Het Eiland Schiermonnikoog » Gratia Susanna Stachouwer (1791-1867)

Données personnelles Gratia Susanna Stachouwer 

  • Elle est née le 27 février 1791.
  • Elle a été baptisée le 27 mars 1791 dans Schiermonnikoog.Source 1
  • Titre: vrouwe van Schiermonnikoog
    zij bezat 1/3 deel van Schiermonnikoog; het andere 2/3 aandeel was in bezit van haar verwant Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. In 1858 verkochten zij het eiland voor 98.000 gulden aan John Eric Banck.
  • Entrée: eerdere poging tot verkoop van het eiland?.Source 2
    NEDERLAND. Men leest in de Leeuwarder Courant:
    Wie het belang van Friesland kent, weet ook van welk gewigt het eiland Schiermonnikoog is voor deze provincie. Wij vinden in den aanstaanden verkoop van een gedeelte van dit eiland, op den 27sten October e. k. aanleiding, om deswege het volgende mede te deelen.
    Het geveilde beslaat in het derde gedeelte der vrije Erfheeriijkheid , toebehoorende aan Vrouwe Gratia Suzanna de Jongh Stachouwer. De beide andere deelen zijn het eigendom van den heer Starkenburg Stachouwer van Wehe enz. Het geheel was alzoo tot nu toe in het bezit gebleven der nazaten van den heer Johan Stachouwer, Heer van Rijsbergen St. Anna enz., die het eiland in 1638 van de Staten van Friesland heeft gekocht, voor de som van 18,151 goudgld. Volgens den koopbrief werd het gekochte omschreven in: »de Heerlijkheid van het Eijland Schiermonnikoog met de landen , zeeregt, impositiën , civile en criminele justitie, onder reserf van 't recht van Souvereiniteit ende Hommagie te erkennen , en te praesteren bij solemnelen eede van getrouwheid aan deze Provincie in het partikulier, ende ingevolge van dien aan de generale Unie."
    De oorzaak van dezen geringen koopprijs is zoowel in de toenmalige tijdsomstandigheden, als in de verwaarloosde gesteldheid der landerijen te zoeken. Door den onvermoeielen ijver der latere bezitters, die voor bedijking en bemesting zorgden , zijn die landen aanmerkelijk verbeterd. Een bewijs daarvan levert eene boedelscheiding der familie, van den jare 1761 , in welke de waarde der geheele heerlijkheid toen op 88,800 gulden geschat werd. Na dien tijd is het eiland wel eenigermate in omvang verminderd, maar integendeel aanmerkelijk toegenomen in vruchtbaarheid van landerijen en in welvaart der ingezetenen. Voor akkerbouw en veeteelt is de grond toch uitmuntend geschikt. Reeds in 1763 nam men hier proeven met het verbouwen van koolzaad , die boven verwachting uitvielen, daar 3/8 pondemate lands 6½ loopen zaad gaf, van welke meer dan een aan olie werd geslagen. Thans zijn er gemeste koeijen, die over de 80 Ned. ponden vet geven.
    In het laatst der vorige eeuw werd de grootte van het eiland op 3000 pondematen geschat. De tegenwoordige inhoudsgrootte is volgens het Kadaster 1080 bunders 22 roeden 40 el. Behalve door eenige landbouwers, wordt het door zeevarenden bewoond. Er zijn thans nog bijna vijftig scheepskapiteins , die ter koopvaardij varen, gevestigd.
    Uithoofde van de voorgenoinene inpoldering van de Lauwerzee, heeft dit eiland meer belang en hoogere waarde verkregen, zoodat de aankoop van het gemelde derdedeel geene ongunstige speculatie belooft.
  • Entrée: aangekondigde verkoop van Schiermonnikoog.Source 3
    - Blijkens advertentie, in nos. 95 en 97 der courant, zal binnen kort door de notarissen Brandsma, te Schiermonnikoog, en mr. Witteveen, te Metslawier, worden overgegaan tot den openbaren verkoop van de uitgestrekte heerlijkheid of het eilandSchiermonnikoog, groot ruim 1000 bunders, waarvan ruim 600 duingrond , ruim 400 bouw- en weidland en eenige bunders huissteden, tuinen, enz.
    Bij deze gelegenheid achten wij het niet onbelangrijk in herinnering te brengen, dat de heerlijkheid Schiermonnikoog vroeger het eigendom was der provincie Friesland, doch door de Staten, bij resolutie van den 27 Junij 1638, tot den openbaren verkoop daarvan , even als van nog meer andere eigendommen, werd besloten, ten einde de Provincie uit hare geldelijke ongelegenheid te redden. Bij koopbrief van den 1 November 1638, ging het eiland met zijne landen, zeeregten , impositien , civiele en criminele justitie, onder voorbehoud van het regt van souvereiniteit en homage te erkennen en te presteren, by solemnelen eede van getrouwheid aan de Provincie in het bijzonder en ingevolge van dien aan de gegeheele Unie, over in handen van den heer Johan Stachouwer, heere van Rysbergen, St. Anne en Isseliettes voor de som van 18,151 goudgulden. Ofschoon in latere jaren soms nog gedeeltelijk van eigenaren hebbende gewisseld , bleef de heerlijkheid echter tot op den huidigen dag voor het grootste gedeelte steeds in het bezit der familie Stachouwer.
    De geheele oppervlakte van het eiland beslaat 1088½ bunder, waarvan 1080 by het kadaster belastbaar zijn gesteld. Met het vaste zeestrand is het 3 uur gaans in de lengte en 1 uur gaans in de breedte. De bevolking, die vóór 70 jaren 1200 zielen sterkwas, bestond op den 31 December 1856 uit 446 mannen en 505 vrouwen, of te zamen 951. In vroegere tijden leefden de inwoners grootendeels van de veischvangst en zeevaart; thans maken landbouw en veeteelt de hoofdbron van bestaan op het eiland uit. Dat echter de zeevaart niet geheel is opgegeven, kan blijken uit het getal van 25 zeeschepen, die er nog steeds te huis behooren. De vroeger aanwezige zeebaken zijn in 1854 vervangen door twee kapitale kustlichttorens , die van wege het Rijk zijn gesticht en meer dan een ton gouds hebbeni gekost. Door hunne daarstelling wen in eene reeeds lang erkende behoefte der scheepvaart voorzien. De veestapel bestaat uit: 19 paarden, 156 runderen, 99 schapen en 31 varkens. Schiermonnikoog beeft met Ameland de bijzonderheid gemeen, dat beide tot dusverre geheel van de longziekte ouder het rundvee zijn verschoond gebleven, hetgeen voornamelijk te te danken aan de, bij het ontstaan dier ziekte in Friesland, getroffen maatregelen tegen den invoer van rundvee van den vasten wal.
    Wat bet staatsregteljjke betreft, zoo verkeerde Schiermonnikoog, als geen 25 kiezers voor den gemeenteraad tellende, tot 30 Junij 1856 in de uitzondendering, bedoeld bij art 293 der gemeente wet. Voor de Tweede Kamer en de Provinciale Staten telt het eiland 6 kiezers.
    Dat de aandacht zeer op dezen belangrijken verkoop is gevestigd, spreekt van zelven. Algemeen hoopt men, dat de eigendomsovergang geene verandering in den toestand der landgebruiken zal brengen en de nationaliteit des eilands bewaard blijve.
  • Résidant:
    • perceel B 309 (voorhuis) - Langestreek Middendeel, Schiermonnikoog.Source 4
      wed. Cornelis Tjeerds Visser - oppervlakte 80, belasting 9 (het huis - tegenover de kerk - lijkt wat bescheiden voor de vrouwe van Schiermonnikoog?)
    • jusqu'en 1867: huisnr 22K, Schiermonnikoog.Source 5
  • Elle est décédée le 19 janvier 1867 dans Schiermonnikoog, elle avait 75 ans.
  • Un enfant de Johan Stachouwer et Aagtje Blom
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 4 avril 2022.

