltrokken door Adolf Wilhelm Storm van 's Gravesande, burgemeester, ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Lonneker.
Het bruidspaar had een certificaat van onvermogen, afgegeven op 13 april 1869, en daarom werden de geboorte en overlijdensextracten op ongezegeld papier (zo te zien een blocnote vel) afgegeven op 13 april 1869.

Het certificaat van onvermogen luidde:
De Burgemeester van Lonneker
verklaart op getuigenis van Gerrit Jan Bornebroek, van beroep landbouwer en van Jan Hendrik Overbeek, van beroep landbouwer beide meerderjarige, ter goeder naam en faam staande, ingezetenen dezer gemeente,dat Hendrikus Overbeek en Wilhelmina Busschers beide landbouwers, wonende te Lonneker buiten staat zijn tot betaling der kosten, welke vereischt worden tot het verkrijgen der stukken benodigd tot het aangaan van hun huwelijk.
Waarvan deze verklaring is afgegeven en geteekend door ons en de getuigen.
Lonneker, den 13 April 1869
Volgt ondertekening door de burgemeester Storm van 'sGravesande en de getuigen Overbeek en Bornebroek. De handtekening van J.H. Overbeek is identiek aan die van de trouwgetuige J.H. Overbeek, zodat mag worden aangenomen dat het hier de broer van de bruidegom betreft. Hetzelfde geldt voor de handtekening van G.J.Bornebroek; die is gelijk aan die van de derde trouwgetuige, waarschijnlijk een noaber van Wilhelmina.

Enfant(s):

  1. Bernardus Overbeek  1869-1937 
  2. Gerrit Overbeek  1872-1950 
  3. Hermina Overbeek  1876-1958 


Notes par Hendrikus "Hendrieks" Overbeek

Adres erve Genseler in Woolde.
Hoewel het erve Genseler altijd op dezelfde plaats heeft gestaan is het adres talloze keren gewijzigd.
Toen Hendrikus hier kwam wonen met zijn vrouw Willemina Busscher en zijn vader Bernardus was het adres op het gezinsblad in het bevolkingsregister 347nk. Dit is op een onbekende datum (in ieder geval na de geboorte van hun oudste zoon Bernardus, 18 augustus 1869) gewijzigd in nr. 104. Van 30 juli 1869 tot 1 november 1869 woonde hier ook Georg Bolk, kantoorbediende, geboren 23 januari 1843 te Weerselo. Er is nog een ander gezinsblad van na 1 juli 1879 waar het adres 347aCk is. Op dit blad is ook Hendrieks’ tante Aaltje Verbeek vermeld. Op een derde gezinsblad, opgemaakt voor 18 december 1883 is het adres W104 op een onbekende datum (na 15 mei 1886) gewijzigd in 176 of 186. Bij het overlijden van Hendrieks tante Aaltje Verbeek (13 maart 1884) en zijn vrouw (15 mei 1886) was het adres Woolde 104. Op de gezinskaart beginnende op 1 januari 1900 was het adres Breemarschweg 69, op een onbekende datum gewijzigd in Leferinksweg 12, later (na W.O.II ) Loofrietweg 12.

In het 1e Inschrijvingsformulier voor de Nationale Militie Staat Overbeek, Hendrikus, volgnummer 47, nummer op het inschrijvings register 55, lot nummer 73.
In het Inschrijvingsregister: Volgnummer 55, Overbeek Hendrikus, geboorteplaats Lonneker, militiedistrict Enschede, provincie Overijssel, geboortedag 20 November 1846, woonplaats Lonneker, Overijssel, vader Bernardus, moeder Verbeek Hermina, woonplaats ouders Lonneker, beroep landbouwer, door wie aangegeven: door hem zelven, lotnummer 73.
Op het 3e formulier: Lotingsnummer 73; naam Overbeek Hendrikus; geboorteplaats Lonneker, Overijssel; geboortedag 20 November 1864; vader Bernardus, moeder Verbeek Hermina, woonplaats vader Lonneker; beroep loteling landbouwer; signalement: lengte 1 el 685 strepen, aangezigt ovaal, voorhoofd breed, oogen blaauw, neus breed, mond gewoon, kin rond, haar blond, wenkbraauwen id., merkbare teekenen moedervlek rechte oog; uitspraak van den militieraad 26 Maart 1866: tot de dienst aangewezen.

