Arbre généalogique Derikx, Derksen en Heijnen » Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen (1856-1926)

Données personnelles Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen 

  • Le surnom est Willem.
  • Il est né le 26 septembre 1856 dans Randwijk.Source 1
    Tijdstip: 3:30
  • Il a été baptisé.
    Geloof: RK
  • Profession: kleermaker, voorzitter van de kleermakersvakvereniging, sigarenwinkelier.
  • Résidant le 23 décembre 1926: 2e Oosterparkstraat 187 I, Amsterdam, NL.
    Woonde op 26-1-1878 in de St. Jacobsteeg in Amsterdam.
    Woonde in juni 1880 in de Armsteeg 8.
    Woonde in juni 1882 in de Rozenstraat 96.
    Woonde in oktober 1886 in de Leidsekruisstraat 21.
    Woonde in november 1887 in de Lange Leidsedwarsstraat 29.
    Woonde op 9-3-1891 in de Haarlemmerstraat 54.
    Woonde op 6-6-1894 op de Noordermarkt 8.
    Woonde op 10-3-1897 op de Egelantiersgracht 146.
    Woonde op 30-11-1897 (overlijden 1ste echtgenote) op de Keizersgracht 129.
    Woonde tussen 1897 en 1899 aan de Bloemgracht 80.
    Woonde in 1899 Nieuwe Leliestraat 39.
    Woonde of gewoond hebbend 1e Helmerstraat 152.
    Woonde of gewoond hebbend Jacob Catskade 1.
    Woonde of gewoond hebbend Oldebarneveldtstraat 8.
    Woonde of gewoond hebbend Marnixstraat 25.
    Woonde of gewoond hebbend Kinkerstraat 66.
    Woonde of gewoond hebbend Korte Leidsedwarsstraat 146.
    Woonde of gewoond hebbend Frans Halsstraat 73.
    Woonde of gewoond hebbend Kanaalstraat 139
    Woonde of gewoond hebbend 2e Prinsengracht 241.
    Woonde of gewoond hebbend Reestraat 8.
    Woonde of gewoond hebbend Mauvestraat 23.
    Woonde op 22-12-1926 (datum overlijden) 2e Oosterparkstraat 187 I, Amsterdam. Deze woning is vervangen door nieuwbouw.
  • Il est décédé le 22 décembre 1926 dans Amsterdam, il avait 70 ans.Source 2
    Tijdstip: 11:30
  • Il est enterré le 26 décembre 1926 dans Amsterdam.Source 3
    Begraven op de RK Kerkhof "Buitenveldert".
  • Un enfant de Antonius Theodorus Derksen et Theodora Broekman
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 20 mars 2022.

Famille de Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen

(1) Il est marié avec Hendrika Jacoba Mechelina Lammers.

Ils se sont mariés le 1 mai 1880 à Wageningen, il avait 23 ans.Source 4

Les témoins: Hendrikus Lammers, 53 jaar, smid, oom van de bruid, Bernardus Lammers, 23 jaar, letterzetter, neef van de bruid, Gerardus Stroux, 43 jaar, kleermaker, stiefvader van de bruidegom,
Ils se sont mariés le 3 mai 1880 à Wageningen, il avait 23 ans.Source 5


Enfant(s):

  1. Wilhelmus Derksen  1884-1884
  2. Hendrika Derksen  1885-1967
  3. Bernardus Derksen  1888-1888


(2) Il est marié avec Francisca Maria Verheul.

Ils se sont mariés le 4 août 1898 à Amsterdam, il avait 41 ans.Source 6

Les témoins: Bernardus Lammers, neef van de echtgenoot, bediende, 42 jaar, wonende alhier, Boudewijn van Assum, zwager van de echtgenoot, vleeschhouwer, 42 jaar, wonende te Rotterdam, Johannes Kaart, zwager van de echtgenote, schilder, 57 jaar,,
Ils se sont mariés le 4 août 1898 à Amsterdam, il avait 41 ans.Source 7


Enfant(s):



