Ancêtres Jan Herman Wisman » Jan Heersinck (< 1630-< 1678)

Données personnelles Jan Heersinck 

  • Il est né avant le 1630.Source 1
  • Profession: landbouwer op Groot Heersink, Westendorp.
  • Il est décédé avant le 1678.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 avril 2021.

Famille de Jan Heersinck

(1) Il est marié avec NN.

Ils se sont mariés avant le 1652.


Enfant(s):

  1. Lubbert Heersinck  ± 1651-1738
  2. Geertjen Heersinck  < 1655-????
  3. Jan Heersink  < 1660-???? 


(2) Il est marié avec Lammertien Peckelmans.

Ils se sont mariés avant le 1665.Source 2


Enfant(s):

  1. Zweer Heersink  ± 1665-1744
  2. Geert Heersink  ± 1669-1758 
  3. Aeltjen Heersink  < 1670-???? 
  4. Garritjen Heersinck  < 1675-????


Notes par Jan Heersinck

In 1251 heeft Hendrik III heer van Borculo en burggraaf van Coeverden (1233-1288) het goed Hercinc verkocht aan het klooster Bethlehem (Bilheem) in Gaanderen. Ridder Engelbertus Wolf had Hercinc in leen van Hendrik van Borculo:

Henricus domicellus de Burglo verkoopt het goed Hertinc te Versevelde zooals Engelbertus miles dictus Wolf dat van hem te leen gehouden, maar nu aan hem opgedragen had, aan de kerk te Bethlehem en wel ten overstaan van zijne ministeriales en cives de Gronlo. Presentibus et testibus: domino Alberone de Sinderen, Gerlacho de Winterswic, Hermanno de Marhulse, Suethere de Langele, militibus, Johanne Tijmpe, Rotgero Santwater, Engelberto Tiledekinc, Johanne de Sutphania, Theoderico de Honesreche, Wernhero de Wimburg, Gerhardo de Houerbroke, Suethero Saxone
Datering: 1251 (Anno domini MCCLI)
NB: Het inventarisnummer is gelijk aan het regestnummer. Zie Sloet, Oorkondenboek 729, Tadema 40 en Cartularium (inv.nr, 976) 26.

Albero van Sinderen was mede-erfgenaam van het goed Hertinc (=Heersink). Albero werd vaker in oorkonden genoemd met Hendrik III van Borculo. De moeder van Hendrik III, Euphemia van Coeverden hertrouwde in 1237 met graaf Herman I van Lohn. Hendrik III was toen nog minderjarig.

De heer E.J. Harenberg heeft bij de oorkonde uit 1251 Hertinc vertaald als Harterink, maar dat is niet juist (Oorkondenboek van Gelre en Zutphen tot 1326). In de lijst van goederen van klooster Bethlehem staan in 1427 zowel Hertgerinc (=Harterink) als Hersinc genoemd. Dus dat zijn twee verschillende boerderijen. In 1470 is op een kaart met boerderijen met inkomsten wel Hersing genoemd, maar geen Harterink/Hergerinck meer (P.J.J. Moors, Het klooster Bethlehem bij Doetinchem en zijn grootgrondbezit, een inleiding, doctoraalscriptie KU Nijmegen, 1983; niet gepubliceerd).
Het klooster Bethlehem had in 1470 nog steeds recht op de (belasting)tienden van goed Hersing (Heersink) in Varsseveld. In 1648 was Harterinck eigendom van Huis Bergh en Heersink van particuliere eigenaren.

Heersink is waarschijnlijk afgeleid van grondheerschap, zoals ook de naamvarianten Heerscapinc, Heerschap, Heerschop, Hersing, Heerspink en Heersmink. Een oude naam is Heerscopinc ("Heerscopinc, De geschiedenis van de erven en geslachten Heerspink", B.J.Finke en W.Heerspink, 2008). In de Duitse graafschap Bentheim en de omgeving van Hardenberg (Rheeze) in Overijssel komt de (boerderij)naam Heerspink vaak voor. Dat is niet ver weg van Coevorden.
Volgens genoemde onderzoekers hangt de naam Herscaping en de varianten daarvan samen met het woord 'heerschap'. In het Middelnederduits bestaat het woord herschap of herschop, met als betekenis Herrschaft, Oberaufsicht, Lehnherrschaft, Herrenleute. In het Middelnederlands kennen we herscap, heerscap of herescap, dat de betekenis heeft van heerser over een land, door een heerser geregeerd land, rechtsgebied van een landsheer, of abstract heersgezag over een land. Zo was Herscaping een erve dat in enigerlei betrekking stond tot een heerschap. Tegenwoordig vindt men de familienaam Herrschaft nog in het Sauerland en het Ruhrgebied, evenals de namen Heerschap of Heerschop in Nederlandse plaatsen. Een Herscaping was daarmee bezit van een heerschap of horig.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Heersinck?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jan Heersinck

Jan Heersinck
< 1630-< 1678

(1) < 1652

NN
????-< 1665

Lubbert Heersinck
± 1651-1738
Jan Heersink
< 1660-????
(2) < 1665
Zweer Heersink
± 1665-1744
Geert Heersink
± 1669-1758
Aeltjen Heersink
< 1670-????

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan Heersinck



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Archief Heerlijkheid Lichtenberg akte 30 jan. 1722, www.genealogiedomein.nl
  2. Register van hoofdtijnsplichtigen van het Huis Ulft - Jaar 1686

Sur le nom de famille Heersinck


La publication Ancêtres Jan Herman Wisman a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Arjan Wisman, "Ancêtres Jan Herman Wisman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-jan-herman-wisman/I2028.php : consultée 20 juin 2024), "Jan Heersinck (< 1630-< 1678)".