NATIONALE MILITIE.
PROVINCIE OVERIJSSEL.
De Commissaris des Konings in de provincie Overijssel, verklaart, dat Hendrikus Overbeek, geboren te Lonneker den 20 November 1846, wonende te Lonneker, van beroep landbouwer, zoon van Bernardus en van Hermina Verbeek, wonende te Lonneker, de laatste overleden te Lonneker den 1 Septbr. 1866, in het inschrijvingsregister van de gemeente Lonneker van het jaar 1865 voor de ligting van het jaar 1866 is ingeschreven, dat hem vervolgens bij de loting is ten deel gevallen no. 73, dat, buiten oproeping gebleven zijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ZWOLLE, den 8 April 1869.
De Commissaris des Konings in de provincie Overijssel,
(was getekend) Nahuijs
Geen signalement.

Op 21 januari 1869 kocht Hendrieks van Egbertus Lambertus Uink het plaatsje "Het Genseler" in Woolde:
Koopakte voor Hendrikus Overbeek in Groot Driene onder Lonneker van een huis en erf, bouwland en heide gelegen te Woolde, gemeente Hengelo.
d.d. 21 Januarij 1869.
Notaris van den Bosch te Tubbergen
Heden den een en twintigsten Januarij achttien honderd negen en zestig verscheen voor mij Gerhardus van den Bosch, notaris, standplaats hebbende te Tubbergen, arrondissement Almelo
Egbertus Lambertus Uink, landbouwer wonende te Woolde, gemeente Hengelo mij notaris bekend die verklaarde te hebben verkocht aan Hendrikus Overbeek, wever, wonende te Groot Drienen, gemeente Lonneker hierbij tegenwoordig en in koop aannemende
De goederen gelegen te Woolde, gemeente Hengelo bij het kadaster bekend als volgt:
Sectie D, nummer:
1764, heide, groot drie en twintig roeden
2131, huis en erf, groot drie roeden dertig ellen
2132, bouwland, groot achttien roeden negentig ellen
1762, bouwland, groot acht en twintig roeden veertig ellen
1763, heide, groot negen en twintig roeden twintig ellen, waarvan partijen verklaren titels van aankomst noch eenige overschrijving te bezitten of te kennen.
Voor den koopprijs van zevenhonderd vijftig gulden.
Partijen verklaren te zijn overeengekomen zoo als volgt:
De kooper zal het gekochte in gebruik aanvaarden den tienden Mei aanstaande.
Hij zal de grondbelasting moeten betalen van af den eersten dezer maand.
Ter zake van over- of ondermaat zal geene vordering tot vermeerdering of vermindering van koopprijs bestaan.
De verkooper zal tot geene andere vrijwaring dan die van uitwinning gehouden zijn.
De kooper zal een afschrift dezer akte in de daartoe bestemde openbare registers kunnen doen overschrijven, welke overschrijving de levering zal te weeg brengen.
De koopprijs zal moeten worden betaald ten kantore van den notaris te Tubbergen gevestigd voor of op den eersten November dezes jaars.
Overigens zijn de goederen in dier voege als ze zich bevinden met alle voor- en nadeelige erfdienstbaarheden, regten en geregtigheden, lusten en lasten als daartoe behooren.
Ook verschenen Bernardus Overbeek, landbouwer te Groot Drienen, gemeente Lonneker, Frederik Busgers, landbouwer te Twikkelo, gemeente Lonneker en Hendrikus Meuwes, weversbaas te Hengelo, evenals de kooper mij notaris bekend, die verklaarden zich hoofdelijk met den kooper en als hoofdelijke medeschuldenaren te verbinden, ten behoeve van den verkooper, tot de rigtige betaling van den boven uitgedrukten koopprijs op tijd en plaats als de kooper daartoe verpligt en gehouden is.
Waarvan akte.
Gedaan en verleden te Hengelo op dag, maand en jaar voormeld in tegenwoordigheid van Carel Ensink, logementhouder en Jan Willem ter Braak, barbier, beide wonende te Hengelo mij notaris bekend, als getuigen.
En is deze minuut onmiddellijk na gedane voorlezing door de verschenen personen, de getuigen benevens mij notaris onderteekend. Geteekend E.B.Uink, H.Overbeek, B.Overbeek, F.Busger, H.Meeuwis, C.Ensink, J.W. ter Braak en G.van den Bosch.
Relaas der registratie:
Geregistreerd te Almelo den drie en twintigsten Januarij 1869, deel 54, folio 32, recto vak 1, een blad, geen renvooi. Ontvangen voor regt ƒ 30,40, voor 38 opcenten ƒ 11,55½ te zamen een en veertig gulden vijf en negentig en een halve cent.
De Ontvanger: geteekend van Rechteren.
Voor afschrift G.van den Bosch.

