Hans Strik » Henricus Johannes Teraa (± 1591-1660)

Données personnelles Henricus Johannes Teraa 

  • Il est né environ 1591.
  • Les faits:
    • (functie) de 1629 à 1655 Schepen van Boxtel.Source 1
    • (functie) en l'an 1634 President Schepen.Source 2
      Schepenen voorde toecoomende jaere

      Hendrick Jans ter Aa president
    • (functie) en l'an 1637 Borgemeester van Boxtel.Source 3
    • (functie) de 1641 à 1642 presidentschepen.Source 4
      Wij jonker Franchoijs Beijhaerts drossaard en schout van Boxtel, Henrick ter Aa presidentschepen, enz.
    • le 10 février 1656 Notariele akten.Source 5
      Soort akte Attestatie
      Datum akte 10-02-1656
      Notaris Johan Goossens (jr.) ,Oirschot, Inventarisnummer 33, Folio 10v
      Inhoud
      Henrick Jansse ter Aa c.s. verklaren dat t.i.v. Franchoijs Beijharts, dat de watermolen, staande in Boxtel, altijd heeft gewerkt.
      Opmerkingen
      Personen Beroep Woonplaats Opmerking
      1 Henrick Janss ter Aa Oud president schepen Boxtel Oud ca 65 jaren
    • le 24 mars 1656 Notariele akten.Source 5
      Soort akte Attestatie
      Datum akte 24-03-1656
      Notaris Johan van Oeckell ,Oirschot, Inventarisnummer 112, Folio 20v
      Inhoud
      De oud-schepenen, oud borgemeesters en vorster verklaren t.i.v. Jonker Gileijn van Idegem, genoemd van Wassenhove, dat alle handelingen in opdracht van de officier worden verricht sinds zeer lange tijden in Boxtel.
      Opmerkingen
      Personen Beroep Woonplaats Opmerking
      1 Adam Willem van Breughel Oud schepen Boxtel Oud ca 71 jaren
      2 Henrick ter Aa Oud schepen Boxtel Oud ca 65 jaren
    • le 5 avril 1660 Notariele akten.Source 6
      Testament van Handrick Jan Handrikx ter Aa weduwnaar van zijn eerste vrouw Elisabeth dochter van Laureijs Goijaerts van de Schoot die zelf eerder weduwe was van Aelbert Willem Dircks en zijn vrouw huidige vrouw Margriet dochter van Evert Aerts verwekt bij Peterken dochter van Jan Peters, beiden wonend Boxtel herdgang ter Aa. Ze herroepen alle eerdere testamenten. De testateurs verklaren met de kinderen uit hun beider eerste huwelijk te hebben afgerekend volgens een kontrakt met de voogden voor schepenen van Boxtel d.d. 19 oktober 1620. Hij verklaart van de 3 nakinderen van Elisabeth geen bezit te hebben behouden. Ze vermaken aan de langstlevende van hen beiden een bedrag van 2000 gulden. De testateurs hebben 7 wettige kinderen uit dit huwelijk. Actum te Boxtel, getuige o.a. heer en meester Guilelmus Scellekens, deken van de kerk te Boxtel
    • le 23 avril 1618 Schepenenrechtbank.Source 7
      Henrick zoon wijlen Henrick Janssen over de Aa, heeft contant geld aangeboden om daarmee beroep te doen op het recht van vernadering, voor een vierde deel vanwege de kinderen van Henrick Elias van de Laerschot inzake een stuk hooiland genoemd de Keldersbeemden, ter plaatse genoemd in Oetendonck en ook inzake het vierde deel van de rechten van die kinderen in de beemd genoemd de Langbeemd gelegen te Boxtel onder Lennisheuvel, zoals eerder Henrick zoon wijlen Peter Lamberts als man van Catarina dochter wijlen Henrick Elias van de Laerschot had verkocht aan Adriaen en Coenrard broers en zoons van wijlen Adam Diercks. Henrick belooft de vernadering op alle punten na te komen en aan Adriaen en Coenraerd hun koopsom terug te betalen. Datum 23 april 1618, getuigen Claes Peters en Jan Claessen.
    • le 20 octobre 1620 Schepenenrechtbank.Source 8
      Henrick Jan Henriks als weduwnaar van Elizabeth dochter wijlen Laureijs Goijaerts van de Schoor, eerder weduwe van Aelbert Willems, verder Marijke, Oda en Albertken minderjarige dochters van wijlen Aelbert Willems wier moeder was Elizabeth dochter van Laureijs Goijaerts van de Schoor, doet afstand van zijn recht van vruchtgebruik in het vierde deel van een stuk land zijnde nieuw ontgonnen akkerland en verder groesland en deels heide, samen met de wallen en houtopstand meestal genoemd de ... (valt weg in rand), gelegen te Boxtel onder Munsel, ter plaatse genoemd in het Elsbroeck, belendend meester Geraert en Aert van Hoerenbeeck, de kinderen van Goijaert Gerits, de akkers daar genoemd de Lange Ackers, jonker Joest van Vladeracken en meer anderen. Na dood van Henrick zal het versterven op de 3 genoemde dochters van wijlen Aelbert Willems verwekt bij wijlen genoemde Elisabeth en hij draagt zijn vruchtgebruik daarin nu over aan Laureijs Goijaerts van de Schoor en aan Wouter Willems als voogden over deze 3 minderjarige dochters ten behoeve ook van die kinderen en belooft alle lasten daarin van zijn kant af te handelen. Datum 20 oktober 1620, getuigen Willem de Visscher en Geraert
      Roijmans.

