Kwartierstaten Zuidhof en Goud » Jacobus Lautenbach (????-1611)

Données personnelles Jacobus Lautenbach 


Famille de Jacobus Lautenbach

Il est marié avec Engeltje Klotsz.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Henricus Jacobus Lautenbach  ± 1572-???? 


Notes par Jacobus Lautenbach

    ooral met Willem Lodewijk.
    In 1592 is Jacob onderwerp van een hevig conflict tussen Willem Lodewijk en Gedeputeerde Staten van Friesland. Ondermeer over ketterij: het socianisme (Faustus Socinus, 1539-1604).
    In 1605 verliet Jacob Leeuwarden en ging hij naar Ameland (toen een vrijplaats).

    Van hem is het wapen van Lautenbach afkomstig.
="bronnenid" href="https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I6841.php#bronnen">Bron 44 te Leeuwarden). Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen.
Hij is waarschijnlijk in Duitsland geboren en komt in oktober 1584 in Leeuwarden wonen.

Moeder van Jacobus is mogelijk Willemtien Hasens, geboren in 1518 - Duyren (Düren) (D) en overleden op 26 augustus 1604 - Leeuwarden.
Waarschijnlijk komt hij in maart/april 1580 tezamen met Willem Lodewijk vanuit Arnhem in Leeuwarden aan. De komst van Willem Lodewijk aan het hoofd van de ruiterij (het Nassausche) had te maken met het verraad van Rennenberg in Groningen.
Begin mei 1580 trok het Nassausche met andere troepen naar de stad Groningen om te helpen bij de belegering. De troepenmacht bestond uit 54 vendels en 1200 paarden. Deze aktie bleef zonder resultaat: Groningen bleef nog jaren in Spaanse handen.
Om positie van de vijand in Groningen zoveel mogelijk te ondermijnen, trachtte Willem Lodewijk zoveel mogelijk schansen in Groningerland bezet te houden.Met wisselend succes.
Zo wisten de Staatse troepen de schans Oterdum bij Delfzijl bezet te houden zodoende controle op het scheepverkeer op de Eems. Daarnaast hadden ze regelmatig de schans De Opslag bij Kommerzijl in handen alsook de schand Niezijl bij Enumatil. Daarmee kon de verbinding over water naar zee voor de stad Groningen worden afgesloten.
Jacobus bezocht deze schansen als monstercommissaris.
Jacob was monstercommissaris en gerechtsholt van het Friese-Nassause Regiment.
Hij had banden met de graven van Nassau die op Dillenburg wonen. Vooral met Willem Lodewijk.
Hij had rechten gestudeerd en beleed het Luthers geloof. In 1592 is Jacob onderwerp van een hevig conflict tussen Willem Lodewijk en Gedeputeerde Staten van Friesland. Ondermeer over ketterij: het socianisme (Faustus Socinus, 1539-1604).
In 1605 verliet Jacob Leeuwarden en ging hij naar Ameland (toen een vrijplaats).>Van hem is het wapen van Lautenbach afkomstig.
Over het plaatje hieronder: In het jaar 1589 worden er negen personen ingeschreven in het 'Burgerboek' van de stad Leeuwarden. Als zevende persoon is hier Jacob van Luijtenbach ingeschreven.tps://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I6841.php#bronnen" data-original-title="Bron voor religie" data-placement="bottom" data-toggle="tooltip">Bron 5 1592 is Jacob onderwerp van een hevig conflict tussen Willem Lodewijk en Gedeputeerde Staten van Friesland. Ondermeer over ketterij: het socianisme (Faustus Socinus, 1539-1604).
In 1605 verliet Jacob Leeuwarden en ging hij naar Ameland (toen een vrijplaats).

