Meerts in België en Nederland » Casper Carel Riko (1807-????)

Données personnelles Casper Carel Riko 


Famille de Casper Carel Riko

Il est marié avec Cornelia Koster.

Ils se sont mariés le 31 mars 1830 à Den Haag, Nederland, il avait 22 ans.


Enfant(s):

  1. Dood geboren Riko  1834-1834


Notes par Casper Carel Riko

Bevolkingsregister BR Den Haag 1837-1850 GA Den Haag: Riko Casper Carel, hoedenmaker, M33 C 340 In 1854 woonde Casper Carel in Parijs en Cornelia Koster verbleef te IJsselmonde volgens de huwelijksakte van hun zoon.

Casper Carel Riko, zijn kinderen en kleinkinderen.
Autheur: Theo Thomassen
Archiefschool
Den Haag

Casper Carel Riko, hoedenmaker, trouwde op 31 maart 1830, op tweeentwintigjarige leeftijd, in zijn geboorteplaats Den Haag met Cornelia Koster, een zestienjarig naaistertje uit Vlissingen. Anderhalve maand later, op 18 mei 1830, werd hun zoonAndries Godefridus geboren. Hij zou in feite opgroeien als enig kind: zijn zusje Johanna Cornelia, geboren in Den Haag op 13 februari 1832 stierf jong terwijl zijn tweede zusje op 27 december 1834 in Den Haag dood werd geboren. Na 1834 (wanneer?) ginghet gezin in Delft wonen, bij de moeder van Cornelia, Anna Van de Hoeven, de weduwe van Andries Koster. Zij woonde aan de Vlouw in Delft, waar, blijkens de volkstellingsregisters van 1839, ook Neeltjes jongere zusje Johanna Nisetta woonde en defamilie Wolf.
Casper Carel vertrok op zeker moment met vrouw en kind naar Parijs. Niet duidelijk is waarom hij dat deed en wanneer. Vast staat wel dat het in Parijs tussen Casper Carel Riko en Neeltje Koster tot een breuk kwam. Neeltje, verlaten door haar man,ging in 1852, samen met modelmaker Frederik Leopold Knipper (geb. Utrecht 2-2-1816) en haar zoontje Andries weer naar Nederland. In november van dat jaar vestigde het drietal zich in IJsselmonde, op Fijenoord 76.

Andries trouwde op 4 oktober 1854 in Rotterdam met Geertruij Aliet, een dienstbode uit een Nijmeegse familie. Van zijn vader in Parijs had hij bij notariele akte toestemming voor het huwelijk gekregen. Op 2 januari 1855, kort nadat hij een huishad gevonden aan de Tuinderslaan in Rotterdam, liet Andre zich vanuit IJsselmonde naar Rotterdam overschrijven. Op 27 maart 1855 werd zijn eerste kind geboren, die Andries Gidefridus werd genoemd en nog dezelfde dag overleed.
Lang bleef hij met zijn vrouw niet in Rotterdam wonen. Al op 7 augustus 1855 verhuisden zij naar Frankrijk, naar Houre de Grace. In de familie gaat het verhaal dat hij als machine bankwerker meewerkte aan de bouw van een van de bruggen vanParijs,waar nog steeds zijn vader woonde. Op 8 september 1856 werd in Parijs hun eerste kind, Caroline Jeanne, geboren.

In januari 1858 woonden moeder en dochter weer in Rotterdam, in de Prinsestraat. Vader zal nog wel even in Parijs zijn gebleven. In het bevolkingsregister staat achter zijn naam vermeld: "tijdel. afwezig Art. 76 BW". (Nazien). Op 27 februari 1862waren ze weer bij elkaar, toen ze respectievelijk vanuit de Prinsestraat en Parijs (?) naar Kralingen verhuisden, eerst naar de Prinsestraat en vandaar naar de Warmoezierslaan, waar ze tot 30 september 1862 bleven. Lang duurde die hereniging niet.Geertruij kreeg op 7 oktober 1862 (tijdelijk) onderdak bij haar schoonmoeder Cornelia Koster in Rotterdam en woonde daarna in de L. Fokstraat 65, Passage 19 en de Lange Baanstraat, bij haar dochter Caroline Jeanne en haar schoonzoon, ChristiaanLodewijk Weteling.
Neeltje Koster was intussen vanuit IJsselmonde eerst naar Delft verhuisd en vandaar op 10 mei 1862 naar Den Haag, waar ze was ingetrokken bij haar zwager en schoonzus Hendrik Lambertus Riko en Johanna Sabel en hun gezin (Spijkerslop 36,Jagerstraat 14, Molenstraat en Z. Binnensingel). Op 4 / 6 april 1868 verhuisde ze alleen van Den Haag naar Rotterdam, waar ze als "verlaten vrouw" werd ingeschreven op het adres Lange Baanstraat 337. Ze woonde vervolgens een tijdje samen met AdrianusJohannes van Eyck (geb. 1813) op de Tholenstraat 536.

