Ancêtres Ter Horst-Rooswinkel » Jacobus Forssenburg (1705-1739)

Données personnelles Jacobus Forssenburg 


Famille de Jacobus Forssenburg

Il est marié avec Acke.

L'avis de mariage a été publié le 27 avril 1726 à Leeuwarden.Source 3

Ils se sont mariés le 12 mai 1726 à Leeuwarden.Source 4

Ils se sont mariés le 12 mai 1726 à Leeuwarden.Source 5

Kerk: RK

Enfant(s):

  1. Augustinus Forssenburg  ± 1726-???? 
  2. Petrus Forssenburg  1728-1811 
  3. Inske Forssenburg  1731-????
  4. Joannes Forssenburg  1734-1778 
  5. Jelle  1734-1735
  6. Jelle Forssenburg  1736-1800 
  7. Geertruid Forssenburg  1739-1813 


Notes par Jacobus Forssenburg

Hij is met zijn medesoldaat Dirk Jans en ander gezelschap op 5 maart 1739 's middags tussen 4 en 5 uur geweest in de herberg op Schenkenschans, even buiten Leeuwarden. Daar ontstond onenigheid tussen Jacob en Dirk over de betaling van 1/3 van het bedrag van 15 stuivers, dat de vorige dag door Dirk voor vertering aan Jacob was uitgeschoten (soldaten verdienden in die tijd ongeveer 6 stuiver per dag). Op uitdaging van Dirk kwam het tot een degengevecht, waarbij Dirk door Jacob twee keer werd gestoken, de tweede keer dwars door zijn borstkas. Jacob ging er van door en probeerde een paar maal een paard te krijgen, maar dat mislukte. Diezelfde avond werd hij al gearresteerd in het huis van Ede Sibouts te Huins, waar hij pannekoeken zat te eten. Zijn verzet (zwaaien met het pannekoekenmes) mocht niet baten en werd hem later zelfs als verzwarende omstandigheid aangerekend.
Dirk Jans werd op 8 maart begraven bij de Oldehoofster kerk.
In het lijvige dossier in het archief van het Hof van Friesland bevinden zich twee brieven. De eerste is geschreven op 17 april door een zwager van Jacob aan Jan Lucas, een soldaat, met het verzoek "dat UE eens overdenkt dat de saak geschiet is gelijk als volgt" Dirk zou in de degen van Jacob gelopen zijn. De zwager vraagt om dit verhaal ook voor te lezen aan twee medesoldaten, want het is een zaak van leven of dood. De kosten zal hij "dankbaarlijk restitueren"! Jan Lucas is daar kennelijk niet op ingegaan. De tweede brief is door Jacob - in een keurig handschrift - in de gevangenis geschreven:
Aan Hebbele Fursenburg, Meester Smidt tot Sneek. Cito-cito.
Seer veelgeachte Broer en Suster, Ik laet U.L. weete dat ik met mijn lieve vrou en kinders nog vris en gesond bin, het welke ik van herten winsche dat het met U en U.L. vrou en kinders ook so weese mag waer het anders het zou mij van herten leed zijn en gij weet dog wel dat mijn lieve vrou de 30 van September is bijvallen van een jonge dochter en genaemt na U.L. dochter Geterut, vorders versoek ik van U.L. om mijn kindt Lourens nog een week mennig tot Uwen te houwen zo lang als ik hier wegh kom, en maekt U niet moijelijk om mij want ik verseeker, U.L. dat ik oidt nog noidt zulke gedagten heb gehadt laet staen van gedaen te hebben Vorders bin ik verblidt dat gij noch zulken broerderlijken liefde aen mij betoondt van mij te onderhouden van tobak waer ik U.L. en U lieve vrou dusentmael dankbaer voor bin en ik hoop dat Godt Almagtigh het U weeder loone zal hier of hier naemaels, en waer ik u mijn lieve broer en suster weer eenege gunst of liefde kan betoone noidt niet nalaetig in weese zal maer U.L. altidt bij zal staen en getrou blive tot er dood hier meede breek ik af en verblieve U.L. veelgeagte broer Jacobus Fursenburg. Leeuwaerden den 14 October Ao 1739. Voor al de groetenis aen Vrou Straal. Doen U uterste best want het komt er op aen.
"Vrou Straal" was getuige à décharge en uit deze brief bleek dus de mogelijkheid van beinvloeding van deze getuige door de familieleden van de arrestant. De brief werd daarom niet verzonden, maar nog diezelfde dag bij het procesdossier gevoegd. Sedert 5 maart zat Jacob dus in de gevangenis; eerst op 28 november 1739 werd door het Hof van Friesland het (onwaarschijnlijk zware) vonnis uitgesproken: "ten exempel wordt de gevangene gecondemneert omme bij den scherprechter op t schavot geleidet aldaar met den sweerde geëxecuteert en van t leven ter doodt gebragt te worden." Executies vonden in de 16e en 17e eeuw plaats op De Brol, soms ook Beulsbrug genoemd. Later was dat meestal op het Blokhuisplein. Van 1726 tot 1755 was Christiaan van Gorcum scherprechter in Leeuwarden. Hij volgde zijn vader Dirk in die functie op, en na zijn overlijden werd zijn oudste zoon Dirk ook scherprechter in Leeuwarden. In de tijd van Christiaan werden 6 mannen opgehangen wegens huisbraak en dieverijen, 4 vrouwen verdronken wegens kindermoord, 3 mannen gewurgd en 2 onthoofd wegens moord, 2 mannen gewurgd wegens sodomie en 1 man onthoofd wegens oproerigheid.
De weduwe van Jacob bleef met een groot gezin achter en werd waarschijnlijk onderhouden uit de armenkas.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Forssenburg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Forssenburg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Forssenburg