Wikipedia
Naar zoeken springen

Fausto Sozzini (1539-1604), een van de grondleggers van het socianisme
Het socinianisme is een theologische en kerkelijke stroming die haar naam ontleent aan de Poolse geleerde van Italiaanse afkomst Fausto Sozzini (1539-1604), en diens oom Lelio Sozzini (1525-1562).
Socinianen trokken in de 16e, 17e eeuw door Europa. Zij behoorden tot een genootschap van theologische onderzoekers in Vicenza, die de leer van de Drie-eenheid loochenden.
In Sozzini's hoofdwerk De Jesu Christo Servatore (gedrukt in Polen, 1594) betoogde hij dat Christus niet door zijn kruisdood, maar door zijn zedelijk voorbeeld tot verlosser is geworden. Zijn leer was tevens gematigd antitrinitarisch. Zoals alle antitrinitaristische stromingen accepteerde het socinianisme de leer van de Heilige Drie-eenheid niet. Daarnaast wees het socinianisme de leer van de incarnatie af.
Het socinianisme werd in 1598, dus tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in de Nederlanden geïntroduceerd dankzij twee Polen, Ostorodt en Woidovski. Zij bezochten onder andere Amsterdam en Leiden. Op advies van de Leidse universiteit werden hun boeken in beslag genomen en werden ze de Republiek uitgezet. Sindsdien heeft het socinianisme vrijwel continu een zeer slechte reputatie gehad in de Nederduits Gereformeerde Kerk. Bij de remonstranten hadden de sociniaanse denkbeelden meer succes.
De socinianen werden opgericht door en vernoemd naar Lelio Sozzini (1525-1562 te Zürich).[1]
Zijn neef Fausto Sozzini was in 1579 uitgeweken naar Polen. Het kenmerk van diens leer was de consequente aanhang van het oude, door de kerk als ketters veroordeelde arianisme. Zij waren dus unitariërs of voorstanders der leer van Gods eenheid, tegenover de kerkelijke trinitariërs, die de drie-eenheid voorstonden.www.genealogieonline.nl/over-de-dag/1611/3/17">17 maart 1611 in https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/2751792/leeuwarden">Leeuwarden.https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-bart-muurling/I6841.php#bronnen" data-original-title="Bron voor overlijden" data-placement="bottom" data-toggle="tooltip">Bron 1class="note">Bron: Inscripties en grafschriftenSoort registratie: Inscripties en grafschriften inschrijvingPlaats: LeeuwardenSoort akte: Inscriptie
Bijzonderheden:
Ao 1611 den 17 martii sterf d'eerntpheste welgeleerde mr Jacob Lautenbach in tijde gericht-scholtus 's Vrieschen regimets out 73 iaren

Ao 1604 den 7 martii sterf de eerbare Engeltie Willems Klotz sy wyf out 66 iaren

Ao 1604 de 26 august... sterf d eerbare Willemtien Majing(?) sijn moeder out 84 iaren

Ao 1613 den 13 octobris sterf d eersamen Willem Iansz Knijf schrijver van de compangie Crijn de Blaeu out 44 iare

Ao 1622 den 21 januarij sterf de eerbare Elske Lautenbach sijn wijf out 48 iaren
Bron: Waarneming H. de Walle
Object: grafsteen
Genoemd
Elske Jacobs Lautenbach 48 jaar oud, overleden op 21-01-1622
Diversen:
Kind van: Jacob Lautenbach en Engeltje Willems Klots
Gehuwd met: Willem Jans Knijff
Genoemd
Quirijn de Blau
Genoemd
Willem Jans Knijff 44 jaar oud, overleden op 13-10-1613
Diversen: schrijver
Gehuwd met: Elske Jacobs Lautenbach
Genoemd
Jacob Lautenbach 73 jaar oud, overleden op 17-03-1611
Diversen: schout Religie: N.H.
Gehuwd met: Engeltje Willems Klots
Genoemd
Engeltje Willems Klots 66 jaar oud, overleden op 07-03-1604
Diversen:
Gehuwd met: Jacob Lautenbach
Genoemd
Willemke 84 jaar oud, overleden op 26-08-1604

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Lautenbach?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Lautenbach

Jacobus Lautenbach
????-1611


Engeltje Klotsz
± 1538-1604


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1611: Source: Wikipedia
    • 24 avril » le Collège romain confirme au cardinal Robert Bellarmin que les observations de Galilée sont exactes.
    • 24 juin » Albert d'Autriche promulgue l'édit perpétuel, dans les Pays-Bas méridionaux (12 juillet?).
    • 12 juillet » l'Édit perpétuel est promulgué, et met en place un droit écrit dans les Pays-Bas espagnols.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Lautenbach


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jan Timmerman, "Kwartierstaten Zuidhof en Goud", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaten-zuidhof-en-goud/I541.php : consultée 8 juin 2024), "Jacobus Lautenbach (????-1611)".