Famille de Gratia Susanna Stachouwer

(1) Elle est mariée avec Wilhelm Netteman.

Ils se sont mariés à l'église le 3 juin 1809 à Schiermonnikoog, elle avait 18 ans.Source 6

Vader
Tonnis Klasens (overleden 11 november 1808)
Moeder
Hilje Luitjens

Enfant(s):



(2) Elle est mariée avec Cornelis Tjeerds Visser.

Ils se sont mariés le 19 novembre 1818 à Schiermonnikoog, elle avait 27 ans.Source 7


Enfant(s):

  1. Tjeerd Cornelis Visser  1822-1878 
  2. Gesina Visser  1825-1902 
  3. Riekert Visser  1827-1900 


(3) Elle est mariée avec Sjourt Thijssens de Jong.

Ils se sont mariés le 3 février 1841 à Schiermonnikoog, elle avait 49 ans.Source 8

huwelijk voltrokken door 'Cornelis Eltjes Hoekstra assessor in dezen ambtenaar van de burgerlijke stand der grietenije Schiermonnikoog daartoe door den grietman speciaal benoemd als mogende volgens artikel vier van het door Zijne Majesteit den Koning genomen Besluit van den achtsten junij achttienhonderd drie en twintig den grietman ambtenaar van den burgerlijken stand dezer grietenije hierover uit hoofde van bloedverwantschap niet te staan ...'

