Pedigree de Pieter & Anne Naucke » Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS (± 1445-± 1507)

Données personnelles Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS 


Famille de Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS

Il est marié avec Heijwich Alaert WUESTEN.

Ils se sont mariés le 4 juin 1480 à Oirschot.

kinderen:
1. Heijmerick Claes Heijmerick (Embrecht) Schepens 1485-1558/
2. Goossen Claes Scepens 1489-1553
3. Aleijt Claes Scepens 1491-1564
4. Jutta Claes Scepens 1495-1560
5. Aert Claes Scepens 1496-1541
6. Marie Claes Scepens 1498-1550
7. Alaert Claes Scepens 1500-1540

Enfant(s):

  1. Maria Nicolaus SCHEPENS  ± 1495-???? 
  2. Alaert Claes SCHEPENS  ± 1500-± 1558 


Notes par Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS

Woonde in Oirschot in de herdgang Kerkhof in de hoeve tot Roetelen, had ook goed in de herdgang Spoordonk.
-----------------------------------------------

B.P. 1252 Oirschot fo. 86r dd. okt 1482 - sept 1483.

Claes Heijmerick Scepens; Heer Henrick, Heilwich en Margriet kinderen van wijlen Henrick Belarts.

------------------------------------------------

B.P. 1265 Oirschot fo. 419v dd. okt 1495- sept 1497.

Claes Heijmerick Scepens; Rutger Rutger Cluijstermans; Heijlwich en IJda kinderen van wijlen Peter Rutger Cluijsterman.

------------------------------------------------

B.P. 1265 Oirschot fo. 419v-420r dd. okt 1495 - sept 1497.

Die hoeve tot Roetelen (van Claes Heijmerick Scepens) in de herdgang van den Kerkhof.

------------------------------------------------

Schepenprotocol nr. 165 dd. 10-05-1504.

Aert Heijmerick Schepens als gemachtigde voor Henrick Meeus Crommen heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een document van huwelijkse voorwaarden en andere schepenbrieven van Oirschot inzake een pacht van 2 mud rogge per jaar, die Alaert Wuest bij de huwelijkse voorwaarden had beloofd aan Claes Heijmerick Schepens met Heijlwich natuurlijke dochter van genoemde Alaert, op onderpand van al zijn bezit, zowel roerend als onroerend zoals dat document daarover inhoudt, opgemaakt door heer Henrick Belaerts, priester dd. 04-06-1480 des voormiddags om 10 uur. Daarop heeft de heer (de schout namens de heer) een onderpand geleverd zijnde een stuk beemd genoemd 't Tregelaer gelegen achter Oudenhoven aldaar, b.p. de kinderen van Onstaden, de gemeijnte, Joerden de Hoppenbrouwer. Melis Peters als vorster heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Claes Schepens voor de achterstalligheid en de kosten van de uitwinning. Het bezit is ook in 's Hertogenbosch gepubliceerd geweest volgens een vidimusbrief. Getuigen Colen, Cremer en Hoppenbrouwer.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 171 dd. 13-03-1507.

Henrick de Crom verklaart dat Heijlwich weduwe en kinderen van Claes Heijmerick Scepens een pacht van 2 mud rogge mogen aflossen, na het overlijden van Henrick de Crom en diens vrouw Heijlwich, welke pacht Alaert Wuesten eerder had beloofd aan Claes Schepens met Heijlwich dochter van Alaerts Wuesten volgens een document daarover met huwelijkse voorwaarden , en welke pacht genoemde Claes had verkocht aan genoemde Henrick de Crom. Betaling kan geschieden met 28 peters voor elke mud rogge. Getuigen Leeuw en Berse. In marge: Aert Scepens neemt de brief (latijnse dienstaantekening).

---------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 148 dd. 17-09-1523.

Heijmerick, Goessen en Aert, broers en wettige kinderen van Claes Heijmerick Schepens, verder Gielis Peter Gielis Snellaerts als man van Marie, Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt, en Lodewijk Loden Timmermans als man van Juet, gezusters en ook kinderen van genoemde Claes, verkopen aan Alaert Claes Schepens hun erfdelen in een huis, tuin etc. samen met een zesterzaad en 5 roedes "voorwegs" land samen met de dijk, zover als de tuin van het huis loopt naar de voorste hoek van het bakhuis, gelegen naast het nieuwe huis in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel, b.p. Dries van Oirschot, genoemde Aert, de gemeenschappelijke straat, Peter van der Ameijden. Nog verkopen ze hem een stuk land met het weilandje en de helft van een eeuwsel, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Andries van Oirschot, genoemde Alaert en Aert, Cornelis Gerits van Peelt. Lasten hieruit zijn de helft van 3 Bossche muddes rogge, maat van 's Hertogenbosch en daar ook te leveren aan de erfgenamen van Jan Monninck en nog de helft van 2 en een halve mud rogge (te lveren aan het St. Barbara-altaar, is doorgestreept). Getuigen Vos en Beerse.