Notes par Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen

"c:\Users\Frits\Documents\Mijn genealogische bestanden\Afbeelding Wilhelmus Johannis Derksen.jpg"
Willem Derksen is geboren in Randwijk (GD) op 26 september 1856. Hij werd vrijgesteld van militaire dienst omdat hij de enige (levende) wettige zoon was van Antonius Theodorus Derksen. Willem trouwde met Meta Lammers, zijn jeugdliefde, en vestigde zich met haar in Amsterdam waar hij een kleermakerij begon. Willem en Meta kregen samen 11 kinderen. Meta overleed ten gevolge van de geboorte van haar elfde kind. Willem nam kort na haar overlijden een huishoudster met de naam Sientje Verheul in dienst waar hij later mee trouwde. Willem en Sientje kregen samen nog een zoon, te weten: Johannes Hubertus Maria (Johan) Derksen. Willem overleed op 22 december 1926 om 11:30 uur te Amsterdam op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is op 26 december 1926 op het R.K. Kerkhof "Buitenveldert" te Amsterdam begraven. Zijn tweede vrouw, Sientje Verheul, overleed 18 jaar later op 84-jarige leeftijd op 20 december 1944 eveneens te Amsterdam. Zij is ook begraven op het R.K. Kerkhof "Buitenveldert".

Willem Derksen heeft over zijn leven een dagboek geschreven, waarvan hierna de eerste pagina volgt:
'Geboren op een onaanzienlijk dorp in Gelderland [Randwijk], uit zeer behoeftige, doch brave Ouders. Mijn Vader, een dorpskleermaker, met weinig meer vakkennis als nodig was, om de gewone boerenarbeider van kleederen te voorzien. Werkende voor een loon zoo armzalig laag, dat hij niet in staat was om daarvan, ook maar op bescheiden wijze in de behoefte van zijn gezin te voorzien. Mijne Moeder, een brave, eenvoudige vrouw, steeds zorgzaam voor haar gezin, zeer dikwijls bij haar huiselijk werk, nog werk verrichtend in het kleermakersvak, en teneinde eenige stuivers bovendien te verdienen, dikwijls bij de boeren ging werken op t land, zoo als korenwieders, enz. enz. Wij waren met ons drieën kinderen. Een oudere en een jongere zuster! Ook wij moesten al zeer jong mede helpen om de schamele verdiensten onzer Ouders eenigszins aan te vullen.
Mijn schoolonderwijs genoot ik van onzen dorpsonderwijzer, in den slechtsten zin van het woord. Een persoon, die onder schooltijd, meer tijd besteede om de Oprechte Haarlemmer Courant te lezen als de kinderen te onderwijzen. Het onderwijs was zoo gebrekkig dat als men het vergelijkt met het onderwijs van den tegenwoordigen tijd, men verbaasd staat hoe de leerlingen het a,b,c nog in hunne hoofden konden opnemen. Toch was ik altijd nog de eerste in de klasse. Er waren wel geen afzonderlijke klassen. Alleen maar die het verste kwam in "bekwaamheid" ging n bank vooruit. De geheele school bestond uit n lokaal. Om t geringste vergrijp kwam "Meester" met zijn stokje en ranselde erop los, kon hij het niet meer met zijn stokje af dan nam hij zijn vuisten. Ik herinner me nog, dat hij mij eens zoo bewerkte met zijn vuisten dat ik bewustloos neer zeeg in de bank, en toen had ik maar enkel eenige woorden met mijn buurjongen gesproken.
Toen ik ruim tien jaar oud was, moest ik den meesten tijd reeds thuis uit school blijven om mijn Vader te helpen in de kleermakerij. Toen ik 8 jaar oud was had Vader al een naairing voor mij gekocht om de eerste steken te leeren leggen, zoodat ik voor mijn eerste H. Communie reeds zelf mijn broek kon maken.
Van schoolgaan kwam dus al niet veel meer, hetgeen wel bijzonder jammer was, want ik leerde zoo graag. Mijn grootste liefhebberij was leeren en lezen. Ik herinner mij nog, dat ik als kind van 8 jaar ziek was van de mazelen en ik dus niet naar school mocht, toch wist ik nog weg te sluipen om naar school te gaan omreden ik bang was ander mij voor zou komen.
Ik was al vroeg zeer eerzuchtig op mijn manier; straf beloopen vond ik niet zoo heel erg, als die straf maar niet bestond in slaan. Ik ging veel liever zonder eten naar bed (toentertijd een gewone straf) als dat men mij ook maar een enkele klap gaf; dit vond ik toen al reeds, volgens mijn kinderlijk begrip onteerend. Leeren, vooral van buiten leeren kon ik zoo goed, dat ik op school en katechismus altijd de eerste was. Ik herinner mij nooit bijna mijn katechismus vragen na behoeven te zien. Op mijn 8e jaar had ik groote en kleine katechismusboek al met vragen en antwoorden vast in mijn hoofdje. En nu nog op mijn 62e jaar, kan ik nog meestal zonder mij te bedenken, de meeste dier vragen beantwoorden die ik toen geleerd heb.
Zondagsmiddags in de Vespers leerde ik stil de vesperpsalmen in het latijn mede zoodat ik deze geheel van buiten kende zoo de zaterdagsche litanie in het latijn. Helaas! al die heerlijke eigenschappen hebben mij weinig mogen baten. Ik moest kleermaker worden en blijven. Waren mijne ouders misschien niet zoo arm geweest of was ik door iemand geprotegeerd geworden wellicht had ik dan een andere loopbaan kunnen volgen, meer met mijn aanleg overeenkomende. Het heeft niet zoo mogen zijn.'
Willem Derksen, Mijn Leven, Amsterdam, 1856-1926, maart 1921.