      Nadat zulks is gebeurd, zijn hier verschenen de genoemde voogden uit de vorige akte die daarin gemachtigd zijn door heren schepenen van Boxtel d.d. 1 september 1620 en verkopen het vierde deel van het perceel uit het voorgaande kontrakt nu aan Henrick Jan Henricks en ze beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Actum als voor.

      Genoemde Henrick Jan Henricks belooft op onderpand van zijn persoon en bezit om aan de voogden ten behoeve van genoemde minderjarige dochters van genoemde Aelbert en Elizabeth die 135 gulden te betalen, per a.s. 1 mei over een jaar. Het betreft een schuldvernieuwing wegens aankoop van het
      vierde part van het genoemde land. Actum als voor.

      Vervolgens is op de aankoopsom door Henrick Jan Henriks 8 gulden 10 stuivers in mindering gebracht wegens het kopen van het heike van de kinderen dat die kinderejn al hadden verkocht zoals in de schuldbrief is vermeld en dus verrekend dient te worden.
    • le 16 février 1632 Schepenenrechtbank.Source 1
      Ida weduwe van Peter Jan Smits, gemachtigd daarin door het testament met haar man opgemaakt voor Petrus Petri van Leuwen en getuigen, belooft aan Hendrick Janssen ter Aa een jaarlijkse rente van 12 gulden, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer met Maria Lichtmisdag anno 1633, op onderpand van een huis, tuin, hofstad en tuin te Boxtel in hetdgang Zelissel dat nu wordt gebruikt door Dirck Peter Dircks. De schuldenaresse belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente en alle lasten af te handelen, behalve een rente van 5 gulden per jaar aan de erfgenamen van de Cleijne Peter in Den Bosch en de grondchijns. Datum 16 februari 1632, getuigen Breugel en Marijnen. (de rente is aflosbaar met 200 guldens en de achterstand, mits er een half jaar vooraf is opgezegd).

      Plaats:Boxtel
    • le 29 mars 1632 Schepenenrechtbank.Source 1
      Jan Peter Jan Smits belooft aan Henrick Jans ter Aa een jaarlijkse rente van 6 gulden, steeds te betalen met Pasen en voor de eerste keer per a.s. Pasen anno 1633, vanwege het afstand doen van het vruchtgebruik door zijn moeder. De rente is op onderpand van zijn erfdeel. Nog het vruchtgebruik van het bezit van een huis, tuiin etc. alhier onder Selissel. De schuldenaar belooft alle lasten af te handelen, behalve 5 gulden 10 stuivers aan de erfgenamen van de Cleijne Peter in Den Bosch en 12 gulden per jaar aanb de schuldeiser van hierboven, verder de grondchijns aan de heer. Actum ut supra.

