In Cruce Salus » Karel Roorda van Tzummarum (1531-1601)

Données personnelles Karel Roorda van Tzummarum 

  • Il est né entre le 1530 et le 1531 dans Venlo, Limburg, Nederland.
  • Il a été baptisé.
    Roorda was, zoals Jancko Douwama en Syds Tjaerda voor hem, een voorstander van een onofhankelijk Friesland. Dit standpunt plaatste hem, als beschermer van de Friese privileges, tegenover Willem Lodewijk van Nassau, die zich juist sterk maakte voor Friesland als onderdeel van de Unie. In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde Roorda zich tot een van de belangrijkste mensen van Friesland. Zo was hij in 1581 en van 1584 tot en met 1592 een van de Friese afgevaardigden in de Staten Generaal. In dit laatste jaar kwam hij echter in een openlijk conflict met Willem Lodewijk, onder andere over de bezetting van Hasselt. Met het verlies in dit conflict nam Roorda's invloed sterk af.
    Karel Roorda schreef in 1591 het werk Rudimenta religionis Christtianae, Hebraice, Graece et Latine, maar daar is niets meer over bekend.
  • Profession: politicus.
  • Religion: Luthers.
  • Il est décédé le 10 novembre 1601 dans Leeuwarden, Friesland, Nederland.
  • Un enfant de Popcke van Roorda van Tzummarum et Margareta van Aernheim
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 mars 2009.

Famille de Karel Roorda van Tzummarum


Notes par Karel Roorda van Tzummarum

Karel Roorda is waarschijnlijk geboren in 1530. Zijn vader was Popke Roorda, een eigenerfde boer uit Aegum ten zuiden van Wergea. Hoewel er verschillende takken van Roorda's voorkwamen in Fryslân, waarvan enkele tot de adel gerekend konden worden, is het niet duidelijk of Karel Roorda ook van adelijke komaf was. Hoewel zijn vader wellicht niet van (Friese) adel was, zijn moeder was zeker wel van (Gelderse) adel.
Als protestant (oorspronkelijke Lutheraan) werd Roorda door de Spaanse hertog Alva gewantrouwd en voor het gerecht gedaagd. Liever dan een veroordeling af te wachten vertrok Roorda naar het buitenland. Hij studeerde in Geneve, broeinest van het protestantisme, en heeft zich daar tot het Calvinisme bekeerd. Tijdens de Bartholomeusnacht was hij in Parijs, een ervaring die hem alleen maar verbetener gemaakt zal hebben in zijn verzet tegen de Katholieke Kerk. Ook heeft hij een tijd in Emden bij andere Friese ballingen doorgebracht.
Met het begin van de opstand tegen de Spanjaarden in de Lage Landen, brak voor Roorda de tijd aan om weer terug te keren. Eerst als gezant naar Willem van Oranje, daarna als adjunct van admiraal Duco Martena in Hoorn. Na de val van de Spaanse stadhouder Caspar de Robles keerden de ballingen terug naar Fryslân. In de Friese Staten wist Roorda zich in korte tijd te ontwikkelen tot een centrale figuur. Terwijl de nieuwe stadhouder Renneberg op militaire campagne was, fungeerde Roorda als gedeputeerde te velde; een soort controleur van de stadhouder namens de Staten.
Binnen de Staten ontwikkelde Roorda zich tot de belangrijkste behartiger van de Friese belangen in de Lage Landen. Hij verzette zich tegen de benoeming van niet-Friezen op ambtelijke posten en beschermde de privilegiën van Fryslân, de rechten om zelf te bepalen welke belastingen werden geheven en hoeveel daarvan aan de Staten-Generaal werd afgedragen. Daartegenover staat dat Roorda pleitbezorger was van de Unie van Utrecht, het accoord tussen de noordelijke gewesten waarbij het gezamenlijk verzet tegen de Spaanse landvoogd werd besloten. Zijn rol in de totstandkoming van de Unie van Utrecht leverde hem een plek op in het uitvoerend comite van de Unie, samen met Paulus Buys, Reinier Cant en Floris Thin. Dit kwartet bepaalde belangrijke zaken als militaire campagnes tegen de Spanjaarden.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Karel Roorda van Tzummarum?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Karel Roorda van Tzummarum

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Karel Roorda van Tzummarum

Ruurd Roorda
????-1463

Karel Roorda van Tzummarum
1531-1601


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques



Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1549 » Paul III (Alexandre Farnèse, dit), 220 pape, en fonction de 1534 à 1549 (° 29 février 1468).
  • 1617 » Barnabe Rich(en), écrivain et militaire anglais (° v. 1540).
  • 1622 » Léonard Kimura, religieux jésuite japonais, brûlé vif à Nagasaki (° v. 1575).
  • 1624 » Henry Wriothesley, homme politique anglais (° 6 octobre 1573).
  • 1644 » Luis Vélez de Guevara, auteur et dramaturge espagnol (° 1579).
  • 1675 » Léopold de Médicis, prélat italien (° 6 novembre 1617).

Sur le nom de famille Roorda van Tzummarum


La publication In Cruce Salus a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lex Kroes, "In Cruce Salus", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/in-cruce-salus/I4948.php : consultée 26 septembre 2024), "Karel Roorda van Tzummarum (1531-1601)".