Willem Derksen sprak regelmatig op vakbondscongressen. Hij was, bijvoorbeeld, spreker op dinsdag 17 september 1895 op het Tweede Vakcongres van den Roomsch Katholieken Volksbond.
De Tijd. d.d. 23-08-1895.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Geboorteakte BS gemeente Heteren, akte 77
    N°. 77
    Het jaar achttien honderd zes en vijftig, den zes en twintigsten september, is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Heteren, Provincie Gelderland, verschenen Antonius Theodorus Derksen, kleermaker oud acht en twintig jaren wonende te Randwijk; die ons heeft verklaard, dat op den zes en twintigsten dezer maand, ten half vier ure des morgens te Randwijk is geboren een kind van het mannelijk geslacht van hem declarant en zijn huisvrouw Theodora Broekman aan welk kind hij heeft verklaard de voornamen te geven van Wilhelmus Johannis.
    De gezegde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Alexander Broekman, kleermaker, wonende te Heteren en van Derk Vermeer, tapper oud twee en vijftig jaren.
    Na gedane voorlezing van de tegenwoordige Geboorte-akte aan den deklarant en aan de getuigen, is dezelve door hen met ons alhier getekend.
    w.g. A.T. Derksen
    w.g. A. Broekman
    w.g. D. Vermeer
  2. Overlijdensakte BS gemeente Amsterdam, akte 6457
  3. Bidprentje
  4. Huwelijksakte BS Wageningen, akte 17
    No 17
    Op heden den eersten Mei des jaars achttien honderd tachtig, compareerden voor Ons Dirk Vreede, Wethouder, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Wageningen,
    Provincie Gelderland,
    Wilhelmus Johannis Derksen
    Oud drie en twintig jaren, van beroep kleedermaker, geboren te Randwijk, gemeente Heteren, wonende te Amsterdam, meerderjarige zoon van wijlen Anthonius Theodorus Derksen in leven kleedermaker, en van diens weduwe Theodora Broekman, oud zeven en vijftig jaren, zonder beroep, wonende te Randwijk, gemeente Heteren, ten dezen tegenwoordig en verklarende hare toestemming tot de voltrekking van huwelijk te geven;
    Bruidegom ter eenre en
    Hendrika Jacoba Mechelina Lammers
    Oud twee en twintig jaren, zonder beroep, geboren en wonende te Wageningen, minderjarige dochter van Martinus Lammers oud zevenenveertig jaren van beroep landbouwer en Hendrika Rothuizen oud vijf en veertig jaren, zonder beroep echtelieden wonende te Wageningen ten dezenn tegenwoordig en verklarenden hunne toestemming tot de voltrekking van dit huwelijk te geven
    Bruid ter andere zijde;
    Welke comparanten Ons, in tegenwoordigheid van de vier hierna genoemde getuigen, hebben verzocht, om over te gaan tot de voltrekking van het door hen voorgenomen Huwelijk
    En hebben Wij, voornoemd Ambtenaar, aan dat verzoek voldoende:
    Gezien de nagemelde aan Ons overgelegde stukken:
    1° Geboorte extract van de Bruidegom,
    2° Bewijs van zijne voldoening . de Nationale Militie,
    3° Overlijdensextract van zijnen vader,
    4° Geboorte extract der Bruid,
    5° Bewijs van gedane huwelijksafkondiging te Amsterdam.
    Gelet, dat de Huwelijks-Afkondiging gedaan zijn te Wageningen op de Zondage van den achttiende en den vijfentwintigsten der maand April dezes jaars en denzelfden dagen te Amsterdam
    In aanmerking nemende dat geene stuiting van dit Huwelijk ter Onzer kennisse gekomen is;
    Gehoord de verklaring der partijen, dat zij elkander tot Echtgenooten aannemen, en dat zij getrouwelijk alle plichten zullen vervullen, welke door de Wet aan den Huwelijken staat verbonden zijn:
    Verklaren, in naam der Wet, dat
    Wilhelmus Johannis Derksen
    En
    Hendrika Jacoba Mechelina Lammers
    Door het Huwelijk zijn vebonden.
    Waarvan Wij deze akte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Hendrikus Lammers, oud drie en vijftig jaren, smid, oom der Bruid, Bernardus Lammers, oud drie en twintig jaren, letterzetter, neef der Bruid, heden wonende te Wageningen, Gerardus Stroux, oud drie en veertig jaren, kleedermaker, stiefvader des Bruidegoms, wonende te Randwijk, gemeente Heteren en Willem Verbrugge oud negen en veertig jaren kastelein, wonende te Wageningen opzettelijk daartoe aangebrachte getuigen, die deze akte na gedane voorlezing met ons en de comparanten hebben onderteekend verklarende de moeder des Bruidegoms en de ouders der Bruid de schrijfkunst niet te hebben geleerd
  5. Dagboekaantekeningen Willem Derksen
  6. Huwelijksakte BS gemeente Amsterdam, akte 2336
  7. Dagboekaantekeningen Wilhelmus Johannis Derksen