      Plaats:Boxtel
    • le 10 mars 1633 Schepenenrechtbank.Source 1
      Jan zoon Peeter Jan Smits verwekt bij diens vrouw Ida. verkoopt aan Hendrick Janssen ter Aa een woonhuis, schuur, tuin, hofstad en aanliggend erf groot ca. 4 lopenzaad, gelegen te Boxtel onder Zelissel, belendend Adriaen Eijmbers, de gemeijnte van Zelissel, Herman Soemers en meer anderen. Nog een weiland groot ca. 4 lopenzaad, gelegen ter zelfder plaatse, belendend Evert Aert Willems, Gijsbert Janssen, Martten Lenarts, Herman Soemers en meer anderen, de rivier de Dommel, alles zoals hij middels vernadering heeft verkregen van Hendrick Jans ter Aa. De verkoper belooft alle lasten af te handelen zijnde 300 gulden aan de koper, 116 gulden aan Jaspaer van Heeswijck, 125 gulden aan Servaes Jacus, nog 100 gulden aan de koper en 3 stuivers 1 oort en nog 4 stuivers min een oortken aan de broederschap van O.L. Vrouw in Den Bosch. Actum ut supra.

      Plaats: Boxtel
    • le 25 février 1639 Schepenenrechtbank.Source 1
      De verkoper uit de vorige akte (Henrick Leonaerts) verkoopt aan Hendrick Janssen ter Aa een akker teulland groot ca. 8 lopenzaad met een daarbij gelegen weiland genoemd de Tijver, belendend het klooster van de Geertruijden in Den Bosch, Gijsbert Jans van der Asdonck. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Actum ut supra.

      Plaats:Boxtel
    • le 26 février 1639 Schepenenrechtbank.Source 1
      Ida weduwe van Peter Jan Smits belooft op onderpand van haar persoon en bezit om aan Henrick Jans ter Aa per a.s. Maria Lichtmisdag anno 1632 de som van 917 gulden en 10 stuivers te betalen zijnde het bedrag dat Henrick Jans ter Aa aan deze Ida had geleend zoals Ida bekent. Datum 26 februari 1639, getuigen Goossens en Frans Janssen als schepenen.

      Plaats:
      Boxtel
    • le 28 mai 1639 Schepenenrechtbank.Source 1
      Lodewijk zoon Aert Jan Franssen verkoopt aan Hendrick Janssen ter Aa ten behoeve van Jenneken weduwe van Jan Henrick Schellekens een woonhuis met strooien dak, tuin, boomgaard etc. alhier te Boxtel ter plaatse genoemd de Roont, zoals hij op 27 mei 1639 heeft gekocht en middels vernadering had verkregen van zijn moeder Maria, die wel het recht van een kamer houdt in datr huis en de tuin zolang als ze leeft. Het huis staat te Boxtel in herdang de Roont, belendend Henrick Jan Henricks, Willem Jaspers, de rivier daar, de erfgenamen van Geerling Antonis. Hieruit jaarlijks 2 kannen rogge in Den Bosch te leveren, verder een lopen en 2 kannen jaarlijks aan het kap8ttel te Boxtel, nog omstreeks 9 stuivers min een oortken chijns per jaar aan de heer van Boxtel. De verkoper belooft ale lasten verder van zijn kant af te handelen. De verkoper heeft op verzoek van de heer drossaard beloofd de verkoop gestand te doen etc. Datum 28 mei 1639, getuigen Adriaen Eijmberts en Jan Niclaes Goossens.

      Plaats: Boxtel
    • le 10 juin 1648 Schepenenrechtbank.Source 9
      Willem Jan Peter Joordens verkoopt aan Henrick Janssen ter Aa de helft van een stuk akkerland gelegen in de baronie van Boxtel in de herdgang van Brueckelen, b.p. Henrick Janssen ter Aa, de gemeenschappelijke straat, de erfgenamen van Elias Lamberts int Bijll. De verkoper belooft de verkoop gestand te doen en alle alle lasten af te handelen, behalve de grondchijns. Datum 10 juni 1648, getuigen Goossens en Marijnen, schepenen.

