Descendance Martin Paulsen op't Witteveen (ca.1550 Epe e.o.) » Jan Dercksen Witteveen (1644-????)

Données personnelles Jan Dercksen Witteveen 


Famille de Jan Dercksen Witteveen

(1) Il est marié avec Gerrichjen Gerrits Oosterhof.

Ils se sont mariés le 24 mai 1663 à Epe.Source 2

Jan Dircksen van Westendorp j.m. met Gerritjen Gerrits j.d. van Zuuk.

Enfant(s):

  1. Derck Jansen Witteveen  1664-< 1727 


(2) Il est marié avec Liesbeth van Steenbergen.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 10 août 1680 à Vaassen.Source 3


Notes par Jan Dercksen Witteveen

Waar nu de vierbaansbrede Prins Willem Alexanderlaan loopt, bevond zich ongeveer een halve eeuw geleden nog het Griftdal, met de beek waaraan Apeldoorn is ontstaan. Aan deze beek lag ter plaatse van het huidige gebouw van Centraal Beheer eenwatermolencomplex. Niet zo maar een molen, maar in oorsprong een grafelijke en later hertogelijke molen.
Van deze oudste korenmolen in het dorp Apeldoorn werd voor het eerste melding gemaakt in het jaar 1335 in de rentmeestersrekening van de Veluwe. Het was toen een dwangmolen van graaf Reinald II van Gelre, die van 1326 tot 1343 over Gelre regeerde enin 1339 tot hertog werd verheven.
De ingezetenen van het dorp waren verplicht daar hun granen te laten malen. Er was sprake van een dubbele molen op deze plek aan de Grift, een oliemolen en een zaadmolen. In 1434 kreeg de pachter Johan Doys vergunning van de Apeldoornse mark om de beek (de Grift) beneden de korenmolen af te leiden en van dijken te voorzien. Hieruit kan worden afgeleid dat de Grift later niet meer de oorspronkelijke beekloop had, maar een door Doys omgelegde bedding. Hoe de loop van de Grift daar vóór die tijd was, valt niet meer met zekerheid te zeggen.
Een paar jaar later werd de molen overgedaan aan het Kartuizerconvent van Monnikhuizen in Arnhem. De historie van de Monnikhuizermolens gaat nog eeuwenlang verder. Na de reformatie vervielen de bezittingen van het klooster, dus ook de molens in Apeldoorn aan de Staten van Gelderland en kwamen ze onder toezicht van enige Veluwse gedeputeerden die speciaal belast waren met het beheer over de voormalige “geestelijke goederen in het kwartier van Veluwen”.
In het belastingregister van het ambt Apeldoorn, het verpondingskohier geheten, staat dat de watermolen was gesitueerd aan de Grift bij de Brink.
In 1648 werd de Geurtsmolen door gedeputeerden verkocht aan Diderick van Stepraedt, bewoner van het kasteeltje dat wij kennen als Het Oude Loo. Diderick was ambtsjonker van Apeldoorn.
Op 27 november 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteeltje met bijbehorende bezittingen, dus ook de molens. Vandaar dat de korenmolen later ook wel “Princemolen” werd genoemd. In 1854 kwam het gehele molencomplex in particuliere handen. Christiaan Geurts, waar de Christiaan Geurtsweg aan herinnert, geboren op 2 september 1818, bezat verschillende molens op deze plek. Ten tijde van Geurts dreef het Griftwater overdag de raderen van de koren- en oliemolen aan, terwijl de waterkracht gedurende de nacht werd benut voor het in beweging brengen van de hamers van een toen eveneens aanwezige papiermolen.
In 1935 was de papiermolen geheel verdwenen, in 1936 zijn de restanten van de koren- en oliemolen opgeruimd.
Later is de Grift geheel overkluist en herinnerde niets meer aan deze voor Apeldoorn zo historische plek.(bron: Gemeente Apeldoorn).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Dercksen Witteveen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Dercksen Witteveen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Dercksen Witteveen

Gerdichen Jans
± 1585-< 1623
Fytjen Jans
± 1620-????

Jan Dercksen Witteveen
1644-????

(1) 1663
(2) 

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Epe dopen trouwen lidmaten 1605-1729
    2. Epe trouwen NH 1638-1672
    3. Epe transcriptie trouwen 1605-1685

    Événements historiques

    • En l'an 1644: Source: Wikipedia
      • 25 avril » la rébellion de Li Zicheng pousse Chongzhen à se suicider, marquant, de la sorte, la fin de la dynastie Ming.
      • 27 mai » lors de la bataille de Shanhaiguan, les Mandchous vainquent les rebelles chinois, permettant l'établissement de la dynastie Qing.
      • 2 juillet » victoire décisive des Têtes-Rondes, à la bataille de Marston Moor, pendant la Première guerre civile anglaise.
      • 27 octobre » seconde bataille de Newbury pendant la première guerre civile anglaise.
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1663: Source: Wikipedia
      • 23 janvier » le Français Paul de Chomedey, sieur de Maisonneuve, est nommé gouverneur de Montréal, ville qu'il a fondée en 1642 sous le nom de Ville-Marie.
      • 24 février » Louis XIV dissout la Compagnie des Cent-Associés, qui a failli dans sa mission d’assurer la colonisation de la Nouvelle-France, et rattache la colonie à la Couronne.
      • 12 septembre » Daniel de Rémy de Courcelles devient gouverneur de la Nouvelle-France.

    Sur le nom de famille Witteveen


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Dik Krijgsman, "Descendance Martin Paulsen op't Witteveen (ca.1550 Epe e.o.)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-jan-dercksen-witteveen/I28970.php : consultée 11 juin 2024), "Jan Dercksen Witteveen (1644-????)".