149: Heumerick, Goessen en Alaert, broers en wettige kinderen van Claes Heijmerick Schepens, verder Gielis Peter Gielis Snellaerts als man van Marie, Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt en Jodewijk Loden Timmermans als man van Juet, gezusters en ook kinderen van genoemde Claes, verkopen aan Aert Claes Schepens een huis, tuin etc. met de helft van een eeuwsel, gelegen in de herdgang de Kerkhof aan de Hoevel aldaar, b.p. Dries van Oirschot, Peter van der Ameijden, zijn broer Aert. Lasten hieruit zijn de helft van 3 Bossche muddes rogge en ook daar te leveren aan de erfgenamen van Jan Monnicks en de helft van een pacht van 2 en een half mud rogge maat van Oirschot. Actum als boven.

150: Alaert en Aert wettige kinderen van genoemde Claes Heijmerick Schepens, ieder voor de helft, beloven aan Heijmerick Goessen en Claes zijnde hun broers, en aan Gielis Peter Gielis Snellaerts, Cornelis Gerits van Peelt en Lodewijk Loden Tim,mermans,10 rijnsgulden per jaar te gaan betalen, steeds op St. Jansdag op onderpand van het bezit zoals vermeld in de 2 voorgaande brieven. Actum als boven.

151: De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar op St. Jansdag, elke gulden rente tegen 20 rijnsguldens kapitaal, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd. Actum als boven (deze en de vorige akte zijn doorgestreept).

---------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 211 dd. 17-09-1523.

Heijmerick, Goessen, Alaert en Aert, broers en wettige kinderen van Claes Schepens, verder Gielis Peter Gielis (Snellaerts) als man van Marie, Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt en Lodewijch Loden Timmermans als man van Jutken, allen wettige kinderen van genoemde Claes Schepens verwekt bij diens vrouw Heijlwich Alaert Wuesten, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van wijlen hun vader hebben geerfd en zulks in aanwezigheid van hun moeder Heijlwich.

- Genoemde HEIJMERICK krijgt:

1. het middelste deel van een akker genoemd de Ruetelakker, gelegen in de herdgang Kerkhof aan de Hoevel, b.p. Henrick van Berse, Goessen Claes Schepens, Cornelis Gerits van Peelt waarvan is afgedeeld, Alaert Claes Schepens waarvan is afgedeeld.

2. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer,v gelegen in de herdgang Hedel.

3. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genaamd dat Aerschot gelegen in de herdgang Spoordonk.

4. en nog het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne gelegen in de herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Heijmerick moet overpad verlenen aan de andere achterste erven over zijn erf.

- Genoemde GOOSSEN krijgt:

5. een stuk land genaamd de Mortel, met de dries en het akkertje er achter, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hovel, b.p. Alaert en Heijmerick kinderen van Claes Schepens, Jan Vrancken, heer Thomas van de Venne, Peter van Mierde, Jan Lippen. Hij moet overpad over zijn erf geven aan de achterste akkers van de andere delers.

6. Nog krijgt hij een stuk heide en weiveld, gelegen in herdgang Spoordonck genoemd het Hoolcop, b.p. Goessen Ruelens, Ruth de Lubber, Gijsbrecht Pels, de gemeijnte.

7. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Berckt, gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Goijaert Stevens, Jan Toerkens, heer Henrick van Esch, de kinderen van Dirck vn de Hagelaer, de gemeijnte. Lasten hieruit zijnv12 en een halve stuiver aan de hertog van Brabant.

- Genoemde ALAERT krijgt:

8. het achterste stuk van een perceel genoemd de Ruetelakker aan de Hoevel, b.p. zijn broer Heijmerick warvan is afgedeeld, de kinderen van Lippen van Hersel, Henrick van Berze, zijn broer Goessen.

9. Nog krijgt hij een stuk beemd gelegen in de herdgang Spoordonk, genoemd de Vloebeemd, b.p. Joerden Sbrouwers, de gemeijnte, Thijs Peter Roefs, een pad daar. Lasten hieruit zijn 3 stuivers als chijns aan Philips Hinckaert.