      Plaats:Boxtel
    • en l'an 1649 Schepenenrechtbank.Source 1
      Dienstaantekening (schepenen 1649) : Hendrick ter Aa, Goijaert Martens van Hees, Jan Nicolaes Goossens, Cornelis Dirck Marijnen, Willem Verbeeck, Handrick Peter Gerits en Peter Sumeren.
    • le 20 février 1649 Schepenenrechtbank.Source 1
      Peterken weduwe van Jacob Philipsen, verder Aert en Jenneken kinderen van wijlen genoemde Jacop en Peterken die samen ook nog handelen voor de gezamelijke andere erfgenamen en kinderen van genoemde Jacob en Peterken, verkopen aan Henrick Janssen ter Aa een stuk weiland gelegen in Boxtel in herdgang Selissel, b.p. Evert Aerts, de erfgenamen van Herman Somers, de weduwe van Jan Claessen. De verkopers beloven de verkoop gestand te doen en alle lasten af te handelen. Afspraak is dat men het weiland altijd zal mogen aflossen en terugkopen tegen betaling van 200 gulden, op 20 februari van elk jaar. Datum 20 februari 1649, getuigen Henrick Janssen a Kempen en Jacob van de Sande, schepenen.

      Plaats:Boxtel
    • le 31 juillet 1651 Schepenenrechtbank.Source 1
      Elias zoon wijlen Peter Smits door deze Peter verwekt bij diens vrouw wijlen Iken, voor henmzelf handelend en samen met Adriaen Janssen van den Vlerken (?), als voogden over de 2 minderjarige kinderen van wijlen Jan zoon wijlen Jan Peters Smits, verder Peter zoon van Aelbert Peters voor hemzelf handelend en samen met genoemde Elias met nog Aelbert Peters van Herpen als vaderlijke voogd over Geraert, Dierck en Elisabeth zijn kinderen verwekt bij wijlen Maijken dochter van wijlen Peter Smits, verder nog Anneke dochter wijlen genoemde Iken met haar voogd Antonis Herberts, welke voogden allen zijn gemachtigd door schepenen van Boxtel d.d. 10 juli j.l., verkopen samen aan Hendrick Janssen ter Aa, een stuk akkerland genoemd de Gansebraeck gelegen te Boxtel onder Zelissel, belendend Henrick Everts, de erfgenamen van jonker Johan Witfliet, Goijaert van Duijsel, Antonis Jaspers de Bresser. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum 31 juli 1657 (attentie jaartal), getuigen meester Antonis Vermeulen en Peter Jan Franssen als schepenen.

      Plaats:Boxtel
    • le 12 octobre 1660 Schepenenrechtbank.Source 1
      Peter Lucas van Gemert als man van Jenneken dochter van Henrick Janssen ter Aa verwekt door deze Henrick bij diens vrouw wijlen Elisabeth dochter van Laureijs Goijaerts van de Schoor, verder Marten Marten Adriaens als vanderlijke voogd van zijn minderjarige kinderen verwekt bij diens vrouw Lijsken ook dochter van vermelde Henrick en Elisabeth samen met Peter Claessen als voogd, verder Jan Lambert Janssen en Goijaert Jan Segers als voogden over zijn 6 minderjarige kinderen verwekt bij diens vrouw Catelijn dochter van genoemde Henrick en Elisabeth, hebben verklaard een deling te hebben gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd. Genoemde Peter Lucas van Gemert krijgt een stuk akkerland gelegen te Boxtel onder Breukelen, belendend de kerk van Boxtel, de gemeijnte. Dit lot moet aan de kinderen van Marten Martens 22 gulden eens geven en aan de kinderen van Jan Lamberts 16 guldens. Genoemde Marten Marten Adriaens en Peter Claessen als voogden krijgen een stuk land genoemd het Eeuwsel, gelegen te Boxtel in herdgang van Munsel, belendend Thomas Gijsbrechts, Jan Dirck Huijberts, de erfgenamen van N. van Hoorenbeeck. Genoemde Jan Lamberts en Goijaert Jan Segers, krijgen een stuk akkerland genoemd de Nonnenberch, gelegen te Boxtel in herdgang Hall, belendend Adriaen Henrick Meeus, Elen Michiel Huijberts, het erf genoemd het Boogaertsland, de weduwe van Jan Gerit Hendricks. Nog krijgt dit lot de 24 grootste eiken staande bij het erf van Peter Lucas onder Breukelen die per a.s. mei geruimd moeten worden. Genoemde delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands bezit meer lasten blijken te drukken zullen ze die samen betalen, elk voor een derde deel en dat te verrekenen tegen de factor 60 voor de chijnsen. Datum 12 oktober 1660, getuigen Verster en van Bon als schepenen.