Margrite Hofman
± 1643-> 1684
Laurens Forssenburg
± 1670-> 1734
Aldegunda
± 1670-> 1729

Jacobus Forssenburg
1705-1739

1726

Acke
1697-????

Jelle
1734-1735

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Jacobus Forssenburg



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. doopboek St Bonifaciuskerk Vleeschmarkt (Nieuwestad)
      [1705] 31 martii baptizatus est Jacobus filius Laurentii Forssenborg et Alegondis Hebbelincx suscepit Joannes Forssenborg.
    2. https://historischcentrumleeuwarden.nl/component/content/article/61-stad/andere-onderwerpen/1837-de-merkwaardigste-meest-crimineele-sententien-van-het-hof-van-friesland
      1739 d. 28 novemb. is Jacob Furstenburg wegens een begane manslag en een duel op SchenkeSchans onthooft.
    3. dtb Leeuwarden 909 trouwen gerecht 1725-1739
      [april 1726 den 27 dito] Japik Lourens in dese stad en Akke Aukes agter de Hoven uts.
    4. dtb Leeuwarden NG trouwen 1721-1726
      Japick Louwrens alhier en Acke Aucks agter de Hoven sijn haar egts geboden voor de eerstemaal voorgestelt den 28 april 1726 en de tweedemaal de 5 meij en de 12 dito de derdemaal en sijn den selfden dito na noen in de Gal.kerk in haar huwelijk bevestigt.
    5. www.historischcentrumleeuwarden.nl
      Nieuwestad: Jacobus Louwrens Fossenborg van Leeuwarden gehuwd met Akke Aukes van Leeuwarden.

    Événements historiques

    • Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1726: Source: Wikipedia
      • 19 février » création du Haut conseil secret de l'Empire russe.
      • 26 février » Charles Albert de Bavière devient électeur de Bavière.
      • 11 juin » Le cardinal de Fleury est nommé premier ministre de Louis XV.
      • 6 août » l'Empire germanique et la Russie concluent une alliance contre la Turquie.
    • La température le 28 novembre 1739 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: betrokken mist. Phénomènes météorologiques particuliers: . Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1739: Source: Wikipedia
      • 24 février » victoire de Nâdir Châh sur Muhammad Shâh à la bataille de Karnal, en Inde.
      • 20 mars » Nâdir Shâh prend la ville de Delhi qu'il fait piller et ordonne le massacre de 30000 de ses habitants.
      • 9 septembre » Rébellion de Stono contre l'esclavage en Caroline du Sud.
      • 18 septembre » signature du traité de Belgrade.
      • 3 octobre » signature de la convention de Nyssa mettant fin à la guerre austro-russo-turque.
      • 1 décembre » bataille de Portobelo pendant la guerre de l'oreille de Jenkins.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Forssenburg


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Piet Wakkers, "Ancêtres Ter Horst-Rooswinkel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-ter-horst-rooswinkel/I1349.php : consultée 6 juin 2024), "Jacobus Forssenburg (1705-1739)".