Het Eiland Schiermonnikoog » Wopke Fenenga (1888-1940)

Données personnelles Wopke Fenenga 

  • Il est né le 14 septembre 1888 dans Schiermonnikoog.
  • Professions:
  • Fonction: schipper van de reddingboot.Source 4
    SCHIERMONNIKOOG, 3 Febr. — Schipper Wopke Fenenga, van de reddingboot der Noord- en Zuidhollandsche Reddlngmaatschappij op Schiermonnikoog, is vanmorgen in den ouderdom van 51 jaar overleden. Fenenga had gisteren nog de leiding op zich genomen van een reddingsbrigade, welke van het eiland vertrokken was om de twee heeren en vier dames, die van de Groningsche kust over het ijs het eiland probeerden te bereiken en vermist werden, op te sporen. Kort na het vertrek van het eiland was hij echter onwel geworden en naar huis teruggekeerd. Vanmorgen is hij aan den binnenkant van den dijk gevonden. Het bleek, dat een hartverlamming hem had getroffen. Fenenga was nog slechts gedurende betrekkelijk korten tijd schipper van de reddingboot.
  • Résidant:
    • geen adres vermeld, Schiermonnikoog.Source 5
    • Langestreek A nº 87, Schiermonnikoog.Source 6
    • huis A nº 87 (Langestreek Westeinde), Schiermonnikoog.Source 7
  • (Dienstplicht) .
    vrijgeloot voor militaire dienst
  • (Veroordeling) .Source 8
    Gedaagd te Leeuwarden op 24 october 1923
    Wopke Fenenga (schipper) 35 jaar oud wonende te Schiermonnikoog

    beschuldigd van heling
    uitspraak 24 october 1923: nv ƒ 75 of 2 maanden hechtenis
  • Il est décédé le 2 février 1940 dans Schiermonnikoog, il avait 51 ans.Source 9
  • Il est enterré dans Schiermonnikoog.Source 10
  • Un enfant de Reinder Fenenga et Reintje Hitman
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 23 juin 2022.

Famille de Wopke Fenenga


Notes par Wopke Fenenga

signalement uit militieregister:
lengte 1 M 756 millim.

Wobke Fenenga † Een merkwaardige figuur.

In verband met het tragisch sterfgeval van Wobke Fenenga schrijft het Hbl.:

Schiermonnikoog is in rouw gedompeld nu Wobke Fenenga dood is. Met een paar woorden stond er vermeld, dat de schipper van de reddingboot op het eiland aan de binnenkant van de dijk gevonden was, getroffen door een hartverlamming. Fenenga echter was meer dan schipper van de reddingboot, veel meer zelfs. Daarom zal Schiermonnikoog hem heel erg missen.
In vele opzichten was hij een merkwaardige figuur; een zonderling, zoo men wil. Hij was een zoon van het eiland en hij had een opleiding gevolgd, die vele eilanders volgen: die van stuurman bij de groote vaart. Als jonge kerel had hij aldus het eiland verlaten om te gaan zwerven over de zeven wereldzeeën. Maar hij was niet als rustend gezagvoerder teruggekeerd. Vóór hij was opgeklommen tot de hoogste rang ter koopvaardij had een ongeluk hem ongeschikt gemaakt voor de dienst op de brug; hij had een oog verloren bij het afschieten van een vuurpijl. Een tijdlang tijdens de wereldoorlog heeft hij toen nog gevaren als schipper op een schoener, waarmede hij als vrachtzoeker in oude trant de wilde vaart beoefende. Van IJsland tot de Golf vanBissaye [sic] placht hij rond te zwerven met zijn scheepje, dat hij „Mars" had genoemd. Lang hield hij dit echter niet vol. Als een dertiger, verliet hij de groote vaart.
Lang, mager en tanig was hij toen hij terugkeerde naar zijn geboortedorp op het eiland. Hij nam er zijn intrek ten huize van zijn bejaarde moeder en vond er gemakkelijk een bestaan. In de zomer placht hij maanlichtexcursies op de Wadden te organiseeren met zijn eigen boot „De Monnik"
De eenoogige maanzoeker was echter tevens bardenzanger. Des avonds kon men hem dikwijls treffen in de taveerne, omringd door een schare vrienden en vereerders. Als hij dan goed gemutst was, richtte hij zich op en declameerde of zong een der oeroude liederen, waaraan de folklore van Schiermonnikoog zoo rijk is. Hij kende ze alle en hij wist ze naar waarde te schatten. De eilanders waardeerden het, dat hij het eigene levend hield.
Het spreekt welhaast vanzelf, dat Wobke Fenenga telken jare de leider was van het Kallemooi-feest, dat omtrent Pinksteren pleegt te worden gevierd. Een merkwaardig feest met een duistere symboliek. Eenige dagen vóór Pinksteren wordt er bij een der eilandbewoners een haan uit het hoenderhok gestolen. Die wordt dan met wat voer en drinkwater in een mand opgesloten. En des Zaterdags vóór Pinksteren wordt deze mand aan een lange mast op het dorpsplein omhoog geheschen. De jeugd pleegt te dansenen te zingen rondom de mast. In de avond van de tweede Pinksterdag wordt de haan weer bevrijd en het dier herkrijgt de vrijheid. Feninga wist aan deze gebeurtenis telkens fleur en kleur te geven.
Ook bij vele andere gelegenbeden was Fenenga vooraan. Hij was een ontwikkeld man geestig en moedig tegelijk, vol avonturendrift. Hij was een gecultiveerde boekanier, een zilte bohémien; een kerel, die alleen z'n vrijgezellenleven leefde. Hij was niet afkeerig van maatschappelijk verkeer met z'n mede-eilanders, maar hij ging, wat hij ook deed en waar hij ook was, nimmer in de menigte op. Dat hij de leiding nam bij het zoeken naar de zes waaghalzen, die te voet over het ijs zonden komen, was welhaast vanzelfsprekend. Dat hij evenwel nog diezelfde dag de dood zou vinden, deed een huivering gaan over het geheele eiland. Als een die een uitzondering maakte op de rest, had hij geleefd; in eenzaamheid is hij gestorven.
Schiermonnikoog zal zijn nagedachtenis lang heugen.

