Merkus Indonesië (incl. gouverneur) » Pierre "Pieter" Merkus (1787-1844)

Données personnelles Pierre "Pieter" Merkus 


Famille de Pierre "Pieter" Merkus

(1) Il est marié avec Antje Liebrecht Uilenbroek.

Ils se sont mariés


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Wilhelmina Nicolasina Cranssen.

Ils se sont mariés le 22 septembre 1830 à Batavia, il avait 43 ans.


Enfant(s):

  1. Carel Ricus Merkus  1834-1915 
  2. Pierre Merkus  1838-1912
  3. Jeanne Merkus  1839-1897


Enfant(s):

  1. Johanna Kamp (adopté)  1823-1857 


Notes par Pierre "Pieter" Merkus

Uit "BIOGRAPHISCH WOORDENBOEK DER NEDERLANDEN" twaalfde deel - eerste stuk (blz 650):

MERKUS (PIERRE), zoon van Jean Gaspard Merkus, predikant der Waalsche gemeente te Naarden, later te Voorburg, en van Mouchin, dochter van den Protestantschen predikant van dien naam te Genève, broeder van den vorige, werd in de eerstgemelde plaats 18 Maart 1787 geboren. Hij ontving eerst onderrigt in de ouderlijke woning en bezocht vervolgens de hoogeschool en trad als beambte in dienst van den staat, en vertrok den 9 Februarij 1815 als ambtenaar 3e klasse naar de O. Indien. Terstond werd hij door den commissaris-generaal Elout tot zijn particulier secretaris benoemd en verkreeg diens volkomen vertrouwen. In 1817 benoemde hij hem tot adjunct van den secretaris-generaal, en, onder den president van het hooge geregtshof, Maurisse bragt Merkus het meest toe tot het organiseren der regterlijke instellingen op Java.
Later werd de regterlijke organisatie, geregeld naar zijn plan, dat ook tot grondslag strekte van de meeste reglementen in de overige bezittingen buiten Java. In 1819 werd hij voor gedragen tot procureur-generaal bij het hooge geregtshof en tot advocaat-fiscaal van de land- en zeemagt in Neerlandsch-Indie en in 1821 bevorderd tot secretaris-generaal van de Hooge Regering. Het jaar daaraanvolgenden zag hij zich tot gouverneur der Moluksche eilanden benoemd, welke betrekking hij tot 1828 bekleedde. De staat dezer eilanden, ten gevolge van een vroegere staatkunde, liet veel te wenschen over. Merkus ontdekte spoedig, niet slechts de oorzaken van dien toestand, maar aarzelde geen oogenblik middelen tot verbetering aan te wijzen.
Hij haastte zich den gouverneur van de Capellen er kennis van te geven, en deze besloot zelf den stand van zaken in oogenschouw te nemen. Hij vertrok 27 Februarij 1824, vergezeld van zijne echtgenoot en een talrijk gevolg derwaarts en den 21 Maart werd hij door Merk us te Amboina ontvangen. Het verblijf van van de Capellen te Amboina had het gevolg dat hij overtuigd werd van de waarheid der voor stelling van Merkus, en hij besloot maatregelen te nemen die èn de treurige toestand der bevolking, én het belang van het gouvernement vorderden. Nadat de gouverneur-generaal, onder geleide van den gouverneur der Molukken zelf de meest afgelegene bezittingen, zoo als Celebes en Menado had bezocht, en naar Batavia was teruggekeerd, werd de laatste derwaarts opontboden om bij de deliberatien, betrekkelijk de Molukken, tegenwoordig te zijn, doch de oorlog die hierop, zoo op Java, Celebes en Sumatra volgden, maatregelen die ten aanzien der cultuur, op het eiland Java genomen werden en andere oorzaken, liepen zamen om de volvoering der nuttige plannen van van de Capellen en Merk us te beletten. Het was gedurende den tijd dat hij gouverneur der Molukken was, dat hij het noodig achtte voor de rust en de veiligheid der Nederlandsche bezittingen om zich meester te maken van eenige streken op Nieuw-Guinéa. Zulks geschiedde door Z. M. corvet de Triton onder de kapitein-luitenant St een boom en den schooner Iris. Men bouwde in een baai, die men toen het eerst ontdekte, en die men den naam van baai van Triton gaf, eene kleine sterkte. Het nieuw ontdekte land verkreeg den naam van Merkus-oord. In 1829 werd Merkus, toen president van het luooge hof van justitie, door den commissaris generaal du Bus de Ghisignies met een nieuwe zending naar de Molukken belast, om er namelijk de wanorde te herstellen, die sedert zijn vertrek ontstaan was, hetgeen in weinige weken gelukkig door hem volbragt werd. In hetzelfde jaar werd hij raad van Indië, en het volgende jaar, na het einde van de bloedige worsteling in de Indien, commissaris om de zaken der Javaansche vorsten te regelen, waarvan het belang rijke tractaat van 14 Junij 1830 het gewolg was. In 1836 keerde hij naar Nederland terug.
Naauwelijks te Hellevoetsluis, den 10 Junij 1836 aangekomen, vernam hij, dat hij als raad van Indiê ontslagen was, onder voorwendse! dat hij bij een nieuwe organisatie van den raad niet was herkozen, doch inderdaad om de uitgave van zijne broehure Blik op Neerlandsch-Indie. In 1838 keerde Merkus in betrekking van commissaris en raad van Indie te Batavia, aan boord der Sara Lydia, terug.
Volgens zijn instructien mogt hij Sumatra niet verlaten voor het einde zijner zending. Den 30 Oct. 1840 werd hij tot vice-president van het gouvernement in Neerlandsch-Indie benoemd, en den 14 Febr. 1843 tot gouverneur-generaal. Gedurende vier jaren hield Merkus de teugels van het bestuur in handen. Hij overleed op eene reis rondom Java met de stoomboot Bruno den 4 Aug. 1844 ten huize van den resident Pietermaat te Soerabaya. Hij had nog een broeder, Henri Merkus, die in zeedienst was, en zich in 1813 te Dordrecht zeer verdienstelijk maakte, door met veel beleid de Franschen. die bij Papendrecht stonden, te keeren.