Dagregister deel 20 nummer 1325.
Overgeschreven ten kantore van hypoteken te Almelo den vijf en twintigsten februarij 1800 negenenzestig in deel 167 nummer T.2 folio 72. Ontvangen zes gulden drie en tachtig en een halve cent hiertegen berekend.
De Bewaarder
Menting
D.20 Nº. 1325 den 25 febr. 1869 D 167 Nº. f 72. Regt ƒ 3,80 35 opc. “ 1,44½ Zegel “ 0,69 Salaris “ 0,90 Totaal ƒ 6,83½

Bekenne op den koopprijs in deze ontvangen te hebben van den kooper H.Overbeek eene som van zeven honderd vijftig gulden. Pruisisch courant.
Tubbergen, den 4 Januarij 1870.
Voor den verkooper
G. van den Bosch
Notaris

De eerste twee borgen waren Hendrikus’ vader en a.s. zwager. Wie de derde borg was is niet bekend. In het bevolkingsregister van Hengelo komt geen Meuwes voor. Wel een Hendrik Meewis, geboren te Voorthuizen, gemeente Barneveld op 11 maart 1825. Deze wordt eerst genoemd als arbeider bij bontfabriek en later als koopman. Vermoedelijk is dit de derde borg.
In de akte staat dat Hendrieks en zijn vader in Groot Driene woonden. Of dat klopt is twijfelachtig, want ze woonden tot 27 juli 1869 in Boekelo volgens het bevolkingsregister van Lonneker. Onmogelijk is het echter niet, want het erve Overbeek, waar ze woonden in Boekelo is in 1840 door de eigenaar verkocht met de bepaling dat de gebouwen voor 1 februari 1842 gesloopt moesten zijn. Waar ze toen gebleven zijn is niet bekend. De oudste broer van Hendrieks woonde in 1869 wel in Driene. Mogelijk zijn ze daar bij in getrokken. In ieder geval is het adres in het bevolkingsregister niet gewijzigd. Hendrieks is nog wel in Boekelo geboren.

Bij akte nr. 233 dd. 3 januari 1870 verleden voor notaris Jacobus de Lorraine Hollink sloot Hendrikus Overbeek, Woolde, debiteur, een hypotheek groot ƒƒ ….. bij Gerrit Jan Hesselink, Oele, crediteur. Geregistreerd 5 januari 1870. Regt 10,35.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrikus "Hendrieks" Overbeek?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrikus "Hendrieks" Overbeek

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrikus Overbeek


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Hendrikus "Hendrieks" Overbeek