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gratia Susanna Stachouwer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gratia Susanna Stachouwer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Gratia Susanna Stachouwer

Tjaakje Oebeles
± 1748-< 1800
Aagtje Blom
1754-1804

Gratia Susanna Stachouwer
1791-1867

(1) 1809

Wilhelm Netteman
± 1784-1814

(2) 1818
Gesina Visser
1825-1902
(3) 1841

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Doopboek Herv. gem. Schiermonnikoog 1718-1811
    2. Javasche courant 13 februari 1847
    3. Leeuwarder Courant 8 december 1857
    4. kadastergegevens 1832 via hisgis.nl
    5. bevolkingsregister Schiermonnikoog 1866-1880 blad 23
    6. Trouwregister Hervormde gemeente Schiermonnikoog 1718-1811
    7. acte 1818:8
    8. acte 1841:3

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 27 février 1791 était d'environ 1,0 °C. Il y avait 48 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: betrokken sneeuw. Source: KNMI
    • En l'an 1791: Source: Wikipedia
      • 26 mars » définition du mètre par l'Académie française des sciences.
      • 21 juin » arrestation de Louis XVI à Varennes.
      • 5 septembre » Olympe de Gouges rédige la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne.
      • 27 septembre » l'Assemblée constituante de 1789 vote l'émancipation des Juifs sur proposition d'Adrien Duport.
      • 4 novembre » bataille de la Wabash.
      • 15 décembre » |le roi de Suède Gustave III propose de prendre la tête d'une guerre contre la France.
    • La température le 27 mars 1791 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-quart-nord-est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
    • En l'an 1791: Source: Wikipedia
      • 17 mars » les 2 et 17 mars, la loi d'Allarde supprime les corporations et proclame le principe de la liberté du travail, du commerce et de l'industrie.
      • 14 juin » loi Le Chapelier.
      • 25 juin » le roi de France Louis XVI est ramené de force à Paris, après sa tentative de fuite échouée à Varennes.
      • 5 septembre » Olympe de Gouges rédige la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne.
      • 27 septembre » l'Assemblée constituante de 1789 vote l'émancipation des Juifs sur proposition d'Adrien Duport.
      • 28 octobre » Olympe de Gouges présente la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne à l'Assemblée nationale.
    • La température le 3 février 1841 était d'environ -9 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1841: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
      • 20 janvier » des navires britanniques occupent l'île chinoise de Hong Kong dans le cadre de la Première guerre de l'opium. Les attaques anglaises se poursuivent sur les côtes de la Chine, à Amoy (Xiamen), Ningbo et Shanghai.
      • 26 janvier » Hong Kong est proclamé territoire souverain du Royaume-Uni.
      • 10 février » naissance de la Province du Canada prévue par l'Acte d'Union.
      • 22 mars » en France, promulgation de la loi interdisant le travail des enfants de moins de 8 ans.
      • 13 juillet » Convention de Londres, sur la navigation dans les détroits du Bosphore et des Dardanelles.
      • 24 septembre » indépendance du Royaume de Sarawak du Sultanat de Brunei sous la pression britannique, James Brooke devient le premier Rajah blanc.
    • La température le 19 janvier 1867 était d'environ -3 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 94%. Source: KNMI
    • Du 1 juin 1866 au 4 juin 1868 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk avec comme premiers ministres Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) et Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1867: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 11 mai » signature du traité de Londres et indépendance et neutralité du Luxembourg.
      • 8 juin » François-Joseph Ier d'Autriche et Sissi sont couronnés roi et reine de Hongrie, concrétisant le compromis austro-hongrois (österreichisch-ungarischer Ausgleich, en allemand; kiegyezés, en hongrois).
      • 1 juillet » |création du dominion du Canada, à la suite de l'Acte de l'Amérique du Nord britannique.
      • 28 août » les États-Unis prennent formellement possession des Îles Midway.
      • 31 août » premier tour des élections législatives allemandes.
      • 25 octobre » bataille de Monterotondo (Risorgimento). Victoire des forces garibaldiennes.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Stachouwer


    La publication Het Eiland Schiermonnikoog a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    H. Hamersma, "Het Eiland Schiermonnikoog", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/het-eiland-schiermonnikoog/I25262.php : consultée 2 mai 2024), "Gratia Susanna Stachouwer (1791-1867)".