[Nieuwsblad van Friesland: Hepkema's courant 7 februari 1940]

een vergelijkbare necrologie verschijnt in De Sumatra Post van 21 februari 1940

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Wopke Fenenga?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Wopke Fenenga

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Wopke Fenenga

Wopke Hitman
1830-1874

Wopke Fenenga
1888-1940


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. huwelijksacte Klaas Onnes/Tjitske Steegstra (1915)
    2. huwelijksacte Marten de Groot/Margaretha Elles (1930)
    3. overlijdensacte Wopke Fenenga (1940)
    4. [delpher.nl] de Standaard 5 februari 1940
    5. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1880-1890 blad 59
    6. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1890-1900 blad 76
    7. Bevolkingsregister Schiermonnikoog 1900-1923 blad 121
    8. AlleFriezen Rolboeken inv 103 actenr 550
    9. Nieuwsblad van het Noorden 5 februari 1940
    10. www.begraafplaatsschiermonnikoog.nl

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 14 septembre 1888 était d'environ 14,2 °C. La pression du vent était de 4 kgf/m2 et provenait en majeure partie du est nordest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 71%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
    • En l'an 1888: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 22 janvier » attentat contre Louise Michel au Havre, alors qu'elle donne une conférence.
      • 30 mars » en France, Pierre Tirard termine un mandat de président du Conseil sous la présidence de Sadi Carnot.
      • 13 mai » promulgation de la loi d'or au Brésil, abolissant l'esclavage.
      • 15 juin » Guillaume II devient empereur allemand.
      • 29 octobre » signature de la convention du canal de Suez à Constantinople.
      • 10 décembre » l'empereur Alexandre III de Russie lance un emprunt russe qui provoque un vaste mouvement de souscription publique auprès des banques. Dès le 11 décembre, les banques pavoisent: bientôt, Paris sera le centre de cet emprunt lancé par la Russie.
    • La température au 2 février 1940 était entre -9.6 et -7.3 °C et était d'une moyenne de -8.6 °C. Il y avait 0.3 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
    • Du 10 août 1939 au 3 septembre 1940 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer II avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Du 3 septembre 1940 au 27 juillet 1941 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy I avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • En l'an 1940: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,8 millions d'habitants.
      • 27 mai » massacre du Paradis (exécution sommaire de soldats britanniques par les SS).
      • 28 mai » |massacre de Wormhout à Esquelbecq. 13 personnes en réchappent, dont Bert Evans.
      • 14 juin » |entrée de l'armée allemande à Paris, déclarée ville ouverte.
      • 27 juin » depuis Londres, le général de Gaulle est reconnu par Winston Churchill chef des Français libres.
      • 24 octobre » entrevue de Montoire entre Pétain et Hitler, à Montoire-sur-le-Loir.
      • 13 décembre » remplacement à Vichy du vice-président du Conseil Pierre Laval par Pierre-Étienne Flandin.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1939 » Anatole Deibler, bourreau français (° 29 novembre 1863).
    • 1940 » Vsevolod Meyerhold (Все́волод Эми́льевич Мейерхо́льд) (Karl Kasimir Theodor Meiergold, dit), metteur en scène de théâtre russe (° 28 janvier 1874).
    • 1942 » Daniil Harms (Дании́л Ива́нович Хармс), poète russe (° 30 décembre 1905).
    • 1950 » Constantin Carathéodory (Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή), mathématicien grec (° 13 septembre 1873).
    • 1956 » Cornelius Lott Shear, botaniste américain (° 26 mars 1865).
    • 1957 » Grigory Landsberg (Григорий Самуилович Ландсберг), physicien russe (° 10 janvier 1890).

    Sur le nom de famille Fenenga

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Fenenga.
    • Afficher des informations sur Fenenga sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Fenenga.

    La publication Het Eiland Schiermonnikoog a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I8379.php : consultée 14 juin 2024), "Wopke Fenenga (1888-1940)".