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Geboorteakte gemeente Lonneker. Akte nr. 202.
  2. Geboorteakte.
  3. Lidmatenboek Delden
  4. Bevolkingsregister Lonneker
  5. Overlijdensakte gemeente Hengelo. Akte nr. 95.
  6. Overlijdensakte.
  7. Akte huwelijksaangifte nr. 28.
  8. Huwelijksakte gemeente Lonneker. Akte nr. 29.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 20 novembre 1846 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1846: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 18 février » en Galicie polonaise, dans les régions soumises aux Autrichiens, les paysans s'arment et se soulèvent. La ville de Cracovie se libère pendant quatre jours, mais cède vite devant les troupes russes et autrichiennes. Le 6 novembre, elle sera annexée par l'Empire d'Autriche.
    • 21 février » soulèvement de Cracovie.
    • 13 mars » incident de Ballinglass au cours duquel des paysans irlandais ont été expulsés lors de la Grande Famine.
    • 11 mai » le président américain James K. Polk lance une déclaration de guerre à Mexico - laquelle y répond favorablement - ce qui conduit au commencement de la guerre américano-mexicaine.
    • 22 août » fondation de la Deuxième République fédérale mexicaine.
    • 17 novembre » Pagan Min devient roi de Birmanie.
  • La température le 13 mai 1869 était d'environ 14,2 °C. La pression du vent était de 9 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-est. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 44%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • En l'an 1869: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 6 février » la Grèce accepte d'évacuer la Crète sous la pression des grandes puissances européennes.
    • 4 mars » Ulysse Grant devient le 18 président des États-Unis.
    • 9 mars » les régions occidentales entre l'Ontario et les montagnes Rocheuses sont cédées au Canada par la Compagnie de la Baie d'Hudson.
    • 4 mai » début de la bataille de la baie de Hakodate.
    • 18 mai » fin de la guerre de Boshin, et dissolution de la République d'Ezo.
    • 27 juin » victoire impériale décisive, à la bataille de Hakodate, marquant ainsi la fin de la guerre de Boshin.
  • La température au 17 mai 1926 était entre 2,6 et 11,6 °C et était d'une moyenne de 7,6 °C. Il y avait 0.7 mm de précipitation. Il y avait 0.8 heures de soleil (5%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
  • Du 4 août 1925 au 8 mars 1926 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn I avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • Du 8 mars 1926 au 10 août 1929 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer I avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • En l'an 1926: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,4 millions d'habitants.
    • 3 janvier » en Grèce, Theódoros Pángalos s'autoproclame dictateur.
    • 18 février » cinq cités mayas sont découvertes au Yucatán (Mexique).
    • 16 mars » à Auburn, dans le Massachusetts, Robert Goddard lance sa première fusée à carburant liquide. Elle s'élève à 12,5mètres et son vol dure 2,5 secondes.
    • 4 mai » grève générale en Grande-Bretagne.
    • 8 septembre » l'Allemagne adhère à la Société des Nations (retrait le 21 octobre 1933).
    • 25 octobre » Incendie volontaire de la ville de Changsha en Chine.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1841 » Victor D'Hondt, juriste et mathématicien belge († 30 mai 1901).
  • 1842 » Cesare Parenzo(it), avocat et homme politique italien († 15 avril 1898).
  • 1844 » Gian Pietro Porro(it), explorateur italien († 9 avril 1886).
  • 1846 » Josep Tolosa, médecin et joueur d'échecs et écrivain espagnol († 28 avril 1916).
  • 1848 » Jean-Marie Boccardo, prêtre italien († 30 décembre 1913).
  • 1850 » José Mariano Astigueta(es), médecin et homme politique argentin, ministre de la Justice en 1890 († 18 septembre 1897).

Source: Wikipedia

  • 1919 » Valentin Landry, instituteur et journaliste acadien, fondateur du journal L'Évangéline (° 14 février 1844).
  • 1934 » Cass Gilbert, architecte américain (° 29 novembre 1859).
  • 1935 » Paul Dukas, compositeur français (° 1 octobre 1865).
  • 1944 » Félix Éboué, administrateur colonial et homme politique français (° 26 décembre 1884).
  • 1948 » Louis Verheyden, homme politique belge (° 30 juillet 1875).
  • 1960 » Jules Supervielle, homme de lettres français (° 16 janvier 1884).

Sur le nom de famille Overbeek

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Overbeek.
  • Afficher des informations sur Overbeek sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Overbeek.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J.A.J.de Klark, "Riek Brinkatte en voorgeslacht", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/riek-brinkatte-en-voorgeslacht/I8.php : consultée 21 juin 2024), "Hendrikus "Hendrieks" Overbeek (1846-1926)".