Gerrit de Klark en voorgeslacht » Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)

Données personnelles Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark 


Famille de Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Il est marié avec Hendrika Gerridina Brinkatte.

Ils se sont mariés le 9 novembre 1929 à Hengelo, Overijssel, Nederland, il avait 28 ans.Source 11

Gerrit en Riek verloofden zich op 5 juni 1927 (Eerste Pinksterdag).

Hij is in de kerk getrouwd met Hendrika Gerridina Brinkatte op 9 november 1929 te Hengelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.
Het voorgenomen huwelijk van Gerrit de Klark en Riek Brinkatte werd afgekondigd op 26 oktober 1929.
De wederzijdse ouders waren aanwezig en verklaarden hun toestemming tot dit huwelijk te geven.
Getuigen waren Albertus Hendrikus Overbeek, oud 28 jaar, neef van de bruid en Jan Willem de Klark, oud 23 jaar, broer van de bruidegom, beiden kantoorbediende wonende te Hengelo.
Het kerkelijk huwelijk werd ingezegend door Ds. de Jagher. In de huwelijksakte staat Gerrit als metaalbewerker en Riek als fabrieksarbeidster.
Ils se sont mariés à l'église le 9 novembre 1929 à Stad Delden, Overijssel, Nederland, il avait 28 ans.Source 12


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)


Notes par Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Tot 22 december 1915 bezocht Gerrit de MULO in Hengelo. Daarna ging hij naar zijn eigen wens van school om een steentje bij te dragen in de kosten van de huishouding. Hij kon aan de slag bij Hazemeijer te Hengelo. Na een inwerkperiode werd hij boorder en blijkens de gezinskaart van zijn vader in het gemeentearchief van Hengelo later controleur bij Hazemeijer. In de dertiger jaren (de z.g. crisisjaren) toen het economisch zeer slecht ging in heel Nederland (en ver daarbuiten) en er grote werkloosheid heerste, werd hij evenals ontelbare anderen ontslagen.
Na jaren werkloos te zijn geweest werd hij met andere werklozen te werk gesteld bij de “"werkverschaffing"”. Deze mensen werden verplicht om voor hun uitkering te werken in de landontginningprojecten van de Koninklijke Heidemij, dat hield in: met de schop, ongeacht welk beroep men had of dat nu grondwerker, bouwvakker, kantoorbediende of schoolmeester was. Voor een schop diende de tewerkgestelde zelf te zorgen.
Gerrit werd te werk gesteld in de ontginning van de “Weitemanslanden”, tussen Almelo en Vriezenveen. Een periode uit zijn leven waar hij nooit met één woord over wilde spreken. In 1939 zag hij kans een baan te krijgen als agent-incasseerder voor despaar- en bemiddelingskas “De Eendracht”. Daarnaast probeerde hij een verzekeringsportefeuille op te bouwen. In de oorlog ging de “Eendracht” failliet en als compensatie ging Gerrit huur ophalen voor woningbureau Prenger in de Noorderhagen te Enschede.
Drie maanden voor het einde van de oorlog werd Gerrit alsnog opgepakt door de Duitse bezetters en te werk gesteld op het Vliegveld Twente. Daar moesten ze een pad rondom het hele terrein aanleggen voor de patrouilles. Het meeste werk dat ze deden,was de bomen die in de weg stonden aan brandhout te zagen voor thuis. '’s Avonds konden ze namelijk gewoon naar huis, maar moesten zich uiteraard de volgende morgen weer melden. Omdat Gerrit door de Feldwebel die het toezicht had persoonlijk was gearresteerd, werd hij de eerste dag tot zijn grote schrik heel kameraadschappelijk begroet en genoot hij de twijfelachtige eer tot "“gruppenführer"” benoemd te worden. Gelukkig zette dit geen kwaad bloed bij zijn lotgenoten. Er werd veel geld verdiend met dit werk, maar je kon er niets voor kopen, want er was niets in de winkels.
Na de oorlog werd de “Eendracht” weer opgericht , nu onder de naam “De Brug” en Gerrit deed weer mee. Dit werk bleef hij doen tot ±1970, waarna hij met pensioen ging.

Gerrit speelde klarinet in de Hengelose harmonie “Excelsior” en werd later lid van de Christelijke gemengde zangvereniging “De Lofstem” in Delden, waar zijn verloofde lid van was.
Hij was van 1928 tot 19 april 1940 meester aan de zondagschool te Delden. Hij gaf zondagschool in de lagere school op Deldenerbroek. Dat is het gebouw waar nu (2020) het buurthuis “Esbrook” is gevestigd. Het Kerstfeest van de zondagschool werd gevierd in het “Gebouw voor Christelijke Belangen” aan de Noorderhagen te Delden. Dan was er een grote boom met echte kaarsen. Ieder jaar hetzelfde theater: de boom vloog in brand en Gerrit maar rennen met een lange stok, waarop een natte spons bevestigd was om de vlammen bovenin te doven.
In de jaren 1940 tot ± 1950 was hij actief lid van de transportcolonne van het Rode Kruis te Enschede. Ook liep hij in zijn vrije tijd menige wandeltocht.