10 . Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Pelsert gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Willem van Elsen, Henrick Lippen van den Schoet, de Achtbunders, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn 9 stuivers min 1 oort aan het kapittel van St. Jan in 's Hertogenbosch. Er moet overpad worden verleend aan de achterste percelen.

- Genoemde AERT krijgt:

11. het voorste deel zoals is afgepaald van een stuk land genoemd de Grootakker, gelegen in de herdgang de Kerkhof, Henrick Lippen van den Schoot, Loden Loden Timmermans waarvan is afgedeeld, Jacop Lonis Janssen, Marieken van der Ameijden.

12. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd het Tregelaer gelegen in de herdgang Hedel.

13. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Aerschot, gelegen in de herdgang Spoordonk.

14. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne, gelegen in de herdgang de Kerkhof aan de Hoevel.

- GIELIS PETER GIELIS als echtegenoot krijgt:

15. het achterste stuk zoals is afgepaald van een perceel genoemd de Grootakker, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. zijn zwager Loden waarvan is afgedeeld, Lijsken Voskens, meester Gielis van Gewanden, de erfgenamen van Henrick van de Venne.

16. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer, gelegen in de herdgang Hedel.

17. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Aerschot gelegen in de herdgang Spoordonk.

18. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne, gelegen in de herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Hij moet overpad verlenen aan de achterste delen van de andere akkers.

- Genoemde CORNELIS namens zijn vrouw krijgt:

19. hetvoorste stuk van een perceel genoemd de Ruetelakker zoals is afgepaald, b.p. Heijmerick Claes Schepens waarvan is afgedeeld, Alaert en Aert kinderen van Claes Schepens, Peter van Mierde, Henrick van Berse, Willem Huben van den Schoet. Er moet overpad worden verleend aan de achterste percelen van de andere delers.

20. Nog krijgt hij een weiland genoemd de Moest gelegen in de herdgang Spoordonk.

21. Nog krijgt hij de helft van een stuk beemd genoemd de Berckt gelegen in de herdgang Spoordonk. Lasten hieruit zijn 22 stuivers en een half blank aan het kapittel van Oirschot.

- Genoemde LODEN als echtgenoot krijgt:

22. het middelste stuk van de genoemde Grootakker, gelegen in de herdgang de Kerkhof, b.p. zijn zwager Aert waarvan is afgedeeld, Gielis Peter Gielis waarvan ook is afgedeeld, Jan Lippen van Herzel, meester Gielis van Gewanden, de erfgenamen van Jan van der Rijt.

23. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer gelegen in de herdgang Hedel.

24. Nog het 1/4e deel van een beemd genoemd het Aerschot gelegen in de herdgang Spoordonk.

25. Nog het 1/4e deel van een heiveld genoemd het Dunne, gelegen in de herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Hij moet overpad verlenen aan de achterste delen van de andere delers.

De delers beloven deze deling gestand te zullen doen. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Als er meer lasten op iemands erfdeel drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die samen betalen. Getuigen Vos en Berse.

212: Heijmerick en Aert uit de vorige akte beloven hun moeder Heijlwig zolang ze leeft haar jaarlijks 7 mud rogge en 14 rijnsguldens te betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en nog elk jaar 200 bussels rijshout en 7 voeders binnenturf. Verder elk jaar nog 35 pond boter, de helft per half mei en de andere helft in de spurrietijd. Verder houdt ze het recht om in het oude of in het nieuwe huis te wonen waar ze dat wil en mag het bakhuisje gebruiken en het derde deel van de boomgaard, en mag ook zoveel groentes etc. in de tuin telen als ze nodig heeft. Als haar kinderen haar niet betalen dan mag ze haar bezit weer terugnemen, te weten het deel van degene die niet betaalt. Actum als boven.

213: Goessen, Aert, Gielis, Cornelis en Lodewijk, ieder voor hun zevende deel, beloven Henrick en Aert die voor hun belofte uit de vorige akte te zullen vrijwaren. Actum als boven

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1480: Source: Wikipedia
    • 6 mars » ratification du traité d’Alcáçovas qui met fin à la guerre de Succession de Castille.
    • 14 août » Sac d'Otrante par Mehmed II et exécution de 800 chrétiens refusant de se convertir.

Sur le nom de famille SCHEPENS

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme SCHEPENS.
  • Afficher des informations sur SCHEPENS sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille SCHEPENS.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Stefan Naucke, "Pedigree de Pieter & Anne Naucke", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-pieter-en-anne-naucke/I3604.php : consultée 29 mai 2024), "Claes Heijmerick Daniel SCHEPENS (± 1445-± 1507)".