      Plaats:Boxtel
    • le 1 avril 1683 Schepenenrechtbank.Source 10
      Jeffken dochtere wijlen Arien Wouters
      Hessels verweckt uijt Oijken Hendrick
      Jans TerAa, en Peter Jacobs van
      Boxtel als wettigh man en momboir van
      Lijsken dochtere Wouter en Oijkens
      voorsz. sijne huijsvrouwe, allen hen
      recht portien ende gedeelt en in
      allen de goederen hun transportant en
      aengecomen van Hendrick Janssen
      TerAa ende Margriet Evert
      Aerts sijne huijsvrouwe hun
      gewesene groot vader en groot moeder
    • le 17 juin 1690 Schepenenrechtbank.Source 11
      Aert Goijers van Gestel woonende tot Esch
      als man ende momboir van Willemken Hendr:
      Teraa sijne huijsvrouwe, Huijbert Aert Evers
      Maijken d'oude ende Maria de Jonge beijde
      dochteren wijlen Hendrick Teraa voorsz. en
      Margriet Everts, de voors. Maijken d'oude
      soo voor haer selven als mede haer fort
      ende sterck makende voor Peter haere
      broeder, hebben bekent gelijck sij beken-
      nen mits desen wel ende deughdelijck schul-
      digh te wesen, aen dhr. ende mr.
      Henr: Swalfs, Jan Wouter Corsten, Adri-
      aen Hendrickx van Hall, ende Dirk
      Stevens te weten den voorschreven Aers
      Goijers de somme van negendartigh
      gld. vijft stuijvers, Huijbert Aerts de
      somme van achtensestigh guldens
      vijfthien stuijvers, Maijken d'oude
      hondert veerthien guldens ende marijken
      de jonge de somme van sevenentvijftigh
      gulden
      ...
      Actum Boxtel den seventhienden junrij xvic t'negentigh
  • Il est décédé en l'an 1660.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 15 mars 2020.

Famille de Henricus Johannes Teraa

(1) Il est marié avec Elisabeth Laureijs Goijaerts van de Schoot.

Ils se sont mariés


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Margaretha Evert Aerts.

Ils se sont mariés le 23 août 1621 à Boxtel.Source 1


Enfant(s):

  1. Henricus Teraa  1623-????
  2. Petrus Teraa  1624-1695
  3. Henricus Teraa  1626-????
  4. Jan Hendrik Teraa  1630-1701 
  5. Oda Teraa  1633-< 1676

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Henricus Johannes Teraa?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Henricus Johannes Teraa


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. www.bhic.nl
  2. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 94, folio 203r
  3. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 94, folio 321v
  4. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 97, scan 202 links
  5. http://sre.mindbus.nl
  6. www.bhic.nl toegangsnr. 5116, inv.nr 3, pagina 181-186
  7. https://www.vpnd.nl/bronnen/nb/boxtel/boxtel_regesten_vrijw_rechtspraak_1618-1619%20(80).pdf
  8. https://www.vpnd.nl/bronnen/nb/boxtel/boxtel_regesten_vrijw_rechtspraak_1620-1621%20(81).pdf
  9. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 96, folio 119r
  10. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 111, pagina 16
  11. www.bhic.nl toegangsnr. 392, inv.nr 112, folio 97v

Événements historiques

  • En l'an 1621: Source: Wikipedia
    • 17 février » Myles Standish est élu commandant de la colonie de Plymouth.
    • 31 mars » Philippe IV devient roi d'Espagne et des Indes.
    • 3 juin » fondation de la Compagnie néerlandaise des Indes occidentales.
    • 21 juin » l'exécution de chefs protestants tchèques marque la fin de la période bohémienne de la guerre de Trente Ans.
    • 24 septembre » bataille de Khotin, l'armée polonaise de Jan Karol Chodkiewicz se retranche dans la forteresse moldave de Khotin, bloquant ainsi l'avancée des Ottomans.

Sur le nom de famille Teraa

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Teraa.
  • Afficher des informations sur Teraa sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Teraa.

La publication Hans Strik a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Strik, "Hans Strik", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/hans-strik/I5364.php : consultée 10 juin 2024), "Henricus Johannes Teraa (± 1591-1660)".