Op 5 januari 1929 kocht Gerrit een perceel grond aan de Breemarsweg ter grootte van 9 are en 12 centiare. Dit was een gedeelte van de kadastrale percelen Hengelo, sectie D, nummers 2289 en 2290. De transportakte, door notaris J.B.Hiebendaal te Delden opgemaakt, werd op 14 februari 1929 ingeschreven bij het hypotheekkantoor te Almelo in deel 787, nummer III. De koopsom bedroeg ƒƒ 1456,--. Hierop liet hij een huis bouwen.
In totaal was Gerrit ƒƒ 7646,37 kwijt inclusief de koosom van de grond en ƒƒ 141,50 notariskosten. Hiervoor nam hij een hypothecaire lening van J.H.ten Thije, manufacturenhandelaar aan de Langestraat te Stad Delden van ƒƒ 5500,-- à 5% per jaar. Dehypotheekakte werd opgemaakt op 14 augustus 1929 bij notaris Hiebendaal te Delden. Op 10 september 1933 werd op de verzekeringspolis aangetekend dat in het huis elektrische verlichting was aangebracht. Dat was hooguit één lichtpunt, want ze zaten in de keuken nog zeker 5 jaar bij de petroleumlamp en boven was helemaal geen licht.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Ancêtres (et descendants) de Gerrit Jan Hendrikus de Klark


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Geboorteakte gemeente Enschede. Akte nr. 221.
    2. Geboorteakte.
    3. Gezinskaart vader
    4. Huwelijksakte
    5. Bevolkingsregister Enschede
    6. Bevolkingsregister Hengelo
    7. Vlgs reconstructie bevolkingsregister Arnhem 1-1-1902 tot 6-3-1903. Het origineel is in WO II veloren gegaan.
    8. Bevolkingsregister Hengelo, Overijssel
    9. Uittreksel overlijdensakte.
    10. Rouwkaart.
    11. Huwelijksakte gemeente Hengelo. Akte nr. 255.
    12. Trouwbijbel.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température au 18 mars 1901 était entre 2,6 et 5,6 °C et était d'une moyenne de 3,9 °C. Source: KNMI
    • Du 27 juillet 1897 au 1 août 1901 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Pierson avec comme premier ministre Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • Du 1 août 1901 au 16 août 1905 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kuijper avec comme premier ministre Dr. A. Kuijper (AR).
    • En l'an 1901: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,2 millions d'habitants.
      • 1 janvier » indépendance de l'Australie.
      • 5 février » le traité Hay-Pauncefote concède aux États-Unis le creusement et l'exploitation du canal de Panama après le fiasco français.
      • 1 mars » mise en service du premier train suspendu à Wuppertal en Allemagne.
      • 25 mars » à Manchester, fabrication du premier moteur Diesel à deux temps.
      • 7 septembre » protocole de paix Boxer (fin de la Révolte des Boxers).
      • 14 septembre » Theodore Roosevelt devient président des États-Unis.
    • La température au 9 novembre 1929 était entre 3,6 et 10,8 °C et était d'une moyenne de 6,8 °C. Il y avait 0.2 mm de précipitation. Il y avait 7,0 heures de soleil (76%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 8 mars 1926 au 10 août 1929 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer I avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1929: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 7,7 millions d'habitants.
      • 5 janvier » instauration de la dictature en Yougoslavie par le roi Alexandre I.
      • 24 mars » les fascistes remportent des élections où ils étaient seuls à se présenter, en Italie.
      • 7 juin » ratification des accords du Latran, qui matérialisent la naissance de l'État de la Cité du Vatican.
      • 8 août » le dirigeable allemand Graf Zeppelin commence un vol autour du monde.
      • 24 août » massacre d’Hébron, opposant les civils juifs aux émeutiers arabes. Près de soixante-dix Juifs meurent dans ce pogrom; les forces britanniques demeurent connues pour leur inaction au cours de ce massacre.
      • 1 novembre » Léopoldville devient capitale du Congo belge à la place de Boma.
    • La température au 25 juin 1991 était entre 14,0 et 18,9 °C et était d'une moyenne de 16,6 °C. Il y avait une précipitation de 6,7 mm pendant 10,2 heure(s). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du mardi, novembre 7, 1989 au lundi, août 22, 1994 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Lubbers III avec comme premier ministre Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • En l'an 1991: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 15,0 millions d'habitants.
      • 15 janvier » fin de l'ultimatum fixé à l'Irak, annonçant l'opération Tempête du désert.
      • 17 janvier » début de l’opération «Tempête du désert».
      • 18 mars » Jean-Marie Le Pen est condamné à 1,2 million de francs pour avoir déclaré en septembre 1987 que l'existence des chambres à gaz était «un point de détail de l'histoire de la Seconde Guerre mondiale».
      • 30 août » indépendance de l'Azerbaïdjan.
      • 6 septembre » l'Union soviétique reconnaît l'indépendance des Pays baltes (Estonie, Lettonie et Lituanie)
      • 29 septembre » coup d'État militaire en Haïti.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille De Klark

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Klark.
    • Afficher des informations sur De Klark sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Klark.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I862.php : consultée 26 mai 2024), "Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)".