Zie P. Melvill de Carnbée, Le Moniteur des Indes Orientales et Occidentales, 1848—1849, p. 190 suiv.; Lijkrede van Westenbrinck Meyer te Soerabaya.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pierre "Pieter" Merkus?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pierre "Pieter" Merkus

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pierre "Pieter" Merkus


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Pierre "Pieter" Merkus



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. huize Simpang

Événements historiques

  • La température le 18 mars 1787 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du au nord. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1787: Source: Wikipedia
    • 13 février » mort de Charles Gravier, comte de Vergennes, ministre des Affaires étrangères et ministre principal de Louis XVI.
    • 23 avril » tremblement de terre en Haïti.
    • 25 mai » début de la Convention de Philadelphie.
    • 17 septembre » vote de la Constitution des États-Unis rédigée par Thomas Jefferson.
    • 7 novembre » édit de Versailles.
    • 18 décembre » le New Jersey ratifie la Constitution des États-Unis d'Amérique et devient le troisième État des États-Unis.
  • La température le 25 mars 1787 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud à l'est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
  • En l'an 1787: Source: Wikipedia
    • 30 janvier » tremblement de terre en Haïti.
    • 25 mai » début de la Convention de Philadelphie.
    • 17 septembre » vote de la Constitution des États-Unis rédigée par Thomas Jefferson.
    • 12 octobre » victoire de Souvorov à la bataille de Kinburn pendant la guerre russo-turque de 1787-1792.
    • 7 novembre » édit de Versailles.
    • 18 décembre » le New Jersey ratifie la Constitution des États-Unis d'Amérique et devient le troisième État des États-Unis.
  • La température le 22 septembre 1830 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1830: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,6 millions d'habitants.
    • 3 février » signature de la version définitive du traité de Londres de 1827 officialisant l'indépendance de la Grèce.
    • 17 mars » Frédéric Chopin donne son premier concert.
    • 13 mai » l'Équateur gagne son indépendance vis-à-vis de la Grande Colombie.
    • 9 août » Louis-Philippe I devient roi des Français; proclamation de la Monarchie de Juillet.
    • 24 septembre » formation du gouvernement provisoire de Belgique pendant la Révolution belge.
    • 27 novembre » seconde des Apparitions mariales de la Rue du Bac à Catherine Labouré, dans la Chapelle Notre-Dame-de-la-Médaille-miraculeuse.
  • La température le 2 août 1844 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt . Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1844: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 15 février » la première grande gare de marchandises est ouverte à Paris, aux Batignolles.
    • 8 mars » en Suède, mort de Charles XIV (Jean-Baptiste Bernadotte). Son fils Oscar I de Suède lui succède.
    • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
    • 18 mars » Guillaume Massiquot dépose le brevet du massicot.
    • 14 août » bataille d’Isly. Dernière bataille ayant lieu dans le cadre de l’expédition française au Maroc; les troupes françaises sortent victorieuses de l’affrontement.
    • 24 octobre » traité de Huangpu.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1799 » Jacques-Étienne Montgolfier, inventeur de la montgolfière (° 6 janvier 1745).
  • 1815 » Guillaume Marie-Anne Brune, maréchal d'Empire français, mort assassiné (° 13 mai 1763).
  • 1823 » Lazare Carnot, mathématicien, physicien, général et homme politique français (° 13 mai 1753).
  • 1849 » Méhémet Ali (محمد على باشا), vice-roi d'Égypte de 1805 à 1848 (° 4 mars 1769).
  • 1876 » Wild Bill Hickok (James Butler Hickok, dit), personnage mythique de l'Ouest américain (° 27 mai 1837).
  • 1897 » «El Gallo» (Fernando Gómez García, dit), matador espagnol (° 18 août 1847).

Sur le nom de famille Merkus

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Merkus.
  • Afficher des informations sur Merkus sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Merkus.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Paul Merkus, "Merkus Indonesië (incl. gouverneur)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/merkus-indonesie/I1046720839.php : consultée 21 mai 2024), "Pierre "Pieter" Merkus (1787-1844)".