Caroline Jeanne trouwde in 1875 in Rotterdam op negentienjarige leeftijd met kunstlakker Christiaan Lodewijk Weteling. Volgens de huwelijksaangifte van 21 februari woonde ze op dat moment evenals haar vader Andries Riko en haar moeder GeertruiAliet in Amsterdam, maar dat was niet in overeenstemming met de feitelijke situatie, zoals hieronder zal blijken. Lien en Chris gingen in Roterdam wonen, samen met Geertrui Aliet.
Op 15 juni 1881 moest Andries Godefridus Riko voor het Amsterdamse Hof terecht staan wegens valsheid in geschrifte bewijsbaar 33 malen gepleegd bij zijn werkgever, de firma Hendriks Kuinders in Amsterdam, waar hij al vele jaren werkzaam was. Hijhad daar als machinist bij de fabricage van schooltassen zijn werkbriefjes zodanig vervalst, dat hem vele malen een aanmerkelijk hoger loon werd uitbetaald dan hij eigenlijk verdiende. Op 22 juni 1881 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstrafvantwee jaar en de betaling van zesendertig geldboetes van f 50,-. De gevangenisstraf ging in op 22 juni 1881 en zou eindigen op 22 juni 1883.

In februari 1882 ontving het hof in Amsterdam een verzoek om gratie op naam van Geertrui Aliet in Rotterdam, maar niet door haar ondertekend. Onderzoek wees uit, dat Geertrui Aliet haar schoonmoeder Neeltje Koster in algemene termen haartoestemming had gegeven om op haar naam een gratieverzoek in te dienen, maar dat zij de uiteindelijke tekst niet had gezien en ook niet voor haar rekening wilde nemen. In het verzoekschrift werd namelijk als reden voor gratie aangevoerd, dat AndriesGodefridus "zijne vrouw en kinderen in een zorgwekkende toestand heeft achtergelaten, en zij in hem alles verloren hebben." Dat had bij de rechtbank al verwondering gewekt, omdat bij de behandeling van de zaak was gebleken, "dat Riko sedert een aantaljaren van zijne vrouw gescheiden leefde; dat zij te Rotterdam woonde, terwijl hij reeds sedert een tiental jaren hier ter stede zamenwoonde met zekere weduwe Muller, bij wie hij volgens geruchte verscheidene kinderen had." Geertrui Aliet verklaardedan ook desgevraagd, "dat zij sedert ruim tien jaren van hare man gescheiden leeft, en het haar bekend is, dat deze te Amsterdam met de weduwe Muller huist." Zij had haar schoonmoeder toestemming gegeven om op haar naam een gratieverzoek in tedienen, omdat haar man haar de verzekering had doen geven,"dat hij na zijn ontslag uit de gevangenis weder tot haar zoude komen en voortaan goed zoude oppassen." Nu zij het gratieverzoek gelezen had, moest ze vaststellen, "dat de daar gegevenevoorstelling als zoude zij met hare kinderen in een zorgvolle toestand achtergebleven zijn, geheel bezijden de waarheid is, aangezien zij slechts een dochter heeft, die reeds gehuwd is, zoodat zij slechts voor zichzelve behoeft te zorgen en daartoe wel instaat is." Vermindering van straf werd dus niet verleend. Andries zat in de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam zijn straf van twee jaar helemaal uit. Hij hield in die periode (vanaf 4 april) domicilie in het huis van zijn moeder NeeltjeKoster in Rotterdam: Vogelzang 26, Prinsenstraat 13 en Herenstraat 11.

Geertrui Aliet overleed in Rotterdam op op 28 februari 1893, zesenzestig jaar oud. Andries Godefridus was vrij. Op 25 oktober 1893 trouwde hij in Rotterdam met de weduwe Muller, die voluit Klasina Wilhelmina Gijsbers heette en inmiddels 64 jaaroud was. Hij overleed in Rotterdam op 29 november 1898.
Cornelia Koster overleefde iedereen. Ze overleed op 8 juli 1904, acht dagen voor haar 91e verjaardag, in haar huis aan de Herenstraat in Rotterdam.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Casper Carel Riko?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Casper Carel Riko

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Casper Carel Riko

Ludwich Riko
± 1730-1813

Casper Carel Riko
1807-????

1830

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 16 novembre 1807 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: betrokken . Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1807: Source: Wikipedia
      • 19 février » Aaron Burr est arrêté, accusé de conspiration.
      • 2 mars » les Britanniques interdisent le commerce d'esclaves entre l'Afrique et l'Amérique.
      • 26 mars » création par l'empereur Napoléon I de l'Armée du Train.
      • 9 juillet » second traité de Tilsit, entre la France napoléonienne et le royaume de Prusse.
      • 27 octobre » traité de Fontainebleau sur l'occupation du Portugal, signé entre la France et l'Espagne.
      • 29 novembre » la flotte quitte Lisbonne lors du transfert au Brésil de la famille royale portugaise.
    • La température le 31 mars 1830 était d'environ 6,0 °C. Il y avait 462 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Phénomènes météorologiques particuliers: . Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1830: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,6 millions d'habitants.
      • 3 février » signature de la version définitive du traité de Londres de 1827 officialisant l'indépendance de la Grèce.
      • 16 mars » vote de l'adresse des 221 à Charles X, ce qui conduira aux Trois Glorieuses.
      • 29 mars » par une pragmatique sanction, Ferdinand VII d'Espagne révoque la loi salique.
      • 26 juillet » publication des Quatre Ordonnances de Charles X.
      • 24 septembre » formation du gouvernement provisoire de Belgique pendant la Révolution belge.
      • 27 novembre » seconde des Apparitions mariales de la Rue du Bac à Catherine Labouré, dans la Chapelle Notre-Dame-de-la-Médaille-miraculeuse.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Riko

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Riko.
    • Afficher des informations sur Riko sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Riko.

    La publication Meerts in België en Nederland a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Leo Meerts, "Meerts in België en Nederland", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/meerts-in-belgie-en-nederland/I7536.php : consultée 28 mai 2024), "Casper Carel Riko (1807-????)".