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 26 septembre 1856 était d'environ 11,2 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. La pression du vent était de 8 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. Le taux d'humidité relative était de 88%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • En l'an 1856: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 29 janvier » la croix de Victoria est créée au Royaume-Uni, à l'instigation de la reine Victoria, qui veut honorer de façon particulière les auteurs d'actes de bravoure.
    • 30 mars » traité de Paris. Fin de la guerre de Crimée, neutralisation de la mer Noire et protection de l'Empire ottoman et des détroits. La Russie cède les bouches du Danube à l'Empire ottoman.
    • 11 avril » victoire costaricienne, à la bataille de Rivas, pendant la campagne nationale du Costa Rica.
    • 27 juin » la Castiglione devient la maîtresse de Napoléon III.
    • 8 octobre » incident de l'Arrow déclenchant la seconde guerre de l'opium.
    • 9 décembre » la garnison perse de la ville de Bouchehr se rend aux forces d’occupation britanniques.
  • La température au 26 décembre 1926 était entre -4,4 et -1,1 °C et était d'une moyenne de -3,2 °C. Il y avait 5,9 heures de soleil (76%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
  • Du 4 août 1925 au 8 mars 1926 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn I avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • Du 8 mars 1926 au 10 août 1929 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer I avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • En l'an 1926: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,4 millions d'habitants.
    • 3 janvier » en Grèce, Theódoros Pángalos s'autoproclame dictateur.
    • 8 janvier » Ibn Saud se proclame roi du Hedjaz.
    • 16 mars » à Auburn, dans le Massachusetts, Robert Goddard lance sa première fusée à carburant liquide. Elle s'élève à 12,5mètres et son vol dure 2,5 secondes.
    • 28 mai » coup d'État au Portugal, qui met fin à la Première République, et conduit à l'installation de l'Estado Novo.
    • 10 décembre » Aristide Briand reçoit le prix Nobel de la paix.
    • 25 décembre » avènement de l'empereur du Japon Hirohito.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Derksen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Derksen.
  • Afficher des informations sur Derksen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Derksen.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frits Derksen, "Arbre généalogique Derikx, Derksen en Heijnen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-derksen/I75.php : consultée 2 mai 2024), "Wilhelmus Johannis "Willem" Derksen (1856-1926)".